LadyS Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 [quote name='lawendowa']Ja kupowałam w sklepie z takimi alpinistycznymi bajerami, zwyczajnie na metry. Ma 5mm grubości. Jest lekka, wytrzymała, nie mechaci się, łatwo się ją czyści. Karabińczyk dokupiłam osobno i przymocowałam. Płaciłam coś około 2zł za 1m długości. Udźwig 100-120kg, co akurat jest mało znaczące przy mniejszym piesku.[/QUOTE] A jak mocowałaś? Bo ja się właśnie najbardziej obawiam tego mocowania karabińczyka... Quote
lawendowa Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 [quote name='ladySwallow']A jak mocowałaś? Bo ja się właśnie najbardziej obawiam tego mocowania karabińczyka... Tak ;-). Linka jest przeszyta mocną nicią przez środek i dodatkowo obszyta na zewnątrz. Nie jest to może szczyt estetyki, ale nie ma prawa się rozerwać;-) Quote
LadyS Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 No to może spróbujemy... A karabińczyk skąd kupowałaś? Quote
lawendowa Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Normalnie w zoologicznym dostałam ;-) Warto pytać, bo mi np. pani to z pod lady wyciągnęła :P Jak nie będzie to można poszukać w pasmanteriach. Quote
gops Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 [quote name='lawendowa'] Tak ;-). Linka jest przeszyta mocną nicią przez środek i dodatkowo obszyta na zewnątrz. Nie jest to może szczyt estetyki, ale nie ma prawa się rozerwać;-)[/QUOTE] nie tnie Cie po rękach jak musisz złapać a pies szarpnie? miałam właśnie z liny też kupionej w sklepie budowlanym ale cieła po rękach nie był to najlepszy pomysł , myślę że lepsze są taśmy . chyba że masz jakąś miękką tą line ;) do nas doszedł komplet od taks , jak zwykle jestem zachwycona :loveu: Quote
Marchewkowy Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Ja też miałam kiedyś taką line jakby do wspinaczki ale była twarda i cieła, zdecydowanie wolę taśmy ;) Quote
drzalka Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Ja miałam i polecam linki 8mm Dingo. Są dosyć drogie, ale solidne i miękkie ( nie mechacą się zbytnio, bo mają ciasny i gęsty splot ). Oczywiście linki mogą jak napisała Gops "ciać" po rękach, ale dla mnie była wygodna. Wystarczy zawinąć pętle na ręce, lub ubrać rękawiczki. Jeżeli długie to wole linki, taśmy się strasznie "przekręcają ", czego nie znoszę:) Sama miałam 5 metrową, teraz czyham na 10 m :) Quote
Vectra Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 A ja ostatnio , nabyłam niechcący , zamawiając w jednym takim tam sklepie , obróżkę Nobby za całe 12 zł :) bo mi brakowało do darmowej wysyłki kilka centów ;) i szczerze , jestem pod wrażeniem jakości tych obróżek :) mamy niebieską i czerwoną :) świetnie wykonana , fajny materiał - cienka bo tylko 25 mm , ale na podwórko jak znalazł Quote
weszka Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Ja miałam kiedyś przywiezione z wystawy w Austrii smycze Nobby - były super. Zapodaj sklep gdzie je mają bo może się kiedyś skuszę na powtórny zakup ;) A jeszcze w temacie plecionych smyczy to mam takie z IPO-sklepu i niestety nitki się zaciągają a używam ich "kościółkowo". Na codzienne spacery po krzakach i łąkach bym ich nie polecała ;) Quote
Kajusza Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 ja mam tasmę 20m dla psa, i bardziej się sprawdza niż link, bo własnie jest nieparząca ;-) Kupiłam ją w pasmanterii, a karabińczyk w budowlanym. Zwwiązałam na supeł i podszylam ręcznie ... nie ma prawa się rozwiązać albo rozpruć ... a testowane na schroniskowych psach :-) Co do Nobby - to też je lubie, i kupuje dla naszych schroniskowych astów, są miękkie ale jednocześnie wytrzymałe, mają dobrą regulację ... co niestety jest ważne, w miarę jak pies chudnie :-( Quote
