Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na ostatnich dwóch zdjęciach Miya wygląda jakby ją jakiś boa dusiciel oplątał :evil_lol:.

Panterka Lupine jest świetna :loveu:.

Misia fajnie w tym Lupinie :loveu:.

A ja tam jestem stara konserwa i nie lubię " chłopaków' w różu, jedynie Pink Hearts , bo ma sporo błękitu ;).

Posted

Widzę, że troszkę moje pytanie umknęło w tłoku, więc je powtórzę: czy dla psa, który nie chce chodzić przy nodze (zna komendę, reaguje na korekty smyczą i pochwały, ale nie chce zrobić więcej niż 5 kroków w żądanej pozycji, a wydłużanie przerw między smakami do tych 5 kroków nie skutkuje) i bardzo napiera do przodu, aż na sam koniec smyczy, nieważne jak długiej, półzacisk to dobre rozwiązanie?

Posted

[quote name='Litterka']Widzę, że troszkę moje pytanie umknęło w tłoku, więc je powtórzę: czy dla psa, który nie chce chodzić przy nodze (zna komendę, reaguje na korekty smyczą i pochwały, ale nie chce zrobić więcej niż 5 kroków w żądanej pozycji, a wydłużanie przerw między smakami do tych 5 kroków nie skutkuje) i bardzo napiera do przodu, aż na sam koniec smyczy, nieważne jak długiej, półzacisk to dobre rozwiązanie?

Ja nie sądzę. Ale może ktoś inny jeszcze się wypowie. Mojego psa (tego większego) półzacisk nie koryguje w żadnym stopniu.

Posted

[quote name='Litterka']Widzę, że troszkę moje pytanie umknęło w tłoku, więc je powtórzę: czy dla psa, który nie chce chodzić przy nodze (zna komendę, reaguje na korekty smyczą i pochwały, ale nie chce zrobić więcej niż 5 kroków w żądanej pozycji, a wydłużanie przerw między smakami do tych 5 kroków nie skutkuje) i bardzo napiera do przodu, aż na sam koniec smyczy, nieważne jak długiej, półzacisk to dobre rozwiązanie?
Nie poskutkuje ani zacisk ani półzacisk ani źle używane kolce ;). Mam nadpobudliwego psa pociągowego od prawie 7 lat i skutkuje... prawie zamęczenie psa na spacerze albo puszczenie ze smyczy :p.

Ha, nic nie kupuję już od dawna i na nic nie mam chęci :multi:. tzn. miałam chęć ale wszystko co bym chciała kupić już mam :evil_lol:

Posted

No to niewesoło... A co do kolczatki - nie bój się, nawet mi to do głowy nie przyszło... Kolczatka na 30 cm w szyi to jakaś paranoja by była ;) Pomijając sensowność używania kolczatek w ogóle.

Posted

Litterka napisał(a):
No to niewesoło... A co do kolczatki - nie bój się, nawet mi to do głowy nie przyszło... Kolczatka na 30 cm w szyi to jakaś paranoja by była ;) Pomijając sensowność używania kolczatek w ogóle.

Mi przyszło, więc z własnego doświadczenia piszę ;). Ale wszystko zależy od psa i od determinacji właściciela :lol:

Posted

blue_bc napisał(a):

edit: polecacie szelki norweskie dla psa do roweru, rolek, spacerów i do sportu[agility] myślę że byłyby ok ?

do ciągnięcia zdecydowanie polecam sledy. chyba że chcesz żeby pies biegł obok Ciebie.

Posted

Chciałam napisać kilka moich spostrzeżeń dotyczących obroży rogz i ich wymiarów.

Otóż moja sunia ma obwód szyjki 31cm. W wakacje jak była jeszcze szczeniakiem dostała odblaskowego rogza pomarańczowego rozmiar M. Obwód do 40cm. Teraz ma tą obroże rozszerzoną prawie na maxa - zostało może 1,5cm regulacji - gdzie to do 40cm podawanych przez producenta.

Obecnie kupiłam jej L różową. Obwód od 34cm a na moją sunię musiałam poluźnić o jakieś 2,5cm więc i tutaj wymiary się nie zgadzają.

O ile zapinane rogzy będę kupowała w rozmiarze L to te zaciskowe i z łańcuszkiem tylko M ponieważ L już jest o wiele za duża...i gdzie tutaj jakaś konsekwencja producenta????

różowy rogz L

i pomarańcz M

Posted

justek napisał(a):
O ile zapinane rogzy będę kupowała w rozmiarze L to te zaciskowe i z łańcuszkiem tylko M ponieważ L już jest o wiele za duża...i gdzie tutaj jakaś konsekwencja producenta????

To, że rogz zawyża wymiary to prawda ale to, że obroże zaciskowe są w danym rozmiarze większe niż obroże na zatrzask to producent podaje na swojej stronie.

BTW świetnie wygląda w pomarańczu :loveu:

Posted

Czasem dobrze mieć wymiarowego psa :D
Mam dwie obroże, rogza i pitmana, obydwa kupowałam wg rozmiarówki w internecie, obydwa są długościowo idealne, rogz-półzacisk w połowie regulacji, pitman na środkową dziurkę.

Ktoś pytał o półzacisk na ciągnącego psa- ja osobiście nie widzę różnicy w prowadzeniu psa na cienkim półzacisku a szerszej normalnej obroży. Z tym że na półzacisku muszę mu co chwilę poprawiać obrożę, bo zacisk się nie reguluje. Ale nie daje mi to nad psem większej kontroli.

Posted

u mnie rowniez dobrze dziala zacisk rogza
ale zauwazylam ze im dluzszy zacisk tym wlasnie gorzej dziala , tzn czasami zacisk jest za duzy do psa , normalnie uzywam 7-8cm zaciskow jak kupuje na zamowienie albo z bazarku od taks , a rogz L ma az 11cm zacisk i roznica jest ogromna, duzo bardziej wole te krotsze ;)

Posted

Prosimy zdjęcia na psie :cool3:!

Jakiej szerokości obroże mają wasze goldeny??? albo inne psy podobnej wielkości ?
Zastanawiam się czy nie kupić Meli czegoś szerszego niż 2,5 cm :evil_lol:

Posted

Dawno mnie tu nie było, tym czasem nasze rasowe obroże cieszą się coraz większą popularnością :)
Powolutku krok po kroczku poszerzamy też nasz drobny asortyment. Chciałam Wam pokazać nasze najnowsze cudeńka :) Obroże dla westików, sznaucekrków mini, spanieli, bulw i bigielków.
Czekam na opinie Dogomaniaków, a zainteresowanych zapraszam na pw.

Posted

I jeszcze wszystkie razem:

Dodam tylko, że zdjęcia bardzo tracą na jakości przez hosting i kolory są w rzeczywistości bardzo żywe i wesołe. Zamieniliśmy plastikowe regulatory na metalowe, znaleźliśmy też rewelacyjne wytrzymałe klamry, specjalnie do psich obroży. Obróżki są też w wersji półzaciskowej :)