Yuveza Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 [quote name='catie']jakie szelki i smycz ? jaki kolor ? :) [quote name='toyota']Mam nadzieję, że tym razem nie różowe ;)? O nie, tym razem nie różowe:D Teraz poszłam na całość i kupiłam jej jak ja to mówię 'myśliwskie' szelki;) O takie:D Quote
taxelina Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 No i dobrze je nazywasz, to sa sportowe/mysliwskie a nie zadne norweskie jak sa mylnie nazywane :razz: Quote
chi23 Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 Homer - ślepy staruszek w schronisku, dajmy mu szansę na spokojną starość! Homer niedawno trafił do tarnowskiego azylu, prawdopodobnie większość swojego 15-letniego życia spędził na łańcuchu.. Teraz jest stary, ślepy, nie ma swojego człowieka ani należytej opieki.. Nie pozwólmy mu umrzeć w samotności, w betonowym boksie bez ciepłego kąta.. Czy ktoś zaopiekuje się nim na stare lata? Pragnie tak niewiele: pełnej miski, dotyku człoweka, ciepłej budy.. Marzy mu się adopcja, ale każda deklaracja również jest na wagę złota - na dom tymczasowy. Link do wątku Homera: http://www.dogomania.pl/threads/2043.....-(-Bez-szans... Quote
Marta_Ares Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 murakami napisał(a):Wiedziałam, że będzie cudnie! :lol: hehe dziękuje :evil_lol: deer_1987 napisał(a):No i dobrze je nazywasz, to sa sportowe/mysliwskie a nie zadne norweskie jak sa mylnie nazywane :razz: to ciekawe czemu hurtta wszedzie nazywa je szelkami norweskimi;) hunter tak samo :) Quote
Migori Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 deer_1987 napisał(a):No i dobrze je nazywasz, to sa sportowe/mysliwskie a nie zadne norweskie jak sa mylnie nazywane :razz: Daleko im do myśliwskich szelek. To na pewno nie szelki myśliwskie - te inaczej wyglądają. Dlaczego nazwa "norweskie" jest błędna ? Quote
taxelina Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 [quote name='Marta_Ares'] to ciekawe czemu hurtta wszedzie nazywa je szelkami norweskimi;) hunter tak samo :) [quote name='Migori']Daleko im do myśliwskich szelek. To na pewno nie szelki myśliwskie - te inaczej wyglądają. Dlaczego nazwa "norweskie" jest błędna ? Jak juz pisalam nie powstaly w Norwegi i kazdy norweg czy szwed sie dziwi ze tak sie nazywaja :) tutaj jakos sa nazywane szelki do tropienia (mysliwskie). Hurrta w innych krajach nigdy nie nazywa ich norwerskimi, nawet w samej norwegi nazywaja sie spårsele http://www.skoies-hundeutstyr.no/shop.asp?p=49618016 Widac pelna miska sobie tak nazywa bo nawet po ang nie ma ze norweskie tylko HARNESSES Padded harness http://www.hurttacollection.com/pro_harnesses Quote
Unbelievable Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Mam propozycję- zacznijmy nazywać te szelki szwedzkimi, może wtedy deer nie będzie miała problemu z nazewnictwem Quote
gops Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 czy bulka francuska zostala wymyslona we francji ? albo pierogi ruskie w rosji ? to tylko nazwa ;) mozemy rownie dobrze nazywac je polskimi i nie bd to prawda , jest masa takich przykladow i jak do tej pory nikomu to nie przeszkadzalo Quote
NightQueen Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Unbelievable napisał(a):Mam propozycję- zacznijmy nazywać te szelki szwedzkimi, może wtedy deer nie będzie miała problemu z nazewnictwem gops napisał(a):czy bulka francuska zostala wymyslona we francji ? albo pierogi ruskie w rosji ? to tylko nazwa ;) mozemy rownie dobrze nazywac je polskimi i nie bd to prawda , jest masa takich przykladow i jak do tej pory nikomu to nie przeszkadzalo amen :evil_lol::evil_lol: Quote
taxelina Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 [quote name='gops']czy bulka francuska zostala wymyslona we francji ? albo pierogi ruskie w rosji ? to tylko nazwa ;) mozemy rownie dobrze nazywac je polskimi i nie bd to prawda , jest masa takich przykladow i jak do tej pory nikomu to nie przeszkadzalo Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany. Quote
gops Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 [quote name='deer_1987']Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany. to nadal nie rosja :) a wiekszasc ludzi tak uwaza ze wzgledu na nazwe , zwyczajnie robia nas w balona;) widze ze i TY tak myslalas skoro az zajzalas do wikipedi :lol: Quote
Asia&Kleo Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 [quote name='deer_1987']Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany. Znajdź jeszcze dowody na pochodzenie bułki paryskiej z Francji;) Quote
taxelina Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Nie ja wiem ze nie rosyjskie ale jakos Ty bys nie uwierzyla.... Asia&luna chcesz to sobie sama poszukaj... mnie szkoda czasu na Twoje zachcianki Quote
