Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szkoda, bo bardzo mi się podoba ta smycz...
Dzięki za opinie.

EDIT:
Widzę, że jeszcze coś dopisałyście. Poczekam w takim razie, może jeszcze się ktoś wypowie :evil_lol:

Posted

[quote name='NightQueen']a czy wspominana była firma woza w rozmowie? nie zauważyłam
Więc nie wsadzaj mi do ust słów które nie powiedziałam, bo ja nie pisałam że woza się pruje.[/QUOTE]
Oczywiście, że nie napisałaś, jednak byłam pewna że wiesz na jaki temat toczy się rozmowa.

Posted

[quote name='Diora']Szkoda, bo bardzo mi się podoba ta smycz...
Dzięki za opinie.[/QUOTE]
W karusku właśnie znalazłam szerszą, 14mm. Champion, może ta Ci bedzie odpowiadała?

Posted

[quote name='gops']idz do sklepu i obejzyj skorzane smycze :)
potem dyskutuj
to inna bajka
skorzana mam 2cm smycz i jestem pewna ze jest mocniejsza niz tasmowe 2,5cm[/QUOTE]

widzę że kolejna osoba nie odczytuje dokładnie postów :roll:

Skóra jako "materiał" jest trwalsza, nie zaprzeczam, ale ja pisałam o karabińczykach, bo nie ma różnicy (są odstępstwa od reguły) w karabińczykach w skórzanych a taśmowych smyczach.

Nigdzie nie napisałam że smycz 1 cm szyta na okrągło ze skóry jest nietrwała bo skóra się rozlatuje, tylko obawiam się właśnie o przystosowanie karabińczyka do psa wielkości onka

Posted

[quote name='NightQueen']szyte na okrągło może wcale się nie różnią tak bardzo od zwykłych prasowanych skórzanych smyczy, dodatkowo posiadają nici które mogą się spruć przy szarpaniu. Ale myślę że akurat szerokość ma tu małe znaczenie, chodzi o same karabińczyki, po prostu przy 1cm są one stosunkowo nie duże, bo muszą być proporcjonalne, myślę że lepiej kupić szytą na okrągło ale nieco szerszą np. 15 z większym, mocniejszym karabińczykiem.[/QUOTE]

Czy mialas kiedykolwiek smycz okragla w reku? 10 mm 15 mm 20 mm wsio rybka, jakakolwiek?

Mam rogza (tak tak rogz:evil_lol:) 20 mm dla o zgrozo suki 40 kg. Powiem cos jeszcze, smycz wytrzymuje zrywy i pociagniecia:crazyeye: Mam tez smycz 15 mm skorzana dingo. I nie wyobrazam sobie szerszej smyczy skorzanej. Bo tego sie w lapie nie da trzymac - dingo plaska. Obie smycze maja sredni karabinek, czyli zapewne taki jak we wspomnianej smyczy Woza. I nie sa to te same karabinki co chaby. A przynajmniej w to nie uwierze ;)

Nie tylko rogz jest na tym swiecie, inne firmy rowniez sie cenia, malo tego nawet sie nie pruja - czego i rogzie powiedziec nie mozna.

A - mialam tez smycz okragla 16 mm i to dla duzego chlopa tylko sie nadaje:evil_lol: grube ciezkie, malo poreczne.

W skrocie - chaby ze srednim karabinczykiem nie kupilabym dla duzego psa. Jednak smycze firmowe karabinki maja solidniejsze i tyle.

Posted

[quote name='NightQueen']widzę że kolejna osoba nie odczytuje dokładnie postów :roll:

Skóra jako "materiał" jest trwalsza, nie zaprzeczam, ale ja pisałam o karabińczykach, bo nie ma różnicy (są odstępstwa od reguły) w karabińczykach w skórzanych a taśmowych smyczach.

