Unbelievable Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 Diora napisał(a):Pamiętam,że zamówiłam obrożę w piątek, a dostałam ją w czwartek, czyli nawet tygodnia nie czekałam... Tylko ja wybrałam jeden ze wzorów ze strony internetowaj. Jak suczka wróci z wycieczki to pstryknę jej fotkę i Wam pokażę :cool3: a ja raczej chcę zamówić inną niż na stronie, bo z tego co mają dla małych psów(30cm w szyi, wozowe 37) nic ni się nie podoba ;) Quote
Migori Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 [quote name='CASIA&ttb']są takie szerokie żeby rozkładać siłe i naprężenia na wiekszą powierzchnie a oprócz tego latwiej psem sterować są bezpieczniejsze(nie zmiażdżą krtani np. :razz: , nie werżną się pieskowi w gardło jak zobaczy kotecka,pieska czy inne cuś) bo TTB mają troszkę więcej mocy w kurdupelkowatych ciałkach niż inne pieseczki :evil_lol: PS. obroża nie ma być tylko ładna ale funkcjonalna i bezpieczna przede wszystkim/to tak w ramach tej kolii :cool1: Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. TTB to napakowane torpedy i mają bardzo dużo siły. Ale owczarek niemiecki to nie TTB. Zwłaszcza taka drobna sunia jak Rasta. Nie jestem pewna czy jest jej wygodnie w takim kołnierzu, czy wygodnie jest jej sie nachylać i np. podnosić aport czy nawet coś powąchać. Często jest też tak że TTB mają taką szeroką szyję jak łeb, wielkie napakowane karczycha. Onki takie nie są i chyba nie potrzebują takiego sprzętu. I żeby nie było, Peja, ja do Ciebie nic nie mam ;) Wróciłam z wystawy w Poznaniu i sie tam naoglądałam różności. Piękne mają obroże skórzane, natłuszczane z takimi ozdobami w kolorze miedzi (chyba). No przepiękne, takie eleganckie, klasyczne. Cena też była przepiękna :evil_lol: Quote
Onomato-Peja Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Magda25 napisał(a):Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. TTB to napakowane torpedy i mają bardzo dużo siły. Ale owczarek niemiecki to nie TTB. Zwłaszcza taka drobna sunia jak Rasta. Nie jestem pewna czy jest jej wygodnie w takim kołnierzu, czy wygodnie jest jej sie nachylać i np. podnosić aport czy nawet coś powąchać. Często jest też tak że TTB mają taką szeroką szyję jak łeb, wielkie napakowane karczycha. Onki takie nie są i chyba nie potrzebują takiego sprzętu. I żeby nie było, Peja, ja do Ciebie nic nie mam ;) Wróciłam z wystawy w Poznaniu i sie tam naoglądałam różności. Piękne mają obroże skórzane, natłuszczane z takimi ozdobami w kolorze miedzi (chyba). No przepiękne, takie eleganckie, klasyczne. Cena też była przepiękna :evil_lol: Cóż, ja nie zauważyłam, żeby jej przeszkadzała w czymkolwiek. ;) A jeśli będzie to jej sprawie 4 cm :loveu: Póki co i tak biedna się meczy w 2,5 cm :roll: Quote
Agnes Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Onomato-Peja napisał(a):Póki co i tak biedna się meczy w 2,5 cm :roll: czemu meczy? Quote
Migori Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Agnes napisał(a):czemu meczy? :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Agnes, a Twoja suka jakie obroże nosi? ManMat ma chyba 3cm nie? Powiem szczerze nie widzę mojego psa w czymś takim, szerszym niż 3cm obroża. Normalnie jak kołnierz ortopedyczny :evil_lol: Bora zasuwa w 2cm obrożach i widzę że jej w czymś takim najwygodniej, miękkie, lekkie, nie ściska, suka może wywijać na spacerze jak chce. Taka 4cm by ją ograniczała. Quote
