Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja nawet nie mam gdzie zmierzyć 80 :( i tak myślę, że może 70 lifeguard byłyby dobre, skoro są trochę większe?

Zapraszam na spacer :) 

Gdzie??????

ktoś ma może smycz skórzaną woza lub dingo? zastanawiam się pomiędzy tymi dwiema firmami i nie wiem którą wybrać. Cenowo woza wypada lepiej, a jakościowo?

Mam skórzaną z Dingo bardzo sobię chwale, wygodna ale dośc elastyczna przez co z początku bałam się że się zerwie bo się tak amortyzuje trochę .

Może dorobią więcej rozmiarów, 55 chyba kiedyś w ogóle nie było, prodog nadal ma starą tabelkę z rozmiarówką w opisach.

Ej gops, nie mów tak, jak 55 będą lepsze niż 45, to rozważałam w przyszłości żółte lifeguardy :P.

Mój pies jest bardzo nisko podłogowy , dodatkowo jest zwyczajnie świnią i lubi się położyć w kałuży czy błotku i niestety spód jest upierdzielonu co spacer , góra jak nowa ;D

e tam. ja mam zolte noszone dzien w dzien i jeszcze ani razu ich nie pralam. sa lekko zabrudzone ale bez przesady ;)

Ja prałam co spacer (nie lubię ubierać na psa brudnych rzeczy tym bardziej jak się z nich sypie zaschnięte błoto) teraz jak jest sucho to co kilka dni je mokrą gąbką przejade .

Na wiosne spróbuje doprać ale nie wiem czy się uda , już nie są neonowe od spodu :) 

Posted

to też na pewno wynika z dziwnego rozstrzału rozmiarów, i mylnej rozmiarówki ;) ja uważam, że moja suczi powinna mieć większe, ale 80 na bank będą już za duże, bo różnica jest ogromna

Mam teraz te 2 rozmiary w wersji pro i różnica faktycznie jest ogromna, zarówno w szerokości jak i w wielkości. Co dziwne w przypadku 80 i 90 jest bardzo mała różnica  w rozmiarze....

Posted

ktoś ma może smycz skórzaną woza lub dingo? zastanawiam się pomiędzy tymi dwiema firmami i nie wiem którą wybrać. Cenowo woza wypada lepiej, a jakościowo?

Nie wiem, jak Dingo, ale Woza jest rewelacyjna! Mam prawie 2 lata i nadal jestem bardzo zadowolona, wygląda jak w dniu zakupu. Skóra jest bardzo przyjemna w dotyku, miękka, krawędzie zaokrąglone, kolor dalej intensywny- polecam jak najbardziej! Mam szerokość 22mm- wygodnie leży w ręce, mam do niej zaufanie.

Posted

[B]Hill.[b], nie wiem jakie to są szelki spacerowe dla Ciebie, ale pies chodził w nich i na smyczy (ciągnąc jak oszalały) i biegał luzem :) . Nic mu się nie działo, nic nie obcierało. Kolor niebieski jest podobny jak na focie którą wstawiałaś.

Posted

Chodzi mi głównie o to, czy nie jest z nimi tak jak np. ze sledami - pies się cofnie i już praktycznie z nich wyszedł, czy też są spacerowe tj. można w nich prowadzić psa na luźnej smyczy i będą poprawnie leżały, ale też pies z nich łatwo nie wyjdzie.

Chwilowo nie wiem jak będzie z tym zakupem, bo dostałam wymiary - pas mostkowy 30cm, a to chyba będzie dla nas za dużo, bo to mu sięga prawie do połowy brzucha...

Coś wyszło nie tak z tym zdjęciem ;)  

Posted

A nie wiem, tego Ci niestety nie powiem, moje psy nie wychodzą z niczego raczej, nawet ze sledów :D . Można psa spokojnie prowadzić na luźnej smyczy, ale wydaje mi się że to też kwestia dobrego wyregulowania szelek na konkretnym psie.

Skoro nie ZeroDC to może ten ostatni model Ruffwear? Podobny ociupinę krój, kolorki fajne, spoko rozwiązania z zaczepem smyczy.

Z fotą nie wyszło bo nie ogarniam na telefonie :( .

Posted

Nie wiem, jak Dingo, ale Woza jest rewelacyjna! Mam prawie 2 lata i nadal jestem bardzo zadowolona, wygląda jak w dniu zakupu. Skóra jest bardzo przyjemna w dotyku, miękka, krawędzie zaokrąglone, kolor dalej intensywny- polecam jak najbardziej! Mam szerokość 22mm- wygodnie leży w ręce, mam do niej zaufanie.

Ja też uwielbiam tę smycz z Wozy. Skóra nie wytarła się, bardzo dobrze się jej używa ze względu na te zaokrąglone krawędzie. Ja mam przepinaną (chyba też o tej szerokości 22 mm) dla psa  owczarkowatego 45 kg wagi i służy też już 2 lata. Używam tylko jej, bo nie wrzyna się w ręce.  

Miałam kiedyś też skórzaną Dingo dla podhalana ze zwykłej serii, Była szersza, niezbyt przyjemna dla rąk, bo szorstka i sztywna. Wyglądała też gorzej, bo z jednej strony była z gładkiej skóry, a z drugiej z takiej matowej. Woza jest cała woskowana i błyszcząca. Ale wiem, że można też kupić "przyjemne" Dingo z serii ekskluzywnych, ale chyba wyjdzie drożej niż Woza.   

Ta zwykła skóra z Dingo służyła prawie całe życie mojego psa- 10 lat. Dopiero po 10 latach rozwalił się karabińczyk.   

Posted

Dingo też ma serie "porządna" która jest bardzo przyjemna , miękka i świetnie się na niej psa prowadza.

Jest to seria natłuszczana . 

Bardzo sobie chwale :) 

Cena z tego co pamietam koło 70zł (ja moją dorwałam na allegro po likwidacji jakiegoś sklepu i zapłaciłam 20 :p ) .

Posted

Czy nie macie wrażenia że natłuszczane smycze się rozciągają przy naprężeniu? Jakoś mnie to nie przekonuje :P

Tak , pisałam o tym w pierwszej odpowiedzi na ten temat strone wcześniej .

Moja smycz się jakby amortyzuje właśnie , bałam się tego z początku bo miałam wrażenie że pęknie, jednak teraz już tyle razy jej używałam że już jest ok .

Wiem że nie tak łatwo ją zerwać :) 

Posted

Onomato-Peja uważasz, że Juliusy mogą szkodzić na kręgosłup (psi oczywiście)?

Dziwne. Mnie sie wydaje, ze szelki leza na pinku idealnie - przynajmniej nie wrzynaja sie w pachy wlasnie. A czemu to ma byc zle?

Syndrom owczarka, moja suka ma w tym miejscu już bardzo wystające kości i szelki, które się na nich opierają sprawiają jej dyskomfort (no, plus chory kręgosłup) dlatego w pierwszym momencie mierzę wszystko tą miarą. 

Oczywiście, że u młodego psa, zwłaszcza o takiej budowie szelki nie zaszkodzą w niczym. Po prostu mam swoje zboczenia przez własnego psa. :P

Posted

Nie spadają. Ani gdy pies idzie na luźnej smyczy ani gdy biega luzem :).

A nie wiem, tego Ci niestety nie powiem, moje psy nie wychodzą z niczego raczej, nawet ze sledów  :D . Można psa spokojnie prowadzić na luźnej smyczy, ale wydaje mi się że to też kwestia dobrego wyregulowania szelek na konkretnym psie.

Skoro nie ZeroDC to może ten ostatni model Ruffwear? Podobny ociupinę krój, kolorki fajne, spoko rozwiązania z zaczepem smyczy.

Z fotą nie wyszło bo nie ogarniam na telefonie  :( .

Wydają się być tym, czego szukamy, martwię się tylko o ten rozmiar.

Mówisz o tych Ruffwearach? http://www.ruffwear.com/Front-Range-Harness?sc=2&category=1131

One mają dla nas zbyt krótką górę: raz, że z nich by wychodził, dwa, że pewnie wpijałyby mu się pod pachami. Cena też nie zachęca.

Te Shorty z ZeroDC powinny być w sam raz, tylko nie rozumiem tej długości paska; mój pies chyba nie jest jakiś super niewymiarowy. 

_____________________________________________________________________________________

Troszkę o guardach Hurtty:

"These are our new updated Y-harnesses. These have a loop in the front and also under the belly where you can attach the leash. There is also a loop on the back, as usual, for the leash attachment.

You can put these on your dog in such a way that you don't have to lift front legs at all. With the older version this was not possible.The sinzing is the same as with the older version.

You can ask from the distributor in your country if they have these in their assortment, not all the distributors have this model yet. You can also ask the Italian distributor, if they are willing to deliver to you."

Nie rozumiem tylko argumentu z niepodnoszeniem łap przy ubieraniu - przecież one mają jeden zatrzask.

Ciekawe czy i kiedy pojawią się u nas.

Posted

Nie ma go już w sprzedaży. Szkoda, że dla Zayry za duże :(

Zdjęcia z ostatniego weekendu. Widać w jakim są super stanie, kolor tylko troszeczkę wyblakł a używane były sporo.
Mam tylko takie foty pod ręką:

DSC2402-1_wxnwpww.jpg

DSC2410-1_wxnwpwq.jpg

Posted

Irytowałaby mnie ta środkowa obręcz :P Ona jest faktycznie tak blisko przednich łap, czy to kwestia zdjęcia? Jednak wolę bardziej "tradycyjnie" zbudowane szelki. Trzymają się rzeczywiście porządnie.

One są jakieś specjalne, do wspinaczki itp.? 

Posted

heh, my je kupiliśmy pod kątem wypraw w góry

One są źle wyregulowane, bo ubierałam je na szybko a Maszce trochę się przytyło :P

Jak je dobrze wyreguluje to wrzucę fotkę.

Ta obręcz z przodu na piersi też jest regulowana

Już znalazłam. To jest starszy model obecnego WEB MASTER

Ruffwear-_wxnwhwr.jpg

Posted

W górach taka budowa na pewno fajnie się sprawdza. Ale kupować tylko na spacery i do biegania (mówię tutaj o sobie), to już szelki za 255zł to przesada :P. Żałuję, że Front Range  są takie krótkie, ale tanie też nie są, to może i dobrze. 

Czekam wciąż na odpowiedź dot. tych wymiarów ZeroDC, ale chwilowo cisza.