Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

gazety też czytam od końca, sorry :p
z mojej strony jedyne zastrzeżenie to to, że bakalie są kaloryczne, zgodnie z logiką okazjonalnie zaszkodzić nie powinny. ale może ktoś ma większe doświadczenie z dodatkami tego typu.
tu coś znalazłam: http://klub.pies.pl/orca/topic/Warzywa-i-owoce-co-szkodliwe-.htm
co człowiek to opinia...
a ja bym prosiła o wypowiedź, czy psu w ogóle są niezbędne cukry proste. wiem, że barfiarze owoce podają, w niektórych karmach też da się jakieś śladowe ilości uświadczyć, ale z tego co wiem służą jako naturalne źródło witamin/urozmaicenie, spotkałam się nawet z podawaniem miodu (!). moim zdaniem w roli uzupełniaczy lepiej sprawdzają się warzywa, czy owoce są niezastąpione w diecie?

Posted

Moje psiaki: samoyedy i chowki jedza owoce:jabłka, gruszki, sliwki i maliny. Mają do nich stały dostęp, poniważ mamy bardzo duzo drzew owocowyc, nie stosujemy żadnych srodków chemicznych w postaci nawozów czy oprysków.
Zauważyłam, że preferują gruszki i kwasne jabłka. Same je zbieraja i wybieraja które zjeść.
A malinki to ogryzaja z gałązek :) Teraz sa jeszcze jesienne odmiany.....
Nie ograniczam im ilości zjedzonych owoców.
Z warzyw to lubia marchewkę i w zasadzie nic więcej.

Posted

Troszkę odbiegam od tematu owoców, ale jeśli ktoś chciałby naturalnie podwitaminizować ;) swojego psiaka, to tu jest taki mały spis:
Witaminy i minerały
I przypominam, że przedawkowanie może być równie groźne jak niedobór, dlatego w sprawach diety lepiej postępować ostrożnie.

Posted

Jakiś czas temu [2-3 tygodnie] z osłupieniem patrzyłem przez okno, jak moja suka bezpośrednio z krzaków pozjadała przejrzałe jeżynomaliny.
Następnego dnia przynajmniej dwa razy sprawdziła czy wszystkie plony są pozbierane.

• 3 weeks later...