sasha Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 szukam wiadomości na temat padaczkowego leku Trileptal.Może ktoś tu go stosuje u swojego psa? Quote
rudolf2008 Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Hej, Ja duzo raczej ci nie pomoge ,tego leku nie stosowalam i nie slyszalam o stosowaniu tego leku u psow. Wyczytalam na amerykanskiej stronie ze stosowanie tego leku jest bardzo malo sparawdzone i nie ma dobrych badan ktore by potwierdzaly dzialanie tego leku u psow. Wiadomo tylko na dzien dzisiejszy ze pies ten lek metabolizuje w 3 godziny a po jakims czasie sie do niego bardzo szybko przyzwyczaja i wydala go juz w godzine. Dlatego lek ten nie jest stosowany u psow ze wzgledu na szybki metabolizm. Skoro nie ma badan na ten temat to stosowanie tego leku jest troche jak robieniem doswiadczenia na swoim psie, nigdy nie wiadomo jak zareaguje watroba czy nerki nie mowiac juz o glowie. Mam pytanie, skad wiesz o tym leku, sam szukasz czy jestes w kontakcie z jakims lekarzem? Pozdrawiam Jeszcze dopisze ze jesli szukasz innego leku niz luminal i bromek to lekiem ktory daje najwieksze nadzieje na dzien dzisiejszy u psow jest Zonegran. Sa badania w stanach na temat dzialania tego leku i wyniki sa zadawalajace, pies dlugo go metabolizuje i udalo sie wyeliminowac u niektorych badanych psow nawet do 80%atakow. Te lek przypisuja lekarze we Wloszech jak luminal lub bromek nie dziala. Niestety cena zbija z nog, we Wloszech jest tanszy w Polsce cena jest dla wielu osob nie do przeskoczenia Quote
sasha Posted October 19, 2009 Author Posted October 19, 2009 O tym leku wiem z internetu,oxcarbazepina jest jednym z 7 nowych leków padaczkowych,które zastepują stare,takie jak fenobarbital,fenytoina i inne,ale chyba nie jest jeszcze do końca sprawdzona,jak twierdzi moja wetka! Zapytam,a może znasz lamitrin(lamotrygina),kogoś kto to stosuje...? Quote
rudolf2008 Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 Nie znam tego leku niestety. Wiesz nie wiem czy fenobarbital mozna zastapic jakims nowym lekiem, jest za malo badan na ten temat zeby stosowac taki zamiennik. Ja wiem po swoim psie ktory na prawde bardzo slabo reaguje na leki , ze jednak najlepsze polaczenie to luminal + bromek+ jeden z nowych lekow, ale nie sam nowy lek bo ten mu sam nic pomagal. Ale moze sa psy ktore maja slabsza odmiane padaczki i moze sam nowy lek cos pomoze, to jest na zasadzie prob i bledow i troche eksperymentu. Pozdrawiam Ps. Zapytaj wetke o gabapentyne, lek nowej generacji i znam osoby ktore ja stosuja u psow. Quote
sasha Posted October 19, 2009 Author Posted October 19, 2009 bromek u mojej suki spowodował zatrucie,znalazła się w tym 0,1 % psów,które są na niego wrażliwe,mało brakowało,a źle by się to skończyło,choć lekarz mówił,że będzie OK!Teraz prócz luminalu,zamiast Depakine wetka zaleciła Kepprę(lewetiracetam)-strasznie drogi,ponad 200 zł... Widzisz,moja suka ma nie tylko padaczkę,ma nowotwór mózgu,który ją powoduje,więc leki,które stosuję działają trochę inaczej... Quote
Recommended Posts