sator_k_ Posted May 30, 2011 Posted May 30, 2011 Mi też tak właśnie się wydaje, więc obróżka albo będzie na spacerach bez szelek, albo jakoś trzeba będzie przeboleć to niedopasowanie ;) Quote
Agnes Posted May 30, 2011 Posted May 30, 2011 Czy ma ktos zdjecie wiekszego psa (ok 40 kg) w szelkach norweskich z przednim paskiem o szer 3-3,5 cm? Zastanawiam sie dla mojej nad 3 cm tasmy + ekoskora, co da pewnie ok 3,5 cm... Quote
drzalka Posted May 30, 2011 Posted May 30, 2011 Hej, Agnes ja mam psiaka ok 35 kg może będzie, w szelkach 3cm + ekoskóra. Fotki wrzucę jutro ok ? Quote
drzalka Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Szelki Dog style taśma główna 3 cm ( rączka i pasek łączący 2.5 ), z podszyciem 4cm To są szelki Leny, ale Omar też w nie wchodzi. Są za małe na niego, więc trzeba będzie mu sprezentować nowe w nie długim czasie ;) Omar, ok. 35 kg Lena, ok.25kg Quote
Agnes Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Lena pewnie sporo mniejsza od mojej ;) Boje sie troche, ze 3 cm zginie na moim futrze... drzalka czy na Lenie przedni pasek nie sterczy troche na wysokosci lopatek? Pytam, bo u mojej tak i nie wiem czy ten pasek jest za dlugi czy jak...boje sie za mocno "skrocic", zeby nie byl za krotki i w efekcie szelki nie lecialy cale do przodu... Quote
Kajusza Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 gdzieś wcześniej były rozważania nt rdzewienia obróż - byłam 3 dni nad morzem i niestety ale obróżki (metalowe elementy) nam trochę zardzewiały. Jedna z bazarku Taks (mniej rdzy, ale i mniej pies pływał) i z El Perro - tu pies dużo pływał, i mocniej widać rdzę w metalowych oczkach i na bolcu od klamry. Tragedii nie ma, wyczyszone już jest, ale myślę, że jak pies dłużej by tak się moczył to obroże wyglądały by nie fajnie :-( Faktem jest, że nie pomyslałam o tym i po powrocie do domu obróż nie wypłukałam, tylko tak 3 dni były poddawane działaniu soli. To tak, jakby ktoś był ciekaw jak morze wpływa na obroże :-) Quote
Agnes Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Nie tylko morze, kazda woda...pobyt zeszloroczny na mazurach skonczyl sie kiepsko dla 3 firm, najlepiej wypadl Losferos, rdza w ogole nie lapala tych okuc, inne niestety odpadly dosc szybko Quote
Voute Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 A u nas nic się nie działo, pies pływał w stawie w Rogzie i szelkach (bezfirmowych ;)), właściwie to regularnie przez tamte wakacje. I nam nic nie zardzewiało :) Quote
zaba14 Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 To ja pisałam o rdzewieniu pit mana i dogstyle ponieważ mieszkam nad słonym oceanem i rogz nie rdzewieje :) mamy kilka obroży z tej firmy i te okucia jak i samo kółko w zatrzaskowych obrożach tak i w obroży na klamre (gumowa obróżka) nic nie rdzewieje ;) Quote
Asia&Kleo Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Pod wpływem wody najszybciej u nas zardzewiały Taksowe okucia. U mnie też trzymają się świetnie okucia w obrożach rogzowych- taśmowych jak i gumowych ;) Jednak widziałam zardzewiałe kółka w obrożach z tej firmy u Gops. Kilka razy była u nas wodowany lupine, lecz też nie zauważyłam rdzy. Kółka w Pitmanie rdzewieją. Quote
gops Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 kółko rogza naszego po sezonie letnim przy częstym pływaniu zardzewiało , całe tak że farbowało spod obroży . jedyne co u nas nie rdzewieję to okucia nowe dogstyle i el perro . nie wiem od czego to zależy że każdemu rdzewieję co innego . Quote
zaba14 Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Agnes napisał(a):zaba a nowe okucia od dogstyle tez rdzewieja? nie wiem, mnie rdzewiały te stare, jednak po tym jak wszystko musiałam wyrzucić do kosza nie chce ryzykować ;) nie wiem od czego to zależy że każdemu rdzewieje co innego :) Quote
