Bjuta Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 Ketuniu, skończyło się allegro Luckiego (było 925 wejść) Czy mam wznowić, czy poczekać troszkę, na wieści zdrowotne i nowe foty? :roll: Quote
ketunia Posted October 31, 2009 Author Posted October 31, 2009 [quote name='Bjuta']Ketuniu, skończyło się allegro Luckiego (było 925 wejść) Czy mam wznowić, czy poczekać troszkę, na wieści zdrowotne i nowe foty? :roll:[/QUOTE] Bjutko, jadę z nim dzisiaj na badania. Porobię mu nowe fotki i wtedy poprosiłabym Cię o nowe allegro.:loveu: Sporo miał wejść. Quote
ketunia Posted October 31, 2009 Author Posted October 31, 2009 Dzisiaj planowałam pobrać Luckiemu kre i oddać mocz do badania. Wchodzę do niego do domku ( Dziewczyny wyjechały i miałam się nim zaopiekować przez jeden dzień) i moim oczom ukazuję sie taki oto widok. Lucky lezy na podłodze a przed nim rozsypany 15 kg wór karmy:multi: Łobuz wytargał go z szafy, która była niedomknięta. Więc z badania krwi nici. Zbadalismy natomiast mocz i okazało się, że Lucky cierpi na PRZEWLEKŁĄ NIEWYDOLNOŚĆ NEREK :-(:-(. Potrzebujemy pomocy w zakupie karmy Royal Canin Renal. Ja niestety nie jestem w stanie mu jej kupować co miesiąc. Prawie wszystkie pieniądze z mojego bazarku pójdą na leczenie, karmę i wyprawkę, którą kupiłam. Jeśli jakaś dobra duszyczka mogłaby nas poratować grosikiem to bylibyśmy bardzo wdzięczni. Quote
Bjuta Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 Oj wiem o czym mówisz... Moja Heksa to je. To znaczy nie je! Bo ta karma niestety jedzie rybami i jest kłopot... To jest bardzo dobra karma w sensie zdrowotnym, ale naprawdę niesmaczna... (Próbowałam). Ja kupuję tutaj: ROYAL CANIN RENAL 14KG+DOSTAWA!!! (777648451) - Aukcje internetowe Allegro 14 kg za 240 :shake: (Ale trudno jest znaleźć taniej). A na ile by mu starczyło takie 14 kg? Moja Heksa je 3 duże garście - no miskę po prostu plus serduszka do smaku. Heksie na 4 - 5 miesięcy wystarcza, ale my się nie trzymamy zaleceń weta i ona zawsze dostaje coś na okrasę. Heksa waży niecałe 20 kg jest średnia. A Lucky chyba duży, nie? Quote
ketunia Posted October 31, 2009 Author Posted October 31, 2009 [quote name='Bjuta']Oj wiem o czym mówisz... Moja Heksa to je. To znaczy nie je! Bo ta karma niestety jedzie rybami i jest kłopot... To jest bardzo dobra karma w sensie zdrowotnym, ale naprawdę niesmaczna... (Próbowałam). Ja kupuję tutaj: ROYAL CANIN RENAL 14KG+DOSTAWA!!! (777648451) - Aukcje internetowe Allegro 14 kg za 240 :shake: (Ale trudno jest znaleźć taniej). A na ile by mu starczyło takie 14 kg? Moja Heksa je 3 duże garście - no miskę po prostu plus serduszka do smaku. Heksie na 4 - 5 miesięcy wystarcza, ale my się nie trzymamy zaleceń weta i ona zawsze dostaje coś na okrasę. Heksa waży niecałe 20 kg jest średnia. A Lucky chyba duży, nie? Dziewczyny go przekarmiają. Kupiłam mu 1,5 tygodnia temu 14 kg karmy Rc dla seniorów i już nie ma pół worka. Lucky waży 18,2 kg. Jest średniej wielkości, sięga przed kolano. Przytył 2 kg:) Quote
Bjuta Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 [quote name='ketunia']Dziewczyny go przekarmiają. Kupiłam mu 1,5 tygodnia temu 14 kg karmy Rc dla seniorów i już nie ma pół worka. Lucky waży 18,2 kg. Jest średniej wielkości, sięga przed kolano. Przytył 2 kg:)[/QUOTE] :crazyeye: No to chyba go trochę przekarmiają :evil_lol: Ale się Luckiemu nie dziwię. Przestawić się z kamieni na RC... Ketuniu, nie wyobrażam sobie, żeby się nie znalazło kasy na żarełko dla Luckiego. Wy z Asią utrzymujecie połowę psów na dogo! Zrobimy zrzutę! Quote
ketunia Posted October 31, 2009 Author Posted October 31, 2009 [quote name='Bjuta']:crazyeye: No to chyba go trochę przekarmiają :evil_lol: Ale się Luckiemu nie dziwię. Przestawić się z kamieni na RC... Ketuniu, nie wyobrażam sobie, żeby się nie znalazło kasy na żarełko dla Luckiego. Wy z Asią utrzymujecie połowę psów na dogo! Zrobimy zrzutę![/QUOTE] Dziękuję Bjutko.:loveu: Ja dzisiaj zamówiłam duży worek. Jednak przy takim tempie zjadania przez Luckiego nie wyrobie. :razz:Akurat pieniążki z mojego bazarku pójdą na pokrycie wydatków (weterynarz, leki, wyprawaka, karma) i znowu Lucky jest bez pieniędzy. Quote
zuziaM Posted November 2, 2009 Posted November 2, 2009 Przy karmieniu wylacznie sucha karma i to w dodatku ta specjalistyczna weterynaryjna Royal Canin, zupelnie nie ma potrzeby przekarmiania. Tabela umieszczona na opakowaniu scisle podaje ilosc zapotrzebowania dziennego karmy. I z pewnocscia wystarczy taki 14 kg wor na poltora miesiaca. I wiem z doswiadczenia, ze to wystarcza ! Moja tymczasowiczka od 3-lat juz ..... ON-ka wazyla 14,6 kg kiedy do mnie trafila, a po podawaniu ( scisle z zaleceniem z opakowania ) RC Intestinal przytyla juz do 25 kg. Dzialo sie to stopniowo, ale systematycznie. Taki psiak do 20 kg potrzebuje ok. 28 dkg dawki dziennej . Najlepiej to dzielic na 3 porcje jeszcze, nie na raz. Poczatkowo pewnie psiak bedzie czul glod, ale potem juz sie przyzwyczai. No i przy nerkach mozna tez podawac i inne rzeczy. Popytac trzeba lekarza, co. O ile sie orientuje, to chleb, ziemniaki, platki kukurydziane i mozna po prostu tym jeszcze go dokarmiac. Na pewno moze tez zjadac placki, nalesniki, bulki drozdzowe. To z pewnoscia bedzie dla niego lepsze od miesa, ktore zawiera duzo bialka, co jest niekorzystne dla nerek. Mam u siebie 2 kg karmy Renal, ktora kupilam dla 16-letniej suni ratlerka odanej przez wlascicielke do schroniska, tez jak sie okazalo chorej na nerki ( pila jak smok i siusiala tez tyle ! Teraz juz jest o niebo mniej !). Sunia oczywiscie za zadne skarby nie chce tego jesc..... i stad wiem, co mozna jej podawac innego.... przeciez cos jesc musi ! I oddam ta sucha karme. Prosze tylko o adres , na ktory moge ja wyslac. Chyba, ze ktos bedzie w mojej okolicy ( mieszkam 15 km od Zgorzelca ). Trzymaj sie psiaczku ! Quote
ketunia Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 [quote name='zuziaM']Przy karmieniu wylacznie sucha karma i to w dodatku ta specjalistyczna weterynaryjna Royal Canin, zupelnie nie ma potrzeby przekarmiania. Tabela umieszczona na opakowaniu scisle podaje ilosc zapotrzebowania dziennego karmy. I z pewnocscia wystarczy taki 14 kg wor na poltora miesiaca. I wiem z doswiadczenia, ze to wystarcza ! Moja tymczasowiczka od 3-lat juz ..... ON-ka wazyla 14,6 kg kiedy do mnie trafila, a po podawaniu ( scisle z zaleceniem z opakowania ) RC Intestinal przytyla juz do 25 kg. Dzialo sie to stopniowo, ale systematycznie. Taki psiak do 20 kg potrzebuje ok. 28 dkg dawki dziennej . Najlepiej to dzielic na 3 porcje jeszcze, nie na raz. Poczatkowo pewnie psiak bedzie czul glod, ale potem juz sie przyzwyczai. No i przy nerkach mozna tez podawac i inne rzeczy. Popytac trzeba lekarza, co. O ile sie orientuje, to chleb, ziemniaki, platki kukurydziane i mozna po prostu tym jeszcze go dokarmiac. Na pewno moze tez zjadac placki, nalesniki, bulki drozdzowe. To z pewnoscia bedzie dla niego lepsze od miesa, ktore zawiera duzo bialka, co jest niekorzystne dla nerek. Mam u siebie 2 kg karmy Renal, ktora kupilam dla 16-letniej suni ratlerka odanej przez wlascicielke do schroniska, tez jak sie okazalo chorej na nerki ( pila jak smok i siusiala tez tyle ! Teraz juz jest o niebo mniej !). Sunia oczywiscie za zadne skarby nie chce tego jesc..... i stad wiem, co mozna jej podawac innego.... przeciez cos jesc musi ! I oddam ta sucha karme. Prosze tylko o adres , na ktory moge ja wyslac. Chyba, ze ktos bedzie w mojej okolicy ( mieszkam 15 km od Zgorzelca ). Trzymaj sie psiaczku ![/QUOTE] Dziękuję za karmę :) Zuziu czy Twoja sunia nadal tak dużo pije i sika? Podajesz jej jakieś leki? Lucky dostał antybiotyk i lek na nerki .Niestety nazwy nie pamietam. Jeszcze raz bardzo dziękuję za karmę:loveu:Adres wysłałam Ci na pw. Quote
zuziaM Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 Puncia juz tak duzo nie pije, chociaz nadal naprawde sporo. Najgorzej bylo na poczatku, bo byla potwornie odwodniona..... Nauczyla sie, mimo takiego wieku :lol:, sygnalizowac chec wyjscia na dwor i robimy to ok. 6-7 x dziennie. Najwyzej 1 siku jest nad samym ranem. Ale lekow nie daje jej zadnych :shake:..... ona ma tez scharatana trzustke i watrobe i leki by ja wykonczyly od tej strony. Wiec, tak jak pisalam wczesniej.... pilnujcie jego diety ... w miare mozliwosci oczywiscie.... i bedzie ok. Sprobujcie wypytac lekarza o jedzonko, ktore mozna mu podawac razem z chrupami ( tych puszek Renala z pewnoscia nie bedzie jadl .... to smierdzi i wyglada paskudnie :cool3: ) i po prostu go tym dokarmiac. Najwazniejsze, zeby to byly produkty zawierajace jak najmniej bialka. Karme wysle jeszcze dzisiaj. To niewiele moze, ale z tabelki na opakowaniu wynika, ze psiak nie prowadzacy aktywnego zycia ( z tabeli to ten najgruszy :lol: ) potrzebuje dziennie 210 g. ( no nawet mozna do 250 g mu dawac ) . Tak wiec takie opakowanie wystarczy mu na 8 dni. I przy tej specjalistycznej weterynaryjnej karmie naprawde wazne jest przestrzeganie tych okreslonych dawek dziennych ! Opakowanie 14 kg powinno wystarczyc na ok. 55 dni. To sa karmy drogie, ale ich dzienne dawki sa szczegolowo wymierzone na wartosc energetyczna potrzebna dla organizmu i trzeba tego scisle pilnowac, a beda super efekty :lol:. Juz to przerabialam ze swoja sunia ON-ka. Teraz jest grubasek z niej, a zajada tylko ta weterynaryjna karme - 280 g. dziennie. Quote
ketunia Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 BŁAGAM O POMOC. LUCKY TRACI TYMCZAS !!! JEŚLI NIC NIE ZNAJDZIEMY TO CZEKA GO MORBITAL:placz::placz: Quote
magda z. Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 [quote name='ketunia']BŁAGAM O POMOC. LUCKY TRACI TYMCZAS !!! JEŚLI NIC NIE ZNAJDZIEMY TO CZEKA GO MORBITAL:placz::placz: o rany, ja mam pechowy okres to chyba jakieś fatum. Dziewczyny piszcie na lokalnych portalach o dt, czasami ludzie mają serducha wielkie, a nie siedzą na portalach zwierzęcych. Ostatnio ktos z katowic chiał pomóc naszemu Hebanowi jako dt, a niuniek był w strasznym stanie, zaraz podeślę link, warto napisac i się zapytać Quote
magda z. Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 Ketuniu napisz do Agi, która się oferowała i pokaż jej link do wątku, może ją złapie chłopak za serducho, a mamy A4 więc z dojazdem też tragedii nie będzie http://www.dogomania.pl/forum/f937/potrzebny-tymczas-dla-chorego-doga-katowice-nieaktualne-172115/ Quote
ketunia Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 [quote name='magda z.']Ketuniu napisz do Agi, która się oferowała i pokaż jej link do wątku, może ją złapie chłopak za serducho, a mamy A4 więc z dojazdem też tragedii nie będzie http://www.dogomania.pl/forum/f937/potrzebny-tymczas-dla-chorego-doga-katowice-nieaktualne-172115/ Dziękuję. Już piszę Quote
Bjuta Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 [quote name='ketunia']BŁAGAM O POMOC. LUCKY TRACI TYMCZAS !!! JEŚLI NIC NIE ZNAJDZIEMY TO CZEKA GO MORBITAL:placz::placz: Zrzućmy się na tymczas. Ja niestety tylko 10 zł :placz: Już Ci posyłam. Quote
ketunia Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 [quote name='Bjuta']Zrzućmy się na tymczas. Ja niestety tylko 10 zł :placz: Już Ci posyłam.[/QUOTE] Dziękuję kochana Bjutko:loveu: Najgorsze jest to, że mamy tak mało czasu:placz: Quote
GoskaGoska Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 O ja dawno nie zaglądałam co się stało, ze piesek traci DT:roll:,oj to się porobiło Quote
ketunia Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 [quote name='GoskaGoska']O ja dawno nie zaglądałam co się stało, ze piesek traci DT:roll:,oj to się porobiło[/QUOTE] Dziewczyny stwierdziły, że nie dadzą rady:( Quote
Recommended Posts