Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kupiłam komplet czarnego rogza z serii K2 smycz przepinana i obroża zacisk, bo mi się pies wywijał ze zwykłej obroży. Komplet super, mięciutki, wygodny dla mnie, ale niestety u nas zacisk się dla psa nie sprawdził. No i problem...

Posted

Agnes napisał(a):
A...bzdura:crazyeye: To musi byc strasznie niewygodne dla psa! Akurat w tym miejscu kolka byc nie powinno:shake:

Agnes a dlaczego niewygodne?
tzn. u mnie już i tak za późno, bo szelki kupione, ale chciałabym na przyszłość wiedzieć, jeśli to ma być faktycznie niewygodne..

Posted

murakami napisał(a):
Kupiłam komplet czarnego rogza z serii K2 smycz przepinana i obroża zacisk, bo mi się pies wywijał ze zwykłej obroży. Komplet super, mięciutki, wygodny dla mnie, ale niestety u nas zacisk się dla psa nie sprawdził. No i problem...

zaciski rogza są dziadowskie, nie luzują się. Spróbuj zacisk ale łańcuszkowy, ja te lubię najbardziej

Posted

No u mojego Bono nie luzują się, bo on cały czas napina jak widzi innego psa. Ze zwykłej obroży wyłaził, zdarzały się niebezpieczne sytuacje, myślałam, że zacisk będzie ok. No i jest pod względem bezpieczeństwa, ale wariat jest gotów się zadusić (dobrze, że to nie wątek n/t wychowania;)).

Posted

Ech, to temat rzeka, czego to ja nie próbowałam... Jak smycz jest luźna, to obroża się pięknie luzuje jednak, więc nie do końca się z Tobą zgodzę. A przy napięciu obroży typu K2, czyli super miękkiej i delikatnej, może Bono nie czuje jakoś dotkliwie tego ucisku, może o nim nie myśli w danej chwili i dlatego sie poddusza. No, ma chłopak 1,5 roku, parę jak lokomotywa i testosteron na najwyższych obrotach - ot i cały problem.

Posted

Ja też miałam (jako miłośniczka rogza) kilka zacisków zwykłych i ze wszystkimi był problem dotyczący luzowania i wszystkich się pozbyłam.

no to nic innego jak szkolenie pozostaje ;) a właściwie to powinno być pierwsze, powodzeni a życzę, nie łatwa sprawa :p

Posted

murakami przy takim(chodzi o opis jak pies sie zachowuje) psie polecam dlawik
zawsze sie luzuje jak pies nie ciagnie
wiadomo piekny nie jest jak rogzy :) ale dziala

Posted

murakami napisał(a):
Ech, to temat rzeka, czego to ja nie próbowałam... Jak smycz jest luźna, to obroża się pięknie luzuje jednak, więc nie do końca się z Tobą zgodzę. A przy napięciu obroży typu K2, czyli super miękkiej i delikatnej, może Bono nie czuje jakoś dotkliwie tego ucisku, może o nim nie myśli w danej chwili i dlatego sie poddusza. No, ma chłopak 1,5 roku, parę jak lokomotywa i testosteron na najwyższych obrotach - ot i cały problem.

Sator jak się nakręci to też nie czuje, że się poddusza (ma 2 lata ;)), tylko, że on nie odkrył, że można wyjść z obroży no i dość szybko moge go utemperowac w 99%przypadkach.

A może szelki. Nie wygodnie się psa przy nodze prowadzi (przynajmniej mi), ale jak pies biega na luźnej lince to jest super, bo mu się tak łapy nie plączą.

Posted

Ćwiczymy więc szelki, od Marty zresztą. Ale, dla odmiany, Bono w KAŻDYCH szelkach chodzi jakby miał 6 łap i przegub zamiast brzucha - no po prostu kupa śmiechu. Wariat ten mój pies, zwariowany wariat. Ale wyrośnie - chyba? :painting:

Posted

jedno domowe w ezy dogach (pogoda nie pozwala na lepsze :roll:)

ogólnie jestem zadowolona,bardzo mocne zatrzaski (raz przy zakładaniu ręke sobie przyciełam:evil_lol:) więc do smaochodu jak znalazł...
minus to strasznie cienkie/delikatne taśmy na obręczach, jak ktoś wie jak lamówka wygląda to te w szelkach są delikatnie od niej grubsze.
Obroża ezy dog wyglądała zdecydowanie lepiej/masywniej podług szelek

Posted

[quote name='gops']murakami przy takim(chodzi o opis jak pies sie zachowuje) psie polecam dlawik
zawsze sie luzuje jak pies nie ciagnie
wiadomo piekny nie jest jak rogzy :) ale dziala

Dławik owszem, ale nie metalowy (zima!!). Skórzany - nie wiem, czy jest skuteczny. Tak naprawdę to najważniejsze dla mnie jest bezpieczeństwo psa, który wyłaził z obroży, przecież ja dobrze wiem, że najważniejsze jest zapobieganie i szkolenie. Nie chcę go podduszać, tłamsić i dławić, nie jest to moim celem. Szkolę go w zasadzie cały czas, albo w sposób zorganizowany, albo samodzielnie. Nie zawsze odnoszę sukcesy, ale też nie poddaję się. Damy radę.

