Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Monia slicznie!! i szerokosc wporzadku !

ja oczywiscie poelcam pitmany mamy ich cala mase z 7 chyba i to nasze najlepsz eobroze, nic sie nie mechaci , nie wychodza zadne nitki i nic nie rdzewieje, po wypraniu wygladaja na nowki

Posted

Kasia&Mela napisał(a):
Czy ktoś ma obrożę lub inne akcesoria stąd:
http://www.activdog.fotolog.pl/ ? Ktoś o nich coś wie :cool3:?
Z góry dzięki za odpowiedź!

Ja też chciałam activdoga ale się nie doczekałam niestety... chyba dalej nie ma tej fioletowej taśmy, bo Tania miała się odezwać a nie odzywa się już bardzo długo... no trudno...
------

Fajnie jej w Pitmanie!

Posted

gops napisał(a):
Monia slicznie!! i szerokosc wporzadku !

ja oczywiscie poelcam pitmany mamy ich cala mase z 7 chyba i to nasze najlepsz eobroze, nic sie nie mechaci , nie wychodza zadne nitki i nic nie rdzewieje, po wypraniu wygladaja na nowki

Też mi się podoba, nawet trochę szersza by nie była zła ;). Dziękujemy za ładną obróżkę :loveu:. Na pewno to nie będzie nasz ostatni pitman bo rzeczywiście są świetne.

Zabrakło mi już adresówek na te najczęściej używane obroże :roll:

Marchewkowy napisał(a):
Fajnie jej w Pitmanie!

Dziękujemy :)

Posted

Iś & Chester napisał(a):
Co do szerokości, to cześć firm robi też szersze- rogzy mają 4cm, eazy dogi też jakieś są, czy nawet te pitmany.

No tak są obroże do 4cm, ale są z założenia przeznaczone dla wielkich psów, czyli obwód mają 50-80cm (Rogz), dla małych psów o szyi około 30cm takie obroże, nawet po przeróbce regulacji czy sprzączki i skróceniu, będą zwyczajnie za ciężkie. Inna sprawa, że obroże szersze niż 5cm praktycznie nie występują na rynku. Teraz Celar (12 kilogramów pseudocharta) ma 5cm obrożę własnej roboty i spokojnie ma jeszcze zapas na szyi.

A kolejna rzecz to cena. Patrząc po ilości sprzętu jaki nasze chłopaki mają, ciężko stwierdzić, żebyśmy im żałowali kasy, ale 130zł za obrożę to stanowcza przesada.

Posted

Asaurus napisał(a):
No właśnie to był główny powód dlaczego zacząłem eksperymentować i robić chłopakom własne obroże. Nagle Celar przestał mieć problemy z tajemniczym kaszlem, a Baaj z wytartą kryzą.

Inna sprawa, że producenci psiego sprzętu mają jakieś magiczne tabelki z przelicznikami obwodu szyi psa na szerokość obroży. Dochodzę do wniosku, że dopasowana obroża zrobiona pod wymiar jest tysiąc razy lepsza niż kolorowe, kupne niewiadomoco.

Dlatego tez warto korzystac z producentow robiacych na zamowienie ;) jak np podlinkowany PITMAN

Amber, mam skore PITMANA ktora uwielbiam. Zdecydowanie polecam. Mam jednak 3 cm szer bo nie zdecydowalam sie jeszcze na 4 cm skorzana, ale moze...;)

Posted

toyota napisał(a):
Widzę , że Snoopy nosi Lupiny w dwóch rozmiarach ?

Ja mojemu kupuję tylko 18 mm.

Kolekcja taka wesoła , pewnie pasuje do jego wesołego usposobienia :lol:.

Ja wolę jednak szersze ale jak mi się jakiś węższy wzorek podoba np. Peace Puppy:loveu: to kupuję

Hehe dokładnie! Jakbyś znała łaciatego od zawsze:evil_lol: Ogólnie bardzo go lubię w żywych kolorkach :)

Marchewkowy napisał(a):
Fajny zestawik :)

Dzięki :)

gops napisał(a):
maniaczka lupinow :evil_lol:
moim zdaniem w 2,5cm lepeij Snoopiemu ;)

Hehe dokładnie! :evil_lol: Jakoś Lupiny najbardziej mi się podobają na łaciatym :) Rogzy i RD też lupię ale na razie tylko w sklepie:diabloti: lub na innych psiakach.
Moim też ale Peace Puppy genialnie na nim wygląda moim zdaniem :loveu:

Posted

Asaurus napisał(a):
No tak są obroże do 4cm, ale są z założenia przeznaczone dla wielkich psów, czyli obwód mają 50-80cm (Rogz), dla małych psów o szyi około 30cm takie obroże, nawet po przeróbce regulacji czy sprzączki i skróceniu, będą zwyczajnie za ciężkie. Inna sprawa, że obroże szersze niż 5cm praktycznie nie występują na rynku. Teraz Celar (12 kilogramów pseudocharta) ma 5cm obrożę własnej roboty i spokojnie ma jeszcze zapas na szyi.

A kolejna rzecz to cena. Patrząc po ilości sprzętu jaki nasze chłopaki mają, ciężko stwierdzić, żebyśmy im żałowali kasy, ale 130zł za obrożę to stanowcza przesada.

Jest wiele firm które robią szerokie obroże na wymiar, zarówno skórzane jak i parciane. Chociażby wspomniany pitman, los ferros, czy el perro. Z wyższej póki np. Woza.
Ezy dog również ma szerokie obroże dla małych piesków.

Posted

AngelsDream napisał(a):
Ja tam już dawno Asaurusowi mówiłam, że można coś zamówić, ale z drugiej strony, skoro chłop chce tworzyć, to zabraniać nie będę, bo to jednak fajnie powiedzieć, że obroża własnej roboty.

Jasna sprawa. Jak ktoś ma zdolności to jak najbardziej, a jak ktoś beztalencie (jak ja np.) to cóż... :)

W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt na pw.

Guest papillonek
Posted

[quote name='Magda25']Jasna sprawa. Jak ktoś ma zdolności to jak najbardziej, a jak ktoś beztalencie (jak ja np.) to cóż... :)"

albo ja :) nawet bransoletki upleść nie umiem ;)

Posted

czy ktoś ma jakiegoś fajnego lupina na sprzedaż? (szer 2,5. dł. 30-50) niedrogo, w niedalekiej przyszłości, jakiś kolorowy wesoły wzorek? (może jakiś fiolet, zieleń, pomarańcz?)
moja choroba się chyba zaczyna (na bazarku u taks zamówiłam 2 obróżki malowane pod choinkę, zdradzę wam, że będą tam namalowane słodycze :evil_lol: )

Posted

Magda25 napisał(a):
Krótka ? 180cm to krótka ?

dla mnie taka dł to jest zdecydowanie za długa, tzn ja takich nie lubię dla mnie max to 150 cm ;-)

Posted

właśnie bo taka 180 to już za długa po jak pies idzie przy nodze to się taka plącze trzeba ja ciągle zawijać w dłoń, pies pójdzie za chwilę do przodu i znowu ją rozwijać, z 140-50 nie mam takiego problemu ;-)
właśnie mam dwie smycze od taks, prawie nowe (czarna w żółtą kratę użyta może ze 2 razy, a czarna w czerwoną kratkę pewnie jakieś 5 razy), właśnie żółta ma jakieś 165 chyba, a czerwona 175, i niepotrzebnie się u mnie kurzą, może ktoś byłby chętny? :evil_lol: