Jump to content
Dogomania

Kora, po prostu Kora... galeria onkowej wariatki.

Recommended Posts

Posted

Naszym największym przyjacielem jest Kora-
piękna, trzyletnia sunia. Urodziła się 24 grudnia w Górach Świętokrzyskich. Jej matką jest urocza Czuma , a ojcem- budzący respekt Max. Wiecznie zadowolony i roześmiany pysk naszej psiej przyjaciółki zdobią duże, sterczące zabawnie uszy oraz długi, zwieszony na bok język, a jej tułów- ogromne łapy i bez końca merdający ogon! Kora jest krótkowłosa i pięknie umaszczona. Jej gęste, błyszczące futro mieni się odcieniami brązu, beżu i czerni. To, co najbardziej w niej kochamy to wierne, pełne miłości spojrzenie, które sprawia, że nie sposób jej nie pogłaskać!

Kora, jak każdy owczarek kocha biegać potrzebuje różnych zajęć, takich jak na przykład szukanie ukrytych przedmiotów. Uwielbia też aportowanie (szczególnie patyków większych od siebie), pływanie latem w jeziorze, hasanie po lesie. Jest wówczas niezwykle żywiołowa i aktywna. Kora cechuje się nie tylko siłą, ale również mądrością o czym świadczy fakt, że zna sporo komend, m.in. daj głos, pokaż jaka jesteś wierna, smutas, piątka, cześć, zostaw, szukaj...Uczy się też czołgaj, zdechł pies, kółeczko...Jest, także psem wykazującym niezwykłą cierpliwość- widać, to zwłaszcza podczas zabaw ze świnką morską lub chomikiem. Bardzo zabawnie jest obserwować, jak z wielką delikatnością obwąchuje zwierzątka, marszcząc przy tym śmiesznie swój lśniący, duży nos! Inną zaletą naszej suni jest również wielki zapał, jaki wykazuje w czasie wspólnych ćwiczeń. Wielką satysfakcje i przyjemność daje chwila, gdy Kora płynnie wykonuje wydane przez nas polecenia! Kora, niestety tak jak każdy, posiada również wady. Do największej z nich zaliczamy chęć dominacji jaką przejawia podczas wspólnych spacerów. Głównym tego objawem jest ciągnięcie na smyczy. Puszczona jednak wolno, zachowuje się grzecznie i wraca na komendę. Kora jest najwspanialszym przyjacielem, jaki może istnieć! Wystarczy tylko spojrzeć w jej pełne miłości ślepia, by cały zły humor prysnął! Kochamy Korę i nie wyobrażamy sobie bez niej życia!

Serdecznie pozdrawiamy i mamy nadzieję, że będziecie odwiedzać wątek naszej Kory.

:bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw:

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

oczywiście z grzeczności witam na FB i od razu odsyłam do regulaminu tego forum.
Jak widzę na forum jesteś od marca , czyli pół roku , to jest wystarczający czas by go wykuć na blachę ... teraz ostrzeżenie , dalej będą punkty karne .. tylko nie pisz mi proszę , że nie wiesz który punkt regulaminu złamałaś.

Posted

Haniu i Misiu- witamy Was serdecznie! :loveu:

Kora jest bez wątpienia psią wariatką, lub po prostu szaloną psicą.
Wszędzie jej pełno, cieszy się życiem, kocha biegać i ludzi (bo psy to już mniej).
"Wiatr w uszach, liście pod łapami, a na szyi chustka w kolorze jarzębiny..." - taka jest ta nasza Kora. :loveu:
ach, ta nasza Kora...

Posted

Witaj Pusiakowo.
Korcia ma niestety kolczatkę, fakt. Na spacerach dominuje, bardzo ciągnie, probowałyśmy już wszystkiego. Było szkolenie, był kliker, był kantar, a efektów brak. Ona jest po prostu postrzelona, i taką pozostanie :lol: Miałą keidyś obrożę i skutek tego był taki, że się dusiła, a szelki okazały się porażką. Ach, ta Kora...
Zdjecia robimy NikonemD80, czasem D300. Wciąż sie uczymy.

