Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

GoskaGoska, masz dużo racji, ale dla Gucia mieszkanie w bloku nie jest dobrym wyjściem. On panicznie sie boi wychodzić, jeżeli ktos przechodzi obok niego , to totalna panika, rzuca sie na smyczy, albo przywiera do ziemi przerażony. I boje sie ,że to jest nie do odwrócenia, przynajmniej u mnie w domu.
Niestety wpływ mojej Gabi jeszcze utrwalił w nim te lęki i takie zachowania.

I wiem z doświadczenia z moją Gabi, która jest moim wiecznym tymczasem, bo nie udało sie znaleźć dla niej domu, że gdyby mieszakła w domu z ogrodem byłaby szczęśliwsza.
Teraz ma 7 lat, a trafiła do mnie, jak miała 6 mies., dalej boi sie wychodzic z domu,ganiam ja po mieszakniu,żeby zapiąć smycz, na ulicy cały czas w strachu. I to jej nie przeszło przez te lata. Natomiast zupełnie innym psem staje sie , jak wyjedziemy za miasto, gdzie jest spokój, nie ma ludzi, jest wtedy rozluźniona , zachowuje sie , jak normalny , szczęśliwy pies.

• Replies 3.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Erka skoro tak się boi to pewnie w domu z ogrodem by był szczęśliwszy, ale możliwe, że by się przyzwyczaił do mieszkania w bloku.
Pamiętasz kielecką piegowatą Sarenkę, która była u mnie na tymczasie tak długo? Ja też się bałam ją dać do bloku, bo sikała ze strachu jak się do niej mówiło. Też bała się chodzić po klatce schodowej, jak ją ktoś mijał to przywierała plackiem i sikała pod siebie, albo zwiewała. Zamieszkała w wieżowcu, jeździ windą i byłam w szoku, że tak szybko się do niej przyzwyczaiła. Oczywiście pewnych lęków się nie pozbyła i mimo, że Beata z nią cały czas pracuje to pewnie wszystkich się nie pozbędzie. Dużo zależy od podejścia i cierpliwości opiekunów.
Mam nadzieję, że Gucio znajdzie dom z ogrodem, ale jeśli domek w bloku byłby świadomy jego lęków to może warto spróbować?

Posted

Blok pod warunkiem , że byłaby to doświadczona osoba i chciała z nim pracować. On ma 4 mies, czyli w tym wieku jeszcze dałby sie wyprostowac.
Ale o takich ludzi trudno.
Musi tez to byc dom bez dzieci, bo ich boi sie panicznie, jeszcze jak biegna , albo wrzeszczą.

Posted

Erka, czy masz jakies zdjecia Gucia inne niż te na początku tego wątku? Przeslij mi prosze na maila maada@mp3.pl Chcę odświeżyć gumtree i miec w zanadrzu gdyby jakiś dom się zainteresował. dzięki!

Posted

Powtórzę jeszcze raz:

Jeden domek mam już zdecydowany na pieska nr 1 [najmniejszego].
Domek jest w Ożarowie [Sobów], mógłby ktoś tam przeprowadzić może wizytę przedadopcyjną??

Posted

eneda napisał(a):
Powtórzę jeszcze raz:

Jeden domek mam już zdecydowany na pieska nr 1 [najmniejszego].
Domek jest w Ożarowie [Sobów], mógłby ktoś tam przeprowadzić może wizytę przedadopcyjną??

Musisz szukać kogoś z Ostrowca - mają do Ożarowa najbliżej - ale czy kogoś znajdziesz - nie wiem...tylko Viris ma samochód, żeby mogła podjechać, a ona jest w rozjazdach...

Posted

Mam dom chętny na sunię z Odrowąża. Dosłownie parę kroków ode mnie. Gość ma rękę do zwierząt , ma kilka kotów przybłęd i małą sunię, która pilnuje go jak oka w głowie Chce jeszcze jedną większą, żeby ją brać ze sobą do pracy (jest stróżem nocnym). Intuicja mi podpowiada, że nie będzie tam miała źle. Dajcie znać kiedy możecie zorganizować transport suni z Odrowąża. Patrząc na te koty przybłędy, które mu chodzą przy nodze myślę, że można mu dać taką nawet mało zsocjalizowaną. Jeśli uda mi się Rysia jutro wydać (jest szansa) to możecie mi z tą sunią przysłać kolejnego psiaka, ale po weekendzie, muszę trochę odpocząć...

Posted

[quote name='Maada']Mam dom chętny na sunię z Odrowąża. Dosłownie parę kroków ode mnie. Gość ma rękę do zwierząt , ma kilka kotów przybłęd i małą sunię, która pilnuje go jak oka w głowie Chce jeszcze jedną większą, żeby ją brać ze sobą do pracy (jest stróżem nocnym). Intuicja mi podpowiada, że nie będzie tam miała źle. Dajcie znać kiedy możecie zorganizować transport suni z Odrowąża. Patrząc na te koty przybłędy, które mu chodzą przy nodze myślę, że można mu dać taką nawet mało zsocjalizowaną. Jeśli uda mi się Rysia jutro wydać (jest szansa) to możecie mi z tą sunią przysłać kolejnego psiaka, ale po weekendzie, muszę trochę odpocząć...

Maada - czyli myslisz o Koni?:crazyeye::p

Posted

[quote name='Maada']Mam dom chętny na sunię z Odrowąża. Dosłownie parę kroków ode mnie. Gość ma rękę do zwierząt , ma kilka kotów przybłęd i małą sunię, która pilnuje go jak oka w głowie Chce jeszcze jedną większą, żeby ją brać ze sobą do pracy (jest stróżem nocnym). Intuicja mi podpowiada, że nie będzie tam miała źle. Dajcie znać kiedy możecie zorganizować transport suni z Odrowąża. Patrząc na te koty przybłędy, które mu chodzą przy nodze myślę, że można mu dać taką nawet mało zsocjalizowaną. Jeśli uda mi się Rysia jutro wydać (jest szansa) to możecie mi z tą sunią przysłać kolejnego psiaka, ale po weekendzie, muszę trochę odpocząć...

Maada jak z pakietem, to osobiście przyjadę. Bardzo mi zależy aby Koni, już bez dzieciaków, mogła jechać do Brzyścia.
A tak poza tym skrzynkę masz zapchaną, a ja potrzebuję nr Twojego konta.

Posted

Maada, gdzie Ty ogłaszasz te szczeniory, że wogóle masz jakies telefony? Dziewczyny ogłaszały Gucia i Albiego na wielu portalach i zero odzewu.:(

Posted

Jaaga na moruska wrzucam musowo;) Zreszta na te glowniejsze tez;) Ale jak macie jakies portale ze rzeczywiscie jest jakis odzew to piszcie, dolaczymy do listy kompletowej. A morusek tez przyznam, ze "dziala". Mialam kilka maili (niekoniecznie dobrych, ale zawsze cos) i wiem ze tam ludziska wchodza. Jesli ja oglaszam to zawsze przez moruska przechodzi psiak.

Posted

Ja ogłaszam tylko na gumtree ale ludzie do mnie dzwonili i pisali tez z gazeta.pl (chyba) i allegro - tyle, że nic z tego nie wyszło :( Jakies takie niepociumane towarzystwo.. Te telefony, które mam teraz to z ogłoszen, które rozlepiłam w okolicy. Selekcja jest trudna jak cholera, bo to wszystko wiejskie domy, ale to wcale nie znaczy że złe. Buba trafiła świetnie moim zdaniem. Tych co mi się "nie widzą" zbywam. Powiesiłam też ogłoszenie w pobliskim klubie jeździeckim, mnóstwo ludzi z kasą i domami tu przyjeżdża..
W poniedziałek jeszcze pogadam z tym stróżem chętnym na sunię. Myślę, że dom dla Rysia też się może wyklarowac na początku tygodnia. Mnie dziś zjada jakiś wirus paskudny więc nigdzie się nie ruszyłam:(

Posted

Wrzuciłam świeże ogłoszenia Gucia i Albiego na gumtree - specjalnie BEZ IMION! Może to nie ma znaczenia a może ma.. nie wiem, ale te imiona bądźmy szczerzy za piękne nie są a ja widzę jak ludzie reagują na Bubę i Rysia ;) dlatego tez je ogłaszam bez imion.
Gucio:
http://krakow.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-liczny-puchaty-szczeniak-czeka-na-kochajacy-dom-W0QQAdIdZ190122940
Albin:
http://krakow.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-Podaruj-cieply-kat-bezdomnemu-szczenieciu-W0QQAdIdZ190124054