Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przez te 7lat życia z psem jakoś specjalnie w temat obróżek i smyczy się nie zagłębiałam. Zawsze kupowało się na zasadzie "byle taniej'' bo i tak mniej więcej po roku czasu trzeba było obrożę wymieniać (przetarcia oraz nagminne rozluźnianie się klamry). Ostatnia obroża jest firmy tatrapet, kupiona na szybko w bricomarche bo akurat pech chciał, że obroża rozpadła się totalnie akurat w niedzielę. Oczywiście nie muszę mówić, że powoli klamra zaczyna "mieć luzy" i pewnie niedługo przy byle szarpnięciu zacznie się odpinać.

No a teraz do rzeczy. Jaką polecacie obrożę? Dodam iż musi ona spełniać parę rzeczy.

Nie może to być zwykła taśmówka bo z tych pies potrafi się wyślizgnąć (nie pytajcie jak, sama jestem zdziwiona. Niby obroża zawsze dobrana a dwie taśmówki, które mieliśmy potrafiły ześlizgnąć się).

Fajnie aby obroża mieściła się w 30zł +/- parę zł (obwód szyi do 40cm).

Musi być wyścielona czymś od środka, w co nie wplącze się w długą sierść (mieliśmy na początku a'la skórę podbitą chyba filcem czy czymś podobnym i masakrycznie filcowało, plątało sierść w tym miejscu).

Jaką szerokość obroży wybrać? Pies średni (docelowo 15kg, teraz waży 17kg-musimy schudnąć).

Zawsze mieliśmy obroże na klamrę, bo tak było wygodniej. Jednakże myślałam także nad np pół zaciskiem. Tylko mam pewne wątpliwości, jako że pies potrafi np. wystartować ni stąd ni zowąd do innego psa i jakoś mam obawy, że ściągnie sobie taką obrożę przy szarpaniu się. Może się mylę i niepotrzebnie martwię?

Przy szarpnięciu obroży nie ściągnie. Prędzej przy chodzeniu na luzie się wyślizgnie, ale to lata "praktyki". 
Polecam np gadzeciaki lub inne obroze hm. Zrobią ci z czym chca. 

Posted

tucha, jak dla mnie nada się obroża z półzaciskiem łańcuszkowym. Pies z niej nie wyjdzie jak będzie dobrze wyregulowana ;) a jeśli chodzi o konkretną firmę to polecam Kudłaty Art - możesz sobie wybrać taśmę, wzór i podszycie np. miękkim polarkiem albo softshellem i twój przedział cenowy na pewno nie zostanie przekroczony ;)

Posted

Mam pytanie, gdzie konkretnie na szyi ma się znajdować ta obroża na takie zapięcie?
3d_obroza_duza_red.jpg

Będę szyła obrożę na takie zapięcie i nie wiem gdzie to powinno leżeć, bo takiej bardziej nie wyreguluje..

Posted

Mam pytanie, gdzie konkretnie na szyi ma się znajdować ta obroża na takie zapięcie?
3d_obroza_duza_red.jpg

Będę szyła obrożę na takie zapięcie i nie wiem gdzie to powinno leżeć, bo takiej bardziej nie wyreguluje..

Chodzi ci jak to wszyć? Bo ja nie kumam o co ci chodzi :P

Posted

3d_obroza_duza_red.jpg

Klamry w takich obrożach powinny być umieszczone przy kółku do smyczy (o tak http://www.ramzesshop.pl/dane/full/bd66c53959034975a965c3fd4b45aa2a.jpg ), niestety zazwyczaj są tak jak na zdjęciu.

Posted

Nie, nie chodzi mi jak to wszyć, tylko gdzie na psiej szyi taka obróżka powinna leżeć aby było najlepiej. Zwykłą wyreguluję, ta będzie miała dziurki co jakiś odstęp a w tej się nie da zrobić dziurek co pare mm..

Nigdy nie miałam takiego typu obroży i kurde - nieobeznana jestem :D

Posted

Klamry w takich obrożach powinny być umieszczone przy kółku do smyczy (o tak http://www.ramzesshop.pl/dane/full/bd66c53959034975a965c3fd4b45aa2a.jpg ), niestety zazwyczaj są tak jak na zdjęciu.

A ja akurat ostatnio polubilam obroze z kolkami na środku i zamawiam teraz tylko z takimi :p lepiej sie układają na szyi mojego psa.

Czy ktos sie kiedykolwiek spotkal z szelkami trixie FUSION w rozmiarze xs-s? Wiem ze ten rozmiar jest w tych "normalntch" czyli z jednolitą taśmą +podszycie, a fusion szukam i znaleźć nie moge, obawiam sie ze takich nie produkują
Posted

Dogha, z huntera tylko ta z blaszkami, jest świetna, jak idę z Frodem w niej to zawsze się mnie ktoś pyta gdzie kupowałam ;) Niestety mamy brązową ze srebrnymi blaszkami, bo nie było tej z kolorowymi, a kupowałam stacjonarnie.

Posted

Dogha, ta druga będzie mu pasowała znacznie lepiej :) Ja kiedyś planowałam kupić tą pierwszą (ale czarną), niestety z rozmiarem nie mogliśmy się wpasować :( jeżeli zdecydowałabyś się na tą pierwszą to zwróć uwagę, że w węższych są chyba tylko trzy rzędy tych srebrnych pukielków, wtedy obroża nie jest już tak ładna

Posted

My mamy z trzema rzędami i nadal jest ładna ;)

Uwielbiam tę obroże, skóra jest baaaardzo wytrzymała, kiedyś Blues za szczeniaka szarpał dzień w dzień Froda za odstającą część i są tylko niewielkie kropeczki od zębów, prawie niewidoczne.

Kupiłabym też Bluesowi ale na jego szyję ma szerokość 3 cm, a to za dużo na jego krótkie karczycho.

Posted

Gdyby ktoś szukał - w TkMaxx (przynajmniej u nas) są smycze Flexi.
S - 19.99zł
M - 44.99zł
L - 59.99zł

Ja dorwałam Comfort Long (8m) za 45zł i jestem bardzo zadowolona (na razie z ceny, bo ta guma jest ponoć podatna na uszkodzenia), zobaczymy, jak będzie się spisywała, ale jak na razie widzę dużą różnicę pomiędzy tą całą plastikową serią, a tą z gumą.

Posted

[...]Czy ktos sie kiedykolwiek spotkal z szelkami trixie FUSION w rozmiarze xs-s? Wiem ze ten rozmiar jest w tych "normalntch" czyli z jednolitą taśmą +podszycie, a fusion szukam i znaleźć nie moge, obawiam sie ze takich nie produkują

Te szelki są, ale ich nie ma.. Na metce z szelek jest rozmiar xs i xs-s, ale oczywiście w żadnym katalogu i w żadnym sklepie nie ma..
Posted

Rozmiar na nas ma właśnie 3cm szerokości, więc w sumie nie wiem ile będzie miał tych blaszek. Za to bawi mnie to, że to rozmiar też na bostonka :P katasza masz może jakieś zdjęcie Froda w tej obroży? Czuję się przekonana do tej czarnej :)

Posted

ta będzie miała dziurki co jakiś odstęp a w tej się nie da zrobić dziurek co pare mm..

Jeżeli nie będziesz wszywała tych metalowych kółeczek to dziurki mogą być i co pare mm ;)

Tutaj obroża z podobną, ale gorszą klamrą kupiona za 4 zł,

c416f70f60d5ef07med.jpg

więc jeżeli nie będziesz wszywać tych metalowych dziurek to według mnie nie ma różnicy

Posted

Gdyby ktoś szukał - w TkMaxx (przynajmniej u nas) są smycze Flexi.
S - 19.99zł
M - 44.99zł
L - 59.99zł
Ja dorwałam Comfort Long (8m) za 45zł i jestem bardzo zadowolona (na razie z ceny, bo ta guma jest ponoć podatna na uszkodzenia), zobaczymy, jak będzie się spisywała, ale jak na razie widzę dużą różnicę pomiędzy tą całą plastikową serią, a tą z gumą.