Posted

Korciaczki napisał(a):
Witaj Pusiakowo.
Korcia ma niestety kolczatkę, fakt. Na spacerach dominuje, bardzo ciągnie, probowałyśmy już wszystkiego. Było szkolenie, był kliker, był kantar, a efektów brak. Ona jest po prostu postrzelona, i taką pozostanie :lol: Miałą keidyś obrożę i skutek tego był taki, że się dusiła, a szelki okazały się porażką. Ach, ta Kora...
Zdjecia robimy NikonemD80, czasem D300. Wciąż sie uczymy.

a obroza zaciskowa? :razz:
aaaaj, kiedy ja sie dorobie swojej lustrzaneczki. :eviltong: a d80 wycofali ze sprzedazy..? xd

Posted

Korciaczki napisał(a):

Korcia śliczna, ale kolczatka źle założona i do złego celu używana ;) Sunia w końcu odczuli się na kolce i będzie szarpać jak na normalnej obroży, poza tym kolce to sprzęt szkoleniowy, który NIE MOŻE być używany przy ciągnącym psie ;) próbowaliście dławika? Np. łańcuszkowego, wątpię, ze suniek będzie na nim ciągnął ;)

Pozdrawiamy i będziemy wpadać !

Posted

NaamahsChild witamy serdecznie i pozdrawiamy Blanche i Ikarka. Również dziękujemy za odwiedziny i zapraszamy częściej.
Pusiakowo Nic na temat wycofanie sprzedaży d80 nam nie wiadomo.
O zaciskowej obroży pomyślimy ;)
Onomato-Peja dziękujemy za cenne rady. Co to jest ten dławik? Taką kolczartkę polacały nam dwie panie w zoologicznym, w dobrym zoologicznym. Więc myślałyśmy, że jest dobra. Człowiek uczy się całe życie.

Kora w wersji EkoOnka, czyli- ,,a ja patyki uwieeelbiam"

Nawet najmoądrzejszy pies (a takim mogłaby być, gdyby tylko chciała) czasem dostaje głupawki (a zdarza się do dość często)

Korciowej głupaki ciag dalszy... :loveu:

Posted

Witanko i pozdrawianko na powitanko. Ja mam NikonaD60. Jak na mnie dobry sprzęt.
Kora ostrzy ząbki o KORĘ . ? :loveu: Czy sobie leży... :loveu::loveu: Martyna & Max pozdrawiają.

Posted

bloody napisał(a):
Witanko i pozdrawianko na powitanko. Ja mam NikonaD60. Jak na mnie dobry sprzęt.
Kora ostrzy ząbki o KORĘ . ? :loveu: Czy sobie leży... :loveu::loveu: Martyna & Max pozdrawiają.

ja wlasnie szykowalam sie na d60. :razz:

Posted

Witaj bloody. Dziekujemy za pozdrowionka i zaproszenie do "znajmoych" Włąściwie to się zdziwiłyśmy, skąd nasz znasz :lol: Kora jest pasjonatką patyków, zwłąszcza tych XXL. Uwielbia baiegać, aportować, oczywiście ociaga się z oodawaniem aportów. Kiedyś obgryzłą młodą brzózkę z kory od gołu do góry. Mina właściciela drzewka bezcenna. Dla Kory nie ważne czy ktoś pozwala czy nie, jak drzewo- to obgryzać. I koniec. Drzewa są jej, w końcu ona jest EkoOnkiem.

Posted

Bloody. Hmmm... rozmyślamy, rozmyślamy. Masz psa Maxa, SH? Coś więcej? Może pamiętamy :lol:
Karola i Gacku- witajcie. Tak, kiedyś prowadziłyśmy bloga. Miło, że się podobał.

Drzewa są absolutnie moje, tylko MOJE! :loveu:

Ewentualnie, jeśli humor mi dopisze, będę łaskawa i patyka oddam...

Albo nieee, zmieniam zdanie. Patyki też są tylko MOJE! :loveu:

Posted

Bloody- zakaładaj wątek Maksowi :loveu: miło nam, że zaglądasz.