lawendowa Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 [quote name='gops']nie tnie Cie po rękach jak musisz złapać a pies szarpnie? miałam właśnie z liny też kupionej w sklepie budowlanym ale cieła po rękach nie był to najlepszy pomysł , myślę że lepsze są taśmy . chyba że masz jakąś miękką tą line ;) [/QUOTE] Być może jest w stanie coś ta linka zrobić, generalnie ja psa na niej nie prowadzam, zrobiłam sobie do niej rączkę i trzymałam za rączkę, nic się nie działo. Ale rozplątałam tą rączkę bo mało z niej korzystałam. Ta linka głównie ciągnie się za psem. On nie szarpie, nie ucieka itp. Ja po prostu czasem tracę głos całkowicie i nie mam jak psa przywołać, wtedy jak mi się za daleko oddala to wystarczy, że przydepnę linkę i pies się zatrzymuje. Taśmy jak dla mnie są za ciężkie, przekręcają się i zwyczajnie wolę taką linkę ;-) Myślę, że dla dla każdego psa dobre jest coś innego i pod wlasne indywidualne potrzeby trzeba to dobrać. Wiadomo coś co się sprawdza u mnie niekoniecznie sprawdzi się u kogoś tam. używam tej linki chyba już dwa lata i nigdy mi nie przecięła ręki czy tam nie spowodowała jakiś obrażeń. Pies też się w to nie plącze wbrew temu co może się wydawać, nie przeszkadza w zabawach z innymi psami :) Quote
LadyS Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 No mnie właśnie taka linka do ciągnięcia się jest potrzebna, bo taką krótką to mam do prowadzenia... Quote
Vailet Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 (edited) szelki zamówione, teraz tylko smycz i obroża ;) PS doszedł amortyzator (chyba), a właściwie zawiadomienie że jest na poczcie (chyba ze to coś innego, ale pytałam się i nikt na szczęście nic nie zamawiał) (:multi:).. więc dopiero w poniedziałek do mnie dotrze, bo wysyłka była zapisana na mojego tatę a wraca dopiero w poniedziałek.. szkoda, ciekawość mnie zżera .. edit :ech, a jednak, to nie on :< Edited July 31, 2012 by Vailet Quote
Marchewkowy Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Ahhh miałam nie kupować ale... Myślę nad wspólnym kompletem dla Abi i Prince i nie mogę się zdecydować czy: 1) 2) Quote
barberry Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 [quote name='Marchewkowy']Ahhh miałam nie kupować ale... [/QUOTE] ZDECYDOWANIE numer 2 :D Quote
DomixX Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Ewa&Duffel Super nowe wdzianka Duffelka :cool3: Pierwszy komplecik bardzo mi się podoba:razz: a w zieleni wygląda BoskO :loveu: Marchewkowy najlepiej to oby dwa, bo oby dwa bardzo ładne. Ale jestem chyba za tym z żywszymi kolorkami więc 1:diabloti: Quote
Marchewkowy Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 A teraz zaczełam oglądać www z tasiemkami i się zakochałam znowu :P Quote
monika15 Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Marchewkowy ja bym wzięła 1:loveu: Bezie się ładnie odznaczał na Twoich futrach;) Quote
Pietruszka Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 [quote name='Marchewkowy']A teraz zaczełam oglądać www z tasiemkami i się zakochałam znowu :P http://www.farbenmix.de/shop/images/product_images/popup_images/10783_0.jpg http://www.farbenmix.de/shop/images/product_images/popup_images/10832_0.jpg http://www.farbenmix.de/shop/images/product_images/popup_images/10845_0.jpg http://www.farbenmix.de/shop/images/product_images/popup_images/10831_0.jpg Nie tylko ty:evil_lol: akurat udało ci się trafić też w moje gusta:eviltong: Quote
paulaa. Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 A w polsce nigdzie nie da się zakupić takich tasiemek ? :( Quote
DomixX Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 ta mi sie podoba http://www.farbenmix.de/shop/images/product_images/popup_images/10832_0.jpg M. w rogziku: Quote
Kasi i Lena Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Śliczne te tasiemki:loveu: Można je gdzieś w Polsce kupić? Ja od miesiąca zabieram się do przywiezienie maszyny do szycia. Mam zamiar uszyć jakąś obroże lub szelki. Jeśli szelki to norweskie ale nie wiem czy umiem. Quote
anka11 Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 http://www.ribbonsgalore.com.au/shop/images/paisley-taupe.jpg ten wzór jest dostępny w activdog'u :) w polsce są tylko wzory takie jakie już znamy, np. jednoiglec.blox.pl Quote
Recommended Posts