Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej! Od poniedzialku stalam sie posiadaczka dwoch malych kotkow :-) Sa naprawde kochane tylko narazie trzymane w zamknieciu ze wzgeld na mojego psa :-( Gd wypuscilam je na podworko jeden siedzial mi na kolanach drugi polowal gdy nagle przbiegl moj pies otoczykl go kilka razy zblizyl sie na bardzo niebezpieczna odleglosc i w ostatniej chwili zabralam kocurka bo jeszcze moment a juz bylkby w paszczy mojego Puszka :-( domyslam sie ze moj piesio jest zazdrosny o nowych domownikow no ale niech nie przesadza (co kilka dni jest wyprowadzany na dlugie biegi i bardzo dbrze o niego dbamy)... Nie wiem co robic aby bezpiecznie zapoznac pieska z nowymi zwierzaczkami? \Boje je sie wypuszczac i dac piesiowi do obwachania... Jak przekonac mojego 13 letniego kundelka dop tego ze koty sa czescia rodziny i powinny byc traktowane jak inni a nie zajmowac sie ich konieczna likwdacja? Blagam! potrzebuje pomocy!!!

Posted

Najlepej, żeby to było "kontrolowane" spotkanie. Weź może piesia na smycz, kotki posadz na trawie lub na podłodze i podejdź z nim powoli do kociaków. Niech sobie do woli powącha i obejrzy. Mów cały czas do niego, jaki jest grzeczny i w ogóle. Jesli jednak będzie agresywny to skarć go ale delikatnie, bo z kotki będą mu przypominał karę. Jeśli boisz się, że mógłby ugryźć któregoś z maluchów to załóż mu na pierwsze powitanie kaganiec. Najlepszy byłby nylonowy bo w takim spokojnie sobie kotki obwącha i nie zrobi nim krzywdy.

W naszym przypadku to podziałało. axel miał roku, kiedy znależliśmy Gizmo i do tego czasu nie przepadał za kotaki (delikatnie mówiąc).

Pamiętaj, przy piewszym spotkaniu najważniejszy jest spokój. Jak tylko piesek grzecznie obejrzy kociaki i nie będzie chciał im zrobić krzywdy od razu go pochwal i daj coś dobrego. Wtedy skojarzy sobie, że dobre zachowanie wobec kotków popłaca.

Posted

Baskaaa może Ci się tylko wydaje, że pies chce kotki zjeść? Może on jest tylko ich bardzo ciekaw?

Jeśli się bardzo boisz, wypuść kotki, a pieska miej na smyczy i zbliżaj się do maluszków. Obserwuj dokładnie jego reakcję. Jeśli nie zauważysz agresji (wyrywanie się, chęc powąchania kiciów jest normalna), to pozwól się zwierzakom zapoznać. Pies może szczekać, ale nie musi to oznaczać agresji. Musi po protu przywyknąć do obecności kotków. Nie pozwól, aby poczuł się odrzucony, poświęcaj mu dużo czasu.

U mnie nie ma problemu, ale przyjaźni wielkiej między psami i kotami nie ma. Sunia na początku bardzo szczekała na koty i je przeganiała, Kubuś warczał - teraz wszystkie sa zgodne (Frania tylko czasem psuje nastrój, ale to taki charrrrakter ;) )

Posted

Kiedy ja juz bede miala psa to pojawi sie problem jak psa uchronic przed kotem. Jakis dziwny jest ten moj kot, ale mam taki pomysl zeby najpierw pieska natrzec recznikiem i dac do powachania kotu, moze jak przyzwyczai sie do tego zapachu to pies bedzie bezpieczny...

moze Ty tez tak sprobuj

Posted

Murka niewydaje mi sie zeby moj Puszek mial prz\yjacielskie stpsunki do kotkow... pisalam juz (chyba?) ze dp jednego bardzo blisko podszedl i w ostetniej chwili chcial capnac kotka :( Kaganca tez nie mam ale moze pozycze od kumpeli i bedzie pasowal... cos musze zrobic... rzeczywiscie pies musialby byc na smyczy i dobrze zeby w kagancu bo wtenczas mam 100% pewnosc ze krzywdy im nie zrobi... a ze sama smysza roznie bywa bo kiedys nie wiem jakim cudem sciagnal z siebie obroze... sprobuje ten kagaiec zalatwic i potem powiem co sie dzialo

Posted

Hurra! udalo sie ich zapozac bez kaganca czu smyczy :) nie wim jak mama teo dokonala ale kotki juz spokojnie biegaja po podworku a piesio czasami sie ich nawet boi : - ) Jest juz OK ale i tak dziekuje za rady : - )