Bewarka Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 "Bagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji, a zwłaszcza Paryża. Wymyślona została przez piekarzy Napoleona, po to by ułatwić jej transport przez żołnierzy – długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni." z jakiejś strony kulinarnej :eviltong: Ale to tak na marginesie. http://i1235.photobucket.com/albums/ff432/Dog_style/Wiosna%202011/DSC08406.jpg?t=1300978706 :loveu: Świetna jest ta eko-skórka :) kurcze :eviltong: Quote
gops Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Deer nikt nie widzi problemu w nazwie tylko TY . niewiadomo dlaczego sie tak nazywa, ale nikt tego nie zmieni tak sie przyjelo i tyle koniec ;) Quote
Onomato-Peja Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 O rany to tylko nazwa, w Polsce przyjęły się jako Norweskie. Quote
Kateczka Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 skad nazwa...:P z tego co pamiętam chodziło o rodzaj "uprzęży" (boczne zaczepy) .....niestety z informacji znalazłam tylko to.... może tego Typu sprzęt kojarzą Norwegowie ;) :P http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://www.olafnyby.net/NorHarnPages3-07/Norwegian%2520Harness%25203-07.htm to chyba jasno tłumaczy nazewnictwo? Quote
Avaloth Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 :evil_lol::evil_lol: owczarek australijski też nie jest z Australii, a z USA, tak przy okazji. Mam pytanie do właścicieli 'krowich łańcuchów' dla psów xd jak to się sprawuje ? jest wygodne jako obroża na co dzień ? działa jak zacisk czy normalna obroża ? bo mi się spodobały na wystawie i zastanawiam się nad kupnem :) Quote
Yuveza Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 [quote name='deer_1987']Jak juz pisalam nie powstaly w Norwegi i kazdy norweg czy szwed sie dziwi ze tak sie nazywaja :) tutaj jakos sa nazywane szelki do tropienia (mysliwskie). Hurrta w innych krajach nigdy nie nazywa ich norwerskimi, nawet w samej norwegi nazywaja sie spårsele http://www.skoies-hundeutstyr.no/shop.asp?p=49618016 Widac pelna miska sobie tak nazywa bo nawet po ang nie ma ze norweskie tylko HARNESSES Padded harness http://www.hurttacollection.com/pro_harnesses Ja nie wiem jak się nazywają, ale myślę że te moje to norweskie nie są.... mają inny kształt ja mówię na nie 'myśliwskie' takie skórzane mi się skojarzyły z polowaniem westów:evil_lol: a w ogóle spanielka mojej koleżanki Suzi miała taki krój szelek i nazywałam je też 'Suzanowe':evil_lol: a norweskie... nawet nie znałam kiedyś tej nazwy były to dla mnie szelki pociągowe;) Nie ma się co kłócić... tak samo ne wiedziałam że są guardy i norweskie a te co sama mam to szorki po prostu guardy to były 'te na szyje' a szorki to były 'te moje' :evil_lol: a te są 'myśliwskie' Hehe:D Quote
vege* Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 [quote name='vege*']ma ktoś na sprzedać dławik srebrny dla psa niedrogo, rozmiar 45cm? potrzebny mi do adresówki, albo ewentualnie mogę się wymienić 50cm na 45 cm :-) ponawiam moje pytanie Quote
pauli_lodz Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 dodam i ja swój najnowszy nabytek :) obroża lupine wzór go go gecko :) Quote
Amber Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Szelki na obronę z IPO sklepu, świetna sprawa. http://www.ipo-sklep.pl/index.php?p861,szelki-skorzane-do-obrony-z-uchwytem-pies-kod-g-0530a Jari nie zachwycony, ale jeszcze nie wie do czego służą ;). Mam pytanie do właścicieli 'krowich łańcuchów' dla psów xd jak to się sprawuje ? jest wygodne jako obroża na co dzień ? działa jak zacisk czy normalna obroża ? bo mi się spodobały na wystawie i zastanawiam się nad kupnem :smile:Mówisz o takim łańcuszku? Jeżeli tak to jest to super sprawa jak dla mnie. Działa jak zacisk, ale nie tak agresywnie jak dławik o małych oczkach, ogniwa są większe, więc nie zaciskają się do końca. Te obroże są ogólnie polecane dla owczarków bo nie plączą tak sierści no i fajne wyglądają ;). Quote
Coffee&Nera Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 Mam do was ogromną prośbę! Może ktoś z was w swojej okolicy bo niestety ja obeszłam całe miasto i nie ma, widział HILTONA OBROŻE W KWIATY ZIELONĄ 10mm i do tego również 10mm smycz identyczną jak obrozę? Byłabym na prawde wdzięczna - oczywiscie zwróciłabym pieniądze + koszty wysyłki listem poleconym priorytetowym bo troche zależy mi na czasie - w internecie nie moge nic znaleść a jak juz jest to bardzo droga wysyłka. Quote
psyja Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 Coffe&Nera, u mnie tak jak pisałam są ale na zamówienie. więc i tak czekałabyś ze 3 tygodnie (jakoś koło 2 tyg czy ponad 2 tyg na dostawe do sklepu i tydzień na pp). Quote
Recommended Posts