Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zaba14 napisał(a):
Jak dla mnie to sunia jest za szczupła na 4cm.. to moje zdanie, w tych obrożach okucia są na prawde dość masywne, ale możesz zawsze zaryzykować..
el perro ma kilka szarych obroży .. no i maja w ofercie 3cm tylko na stronie jeszcze ich nie ma :)

jak chcesz 3,5 to kup ezy doga :D

Każdego zdania chętnie wysłucham ;).
W takim razie popytam. Może mi się coś spodoba.

Ezy dogi mi nie pasują, nie lubię zatrzasków a do tego na moje psy nie ma rozmiaru :p

Posted

moja Kleo ma podobną sylwetkę jak Hexa, ok 43cm w szyi. Nie podoba mi się na niej 4cm, gdy przymierzyłam Kleośce skórzaną dingo Gopsowej, wyglądała jak w kołnierzu, za masywnie. Takie szerokaśne obroże zostawmy astom, staffikom i chartom;)
Jestem za 3-3,5cm:)

Posted

wedlug mne to kwestia gustu , mi sie podoba moja suka w 4cm , innym nie , i nie mam zamiaru jej sprzedawac z tego powodu
staffiki czy bulwy francuskie tez laza czesto w 4cm a sa to male psy

Posted

Miśka jest dość duża mnie tam nie przeszkadza w niej 4cm obroża ;) jednak żeby o czymś się przekonać trzeba to kupić i samemu sprawdzić czy nam się podoba ;) ja swoją lubie w szerokiej obroży, ale głupia na niej tak mnie ciągnie, w ogóle się na niej nie dusi... :)

Posted

zaba14 napisał(a):
Miśka jest dość duża mnie tam nie przeszkadza w niej 4cm obroża ;) jednak żeby o czymś się przekonać trzeba to kupić i samemu sprawdzić czy nam się podoba ;) ja swoją lubie w szerokiej obroży, ale głupia na niej tak mnie ciągnie, w ogóle się na niej nie dusi... :)

wieksza niz staffik :evil_lol:
dlatego ja kupilam , przekonalam sie i mi sie podoba
no z tym ciagnieciem to akurat prawda, tez mi suka bardziej ciagnie

Posted

Monia - 3cm wygląda jak sznurówka ;)
Bierz 4. Moja suka ma bardzo krótką szyjkę a obroża i tak wydaje się wąska.
heksa to nie jorczek okucia amstaffowe jej do ziemi nie przybiją a będzie jej o niebo wygodniej ;)

Posted

Moja mała pokraczka ma 4cm od LosFerros i nawet udaje jej się wstać z ziemi z tymi super-ultra-masywnymi okuciami :evil_lol: A że na czarnej taśmie jest naszyty kolor to wizualnie chyba zwęża obrożę ;)

Posted

evel napisał(a):
Moja mała pokraczka ma 4cm od LosFerros i nawet udaje jej się wstać z ziemi z tymi super-ultra-masywnymi okuciami :evil_lol: A że na czarnej taśmie jest naszyty kolor to wizualnie chyba zwęża obrożę ;)

Pokaż fotę Zu w los ferros, który wzór wybrałyście ?

Posted

[quote name='Agnes']evl a po co ta ironia?:roll:

Bo uważam, że demonizujecie trochę ;) Ja rozumiem, że nie każdemu pasują szerokie obroże i masywne okucia, ale każdy ma swój rozum i swój gust, prawda? :cool3:

[quote name='Migori']Pokaż fotę Zu w los ferros, który wzór wybrałyście ?

Pokazywałam, ale w linku i jakoś przemknęła niezauważona ;)

Obrożę Zu dostała gratis na Gwiazdkę, żebyśmy się przekonały, czy rzeczywiście nie będzie mogła wstać z podłogi, hehe ;) Wiem, że pewnie niektórzy wydadzą z siebie krzyk przerażenia ale... mnie to pasuje, psu pasuje, wreszcie przestała charczeć przy byle napięciu smyczy (np. bo kot) więc sobie chadzamy w obroży na astafo-pidbula i jest super :) Tylko muszę sobie asekuracyjne szelki wymienić na niebieskie, albo może lepiej czarne, będą do wszystkiego pasować :evil_lol:

Posted

evel napisał(a):
Bo uważam, że demonizujecie trochę ;) Ja rozumiem, że nie każdemu pasują szerokie obroże i masywne okucia, ale każdy ma swój rozum i swój gust, prawda? :cool3:

Jak ktoś nie chce wysłuchiwać rad to nie pyta czy taka a nie inna szerokość pasuje, proste.

Posted

evel napisał(a):

moge napisac to zlosliwie tak samo jak Ty, ale...jesli ktos pyta na forum o rade to chyba chce ja uslyszec tak? Skoro Ty dla swojej "pokraczki" masz 4 cm to ja dla mojej 40-suki mam miec...6... 8 cm? To bylo pytanie retoryczne, nie musisz odpowiadac....

Posted

Szerokość obroży powinno dobierać się nie tylko do wielkości psa, ale też do długości szyji. Ja planuję Snupowi zakupić właśnie 6 cm niedługo i pewnie z los ferros.