Korcia to nasz taki Canis Fideli Maior Dog. Po prostu: pies wyjatkowy.
Tak sobie o banerku Korciowym marzymy :oops:

Kora, po prostu Kora...

Szybka jak wiatr
Wierna niczym ptak
Biegnie przed siebie,
hen przed siebie
Ona leci, nie, ona frunie
bo bezkresnym niebie
Niczym rzeka "się kołysze " jej
wiecznie merdający ogon
zwłąszcza, gdy za skrzydlastym
zwierzem wpada w pogoń.
Uśmiecha się pysk,
Śmieją się jej wierne oczy.
Słowo Wam dajemy, psiak uroczy.
Przedziera się wsród wysokich traw,
wybrzydza wśród najbardziej
wykwintnych potraw
Trafnie omija potężne drzewa, leśne choinki,
stroi nabardziej rozbrajające minki
Pokonuje leżącze kłody,
Przepływa głębokie wody.
Biegnie tropem wolnym kłusem,
Coś tam wąha swoim nosem.
I po psiem mówi,
"Szcześliwy pies...to wybiegany pies"

Duże od Kory.

Posted

Pies to spacer niezależnie od pogody- to oczywiste! Szkoda tylko, że człowiek o tym zapomina kiedy za oknem deszcz, a pies już drapie po drzwiach. Nie ma rady, trzeba iść. Wyruszyłyśmy więc na spacer do parku. Nie spodziewałyśmy się jednak, że będzie on aż tak mokry :lol: Woda chlupała nam pod nogami, a buty miałyśmy przemoknięte do suchej nitki. Ale z drugiej strony- sobota, wolne, to poszalejemy. Puściłysmy ją ze smyczy, a ta niczym torpeda pognała przed siebie, wprost do ogromnej kałuży. Cóż, pies wodno-błotno-kałuzowy to to jest. Biegała, skakała, poszczekać oczywiście tzeż musiała. Zadowolona, nie wyczuwała powagi sytuacji (my niezbyt byłyśmy zadowolone, że właśnie mokrym futrem otarła się o nogi, a brudnym patykiem przejechała po kurtce. Poza tym... mokro) hasała dowoli. Przyniosła aport. Pies każe, pan musi- więc patyk w ruch i Kora przeynieś aport. Biegała jak młody źrebaczek, niezmordowana niczym... Wreszcie po którymś tam aporcie postanowiła zrobić coś innego. I zrobiła! Wyłożyła się zadowolona w najgłebszej kałuży i z błogością w oczach- obserwowała świat. Po jakimś czasie wstała przebiegła jeszcze kilkanaście długości, przez sam środek najwiekszych kałużysk, chlupiąc i tworząc przy tym ogromne, pionowe fale... Kiedy miałyśmy juz wracać Korę naszła ochotą zawarcia znajomości z czekoladową labradorką i dwoma uroczymi kundelkami :lol:. I stało się nieszczęście! Nieszczęście dla nas oczywiście! Korciasta dojarzała błoto- to był koniec. Zaczęła się w nim tarzać. Musiałyśmy zawrócić w stronę rozlewisk, aby ponownie położyła się w kałuży i jakoś zmyła błotko z sierści... Wróciliśmy do domu całe mokre i brudne. No cóż... ach ta Kora...

Zapraszamy do oglądania zdjęć. Niestety Kory w kagańcu. Na szczęście nosi go bardzo żadko.

Miłej nocki i pozdrowionka.

Posted

Taka byłam malutka, nawet chomik był w porównaniu ze mną- orzeszkiem- duży. Ta beżowa do Busia, któej nie ma już wśród nas.

Tak do niedawna wyglądała nasza sforka. Niestety Munio i Luśka są już po tej drugiej stronie, dołączyły do Busi, Benia i Aliego.

Posted

O i nie zauważyłam małej Kory i ferajny :loveu:
Też boska :loveu:
Świetne robicie fotki i obrabiacie :loveu: Niesamowite :loveu: Aż mi się przypominają te czasy na pies.pl (które potem znienawidziłam :lol:) :loveu: