Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kasia&Mela co to polzacisku to zdania sa podzielone, co kto lubi. Ja lubie, ale mialam juz przypadek ze zle zlapalam za obroze (co robie mijajac duzego psa, albo jak pies biega luzem i nagle musze zlapac) i zlapalam nie za ta czesc co trzeba, a pies swobodnie z obrozy wyszedl. DOBRZE luzujacy sie zacisk spelnia swoja role, sa jednak na rynku takie, ktore jak sie zacisna tak zostaja. Co do siersci - coz dla mnie wazne jest bezpieczenstwo a nie wyglada przede wszystkim. Obroza ma byc ciasno zapieta, zeby pies z niej nie wyszedl i nie martwie sie, ze siersc ze skora wystaje dookola, no trudno;)

Co do szelek natomiast, jesli pies na smyczy potrafi chodzic to na szelkach nie bedzie ciagnal tak ot po prostu. Mi natomiast trudniej duzego (40 kg) psa utrzymac na szelkach jak nagle wyrwie. Zupelnie inaczej sie sila rozklada psia i moge niezle poleciec za nim;) A do slabych osob nie naleze.

Co do dlugosci smyczy...zdecydowanie 180 cm to moja dlugosc, wystarczy zwinac raz w dloni smycz i nic sie nie placze, platac to sie moze konska lonza 10 m dlugosci, ktora czasami trzeba szybko zwijac:evil_lol: Na 120 cm mi brakuje, jak pies idzie w bok za potrzeba, to i ja musze za ta potrzeba wchodzic:evil_lol:

Posted

Magda25 napisał(a):
ManMat nie robi pewnie normalnie zapinanych na zatrzask obroży? Tylko te dziwnie zakładane przez głowę i półzaciski, prawda ?

tak :) ..

Posted

Magda25 napisał(a):
Szkoda :( Jakoś do ich półzacisków nie jestem przekonana.

ja bardzo lubie obroze manmata , idelane dla brudasow :) po praniu wygladaja jak nowki , a zacisk rzeczywisice maja dziwny , nie luzuje sie niestety ale obroza oglnie jest fajna

Posted

Diora napisał(a):
Ma ktoś może na zbyciu fioletowego EzyDoga M ? Chętnie kupię...

M? nie za maly ?
ja mialam S dla swojej i byl za maly niby do 38 a byl za maly , Mka chyba od 41 i tez chce ja kupic wlasnie dla mojej a moja ma 38-39 widocznie maja taka trefna rozmairowke

Posted

Mka jest od 40 do 45 cm. Lka od 46 albo 49 cm (zależy czy ze starej czy nowszej partii).
Teoretycznie pasowałaby mi Mka, ale ciekawe jakby to w praktyce wyszło...

Posted

Diora napisał(a):
Mka jest od 40 do 45 cm. Lka od 46 albo 49 cm (zależy czy ze starej czy nowszej partii).
Teoretycznie pasowałaby mi Mka, ale ciekawe jakby to w praktyce wyszło...

to ja na Twoim miejscu wzielabym Lke , mowie ze maja zawyzona rozmarowke skoro moja w Ske sie nie miesci a powinna ;/

Posted

gops napisał(a):
M? nie za maly ?
ja mialam S dla swojej i byl za maly niby do 38 a byl za maly , Mka chyba od 41 i tez chce ja kupic wlasnie dla mojej a moja ma 38-39 widocznie maja taka trefna rozmairowke

No dobrze, ale skoro Ska jest do 38 cm, a Twoja psiaca ma 38-39, to w sumie się nie dziwię, że jest za mała...
Ja bym tak na styk nie wzięła... Mka jest 40- 45 cm, a moja ma w szyi około 43-44cm. więc mieści się w przedziale. Boję się, że Lka będzie za luźna, a ED nie da się w żaden sposób skrócić... Szkoda, że nie mam jak jej tego przymierzyć.

Posted

Diora napisał(a):
No dobrze, ale skoro Ska jest do 38 cm, a Twoja psiaca ma 38-39, to w sumie się nie dziwię, że jest za mała...
Ja bym tak na styk nie wzięła... Mka jest 40- 45 cm, a moja ma w szyi około 43-44cm. więc mieści się w przedziale. Boję się, że Lka będzie za luźna, a ED nie da się w żaden sposób skrócić... Szkoda, że nie mam jak jej tego przymierzyć.

no nie wiem , moze masz racje :) ja kupie teraz napewno Mke i dlatego mysle ze na Twoja za male bo Twoj pies jest conajmiej 2 razy taki jak moj ;p
najlepeij zeby ktos nam zmierzyl ta Mke ...

Posted

Magda25 napisał(a):
Ja mam Ezy M czerwoną dla suczy która ma 44cm w szyjce. Jest na styk, na maxa poluźniona.

mowilam ha!:evil_lol:

czyli Diora dla was lepsza Lka ;)

Posted

Oni mają dziką regulację. Np. Moro są dłuższe, sztywniejsze i szersze, gładkie wypadają mniejsze i są bardziej miękkie. Na moją Moro L była za luźna, a gładka L już dobra. Poza tym, Pełna miska jakoś nie chce pościągać nowy ezy, musisz wybierać z tego co jest.

Posted

Magda25 napisał(a):
Ja mam Ezy M czerwoną dla suczy która ma 44cm w szyjce. Jest na styk, na maxa poluźniona.

Diora napisał(a):
Gops, moja sunia jest drobna, waży 28 kg ;) Nie upieram się, ale jakoś tak mnie ciągnie do Mki...

Magda, ale ta Mka nie jest za ciasna?

ok ;) ja to napewno musze wziac Mke nawet nie mam innego wyboru . 28kg to rzeczywiscie malo , tylko 10 wiecej niz moja :lol: wiec pewnie masz racje , najwyzej poproisz o wymiane , pm nigdy nie robila z tym problemow

Posted

Myślę, że skłaniam się bardziej ku M, bo z L nie podobają mi się kolory. Chyba się zdecyduje na brąz M... Jeszcze jest fiolet L z serii wide, może bym zaryzykowała obwód, ale przeraża mnie szerokość 45 mm :eek2:

Posted

Diora napisał(a):
Myślę, że skłaniam się bardziej ku M, bo z L nie podobają mi się kolory. Chyba się zdecyduje na brąz M... Jeszcze jest fiolet L z serii wide, może bym zaryzykowała obwód, ale przeraża mnie szerokość 45 mm :eek2:

moja suka w ezy dogu Sce w wakacje 2009r braz szer 2,8cm na tym zdjeciu widac ze byla juz na maxa zwiekoszna i napieta , a po wakacjach suka juz w nia nie weszla niestety (miala troche ponad rok i jescze rosla)

Posted

Czarne podpalane psy pięknie wyglądają w brązie :loveu:

Jeszcze zapytam dla wszelkiej pewności - szerokość - np. 35 czy 45 mm to szerokość całkowita obroży? A nie tylko taśmy?

Czyli mówicie, że gładkie obroże są mniejsze? Ciekawe jak z serią wide... Niby jest napisane,że od 49 cm....

Posted

Diora napisał(a):
Gops, a jaki miałaś rozmiar szelek ED? Bo pamiętam, że pisałaś, że były za małe...

szelki mialam M pisalo ze do 25kg bodajze wiec myslalam ze bd okey , wsumie to nie bylo tak zle , ale w klacie miala na maxa zwiekszone i wydawaly sie takie ciasne , wiem ze ten model szelek nie jest dla nas :)