Nigdzie nie napisałam że smycz 1 cm szyta na okrągło ze skóry jest nietrwała bo skóra się rozlatuje, tylko obawiam się właśnie o przystosowanie karabińczyka do psa wielkości onka
Zwróć uwagę na zdjęcia jakie wrzuciłam. Karabinek od smyczy (na temat której rozmowa, podkreślam Wozy - żeby znowu nie było, że nie wiesz) jest takiej samej wielkości (mniej wiecej) jak karabinek od 20mm taśmowej Dingo.

I nie pisałaś nic o pruciu się ? Niech tylko zerknę kilka postów wyżej...

szyte na okrągło może wcale się nie różnią tak bardzo od zwykłych prasowanych skórzanych smyczy, dodatkowo posiadają nici które mogą się spruć przy szarpaniu.

No to jak w końcu jest?
Prowadziłaś suczkę na takiej smyczy ?

Posted

[quote name='Magda25']Oczywiście, że nie napisałaś, jednak byłam pewna że wiesz na jaki temat toczy się rozmowa.

aż przeczytałam po raz drugi posty (diory) i nie zauważyłam nadal żeby była mowa o konkretniej wozie, natomiast padły nazwy innych firm. (no chyba że już oślepłam)

Zresztą to nie ma nic do rzeczy

diora sądzę że rozsądniej będzie kupić nieco szerszą dla bezpieczeństwa twojego i psa, oczywiście wybór należy do ciebie

Zwróć uwagę na zdjęcia jakie wrzuciłam. Karabinek od smyczy (na temat której rozmowa, podkreślam Wozy - żeby znowu nie było, że nie wiesz) jest takiej samej wielkości (mniej wiecej) jak karabinek od 20mm taśmowej Dingo.

a masz porównanie karabinków wozy 1 cm i większego?

Czy mialas kiedykolwiek smycz okragla w reku? 10 mm 15 mm 20 mm wsio rybka, jakakolwiek?

nie, no co ty, w życiu nawet skórzanych rękawiczek na oczy nie widziałam ...

Nie tylko rogz jest na tym swiecie, inne firmy rowniez sie cenia, malo tego nawet sie nie pruja - czego i rogzie powiedziec nie mozna.

to zdanie miało mi na złość zrobić czy może coś przedstawić? bo pojęcia nie mam.
tak się składa że mam i miałam produkty różnych firm, a obecna suka nie jest moim pierwszym psem którego wyprowadzam/łam na spacery

Posted

[quote name='Magda25']
No to jak w końcu jest?
Prowadziłaś suczkę na takiej smyczy ?[/QUOTE]

Pisząc zdanie że się "smycze prasowane i te szyte na okrągło od siebie aż tak nie różnią" brałam pod uwagę ich trwałość, tzn. zarówno jedną jak i druga jest trudno zerwać (jeśli mowa o materiale a nie o kuciach) aczkolwiek zdarzają się firmy które robią wyroby mniej trwałe, gdzie w przypadku smyczy szytej na okrągło istnieje niebezpieczeństwo że smycz takowa się spruje (widziałam na własne oczy), co jest nie możliwe w przypadku smyczy prasowanej, bo nie ma co się spruć, gdyż smycz jest "jednolita".
Już wyjaśniłam wystarczająco czy coś jeszcze niepokoi w mojej wypowiedzi? wytłumaczę co autor miał na myśli ;)

masz na myśli moją obecną sukę? nie

Posted

[quote name='NightQueen']Pisząc zdanie że się "smycze prasowane i te szyte na okrągło od siebie aż tak nie różnią" brałam pod uwagę ich trwałość, tzn. zarówno jedną jak i druga jest trudno zerwać (jeśli mowa o materiale a nie o kuciach) aczkolwiek zdarzają się firmy które robią wyroby mniej trwałe, gdzie w przypadku smyczy szytej na okrągło istnieje niebezpieczeństwo że smycz takowa się spruje (widziałam na własne oczy), co jest nie możliwe w przypadku smyczy prasowanej, bo nie ma co się spruć, gdyż smycz jest "jednolita".
Już wyjaśniłam wystarczająco czy coś jeszcze niepokoi w mojej wypowiedzi? wytłumaczę co autor miał na myśli ;)

masz na myśli moją obecną sukę? nie[/QUOTE]
Smycz skórzana prosta gorszej jakości może pękać i łuszczyć się. (Dino i temu podobne twory).
Myślę, że jeśli nie miało się do czynienia z taką rzeczą, nie używało jej to lepiej sie po prostu nie wypowiadać... Nie uważasz, że tak bedzie łatwiej i przyjemniej ?

Posted

ja dla dużego psa też wziełabym chyba jednak rozmiar większy tej szytej na okrągło

nie wiem jak woza, bo nie widzialam ich smyczy na zywo nigdy, ale na wystawie oglądałam kilka bardzo fajnych miękkich skorzanych szytych na okrągło i z tego co pamiętam dla mojego Aresa (ok 13kg, maly kundelek) odpowiednim
rozmiarem była 6 czy 8mm grubości smycz, dodam że była ona dosyć cienka bo na takiej mi zależało w koncu nie kupiłam, ale kosztowala ok 60zł ze srebrnymi karabińczykami i 70-80 ze złotymi

Posted

[quote name='NightQueen']Kompletnie nie pojmuję twojego rozumowania. Dla swojej 17 kg. suki kupujesz szerokie obroże bo boisz się że zerwie okucia przy szarpnięciu, a dla Onka polecasz 1 cm smycz? myślę że przy cm karabińczyki wcale nie są aż tak mocne.[/QUOTE]

Smycze szyte na okrągło sa po prostu węższe, przy podobnym karabinku... Smycz 1cm ma karabinek posobny do taśmówki 20mm, czasem 25mm, zależy an co się trafi.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Smycze szyte na okrągło sa po prostu węższe, przy podobnym karabinku... Smycz 1cm ma karabinek posobny do taśmówki 20mm, czasem 25mm, zależy an co się trafi.[/QUOTE]
co oznacza ze przy sporo miejszej szerokosci skorzanych smyczy sa tak samo wytrzymale jak duzo szersze tasmowki :)
i o to wszystkim caly czas chodzi :)

Posted

[quote name='Agnes']A przy kolkach do regulacji jest szyte czy klejone? Bede znowu szukac linowej przedluzanej, bo skore na kiepska pogode mi szkoda ;)[/QUOTE]
Klejone niestety, ale mam wrażenie, że jest to lepiej rozwiązane niż np. w linowych Dingo.
Ta lina jest milsza w dotyku w porównaniu do linowej Dingo, ale mam wrażenie, że przez to bedzie sie szybciej mechacić i zaciągać. Wykonana jest z podobnej do Chopo liny.

Posted

Bez sensu...lorda tez nie chce, bo sie bardzo szybko mechaci i brzydko wyglada....w karusku jest jeszcze inna firma (pes?) nie mam pojecia co to. Wyglada jak ta na zdjeciu Magdy

Posted

[quote name='Agnes']Bez sensu...lorda tez nie chce, bo sie bardzo szybko mechaci i brzydko wyglada....w karusku jest jeszcze inna firma (pes?) nie mam pojecia co to. Wyglada jak ta na zdjeciu Magdy
PAS :) To to samo właśnie co Champion. tzn inaczej PAS robi linię Champion :)

A Chopo? Miałam zieloną, i gdyby nie to, że była zielono a nie fioletowa, to bym ją sobie zostawiła.

Edit: Jak Cie interesuje ta smycz to tutaj mam jej fotki
http://picasaweb.google.com/BlackyBoraTheLab/Rozne02#5511955484155073186
Dla mnie była za ciężka (ale mi trudno dogodzić, zresztą wiesz hehe )