Posted

murakami napisał(a):
Dławik owszem, ale nie metalowy (zima!!). Skórzany - nie wiem, czy jest skuteczny. Tak naprawdę to najważniejsze dla mnie jest bezpieczeństwo psa, który wyłaził z obroży, przecież ja dobrze wiem, że najważniejsze jest zapobieganie i szkolenie. Nie chcę go podduszać, tłamsić i dławić, nie jest to moim celem. Szkolę go w zasadzie cały czas, albo w sposób zorganizowany, albo samodzielnie. Nie zawsze odnoszę sukcesy, ale też nie poddaję się. Damy radę.

ja uzywam dlawika glownie zima ze wzgledu na oblodzone chodniki i rwacego psa czasami
obroza i dlawik zakladamy wyzej , przy dlugim spacerze bez smyczy dlawik sciagam a przy zapinaniu smyczy spowrotem zakladam
oczywiscie lepiej jakbys nauczyla go bez takich "brutalnych" rzeczy :)

Posted

aniao napisał(a):
Agnes a dlaczego niewygodne?
tzn. u mnie już i tak za późno, bo szelki kupione, ale chciałabym na przyszłość wiedzieć, jeśli to ma być faktycznie niewygodne..

wg mnie brzuch to delikatne miejsce na tyle, ze kolko ktore bedzie w jakis sposob naciskac na brzuch moze sprawiac dyskomfort. W tym miejscu mi kolko ni w zab nie pasuje i nie widzialam w szelkach innych firm podobnego rozwiazania.

Posted

gops napisał(a):
ja uzywam dlawika glownie zima ze wzgledu na oblodzone chodniki i rwacego psa czasami
obroza i dlawik zakladamy wyzej , przy dlugim spacerze bez smyczy dlawik sciagam a przy zapinaniu smyczy spowrotem zakladam
oczywiscie lepiej jakbys nauczyla go bez takich "brutalnych" rzeczy :)

metalowy dławik plus mróz to nie najlepsza kombinacja dla psa, zwłaszcza kiedy ma się gładkowłosego psa jak murakami (sądząc po awatarze)

Posted

NightQueen napisał(a):
metalowy dławik plus mróz to nie najlepsza kombinacja dla psa, zwłaszcza kiedy ma się gładkowłosego psa jak murakami (sądząc po awatarze)

pewnie ze nie jest
ale jesli ma ktos sobie nogi polamac to lepiej zeby pies chodzil na krotkie spacery w dlawku
oczywiscie na bieganie,dlugi spacer bez smyczy sie sicaga z psa dlawik

Posted

gops napisał(a):
pewnie ze nie jest
ale jesli ma ktos sobie nogi polamac to lepiej zeby pies chodzil na krotkie spacery w dlawku

Ja mam wrażenie że murakaminie przejmuje się zbytnio sobą, tylko psem, więc wątpię żeby przejęła się połamanymi nogami, biorąc pod uwagę że pies mógłby zmarznąć :evil_lol:
żartuje oczywiście...

Zawsze można (tak jak już padło) kupić skórzany dławik bądź co innego, jest dużo ofert na rynku

Posted

gops napisał(a):

nóg jeszcze nie połamałam, ale torebka stawowa owszem poszła za przyczyną mojego ukochanego psa. No ale to w maju było, więc się nie liczy ;) poza tym w statyce - stałam, a on mnie szarpnął i pechowo wdepnęłam do dołka wykopanego przez psy
(a jakże!) w trawniku. No i trach.

Posted

NightQueen napisał(a):
Zawsze można (tak jak już padło) kupić skórzany dławik bądź co innego, jest dużo ofert na rynku

A masz jakieś konkretne pomysły? bo właśnie szukam takiego dławika.

Murakami, Lupine ma jeszcze zaciski, one nie luzują się jakoś wybitnie, ale wg mnie lepiej niż rogzowe.

Posted

Słuchajcie Za 2 mies są święta Bożego Narodzenia, więc myślałam sobie co mam kupić mojej Nuce (w tamtym roku dostała piszczącą, gumową zabawkę wielkości prawdziwego kota) a w tym roku chciałabym jej kupić obrożę LUPINE, tylko jaki wzorek, zatrzask czy półzacisk? Rozmiar jaki mnie interesuje to tylko 2,5 szer. i 31-50 cm dł.
Tylko teraz jaki wzorek i z jakiej strony mam zamówić? (zdjęcia suni są w mojej galerii-podpis)

Wzorki które najbardziej mi się podobają to:
-Web Master
-Plum Blossom
-Mud Puppy
-Muddy Paws
-Moo Cow
-Hold Em
-Moose Mania
-Turtle Reef

i czy wgl któryś z tych wzorków jest w tym rozmiarze jakim potrzebuję?

Posted

[quote name='Magda25']A masz jakieś konkretne pomysły? bo właśnie szukam takiego dławika.

Murakami, Lupine ma jeszcze zaciski, one nie luzują się jakoś wybitnie, ale wg mnie lepiej niż rogzowe.

lupine ma zdecydowanie lepsze od rogza jeśli chodzi o zacisk

champion ma skórzane dławiki
http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4352&cat=122
są też ze sznura zrobione
http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=3189
ewentualnie taki
http://canisfortuna.istore.pl/pl/product/view?id=1315908

Ale jeśli mogę wyrazić swoją opinię, to nie uważam żeby dławik był super pomysłem dla psa który bardzo ciągnie na dłuższa metę, jeśli faktycznie zadziała i pies nie będzie ciągną to ok, ale jak pies będzie mimo wszystko ciągną (a są tacy delikwenci) to bym zrezygnowała ze względu na tchawicę.

Posted

vege* napisał(a):
Słuchajcie Za 2 mies są święta Bożego Narodzenia, więc myślałam sobie co mam kupić mojej Nuce (w tamtym roku dostała piszczącą, gumową zabawkę wielkości prawdziwego kota) a w tym roku chciałabym jej kupić obrożę LUPINE, tylko jaki wzorek, zatrzask czy półzacisk? Rozmiar jaki mnie interesuje to tylko 2,5 szer. i 31-50 cm dł.

i czy wgl któryś z tych wzorków jest w tym rozmiarze jakim potrzebuję?

z tego co wiem to taki rozmiar występuje tylko z 1,8 cm szerokości