owczarek'ab Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 W jakim kolorze obroży widzicie tego psa? Czerwony? Quote
Tepes Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 [quote name='Agnes']zaba a nowe okucia od dogstyle tez rdzewieja? mi nic nie zardzewiało a pies 3 dni pod rząd moczył przez pół dnia dupsko w wodzie;) [quote name='gops']kółko rogza naszego po sezonie letnim przy częstym pływaniu zardzewiało , całe tak że farbowało spod obroży . jedyne co u nas nie rdzewieję to okucia nowe dogstyle i el perro . nie wiem od czego to zależy że każdemu rdzewieję co innego . na chwilę obecną mam 3 rogzy w tym 2 z łańcuszkiem i wszystkie były już dosyć długo moczone w wodzie i chwała Bogu mi nic nie zardzewiało:) Lupin jeszcze ani razu nie był tak testowany więc nie wiem za to w RD byłam z psem przez 2 tyg nad morzem i kółeczku absolutnie nic się nie stało:) owczarek'ab jak dla mnie zieleń albo fiolet:) Quote
drzalka Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Agnes to zależy od ustawienia, gdy szelki są przypięte na smyczy, lub trzyma się szelki za rączkę to nie, bo automatycznie szelki są ciągnięte do tyłu. Na pierwszej fotce dotykają ciała, a na drugiej akurat nie. Ja tam wole żeby ten pasek był luźny, czasem nawet odstawał, wtedy pies może poruszać płynnie nogami, cały układ może swobodnie pracować. Jak widać właśnie u Omara, ten pasek jest za krótki i wtedy od razu jest zaciśnięty na klatce i obręcz przy łopatkach jest blisko, a gdy usiądzie, taśma wrzyna mu się pod łokcie ;) Quote
Natka72 Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Witam.Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś niedrogą automatyczną smycz dla niewielkiego pieska?U nas w sklepach zoologicznych kosztują ponad 50zł,niestety nie stać mnie na taką...Mam bardzo króciutką,którą dostał w wyprawce ze schroniska a chciałabym,żeby choć raz dziennie sobie pobiegał.Myślałam o tej http://allegro.pl/smycz-dla-psa-automatyczna-5m-profi-i1632949971.html ,czy ktoś z Was ma ją bądź miał? Quote
evel Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Natka, szczerze mówiąc uważam, że zakup dobrej smyczy automatycznej to może i duży wydatek jednorazowo, ale taka smycz służy długie lata, oczywiście jeśli jest porządna. Zerknij tutaj: http://www.dogomania.pl/threads/16719-smycze-automatyczne Flexi na allegro dla małych psów kosztują jakoś ok. 30zł chyba? :) Quote
Natka72 Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Dzięki evel,wstrzymam się na razie z zakupem... Quote
Aleksandrossa Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 natka- flexi do 20 kg: http://swiatkarm.pl/p,flexi_smycz_color_zolta_fl3212,8299.html Jak myślicie, pasowałyby mu 3 cm? Tu w el perro, 2,5 cm. ps omg jak on grubo wyszedł xD Quote
Kajusza Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Agnes napisał(a):Nie tylko morze, kazda woda...pobyt zeszloroczny na mazurach skonczyl sie kiepsko dla 3 firm, najlepiej wypadl Losferos, rdza w ogole nie lapala tych okuc, inne niestety odpadly dosc szybko ale własnie u mnie psy cały czas siedzą w wodzie, i nic się nie działo, na żadnej obroży, a tu po 3 dniach i od razu takie ślady :-( Zdziwiłam sie bardzo. Quote
Lucky. Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Mi się wydaje, że byłoby ok. Megi ma ezydog'a 3,5 cm a wygląda tak Quote
Aleksandrossa Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 No mój jak na spanielowatego to dość mały jest: co prawda w sierpniu dopiero rok będzie miał :P I na urodzinki chciałam mu obróżkę sprawić :P Quote
Recommended Posts