Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

psy to nie maszyny do zapladniania a ponadto 7 dni roznicy w 63 dniowej ciazy to znaczacy okres mozesz miec duzy rozrzut w miocie wagowy i rozwojowy pozdr.

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Konsultowałam to z wetem ,który asystował przy kryciu.To nie mój wymysł .Jeśli chodzi o jakość nasienia i jego pełnowartościowość ,to się głęboko p.Małgosiu mylisz.Kiedyś,tak się (niestety) złożyło ,że umówione dużo wcześniej suczki na krycie dostały cieczkę w tym samym niemal momencie .Tak się więc stało ,że praktycznie pokrył po 2x jedną po drugiej.Ta druga urodziła piękną zdrową 8 ,ta pierwsza 5 :wink:

Jakość nasienia sprawdzał i badał dr.Marczak(bank nasienia).
Ta teoria z z pełnowartościowym nasieniem to tylko Twoja
AGAMA teoria.Zresztą posmotrim -uwidim. 8)
O rozrzucie też nie może być mowy(może dwudniowy) ,ponieważ owulacja następuje tylko jednego(konkretnego) dnia i komórki jajowe czekają w jajowodach na zapłodnienie 24-48 h ,a nie cały tydzień jak to piszesz.Te zapłodnione zagnieżdżają się w macicy a te nie -obumierają a nie czekają w nieskończoność. :-?

Posted

niestety to nie moja teoria bo nie jestem wetem tylko znanych lekarzy weterynari z warszawskiej akademi jutro za ich zgoda moge podac nazwiska i tytuly o ile nie bedzie to reklama na forum pozdr.

Posted

Chętnie się z tymi nazwiskami zapoznam,jeśli nic nie masz przeciwko zweryfikuję wiedzę moich z Twoimi :wink:
Tak na marginesie -konsultowałam to po kryciu z innym wetem od rozrodu(nota bene wykładowcy na SGGW ),w/g niego wszystko zależy tu o wielu czynników .Zważywszy na to ,że pierwsze krycie mogło odbyć się za wcześnie ,nie ma to absolutnie wpływu na rozbieżność w miocie -a tym bardziej na jakość nasienia w póżniejszych dniach(przy następnych kryciach).Bo cóż za różnica ,gdy u młodego ,w pełni sił,zdrowego samca ,o prawidłowych,ruchliwych plemnikach -będzie tych plemników nie 100 200 tylko 100 000.Problem o ,którym piszesz(czyli słabsze nasienie)może dotyczyć starych psów lub tych z mało ruchliwymi ,uszkodzonymi plemnikami.
Tak jak na wstępie powiedziałm.Robiłam badania swojemu psu -i ku zdziwieniu weta oprócz dobrego nasienia daje także ogromna ilość dopychacza w postaci płynu z prostaty.
Zresztą myślę ,że przekonamy się już za kilka tygodni o tym czy miot jest wyrównany czy też nie.I czy wogóle jest jakaś rozbieżność między maluchami.

Posted

Tak owszem mogą zdarzyć się rozbierzności u rodzeństwa ,ale nie jest to spowodowane dniami krycia (bo nawet gdyby tak było do czasu pierwszej wystawy wyrównało by się to)Na wzrost i rozwój zwierzęcia ,w wieku od odstawienia do pierwszej wystawy -ma wiele czynników.Zapewne sama o tym doskonale wiesz ,bo hodujesz psy już ładnych parę lat.Tak samo zapewnie wiesz ,że nie w każdym miocie rodzi się gwiazda 8) Dla prawidłowego rozwoju szczenięcia potrzeba wielu czynników .A skąd wiesz ,ze w tym rodzeństwie spotkanym na wystawie jedno ze szczeniąt w młodym wieku nie chorowało na infekcjie ,przyjmowało jakieś leki ,lub miało problemy z wchłanianiem i przyswajaniem np wapnia.Przecież z tego powodu też może być mniejsze od swojego rodzeństa,choć może urodziło się w podobnej wadze. :wink:

Posted

kroliczku oczywiscie o tym nie wiem rozpoczelysmy trudny temat po pierwsze natura lubi byc przewrotna i nie do konca zbadana i tzeba miec wobec niej duzo pokort to zdanie weta opiekujacego sie moja hodowla ten wspanialy wet to p.Tomasz Seweryn jest asystentem prof. Karczewskiego i do tego kompletu musze dolaczyc p. Tomasza Niedziele -chirurga z tytulem dr. pozdr

Posted

To jesteśmy w domu :D
Kilka razy dr.Karczewski asystował u mnie w domu przy kryciach suczek ,czuwał nad prawidłowością i bezpieczeństwem 8)
Oprócz dr.Karczewskiego miałam przyjemność współpracować z dr.Jurką(gł.rozród) oraz z innymi "młodymi gniewnymi".
Może masz rację ,że jest to temat rzeka -natura jest nieprzewidywalna i dlatego może tak nas pociąga :wink:
O przebegu ciąży i dalszych kolejach postaram się relacjonować na bierząco.
Pozdr.

Posted

my jak sunia dostala wielkiego aappeettyyttuu to oczywiscie zaczelismy zwiekszac ilosc papu male porcje a czesto i jak spoznilismy sie o godzine to zaraz byly sesacja wet zapodal tableteczki i ustapila pozdr.

Posted

Czy y tu żartujecie, czy rozmawiacie poważnie o kryciach. Każda suka ma inny cykl. Spotkałam juz taką , ktora nie zachodzila powyżej 8go dnia cieczki i taką, która zachoddziła dopiero w 18ym dniu

Posted

Draczyn napisał(a):
Czy y tu żartujecie, czy rozmawiacie poważnie o kryciach. Każda suka ma inny cykl. Spotkałam juz taką , ktora nie zachodzila powyżej 8go dnia cieczki i taką, która zachoddziła dopiero w 18ym dniu

Tak to prawda.Każda sunia moze mieć indywidualne podejście do spraw seksu :wink: A tak serio ,to nieraz nie wiadomo komu wierzyć przy kryciu- suni ,reproduktorowi czy wynikom badań na progesteron 8) :D Ja chyba najmniej wierzyłabym facetom :wink:

Posted

króliczek napisał(a):
Draczyn napisał(a):

Tak to prawda.Każda sunia moze mieć indywidualne podejście do spraw seksu :wink: A tak serio ,to nieraz nie wiadomo komu wierzyć przy kryciu- suni ,reproduktorowi czy wynikom badań na progesteron 8) :D Ja chyba najmniej wierzyłabym facetom :wink:
Dbry reproduktor najlepiej wyczuje prawidłowy dzień krycia. Facetom nie można wierzyć, ale psom tak

Posted

Teraz już mogę powiedzieć jak to u mnie wyglądało, bo od kilkunastu godzin szczeniaczki są na świecie :D
W 10 dniu cieczki sunia miała zrobione badanie poziomu progesteronu (wynosił 6,7). Zgodnie ze wskazówkami weta sunia była kryta w 13 i 14 dniu cieczki i jest śliczna zdrowa 7 (5 chłopaków i 2 dziewczyny).

Posted

Psylla -gratuluję maluchów :D
A teraz powiedz proszę ,ile mógł wynosić poziom progesteronu w dniu krycia ??
Mnie takie słuchy doszły ,że powinno sie kryć , gdy progesteron wynosi powyżej 10 ng/ml oraz od tolerancji suki na psa -licząc dwa dni.U mnie było tak ,że pies krył sukę dwa dni po tym jak poziom progesteronu wynosił 10,92 -bo było to też dwa dni po pierwszej tolerancji samca.Mówiąc krótko,naprawdę została pokryta wtedy ,gdy próbowała zwiać z jednym chłopakiem z sąsiedztwa. :wink:
Ciekawa jestem ,czy coś z tego będzie ,czy nie było już za pózno???

Posted

króliczek napisał(a):
Psylla -gratuluję maluchów :D
A teraz powiedz proszę ,ile mógł wynosić poziom progesteronu w dniu krycia ??

Za gratulacje dziękuje bardzo :D
Nie wiem jaki był dokładnie poziom progesteronu w dniu krycia bo nie robiłam już więcej badań. Suka jednak była bardzo chętna a i pies nie miał wątpliwości po co przyjechaliśmy.

