Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

piszę ponieważ mam problem. Szukałam przez wyszukiwarkę, ale nie znalazłam zbyt wiele :cry:
Mój Foster od kilku dni ma straszne zatwardzenie. Co chwilę się napina jakby chciał zrobić kupkę jednak kupka nie wychodzi :-? Jak już zrobi kupkę to jest ona dość miękka. Boję się, że takie kilkudniowe zatwardzenie może mu zaszkodzić.
Dodam, że próbowałam mu dać jabłko ale nie chciał go jeść. Do jedzenia dodaję łyżeczkę oleju z pestek winogron ale to też nie pomaga. Co mam robić??? Co może być przyczyną takiego zatwardzenia? Czy to że je ryż???
pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc

Posted

:evilbat:
Czy je normalnie, pije? czy jest wesoły? Może zjadł coś co utknęło mu w żołądku albo w jelitach. Wtedy podawanie na własną rękę jakichkolwiek preparatów może nie być wskazane. Ja skontaktowałabym się z weterynarzem dla upewnienia się, że to nic groźnego.

Posted

Foster napisał(a):
Mój Foster od kilku dni ma straszne zatwardzenie. Co chwilę się napina jakby chciał zrobić kupkę jednak kupka nie wychodzi :-? Jak już zrobi kupkę to jest ona dość miękka.

Jesli tresc stolca jest luzna to nie jest to zatwardzenie. Z psem mozesz isc do weta i sprawdzic czy nie ma zagazowanych jelit. Podczas nadmiaru gazow, pies czesto sie napina, brzuszek jest twardy i nastepuje czeste wydalanie gazow, ktore moga Ci sie kojarzyc z tym jak zachowuje sie pies podczas wydalania kupki.

Posted

Pije normalnie, je normalnie. Wesoły jest strasznie- także tym bardziej nie wiem o co chodzi :-?

Czy ryż może powodować zatwardzenie???

Posted

Skoro robi miękką kupke to nie moż ebyć zatwardzenie a skoro nie ejst apatayczny i normalnie ''funkcjonuje'' to chyba nie ma powdoów to aż tak wielkich zmartwień. A ile robi kupek na dzień?

Posted

bazylia napisał(a):
http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=14333

Widzisz Bazylio ja tam pytalam dobe temu i nikt mi nie odpisal, a myslalam ze do zatwardzenia najlepszym forum bedzie weterynaria.
znaczy sie ze sie mylilam, bo im wiekszy balaganik i wiecej takich samych tematow tym wieksza szansa na uzyskanie odpowiedzi. :x

Posted

Foster napisał(a):
Czy ryż może powodować zatwardzenie???

Ryz ugotowany na miekko nie powoduje zatwardzenia. Poza tym powtorze to co napisalam wczesniej. Jesli kupa jest miekka to nie jest to zatwardzenie!
Jak widze objawy tego dziwnego "napinania" Cie bardzo niepokoja. Nie dziwie sie, bo pewnie mnie tez by niepokoily :-) Dlatego tez radze zaliczyc jedna wizyte u weta, ktory fachowo obmaca brzuszek psiaka i wyda diagnoze :-)

Posted

W zasadzie macie racje: kupki są miękkie więc zatwardzenie to nie jest. Ale żeby ta kupka wyszła to biedaczek musi się namęczyć conajmniej 10 minut- i to mnie martwi :cry:

A do weta pojadę w poniedziałek