Culineo Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='Marchewkowy']Fajny macie kaganiec, sprawdza się? Zastanawiam się czy jest bardzo ciężki[/QUOTE] my mamy fizjologa i jest duży, ale w miare lekki :) pies moze dyszeć, pić i inne :) jak dla mnie super sprawa :) można tez smakołyki podawać przy szkoleniu i normalnie moze je zjeśc :D najlepsze jest jak pies na spacerze się nagle odwraca, bo tylna łapa swędzi i tak jeb w piszczzel ! miło xd Quote
Talucha Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='Marchewkowy']Fajny macie kaganiec, sprawdza się? Zastanawiam się czy jest bardzo ciężki Bardzo fajny, idealnie się sprawdza i wcale nie jest taki ciężki na jaki wygląda :) [quote name='HelloKally']Skąd macie sledy z taką taśmą? Z allegro, firma Sali [quote name='vege*']Też mam taki i powiem, ze się sprawdza. Nuka nigdy nie chciała chodzić w kagańcu, ale odkąd ma fizjologa to chodzi w nim bez problemu. Kaganiec jest lekki, tzn lekki jest ten co mam, bo jest dla średniego pieska (mam Chopo) ;) Talucha śliczna ta obroża z chustką :loveu: U mnie tak samo, Lasti o wiele chętniej chodzi w fizjologu niż czymkolwiek innym. Dziękujemy :) Quote
anorektyczna.nerka Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 A tak, z ciekawości, to jaki rozmiar dla Lastiego brałaś? Quote
barberry Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 Niech mi ktoś proszę powie czy szelki typu norweskiego sprawdzą się u małego psa... :roll: Przekręcających się guardów mam już dosyć a trochę boję się wydać 100zł na coś co nie będzie się nadawało. Mam na oku -Juliusy: http://juliusk9-sport.pl/szelki-idc-rozm-baby-p-94.html (o ile można je nazwać norweskimi) http://www.zooplus.pl/shop/psy/smycz_obroza_dla_psa/szelki_dla_psa/rozne/201128 -Ezy-Dogi: http://www.pelna-miska.pl/pl/p/EzyDog-szelki-Quick-Fit-XXS-Pink-Camo/3786 A może jakiś inny krój? No nie wiem, podpowiedzcie mi coś... Wolałabym tylko nie zapinane od góry bo te też już przerabiałam. Zależy mi na całkowitym wyeliminowaniu nacisku na szyję. Przy dobrze dopasowanych szelkach norweskich chyba nie ma mowy o opieraniu się przedniego paska na szyi...? Boję się, że przy pociągnięciu za smycz poziomy pasek będzie się przesuwał właśnie dokładnie na gardło. Może takie Ezy-Dogi: http://www.pelna-miska.pl/pl/p/EzyDog-szelki-XSmall-pink/1380 ?? Tylko czy to wygodne na lato...? Quote
Agnes Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 Juliusy dla takiego malego psa to chyba ryzyko, "siodelko"zakryje pewnie spora czesc cialka psa ;) Z tych co podalas najlepsze beda wg mnie http://www.pelna-miska.pl/pl/p/EzyDog-szelki-Quick-Fit-XXS-Pink-Camo/3786 A czy norweskie sie sprawdza? Malego psa nie mam, ale to wg mnie najlepszy kroj szelek jaki do tej pory mialam ;) Mozesz jeszcze na zamowienie kupic u Tani (Activ dog) albo u Tz Marty (DogStyle) - zawsze to latwiej dopasowac do swojego psa Quote
Talucha Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='HelloKally']A tak, z ciekawości, to jaki rozmiar dla Lastiego brałaś?[/QUOTE] Zdałam się całkowicie na maszera z allegro i nie wiem dokładnie jaki to model :oops: Ale po wymiarach chyba husky suka. Quote
barberry Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='Agnes']Juliusy dla takiego malego psa to chyba ryzyko, "siodelko"zakryje pewnie spora czesc cialka psa ;) Z tych co podalas najlepsze beda wg mnie http://www.pelna-miska.pl/pl/p/EzyDog-szelki-Quick-Fit-XXS-Pink-Camo/3786 A czy norweskie sie sprawdza? Malego psa nie mam, ale to wg mnie najlepszy kroj szelek jaki do tej pory mialam ;) Mozesz jeszcze na zamowienie kupic u Tani (Activ dog) albo u Tz Marty (DogStyle) - zawsze to latwiej dopasowac do swojego psa Dzięki Agnes! Mam podobne odczucia co do juliusów - muszą też mocno grzać w lato... Te EzyDogi prawdopodobnie są super ale na PM ich nie ma :( Napisałam do nich, zobaczymy co odpowiedzą. Zostaje ebay. Co do Activdog/Dogstyle to zostawiam je sobie jako ostateczność. Obie firmy nie mają niestety takich kolorów/szerokości taśm jakie by mi najbardziej odpowiadały - musiałabym trochę kombinować. Quote
evel Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 http://i1.fmix.pl/fmi1468/c322dd180009f1844e466ae0 niesamowite, że prawie wszystkie psy wyglądają dobrze w niebieskim :evil_lol: barberry - co do norweskich - ja jestem bardzo zadowolona. Już nie mówiąc o tym, że szelki są po prostu śliczne (:evil_lol:) u nas sprawdzają się bardzo fajnie, bo suka nawet jak szarpie to się nie dusi jak na szorkach. Oczywiście, jeśli by postanowiła z nich wyjść to by wyszła, ale ona wychodzi z każdych szelek jak się uprze. Dobrze wymierzone i dopasowane norweskie nie powinny się przesuwać pod psie gardło. Ja bym na Twoim miejscu się zastanowiła nad szeleczkami szytymi pod wymiar. Edit: [quote name='barberry'] Co do Activdog/Dogstyle to zostawiam je sobie jako ostateczność. Obie firmy nie mają niestety takich kolorów/szerokości taśm jakie by mi najbardziej odpowiadały - musiałabym trochę kombinować. Jeśli masz "wymiarowego" psiaka to kupno gotowych szelek byłoby pewnie prostsze ;) Ale zawsze możesz też kupić sobie taśmę podkładową czy tasiemki ozdobne jakie Ci odpowiadają i wysłać do Tanii albo do Marty ;) Aaa i jeszcze coś - przypomnę się, bo nie wierzę, że nikt nie posiada zdania na ten temat :siara: [quote name='evel']A ja bym chętnie poczytała opinie o obrożach skórkowych "szytych na okrągło" - czy bardzo wyciera to włos na szyi? Bo widziałam często taki typ obroży właśnie u właścicieli psów mocno futrzastych, np. sheltie, briardów... Quote
vege* Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='evel'] Aaa i jeszcze coś - przypomnę się, bo nie wierzę, że nikt nie posiada zdania na ten temat :siara:[/QUOTE] Ja najczęściej widzę nie obroże, ale szelki szyte na okrągło dla chow-chow bo podobno nie wycierają sierści Quote
barberry Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='evel'] barberry - co do norweskich - ja jestem bardzo zadowolona. Już nie mówiąc o tym, że szelki są po prostu śliczne (:evil_lol:) u nas sprawdzają się bardzo fajnie, bo suka nawet jak szarpie to się nie dusi jak na szorkach. Oczywiście, jeśli by postanowiła z nich wyjść to by wyszła, ale ona wychodzi z każdych szelek jak się uprze. Dobrze wymierzone i dopasowane norweskie nie powinny się przesuwać pod psie gardło. Ja bym na Twoim miejscu się zastanowiła nad szeleczkami szytymi pod wymiar. Edit: Jeśli masz "wymiarowego" psiaka to kupno gotowych szelek byłoby pewnie prostsze ;) Ale zawsze możesz też kupić sobie taśmę podkładową czy tasiemki ozdobne jakie Ci odpowiadają i wysłać do Tanii albo do Marty ;) Ooo, dzięki za odpowiedź o tym duszeniu i przesuwaniu na gardło :D Super by było gdyby się to sprawdziło w przypadku moich przyszłych szelek. Według tabelki z PM rozmiar XXS EzyDogów byłby idealny na moją psicę. Chyba zaryzykuję - żeby tylko było gdzie je kupić :roll: Quote
kiniaaa Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='evel']A ja bym chętnie poczytała opinie o obrożach skórkowych "szytych na okrągło" - czy bardzo wyciera to włos na szyi? Bo widziałam często taki typ obroży właśnie u właścicieli psów mocno futrzastych, np. sheltie, briardów... Mój chow-chow ma szelki szyte na okrągło, o takie http://www.zoologiczny.sklep.pl/Dingo_Szelki_ze_skory_okragle_dla_Chow_Chow_kolor_brazowy_rozmiar_90__28_107___6485 Obrożę ma zwykłą ze skóry i strasznie, ale to strasznie wyciera mu sierść :( W miejscu, gdzie są szelki, sierść jest nienaruszona. Więc chyba takie obroże na okrągło to dobra sprawa, choć szczerze mówiąc nigdzie takich nie widziałam, jedynie szelki ;) Quote
joanna83 Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 barbery a może zapytaj Taks, czy Ci takie uszyje. Ja mam od niej takie szele na 4 kg sukę i są super. I pewnie wyjdą Ci taniej niż gotowe. Quote
vege* Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='joanna83']barbery a może zapytaj Taks, czy Ci takie uszyje. Ja mam od niej takie szele na 4 kg sukę i są super. I pewnie wyjdą Ci taniej niż gotowe. Ale z tego co wiem to Taks i DogStyle nie szyją węższych niż 2 cm, a dla yorka to chyba trochę za szeroko, chociaż kto co lubi ;-) Quote
murakami Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='vege*']Ale z tego co wiem to Taks i DogStyle nie szyją węższych niż 2 cm, a dla yorka to chyba trochę za szeroko, chociaż kto co lubi ;-)[/QUOTE] Nie mam wprawdzie yorka tylko innego malucha, ale naprawdę 2 cm to nie jest szeroko. Można też dać taśmę podkładową ciemniejszą, optycznie będzie... węziej?(też sobie przysłówek do odmiany wybrałam;)) Quote
barberry Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='joanna83']barbery a może zapytaj Taks, czy Ci takie uszyje. Ja mam od niej takie szele na 4 kg sukę i są super. I pewnie wyjdą Ci taniej niż gotowe. Wiem, że istnieje taka możliwość ale, tak jak pisałam wcześniej, Dogstyle/Activdog nie posiada w ofercie dokładnie tego co by mi się podobało. Marzy mi się taśma w sowy+podkład różowy 1,5cm (którego nie ma) i szara eko. A najlepiej gdyby takie zestawienie było tylko na przednim pasku a pozostałe po 1cm. A tak się nie da. Z szelkami na zamówienie będę kombinować jak nie wyjdzie z gotowymi. Ale dzięki za wszystkie odpowiedzi :D Quote
Yuveza Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 DogStyle ma czarną tasme 16mm a te ozdobne to sa chyba cinkie tez:) Quote
vege* Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='murakami']Nie mam wprawdzie yorka tylko innego malucha, ale naprawdę 2 cm to nie jest szeroko. Można też dać taśmę podkładową ciemniejszą, optycznie będzie... węziej?(też sobie przysłówek do odmiany wybrałam;))[/QUOTE] Nigdy małego psa nie miałam i nie wiem, ale myślę, ze dla yorka to może trochę zbyt szeroko :-) Quote
NightQueen Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='murakami']Nie mam wprawdzie yorka tylko innego malucha, ale naprawdę 2 cm to nie jest szeroko. Można też dać taśmę podkładową ciemniejszą, optycznie będzie... węziej?(też sobie przysłówek do odmiany wybrałam;))[/QUOTE] masz cairina, a u niego 2 cm to wcale mało nie będzie ;) wiem na przykładzie swojej suki, zniżonej wzrostem i wagą, która ma nawet obroże 2,5 cm Quote
barberry Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 Activdog ma 6 kolorów taśm podkładowych w szerokości 1,5cm. I nie ma wśród nich takiego, który pasowałby mi do taśmy w sowy. To jest problem numer 1. Problem numer dwa jest taki, że wcale nie chciałabym, żeby wszystkie paski miały 1,5cm + eko. Najlepiej by było gdyby te hmmm.. "skośne" i ewentualna rączka miały 1cm - wyglądałoby lżej. Quote
murakami Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='NightQueen']masz cairina, a u niego 2 cm to wcale mało nie będzie ;) wiem na przykładzie swojej suki, zniżonej wzrostem i wagą, która ma nawet obroże 2,5 cm[/QUOTE] Może i racja. Zuzia, choć malizna, to od yorka jednak większa. Quote
NightQueen Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='murakami']Może i racja. Zuzia, choć malizna, to od yorka jednak większa.[/QUOTE] nawet malutki cairin jest większy i potężniejszy od yorka ;) myślę że śmiał 2 cm można brać Quote
barberry Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 Oj bo zaraz kupię takie: http://www.gollygear.com/ropengo.html :evil_lol: A nie się będę nad szerokością i wyglądem zastanawiać ;) Quote
japanisze Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='barberry'] Przekręcających się guardów mam już dosyć a trochę boję się wydać 100zł na coś co nie będzie się nadawało. Mam na oku -Juliusy: http://juliusk9-sport.pl/szelki-idc-rozm-baby-p-94.html (o ile można je nazwać norweskimi) http://www.zooplus.pl/shop/psy/smycz_obroza_dla_psa/szelki_dla_psa/rozne/201128 -Ezy-Dogi: http://www.pelna-miska.pl/pl/p/EzyDog-szelki-Quick-Fit-XXS-Pink-Camo/3786 A może jakiś inny krój? No nie wiem, podpowiedzcie mi coś... Wolałabym tylko nie zapinane od góry bo te też już przerabiałam. Zależy mi na całkowitym wyeliminowaniu nacisku na szyję. Przy dobrze dopasowanych szelkach norweskich chyba nie ma mowy o opieraniu się przedniego paska na szyi...? Boję się, że przy pociągnięciu za smycz poziomy pasek będzie się przesuwał właśnie dokładnie na gardło. Może takie Ezy-Dogi: http://www.pelna-miska.pl/pl/p/EzyDog-szelki-XSmall-pink/1380 ?? Tylko czy to wygodne na lato...? Mi się guardy nie przekręcają - masz dobrze dopasowany rozmiar? A co do EzyDog - oni mają dosyć spore te szelki. Ja dla buldożka francuskiego (10 kg) zamówiłam rozmiar M i choć obwód szyi i za przednimi łapkami były OK, to ten pasek (napierśnik) z przodu był baardzo duży - za duży. Ale fakt, że BF są niewymiarowe - moja jest malutka, a obwody ma jak dla psów ras średnich;) Ogólnie te EzyDogi to są takie szorki, tylko mają ten napierśnik fajny z przodu. [quote name='barberry']Activdog ma 6 kolorów taśm podkładowych w szerokości 1,5cm. I nie ma wśród nich takiego, który pasowałby mi do taśmy w sowy. To jest problem numer 1. Problem numer dwa jest taki, że wcale nie chciałabym, żeby wszystkie paski miały 1,5cm + eko. Najlepiej by było gdyby te hmmm.. "skośne" i ewentualna rączka miały 1cm - wyglądałoby lżej. A próbowałaś dopasować do sówek szarą taśmę podkładową? Moim zdaniem z różową nitką wygląda super :) Quote
barberry Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 [quote name='japanisze']Mi się guardy nie przekręcają - masz dobrze dopasowany rozmiar? A co do EzyDog - oni mają dosyć spore te szelki. Ja dla buldożka francuskiego (10 kg) zamówiłam rozmiar M i choć obwód szyi i za przednimi łapkami były OK, to ten pasek (napierśnik) z przodu był baardzo duży - za duży. Ale fakt, że BF są niewymiarowe - moja jest malutka, a obwody ma jak dla psów ras średnich;) Ogólnie te EzyDogi to są takie szorki, tylko mają ten napierśnik fajny z przodu. A próbowałaś dopasować do sówek szarą taśmę podkładową? Moim zdaniem z różową nitką wygląda super :)[/QUOTE] Wydaje mi się, że dobrze. Dawałam tu z resztą kiedyś zdjęcia i zostało osądzone, że dobrze ;) Dużo osób twierdzi, że guardy to taki krój, który zawsze przekręca się na tą stronę, po której jest smycz :evil_lol: - ja właśnie tak mam. Kurczę no, nie wiem jakiej szerokości są tam paski ale w tych Ezy do samochodu w rozmiarze XS szerokość to 12mm. A ja chcę jeszcze rozmiar niżej... Zapytam o to jak odpiszą mi z Pełnej Miski czy w ogóle będę mogła jakoś zamówić te szelki. W szerokości 1,5cm taśmy podkładowe są tylko: czarna, czerwona, żółta, niebieska, oliwkowa i granatowa. Szarej nie ma. Nie mówiąc już o szerokości 1cm, której w ogóle nie ma w żadnym kolorze. Quote
MakeBelieve Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 barberry- ja własnie najchętniej bym chciała połączenie 1cm+1,5 cm ale nigdzie nie ma :(( wgl jaka jeszcze firma robi obroże dla psów do 1,2 cm szerokości oprocz rogza, rd, lupina,hiltona,wozy? Quote
Recommended Posts