Onomato-Peja Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Agnes napisał(a):czemu meczy? Bo uczę ją jeszcze ładnego chodzenia na smyczy i na 2.5 cm się dusi :cool1: Quote
Agnes Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Onomato-Peja napisał(a):Bo uczę ją jeszcze ładnego chodzenia na smyczy i na 2.5 cm się dusi :cool1: kurcze....moja jakos sie nie dusi - pociagnac rowniez potrafi, chociaz teraz wiecej chodzi na dlawiku niz tasmie;) Quote
asiunia Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Ja mam dla szczeniaka taką obrożę: szer. 5 cm i jak dla niego i jak dla mnie jest to najwygodniejsza obroża jaką do tej pory nosił...Nie zamieniłabym jej na żadną węższą:roll: Quote
*Monia* Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Ja mam dla Hexy 2,5 cm i na niej ginie, bo ma długą szyję. Za to dla Shiny mam chyba 15 mm i jest idealna, w 2 cm wygląda fatalnie :cool1:. Shinulec ma bardzo krótką szyję i jest taka nabita, więc jej nigdy szerokie obroże nie będą pasowały (na szczęście mam sporo 2 cm obróżek po Hexolinie, których miałam się pozbyć i jak młoda podrośnie będzie w nich śmigała - jaka oszczędność :evil_lol:). Quote
Agnes Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 ja jakbym zalozyla 5 cm (pomijajac, ze dla takiego psa taka szerokosc mi nie pasuje) to bym chyba fruwala:evil_lol: moja suka musi czasami poczuc ze ma cos na szyi i tu chyba im grubsza tym gorzej ale moze dla psa, ktory nie robi takich numerow faktycznie jest to lepsze wyjscie Quote
Migori Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Też prawda, jak suka ma sie dławić, charczeć kaszleć to wygodniej bedzie jej na szerokiej obroży Quote
sugarr Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 pytanie do właścicieli bulw. jakiej mniej-więcej dłg. i szer. polecacie obrożę dla sporej gabarytowo BF? Quote
asiunia Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Paco od początku uczony był chodzenia na luźnej smyczy(w tej chwili ciągnie do psów ale pracuje nad tym),wiec generalnie problemów typu ciągnie nie przerabiam;) Nie uważam też żeby nadzwyczajnie śmiesznie w niej wyglądał...Co wiecej już "zakupiłam"kaganiec fizjologiczny,wiec bedzie wychodzic w jednym i w drugim:diabloti: 5 CM na szyjce Quote
Talia Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Moim zdaniem ONki bardzo ładnie wyglądają w takich szerokich obrożach:loveu: Paco jak prawdziwy pies policyjny:evil_lol: Quote
Agnes Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 ladnie ladnie, tylko tu sie wydaje, ze jakbym pociagnelam za obroze to bym zostala z sama obroza:evil_lol: dla mnie ciut za wczesnie na takie szerokosci. Co innego dorosly pies - chociz suka Onomato. jest drobna i u niej tez mi sie nie widzisz 5 cm ktore pokazywala Quote
Migori Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Ten ONkowy szczeniak bedzie miał piękną długą sierść, w sumie to już ma :loveu: Czy takie obroże nie niszczą szaty ? Quote
asiunia Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Jestem cała nieszczesliwa kiedy musze mu zmieniac obroze na inna-niestety napis szybko sie brudzi i obroza laduje w praniu.Zamiennikiem w tej chwili jest taka obroża;ale wieki zajmuje mi odnalezienie jej w sierści poczwara(ma 2,5 cm) Quote
asiunia Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Magda25 napisał(a):Ten ONkowy szczeniak bedzie miał piękną długą sierść, w sumie to już ma :loveu: Czy takie obroże nie niszczą szaty ? Futra on w tej chwili ma już mase-zdjecia ktore dałam są dobrze sprzed miesiąca wiec nie dość że sierść urosła to jeszcze zmienia się na typowo zimową szatę:roll:Nie zauważyłam żeby sierść była poprzecierana,Paco dość luźno nosi obrożę,nie ciągnie wiec możliwośc uszkodzenia jest niwelowana do minimum. Dużym atutem tej obroży jest również to że jest miekka i dobrze uszyta(nie ma "twardych"końców jak w wielu innych parcianych obrożach). Zauważyłam natomiast że łańcuszek przy tej zaciąganej obroży lubi się plątać w kudełkach,więc długo jej pewnie nie ponosi:roll: Quote
Talia Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Agnes napisał(a):ladnie ladnie, tylko tu sie wydaje, ze jakbym pociagnelam za obroze to bym zostala z sama obroza:evil_lol: dla mnie ciut za wczesnie na takie szerokosci. Co innego dorosly pies - chociz suka Onomato. jest drobna i u niej tez mi sie nie widzisz 5 cm ktore pokazywala Przez te śliczne radarki nie zejdzie:loveu: Quote
Agnes Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Talia napisał(a):Przez te śliczne radarki nie zejdzie:loveu: myslisz ze one az tak sztywne sa?:hmmmm: nie wierze:diabloti: Quote
Talia Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Agnes napisał(a):myslisz ze one az tak sztywne sa?:hmmmm: nie wierze:diabloti: No ba! Na cukier stawiane:evil_lol: Quote
Paulina. Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 sugarr napisał(a):pytanie do właścicieli bulw. jakiej mniej-więcej dłg. i szer. polecacie obrożę dla sporej gabarytowo BF? długosc, zróżnicowana - zależy czy to pies, czy suka. moja suka w szyi ma 43 cm, ale jeżeli mówisz, że to sporo gabarytowy BF to pewnie ma więcej (ok. 50 cm) co do szerokości, ja najbardziej lubie moją sucz w 2,5 cm i tą szerokośc polecam. ale mamy też obroże 1,6cm i 2 cm. jak będziesz potrzebowac, mogę pokazac zdjęcia w poszczególnych szerokościach obroży :) Quote
Doda_ Posted November 11, 2009 Posted November 11, 2009 Myślę nad kupnem tej smyczy: Rogz Armed Response Fixed Lead 25 mm / 120 cm - smycze i szelki - akcesoria - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl oczywiście inny kolor. Czy byłaby dobra dla duzego psa, ktory ciagnie? Moze ktos miał/ma taki smycz? Nie wiem jakiej grubości jest... Szerokosc i dlugosc OK. Quote
Ana04 Posted November 11, 2009 Posted November 11, 2009 [quote name='Doda_']Myślę nad kupnem tej smyczy: Rogz Armed Response Fixed Lead 25 mm / 120 cm - smycze i szelki - akcesoria - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl oczywiście inny kolor. Czy byłaby dobra dla duzego psa, ktory ciagnie? Moze ktos miał/ma taki smycz? Nie wiem jakiej grubości jest... Szerokosc i dlugosc OK. Ja mam Lkę o szerokości 2cm, dla dużego ciągnącego psa. Wytrzymuje już kilka miesięcy intensywnego użytkowania, a nie jestem jej pierwszą właścicielką. Więc myślę, że XLka na pewno będzie dobra. ;) Quote
Talia Posted November 11, 2009 Posted November 11, 2009 [quote name='Doda_']Myślę nad kupnem tej smyczy: Rogz Armed Response Fixed Lead 25 mm / 120 cm - smycze i szelki - akcesoria - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl oczywiście inny kolor. Czy byłaby dobra dla duzego psa, ktory ciagnie? Moze ktos miał/ma taki smycz? Nie wiem jakiej grubości jest... Szerokosc i dlugosc OK. Moim zdaniem wytrzyma:) Ty masz Doga Niemieckiego? Quote
Recommended Posts