Posted

Po to zapytałam żeby wysłuchać za i przeciw, a co wybiorę to jeszcze nie wiem ;). Kiedyś Hexolina chodziła tylko 2 cm i nie wyobrażałam sobie nic szerszego, a teraz mnie kusi spróbowanie różnych udziwnień, a nóż mi przypadnie do gustu - gusta się czasem zmieniają :lol:

Onomato-Peja napisał(a):
heksa to nie jorczek okucia amstaffowe jej do ziemi nie przybiją a będzie jej o niebo wygodniej ;)

Ona myśli że jest joreczkiem i czasem nie może zrozumieć że nie jest :evil_lol:. O wygodę właśnie chodzi przede wszystkim, ale wizualnie też musi wyglądać jakoś ;). Shina się najlepiej czuje w 3cm, więc Hexolina chyba powinna mieć coś szerszego ale w 3cm też się dobrze czuje.
Lubię eksperymentować więc raczej zaryzykuję, ale najpierw poczekam na odpowiedzi na pytania które wysłałam. Może się uda psa nie przytłoczyć żelastwem, chociaż może na wyrobienie mięśni by się przydało :razz:. Może przyjmie to tak jak młoda i przestanie na smyczy ciągnąć :cool3: (pomarzyć sobie można :evil_lol:).

Posted

Ale w tym topiku jak ktoś tylko napomknie o szerokiej obroży to już jest jazda :diabloti: Moja obroża mi pasuje, waży całe 104g (sprawdzałam specjalnie), więc...? Ogólnie uważam, że np. duży pies w szerokości 2cm wygląda po prostu śmiesznie, ale to nie moje psy, nie moje obroże, więc co mi do tego? Mogę ewentualnie wyrazić swoją opinię. Przeglądając ten wątek znalazłam właśnie bardzo wiele wypowiedzi negatywnych odnośnie szerokich obroży.

Monia, jeśli się trochę boisz brać 4cm to myślę, że możesz zrobić tak jak ja - czyli na czarnego psa wziąć czarną taśmę podkładową z kolorem, wtedy właściwie widać przede wszystkim kolor, który jest węższy niż 4cm ;)

Posted

evel napisał(a):
Monia, jeśli się trochę boisz brać 4cm to myślę, że możesz zrobić tak jak ja - czyli na czarnego psa wziąć czarną taśmę podkładową z kolorem, wtedy właściwie widać przede wszystkim kolor, który jest węższy niż 4cm ;-)

Tak miałam zamiar zrobić ;). Tylko poczekam jeszcze na odp. czy da się zrobić tak jak chcę bo mam pewno wizję ale nie wiem czy wyjdzie ;).

Posted

joanna83 napisał(a):
Szerokość obroży powinno dobierać się nie tylko do wielkości psa, ale też do długości szyji. Ja planuję Snupowi zakupić właśnie 6 cm niedługo i pewnie z los ferros.

Jeszcze niedawno twierdziłaś, że przesadnie szerokie obroże Cię śmieszą. ;)
Nie chce byc złośliwa, ale jestem ciekawa - skąd ta zmiana?

Posted

[quote name='evel']Ale w tym topiku jak ktoś tylko napomknie o szerokiej obroży to już jest jazda :diabloti: Moja obroża mi pasuje, waży całe 104g (sprawdzałam specjalnie), więc...? Ogólnie uważam, że np. duży pies w szerokości 2cm wygląda po prostu śmiesznie, ale to nie moje psy, nie moje obroże, więc co mi do tego? Mogę ewentualnie wyrazić swoją opinię. Przeglądając ten wątek znalazłam właśnie bardzo wiele wypowiedzi negatywnych odnośnie szerokich obroży.

Monia, jeśli się trochę boisz brać 4cm to myślę, że możesz zrobić tak jak ja - czyli na czarnego psa wziąć czarną taśmę podkładową z kolorem, wtedy właściwie widać przede wszystkim kolor, który jest węższy niż 4cm ;)
A to ciekawe, bo mam wrażenie, że teraz wszyscy kupują swoim psom szerokie obroże. Zwłaszcza Ci, którzy tworzą ten wątek.

Idąc tym tropem, mając sukę która waży ok 32kg jak szeroką obrożę powinnam kupić ? 10cm styknie ? Założę jej kawał węża strażackiego. Myślę że szerokość bedzie idealna.

Posted

Migori napisał(a):
A to ciekawe, bo mam wrażenie, że teraz wszyscy kupują swoim psom szerokie obroże. Zwłaszcza Ci, którzy tworzą ten wątek.

Idąc tym tropem, mając sukę która waży ok 32kg jak szeroką obrożę powinnam kupić ? 10cm styknie ? Założę jej kawał węża strażackiego. Myślę że szerokość bedzie idealna.

"Teraz" może i tak, ale cofnij się do początków tego wątku ;)

A kupuj sobie jaką chcesz, czy ja się do kogoś personalnie przypięłam? Bo nie wydaje mnie się ;) Ja akurat miałam potrzebę szerokiej obroży, mam szeroką, ktoś chce mieć tasiemkę 2cm, niech kupuje tasiemkę, każdy ma jakaś tam wizję idealnej obroży dla swojego psa, nie?

Posted

Migori napisał(a):

jesli Ci nie pasuja 4cm to kupujesz 3cm proste;)
nikt nikogo nie namwaia, tylko wyraza swoja opinie i pomaga w wyborze

ja juz mowilam ze mi sie 10kg psy w 4cm nie podobaja ale skoro wlascielowi sie to podoba to nic mi do tego , najwazniejsze zeby psu bylo wygodnie i wlasciel byl zadowlony