Mam comfort long 3 od ponad roku i na gumie nie widac żadnych uszkodzeń, no ale wiadomo, ze jak smycz będzie czesto upadala na chodnik to sie porysuje, ja wole tego unikac :p

Te szelki są, ale ich nie ma.. Na metce z szelek jest rozmiar xs i xs-s, ale oczywiście w żadnym katalogu i w żadnym sklepie nie ma..

To najwyzej zrezygnuje z fusion i wezme te jednolite, bo te na szczescie są w xs-s na allegro
Posted

Niewyspana,bylem wczoraj. Cóż za pech _-_
Chętnie wziąłbym comfort Longa S..był może.?

Nie wiem, jak gdzie indziej, ale u mnie była tylko 7m, z plastikową rączką, poza tym jak wyszłam na chwilę ze sklepu i wróciłam znowu, to już jej nie było :P

Mam comfort long 3 od ponad roku i na gumie nie widac żadnych uszkodzeń, no ale wiadomo, ze jak smycz będzie czesto upadala na chodnik to sie porysuje, ja wole tego unikac :P

Ja jestem prefekcjonistką, więc dla nie nie może być widocznych większych rys na niczym (z naszą starą Flexi jakoś wytrzymałam, ona doświadczyła już chyba wszystkiego - woda, piasek, błoto, żwir i nadal się trzyma, choć czasem zacina i trzeba mocniej pociągnąć) :D
Ta Comfort ma lepiej dopasowaną rączkę + guma i jak na razie, po pierwszysm spacerze było ok.

Posted

Nie wiem, jak gdzie indziej, ale u mnie była tylko 7m, z plastikową rączką, poza tym jak wyszłam na chwilę ze sklepu i wróciłam znowu, to już jej nie było :P

Ja jestem prefekcjonistką, więc dla nie nie może być widocznych większych rys na niczym (z naszą starą Flexi jakoś wytrzymałam, ona doświadczyła już chyba wszystkiego - woda, piasek, błoto, żwir i nadal się trzyma, choć czasem zacina i trzeba mocniej pociągnąć) :D
Ta Comfort ma lepiej dopasowaną rączkę + guma i jak na razie, po pierwszysm spacerze było ok.

Wiesz, rysy same z siebie nie powstaną :p wiec musisz po prostu na nią uważać. Ja bardzo lubie moją flexi, mam comfort long 3 i zwykłą Ske, i tak jak w Sce tego noe czuć, to gdyby byla wieksza, to ze nie ma gumy pewnie by mi przeszkadzało

Te jednolite H? Widziałam też w sklepie naszezoo rozmiar xs-s za 13,90.

H to jakie? Step iny? Mi chodzi o te:
Posted

Są nazwane H, ale to guardy xD te też są rozmiar XS i XS-S ale ten polar na filmikach wydaje mi się strasznie gruby. Są jeszcze takie https://www.naszezoo.pl/pl/p/Czarne-szelki-spacerowe-dla-psa-z-nylonu/3314to chyba te same co fusion tylko nie odblaskowe kolory.

Przecież guardy sa nazywane Y a te trixie X, chyba ze sie mylę :P

PS dzieki za podlinkowanie sklepu, tam są i te szelki i smycz do kompletu, więc kupie komplet i zaplace tylko raz za wysyłkę :)
Posted

A to nie wiedzialam. Kurcze jednak w tym sklepie nie ma mojego koloru smycz przepinanej i regulowanej na suwak, jest tylko 1,2m zwykła, a to troche malo dla psa ktory ledwo odstaje od ziemi :p zna ktos jeszcze jakis sklep internetowy (lub w trójmieście stacjonarny) ktory ma produkty trixie z tej serii?