Agnes Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='toyota']Chciałabym wiedzieć jakie zastosowanie mają te łańcuchy: Czy to chodzi raczej o walory ozdobne, czy to do szkolenia jako łagodniejsza wersja kolczatki, czy raczej na normalne spacery ? Jak się dobiera dlugość takiego łańcucha ? Jak to zapiąć ? Czy za te 2 kólka zaczepić karabińczyk ? I ogólnie czy te ogniwa wygladaja fajnie na żywo, bo nigdy nie widziałam, czy może lepsze mniejsze dla ON- ka ? toyota ten dlawik jest lagodniejszy od klasycznego, ze wzgledu na duze ogniwa nie zaciska sie on w inny sposob. Wydaje sie gorszy, a jednak nie jest tak ostry jak cienkie dlawiki, zmijka etc. Przeklada sie kolko przez ogniwa i masz zacisk. Ja nie popieram kupowania dlawika dla ozdoby - nie rozumiem tego, nie praktykuje. Uzywam do szkolenia, do korekt poprawek itp. Dopasowalam do swojej suki taki, ktory jest najlepszy, nie jest ani za mocny ani za delikatny, dlugosc odpowiednia. Ja akurat uzywam klasycznego lancuszka ale z troszke grubszymi ogniwami. Dlugosc jak gops napisala 5-10 cm wiecej od obwodu szyi, choc chyba lepiej 10 cm jesli mowimy o szkoleniu zaznaczajac, ze dlawik ma dzialac a nie byc ozdoba. Quote
toyota Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Ja to chciałam wyłącznie dla ozdoby, pies w ogóle nie ciągnie. Jeśli się zdecyduję, nosił by to wyłącznie do adresówki. Jednak nadal nie kumam jak to się trzyma bez smyczy :roll:. No i szkoda, że to złoto schodzi, myślałam, że za tą cenę to będzie trwałe. Pamiętam te zdjęcia od sugarr i jeszcze Miśki gopsowej i bardzo mi się to podoba. Quote
gops Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 toyota napisał(a):Ja to chciałam wyłącznie dla ozdoby, pies w ogóle nie ciągnie. Jeśli się zdecyduję, nosił by to wyłącznie do adresówki. Jednak nadal nie kumam jak to się trzyma bez smyczy :roll:. jak dławik kółko blokuję drugie i dlatego nie spada ;) Quote
Agnes Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Toyota - fotki z netu :) Trzeba tylko w dobra strone to zalozyc ;) Quote
toyota Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 gops napisał(a):jak dławik kółko blokuję drugie i dlatego nie spada ;) Ale jak te kółka są tej samej wielkości, to jak się mieści jedno w drugie ??? Normalnie jakaś tępa jestem czy co ;). No i jak to jest, że je da się przełożyć i nie spadną jak nie ma smyczy ??? Quote
Agnes Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Toyota nie przekladasz kolka, bedziesz to miala w reku to sama dojdziesz do tego jak wlozyc ;) Wkladasz lancuch w kolko jakby i robi sie pentelka Quote
toyota Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 No dobra, dzięki, już nie bedę męczyć ;). Skoro mówicie, że da się to założyć bez smyczy, tzn. że mogę to zamówić. Najwyżej poproszę TZ-a, żeby to zamontował psu ;). Quote
Agnes Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Oczywiscie ze sie da ;) Przez jedno kolko przekladasz lancuch, robi sie pentelka zakladasz psu i o drugie kolko zaczepiasz smycz :) Quote
evel Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Spokojnie, ja też na początku nie wiedziałam, jak się używa łańcuszka ;) Ale jak już go weźmiesz do ręki to sprawa robi się prosta ;) Quote
gops Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='toyota']Ale jak te kółka są tej samej wielkości, to jak się mieści jedno w drugie ??? Normalnie jakaś tępa jestem czy co ;). No i jak to jest, że je da się przełożyć i nie spadną jak nie ma smyczy ??? jak sie obawiasz takiego to kup z kotwicą chcoiaż ja ich jakos nie lubię http://ipo-sklep.pl/index.php?p1000,lancuszek-z-kotwiczka-54-cm-kod-hs5150905402 Quote
Marta_Ares Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Miya super wygląda w tych kolorkach :loveu: :loveu: cos z nowosci :diabloti: i tylko domowe narazie na modelkach: Quote
Naklejka Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Myślę, że używanie takiego łańcuszka jako obroża, to nie zbrodnia, on nie zaciska się tak gwałtownie, te cieńsze dławiki raczej się do tego nie nadają, chociaż większość mastifów na nich jest wyprowadzana, tylko mój jakiś inny i w szelkach, albo szerokiej obozy chodzi :evil_lol: toyota, może pomoże :) https://picasaweb.google.com/105911600974972693444/Filmy?authkey=Gv1sRgCJfWyOiQq4ykyQE#5694484734694916050 Quote
Original_N Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Marta_ares widziałam, widziałam już u nas na forum :D Śliczne :) Quote
anna35-1974 Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Świateczne DS Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Quote
motyleqq Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 toyota napisał(a):No dobra, dzięki, już nie bedę męczyć ;). Skoro mówicie, że da się to założyć bez smyczy, tzn. że mogę to zamówić. Najwyżej poproszę TZ-a, żeby to zamontował psu ;). to wbrew pozorom bardzo proste :) też tego nie rozumiałam. ale to nie wkładasz kółka w kółko, tylko łańcuszek w kółko i przeciągasz :) na pewno Ci się uda :D Quote
Vailet Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 anna35-1974 ślicznie wygląda ;) jak się sprawuję ta duża adresówka? Quote
Vailet Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='Amber'] Mówisz o takim łańcuszku? Jeżeli tak to jest to super sprawa jak dla mnie. Działa jak zacisk, ale nie tak agresywnie jak dławik o małych oczkach, ogniwa są większe, więc nie zaciskają się do końca. Te obroże są ogólnie polecane dla owczarków bo nie plączą tak sierści no i fajne wyglądają ;). wykorzystałam psa i wypowiedz Amber. Na tym zdjęciu widać jak się trzyma ta obroża bez zapięcia smyczy. (znalazłam zdjęcie w necie weszłam i okazało się że to Jari, śliczny jest :loveu:) Quote
Aleksandrossa Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Co myślicie o takiej obróżce dla mojego czarnego? Tu w 3,5cm Quote
anetta Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Świetne obróżki! zwłaszcza Miyi i ta odblaskowa. Aleksandrossa, na czornym wsio będzie dobrze wyglądać :) Marta, wysłałam Ci pw 2 dni temu :( Quote
a_niusia Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 ja juz tez mam zamowienie. bede miec sowki na rozowej tasmie i jelonki na fioletowej. juz nie moge sie doczekac:))) nawet juz kupilam po 2 adresowki dla dziewczyn do nowych obrozy. Quote
anna35-1974 Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='Vailet']anna35-1974 ślicznie wygląda ;) jak się sprawuję ta duża adresówka? Bardzo dobrze Quote
Blackbeauty Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='anetta'] Aleksandrossa, na czornym wsio będzie dobrze wyglądać :) o zdecydowanie nie, wszystkie ciemne kolory giną. Za to zdecydowanie wszystkie kolory pasują białym psom ;) a_nusia i gdzie w końcu zamawiałaś ? bede miec sowki na rozowej tasmie i jelonki na fioletowej. pochwal się koniecznie na modelach jak już przyjdą ;) Quote
sugarr Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Moja poczwara w kropkach :) I przy okazji szczenior w Muscacie :cool3: Quote
Recommended Posts