Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 575
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Bjuta']Ketuniu, skończyło się allegro Luckiego (było 925 wejść)
Czy mam wznowić, czy poczekać troszkę, na wieści zdrowotne i nowe foty? :roll:[/QUOTE]

Bjutko, jadę z nim dzisiaj na badania. Porobię mu nowe fotki i wtedy poprosiłabym Cię o nowe allegro.:loveu:
Sporo miał wejść.

Posted

Dzisiaj planowałam pobrać Luckiemu kre i oddać mocz do badania.
Wchodzę do niego do domku ( Dziewczyny wyjechały i miałam się nim zaopiekować przez jeden dzień) i moim oczom ukazuję sie taki oto widok. Lucky lezy na podłodze a przed nim rozsypany 15 kg wór karmy:multi: Łobuz wytargał go z szafy, która była niedomknięta.
Więc z badania krwi nici.
Zbadalismy natomiast mocz i okazało się, że Lucky cierpi na PRZEWLEKŁĄ NIEWYDOLNOŚĆ NEREK :-(:-(.
Potrzebujemy pomocy w zakupie karmy Royal Canin Renal. Ja niestety nie jestem w stanie mu jej kupować co miesiąc.
Prawie wszystkie pieniądze z mojego bazarku pójdą na leczenie, karmę i wyprawkę, którą kupiłam.

Jeśli jakaś dobra duszyczka mogłaby nas poratować grosikiem to bylibyśmy bardzo wdzięczni.

Posted

Oj wiem o czym mówisz... Moja Heksa to je. To znaczy nie je! Bo ta karma niestety jedzie rybami i jest kłopot... To jest bardzo dobra karma w sensie zdrowotnym, ale naprawdę niesmaczna... (Próbowałam).

Ja kupuję tutaj: ROYAL CANIN RENAL 14KG+DOSTAWA!!! (777648451) - Aukcje internetowe Allegro

14 kg za 240 :shake: (Ale trudno jest znaleźć taniej). A na ile by mu starczyło takie 14 kg? Moja Heksa je 3 duże garście - no miskę po prostu plus serduszka do smaku. Heksie na 4 - 5 miesięcy wystarcza, ale my się nie trzymamy zaleceń weta i ona zawsze dostaje coś na okrasę. Heksa waży niecałe 20 kg jest średnia. A Lucky chyba duży, nie?

Posted

[quote name='Bjuta']Oj wiem o czym mówisz... Moja Heksa to je. To znaczy nie je! Bo ta karma niestety jedzie rybami i jest kłopot... To jest bardzo dobra karma w sensie zdrowotnym, ale naprawdę niesmaczna... (Próbowałam).

Ja kupuję tutaj: ROYAL CANIN RENAL 14KG+DOSTAWA!!! (777648451) - Aukcje internetowe Allegro

14 kg za 240 :shake: (Ale trudno jest znaleźć taniej). A na ile by mu starczyło takie 14 kg? Moja Heksa je 3 duże garście - no miskę po prostu plus serduszka do smaku. Heksie na 4 - 5 miesięcy wystarcza, ale my się nie trzymamy zaleceń weta i ona zawsze dostaje coś na okrasę. Heksa waży niecałe 20 kg jest średnia. A Lucky chyba duży, nie?

Dziewczyny go przekarmiają. Kupiłam mu 1,5 tygodnia temu 14 kg karmy Rc dla seniorów i już nie ma pół worka.
Lucky waży 18,2 kg. Jest średniej wielkości, sięga przed kolano.
Przytył 2 kg:)

Posted

[quote name='ketunia']Dziewczyny go przekarmiają. Kupiłam mu 1,5 tygodnia temu 14 kg karmy Rc dla seniorów i już nie ma pół worka.
Lucky waży 18,2 kg. Jest średniej wielkości, sięga przed kolano.
Przytył 2 kg:)[/QUOTE]
:crazyeye: No to chyba go trochę przekarmiają :evil_lol: Ale się Luckiemu nie dziwię. Przestawić się z kamieni na RC...
Ketuniu, nie wyobrażam sobie, żeby się nie znalazło kasy na żarełko dla Luckiego. Wy z Asią utrzymujecie połowę psów na dogo! Zrobimy zrzutę!

Posted

[quote name='Bjuta']:crazyeye: No to chyba go trochę przekarmiają :evil_lol: Ale się Luckiemu nie dziwię. Przestawić się z kamieni na RC...
Ketuniu, nie wyobrażam sobie, żeby się nie znalazło kasy na żarełko dla Luckiego. Wy z Asią utrzymujecie połowę psów na dogo! Zrobimy zrzutę![/QUOTE]

Dziękuję Bjutko.:loveu:
Ja dzisiaj zamówiłam duży worek. Jednak przy takim tempie zjadania przez Luckiego nie wyrobie. :razz:Akurat pieniążki z mojego bazarku pójdą na pokrycie wydatków (weterynarz, leki, wyprawaka, karma) i znowu Lucky jest bez pieniędzy.

Posted

Przy karmieniu wylacznie sucha karma i to w dodatku ta specjalistyczna weterynaryjna Royal Canin, zupelnie nie ma potrzeby przekarmiania.
Tabela umieszczona na opakowaniu scisle podaje ilosc zapotrzebowania dziennego karmy. I z pewnocscia wystarczy taki 14 kg wor na poltora miesiaca.
I wiem z doswiadczenia, ze to wystarcza !
Moja tymczasowiczka od 3-lat juz ..... ON-ka wazyla 14,6 kg kiedy do mnie trafila, a po podawaniu ( scisle z zaleceniem z opakowania ) RC Intestinal przytyla juz do 25 kg.
Dzialo sie to stopniowo, ale systematycznie.
Taki psiak do 20 kg potrzebuje ok. 28 dkg dawki dziennej . Najlepiej to dzielic na 3 porcje jeszcze, nie na raz.
Poczatkowo pewnie psiak bedzie czul glod, ale potem juz sie przyzwyczai.
No i przy nerkach mozna tez podawac i inne rzeczy. Popytac trzeba lekarza, co.
O ile sie orientuje, to chleb, ziemniaki, platki kukurydziane i mozna po prostu tym jeszcze go dokarmiac. Na pewno moze tez zjadac placki, nalesniki, bulki drozdzowe. To z pewnoscia bedzie dla niego lepsze od miesa, ktore zawiera duzo bialka, co jest niekorzystne dla nerek.

Mam u siebie 2 kg karmy Renal, ktora kupilam dla 16-letniej suni ratlerka odanej przez wlascicielke do schroniska, tez jak sie okazalo chorej na nerki ( pila jak smok i siusiala tez tyle ! Teraz juz jest o niebo mniej !). Sunia oczywiscie za zadne skarby nie chce tego jesc..... i stad wiem, co mozna jej podawac innego.... przeciez cos jesc musi !

I oddam ta sucha karme. Prosze tylko o adres , na ktory moge ja wyslac.
Chyba, ze ktos bedzie w mojej okolicy ( mieszkam 15 km od Zgorzelca ).

Trzymaj sie psiaczku !

Posted

[quote name='zuziaM']Przy karmieniu wylacznie sucha karma i to w dodatku ta specjalistyczna weterynaryjna Royal Canin, zupelnie nie ma potrzeby przekarmiania.
Tabela umieszczona na opakowaniu scisle podaje ilosc zapotrzebowania dziennego karmy. I z pewnocscia wystarczy taki 14 kg wor na poltora miesiaca.
I wiem z doswiadczenia, ze to wystarcza !
Moja tymczasowiczka od 3-lat juz ..... ON-ka wazyla 14,6 kg kiedy do mnie trafila, a po podawaniu ( scisle z zaleceniem z opakowania ) RC Intestinal przytyla juz do 25 kg.
Dzialo sie to stopniowo, ale systematycznie.
Taki psiak do 20 kg potrzebuje ok. 28 dkg dawki dziennej . Najlepiej to dzielic na 3 porcje jeszcze, nie na raz.
Poczatkowo pewnie psiak bedzie czul glod, ale potem juz sie przyzwyczai.
No i przy nerkach mozna tez podawac i inne rzeczy. Popytac trzeba lekarza, co.
O ile sie orientuje, to chleb, ziemniaki, platki kukurydziane i mozna po prostu tym jeszcze go dokarmiac. Na pewno moze tez zjadac placki, nalesniki, bulki drozdzowe. To z pewnoscia bedzie dla niego lepsze od miesa, ktore zawiera duzo bialka, co jest niekorzystne dla nerek.

Mam u siebie 2 kg karmy Renal, ktora kupilam dla 16-letniej suni ratlerka odanej przez wlascicielke do schroniska, tez jak sie okazalo chorej na nerki ( pila jak smok i siusiala tez tyle ! Teraz juz jest o niebo mniej !). Sunia oczywiscie za zadne skarby nie chce tego jesc..... i stad wiem, co mozna jej podawac innego.... przeciez cos jesc musi !

I oddam ta sucha karme. Prosze tylko o adres , na ktory moge ja wyslac.
Chyba, ze ktos bedzie w mojej okolicy ( mieszkam 15 km od Zgorzelca ).

Trzymaj sie psiaczku ![/QUOTE]

Dziękuję za karmę :)
Zuziu czy Twoja sunia nadal tak dużo pije i sika?
Podajesz jej jakieś leki?
Lucky dostał antybiotyk i lek na nerki .Niestety nazwy nie pamietam.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za karmę:loveu:Adres wysłałam Ci na pw.

Posted

Puncia juz tak duzo nie pije, chociaz nadal naprawde sporo. Najgorzej bylo na poczatku, bo byla potwornie odwodniona.....
Nauczyla sie, mimo takiego wieku :lol:, sygnalizowac chec wyjscia na dwor i robimy to ok. 6-7 x dziennie. Najwyzej 1 siku jest nad samym ranem.
Ale lekow nie daje jej zadnych :shake:..... ona ma tez scharatana trzustke i watrobe i leki by ja wykonczyly od tej strony.
Wiec, tak jak pisalam wczesniej.... pilnujcie jego diety ... w miare mozliwosci oczywiscie.... i bedzie ok.
Sprobujcie wypytac lekarza o jedzonko, ktore mozna mu podawac razem z chrupami ( tych puszek Renala z pewnoscia nie bedzie jadl .... to smierdzi i wyglada paskudnie :cool3: ) i po prostu go tym dokarmiac.
Najwazniejsze, zeby to byly produkty zawierajace jak najmniej bialka.

Karme wysle jeszcze dzisiaj. To niewiele moze, ale z tabelki na opakowaniu wynika, ze psiak nie prowadzacy aktywnego zycia ( z tabeli to ten najgruszy :lol: ) potrzebuje dziennie 210 g. ( no nawet mozna do 250 g mu dawac ) . Tak wiec takie opakowanie wystarczy mu na 8 dni.
I przy tej specjalistycznej weterynaryjnej karmie naprawde wazne jest przestrzeganie tych okreslonych dawek dziennych !
Opakowanie 14 kg powinno wystarczyc na ok. 55 dni.
To sa karmy drogie, ale ich dzienne dawki sa szczegolowo wymierzone na wartosc energetyczna potrzebna dla organizmu i trzeba tego scisle pilnowac, a beda super efekty :lol:.
Juz to przerabialam ze swoja sunia ON-ka. Teraz jest grubasek z niej, a zajada tylko ta weterynaryjna karme - 280 g. dziennie.

Posted

[quote name='ketunia']BŁAGAM O POMOC. LUCKY TRACI TYMCZAS !!!
JEŚLI NIC NIE ZNAJDZIEMY TO CZEKA GO MORBITAL:placz::placz:
o rany, ja mam pechowy okres to chyba jakieś fatum. Dziewczyny piszcie na lokalnych portalach o dt, czasami ludzie mają serducha wielkie, a nie siedzą na portalach zwierzęcych. Ostatnio ktos z katowic chiał pomóc naszemu Hebanowi jako dt, a niuniek był w strasznym stanie, zaraz podeślę link, warto napisac i się zapytać

Posted

[quote name='ketunia']BŁAGAM O POMOC. LUCKY TRACI TYMCZAS !!!
JEŚLI NIC NIE ZNAJDZIEMY TO CZEKA GO MORBITAL:placz::placz:
Zrzućmy się na tymczas.
Ja niestety tylko 10 zł :placz: Już Ci posyłam.

Posted

[quote name='Bjuta']Zrzućmy się na tymczas.
Ja niestety tylko 10 zł :placz: Już Ci posyłam.[/QUOTE]

Dziękuję kochana Bjutko:loveu:
Najgorsze jest to, że mamy tak mało czasu:placz:

Posted

[quote name='GoskaGoska']O ja dawno nie zaglądałam co się stało, ze piesek traci DT:roll:,oj to się porobiło[/QUOTE]

Dziewczyny stwierdziły, że nie dadzą rady:(