Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Hop do gory to raz.

2... To gadalem z organizatorem.
Cala impreze mozna nazwac duzym spacerem. wyjscie tak jak w regulaminie o 5 rano i od 45 do 50 km spacer na orientacje po plaskim terenie, las i mlodniki ( obszar po spalonym lesie kilka lat temu)bez wychodzenia do cywilizacji. "Spacer" to mniej wiecej petla wiec w sumie bierze sie zapas tylko na jeden dzien. W regulaminie bedzie ze 1,5 l na czlowieka i 1,5 l na psa wody . Mozna z wieksza iloscia psow ale kontuzja jednego psa zmusza do wycofania sie z "spaceru". Nie mozna zostawic psa poprostu.
Z sprzetu tak jak napisali wymagane jest: woda i pasza :D, mapa dostarczana prze organizatora,latarka (niekoniecznie czolowa), i pusta butelke dla psa na wode.

Ja jade.
Na pewno bedzie ciekawie i fajnie.

Kto jedzie ze mna ?

Posted

My sie ciągle zastanawiamy, ale pewnie tak :D W końcu będę miała okazję zobaczyć Saszę - stęskniłam się za nią :roll: Bo Dimy nigdy nie poznałam, choć chętnie nadrobię :lol:

• 2 years later...
  • 1 year later...
Posted

DogtrEkking ;)
Najlepiej przypinasz psa do pasa biodrowego smyczą z amorem i łazicie :) Są organizowane specjalne biegi na orientację, z mapami, na ok 20-25km, lub służsze na 50km. Ale spokojnie można uprawiać tę formę sportu po pobliskich lasach czy górach.

• 11 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Pies musi miec skonczony rok.. ponizej tego wieku takie forsowne jakby nie było zawody mogą mu zaszkodzic...nie ma co przesadzac... to jeszcze faza wzrostu psa i zbyt wczesnie zaczete treningi i starty w zawodach moga sie dla psa skonczyc źle... o stawy tak mlodego psa trzeba dbać i nie ma co się spieszyc...

Posted

[quote name='dogtrekking']myślę że powyżej 6 m-cy to dobry wiek - spróbuj dogtrekkingu - nie gryzie - każdy da radę. Ja ze swojej strony zapraszam na nocny dogtrekking 31 lipca w Inowrocławiu więcej na http://dogtrekking.maszer.com.pl & http://www.facebook.com/event.php?eid=141245632552840
to nie jest dobry wiek, zdecydowanie za wcześnie, i prosze Cie, nie wprowadzaj ludzi w blad....

Posted

póki co to nie słyszałam o jakiś innych terminach i miejscach więc na Twoim miejscu nie liczyłabym na coś dodatkowego... Brenna i Olsztyn, te dwa miejsca.... brenna 28 sierpnia a Olsztyn na Jurze Krak-Czest. 25 września ...a co do terminu zgłoszeń to napewno jak zerkniesz na strone DT tydzien przed kazdymi zawodami to formularz zgłoszeniowy będzie dostępny..:cool3:

Posted

[quote name='dogtrekking']Proszę Cię - przybliż nam skąd czerpiesz swoją wiedzę.

14.08.2010 – edycja w Włocławku
28.08.2010 - edycja w Toruniu

http://dogtrekking.maszer.com.pl

Regulamin NASZEGO DT.... czyli tego ktory jest organizowany przez Pawła Bonka... tu na ślasku

"Minimalny wiek uprawniający psa do startu to 1 rok, maksymalny wiek uprawniający do startu to 9 lat. Jeżeli pies jest starszy może brać udział w dogtrekkingu po okazaniu przed startem przez jego właściciela pisemnego zaświadczenia od lekarza weterynarii o braku przeciwwskazań do startu na określonym dystansie."

biorąc ten aspekt na chłopski rozum... szczenie w wieku 6 miesiecy po kilkudziesieciu km trasy może sobie uszkodzic stawy... to jest zbyt duże obciążenie dla tak młodego psa... pajacu....

Posted

Wszystko zależy też od tego co blue_bc rozumie poprzez 'zaczęcie'. Wiadomo, że psu w tym wieku nie można fundować długich tras, ale można mieć już psa nauczonego chodzić w szelkach, lince itd., oraz nauczonego w ogóle chodzić na smyczy. Jest wiele rzeczy wokoło samego dogtrekkingu m.in. posłuszeństwo, które należy kształtować w tym wieku...

Posted

[quote name='Ewelina & Hera']Wszystko zależy też od tego co blue_bc rozumie poprzez 'zaczęcie'. Wiadomo, że psu w tym wieku nie można fundować długich tras, ale można mieć już psa nauczonego chodzić w szelkach, lince itd., oraz nauczonego w ogóle chodzić na smyczy. Jest wiele rzeczy wokoło samego dogtrekkingu m.in. posłuszeństwo, które należy kształtować w tym wieku...
to tak samo jest z tym ze DogTrekking mozna uprawiac samemu ze swoim psem i nie trzeba jeździc na zawody.... ja tu opisuje ZAWODY a tam przejście przez psa conajmniej 20-30 km w tym wieku jest niewskazane na zbyt młody kościec.... zaczecie zawodow moze sie odbywac po ukończeniu przez psa 1 roku... oczywiscie ze mozna a nawet trzeba psa uczyc wczesniej chodzenia w szelkach, komend ułatwiajacych poruszanie sie z nim w określonym kierunku itp.... ale sam start w śląskim DT jest niewskazany.. byl ost śmiałek na DT na Górze Św. Anny, co "wystartował" z 6 miesiecznym malamutem na dystansie 25 km (poza konkurencja i bez klasyfikacji, ot tak z nami nie będąc zawodnikiem) pies po jakims czasie na trasie zemdlał z wyczerpania i przegrzania....

Posted

dogtrekking napisał(a):
Ja pajacem ty Pinokiem. Widzę że wiedzę nt. fizjologi zwierząt czerpiesz z regulaminu.

po pierwsze regulamin widaocznie wymyslali mądrzejsi od Ciebie.... ja w DT startuje od dwoch lat wiec tez juz mam pojecie jak wiek i kondycja psa ma sie do tych zawodow... wiec sory, ale z doswiadczenia wiem ze 6 miesieczny szczeniak jest nieprzygotowany na przynajmniej te nasze śląskie DT 6 miesieczny szczeniak moze miec teraz wydluzane spacery do kilku godzin z coraz mniejsza iloscia odpoczynkow i tepem zwiekszanym rowniez stopniowo, czasem mozna z psem podbiegac zeby zaczac wyrabiac mu kondycje, ale powtarzam start nawet na midzie jest nie wskazany w tak mlodym wieku, u nas sa kontrolowane ksiazeczki zdrowia i wiek psa, mlodszy pies nie zostanie dopuszczony do startu, ale jesli mimo to wystartuje nie bedac klasyfikowanym to juz na "nieodpowiedzialnosc" wlasciciela....

Posted

wiem że włożę kij w mrowisko ;) ale dla mnie również 6miesięczna dzidzia nie powinna brać udziału w DT na dystansie pow. 10km. no chyba że drugie 10km właściciel weźmie dzidzie na ręce ;)
nie dajmy się zwariować, sport to zdrowie, a nie katowanie i do wszystkiego należy podchodzić z dystansem. szczególnie że na DT zalecane są szelki i co... taki maluch ma ciągnąć właściciela przez tyle km? padnie jak nic... :(

Posted

[quote name='blue_bc']a od jakiego wieku można zacząć mój psiak ma 6mis. -jest w typie Border Collie

Blue_bc pytał/a od jakiego wieku można zacząć więc mam nadzieję, że nie przymierza się do startu w zawodach.

Regulamin wskazuje jasno na wiek psa, a start w zawodach...