Posted

Widzę, że pod moją nieobecność dyskusja się rozkręciła :D
Pola była kryta w 11 i 12 dniu cieczki. Tak wyszło, nie było możliwości zrobienia dnia przerwy. Piesbył chętny, sunia jeszcze bardziej, zaczął od głowy ale w końcu dotarł na miejsce. Pierwszego dnia pokrył raz, drugiego dwa. Psy nie były do tego zmuszane, zachęcane, same chciały.
Jeśli hodowca ufa naturze i ma możliwości, nie widzę powodu by nie pozwolić psom na swobodne bycie przez tydzień i krycie tyle razy, ile psy chcą. Bo przecież one kieruja się instynktem, nie czytają książek. Trzeba też wziąć pod uwagę rozwój rasy, np. wśród bullterrierów najlepszy termin krycia w ostatnich kilkunastu latach znacznie się przesunął do tradycyjnej średniej.
Ponadto to hodowcy i weterynarze ustalili umowny termin krycia, na podstawie obserwacji i badań, średniej największej płodności psów domowych. Ale to tylko średnia.
Nadto w naturze para psów kryje się wielokrotnie w czasie cieczki i uzyskuje w ten sposób największą z możliwych płodność i liczebność miotów. Tym bardziej, że u psów siła przetrwania gatunku leży poniekąd w liczebności.
Słyszałam od kilku hodowców, że szczenność suk jest dziedziczna, to znaczy, jeśli babka dawała liczne mioty to i córka i wnuczka takowe daje. Ale może nie tylko o to chodzi ale i o termin krycia właśnie, może najpłodniejsze dni sie pokrywają?
Jak w takim układzie wyjaśnić, że ta sama suka raz daje miot 7 szczeniąt a drugim razem tylko 2? Kryta w tym samym terminie? Tym samym psem?
A jeszcze zabawniejsze jest twierdzenie, ze reproduktor daje liczne mioty. Nie wiedziałam, że od reproduktora zależy liczba jajeczek u suki.
Pola jest w 6 tygodniu ciąży, nie wiemy ile będzie szczeniąt, zobaczymy.
Na wiosnę będę kryła druga sukę a problem nadal uważam za nierozwiązany. Chyba najlepsze wyjście to dopasować termin krycia pod każdą suczkę indywidualnie.

Posted

A jeszcze zabawniejsze jest twierdzenie, ze reproduktor daje liczne mioty

Przypuszczam ,ze jeśli kiedyś usłyszałaś już takie zdanie(brzmiące rzeczywiście głupio,wręcz beznadziejnie) ,mogło oznaczać one tylko tyle ,że duża ilość plemnikw w ejakulacie jest ruchliwa,jednogłówkowa ,nieuszkodzona i żywotna (może poczekać nawet do 6-7 dni na jajeczko).Wtedy można również mówić o tym ,że ten reproduktor może mieć istotny wpływ na wielkość miotu.Jeśli pokryłabyś psem o słabym nasieniu (z mało ruchliwymi,mało żywotnymi-uszkodzonymi plemnikami)mogłoby to niewystarczyć do zapłodnienia wszystkich jajeczek wytworzonych w czasie tej owulacji.Gdy dołaczysz do tego oczekiwanie i dojrzewanie w drogach rodnych może się okazać ,że ilość plemników (prawdłowych) jest niewystarczająca do zapłodninia dwóch!!!! jajeczek (a było ich przecież kilka tysięcy).Okazuje się więc,że jakość spermy także odgrywa zasadniczą rolę w prokreacji.
Także może nie bagatelizujmy roli samca :wink: 8)

Posted

Nadto w naturze para psów kryje się wielokrotnie w czasie cieczki i uzyskuje w ten sposób największą z możliwych płodność i liczebność miotów

Tak ,to prawda.Ale..... w naturze suka instynktownie wybierze odpowiedniego ,najmocniejszego samca ,który zapewni jej potomstwu odpowiednio silne geny.A jeśli ona nie wybierze -samce roztrzygną to między sobą ,który będzie ojcem .Wygra najmocniejszy ,najsilniejszy - a napewno nie będędą losować zapałek :wink:
Domowe suczki nie mają takiego wyboru .Zdać się muszą na gust swojego właściciela i ilość tytułów przyszłego męża. :roll: