Dioranne Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Ja bym na twoim miejscu celowała w zacisk z łańcuszkiem (taki jaki ma pinczer Dorianne w banerku), dźwięk łańcuszka czasem działa wychowawczo. Tu masz tego ROGZa http://www.pelna-miska.pl/pl/p/Rogz-obroza-HC11-H-Dayglow-Yellow/5735albo taniej http://allegro.pl/obroza-z-serii-twist-eko-skorka-piekne-kolory-i4953602017.htmlTakie małe kolie z pełnego łańcucha http://image.ceneo.pl/data/products/3344207/f-trixie-kolia-metalowa-trzyrzedowa-dla-psa-50-x-2-5-cm.jpgsą też do kupienia w zwykłych zoologach typu Kakadu za grosze. No i obroża to tylko mały procent całości. Najważniejsza jest praca i konsekwencja. Kolorek taśmy to już w ogóle rzecz najmniej istotna. Równie dobrze na zwykłej obroży ciasno zapiętej za uszami mogłabyś ćwiczyć. Pytanie czy tu chodzi o kolejna śłitaśną obróżkę do kolekcji czy faktycznie o chęć pracy z psem? Poczułam się wywołana do odpowiedzi. :D U nas łańcuszek sprawdził się bardzo dobrze, bo często bywało tak, że na spacerze, nazwijmy to 'ulicznym', pies miał smaki głęboko gdzieś. Odkąd chodzi na łańcuszku to nie ciągnie non stop do przodu, potrafi pójść przy nodze, a i w sytuacji kryzysowej jest go łatwiej ogarnąć. Jednak tak jak powiedziała Amber - bez pracy i k onsekwencji to taka obroża nie pomoże, sam łańcuszek nic nie zdziała. ;) Jeśli chodzi o ROGZa my posiadamy tego turkusowego i oczoj*bnego żółtego, rozmiar M, jeśli dobrze pamiętam. Sprawdzają się świetnie, zacisk 'łatwo chodzi', ale żółta obroża po jednym, nieco bardziej błotnym spacerze jest do prania (mimo, że pies raczej nie tarzający się). I jeszcze tak wspomnę, że mamy również zwykły zacisk i sprawdza się nieco gorzej. Od razu też tak podepnę się pod temat, bo mam możliwość odkupienia norwegów z Trixie Fusion, ale nie mogę ogarnąć czy one są OK na Młodego czy jednak za duże. Zdjęcia: Ostatnie norwegi mieliśmy... bardzo dawno temu i już nie ogarniam jak to powinno wyglądać. Generalnie jeśli chodzi o sam obwód to jest OK, ale pasek piersiowy (tak to się nazywa, nie? :P) jest chyba za długi... Przy ruchu to ten pasek się nieco odgina. Chwilami mi się wydaje, że są dobre, a chwilami, że za duże, więc - dogomaniacy, ratujcie! :wub: Quote
.Agata. Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Przynajmniej o rozmiar za duże i nie za dobrze to wygląda, jaki to? mniejsze pewnie byłyby super, kolorystycznie też pasują :P Nam jutro te same dojdą, w sumie to wzięłam z ciekawości czy L-XL będą dobre :D Quote
Dogha Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Ja mam 4 obroże hurtty, 6 par szelek i 2 smycze więc może nie jestem najlepszym wybijaczem :P Quote
lucky23 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Poczułam się wywołana do odpowiedzi. :D U nas łańcuszek sprawdził się bardzo dobrze, bo często bywało tak, że na spacerze, nazwijmy to 'ulicznym', pies miał smaki głęboko gdzieś. Odkąd chodzi na łańcuszku to nie ciągnie non stop do przodu, potrafi pójść przy nodze, a i w sytuacji kryzysowej jest go łatwiej ogarnąć. Jednak tak jak powiedziała Amber - bez pracy i k onsekwencji to taka obroża nie pomoże, sam łańcuszek nic nie zdziała. ;) Jeśli chodzi o ROGZa my posiadamy tego turkusowego i oczoj*bnego żółtego, rozmiar M, jeśli dobrze pamiętam. Sprawdzają się świetnie, zacisk 'łatwo chodzi', ale żółta obroża po jednym, nieco bardziej błotnym spacerze jest do prania (mimo, że pies raczej nie tarzający się). I jeszcze tak wspomnę, że mamy również zwykły zacisk i sprawdza się nieco gorzej. Właśnie mamy łańcuszkową obrożę, i młoda dosyć fajnie w nim wygląda, bynajmniej tak mi się wydaję, ale boję się, że wyłysieje w miejscu łańcuszka :/ I boję się też, że będzie szurała tym łańcuszkiem po ziemi :/ Nooo i też wydaje mi się, że łańcuszki ROGZowe oraz Furkidzowe sa mega długie :/ Quote
lucky23 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Angina, tak powiadasz? Mogli by skrócić? Wtedy by było super.. No i furkidzowe wychodzi tańsze niż ROGZowe :D 1 Quote
Dioranne Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Przynajmniej o rozmiar za duże i nie za dobrze to wygląda, jaki to? mniejsze pewnie byłyby super, kolorystycznie też pasują :P Nam jutro te same dojdą, w sumie to wzięłam z ciekawości czy L-XL będą dobre :D Dzięki, bo ostatni raz norwegi Młody miał na sobie bardzo dawno i już zgłupiałam, bo nie mogłam ogarnąć jak powinien w nich wyglądać. :P To rozmiar S-M i sugerując się rozmiarem klaty - powinien być dobry. Ta rozmiarówka to dla mnie czarna magia, szczerze mówiąc. I właśnie podoba mi się w tej kolorystyce, plus jest odblask, ale boję się, że S będzie za mały w klacie z kolei i boję się zamówić przez neta, a u nas w Lesznie raz te szelki są, a raz nie ma kompletnie nic... Poza tym - tu była możliwość odkupienia ewentualnego, jakieś szelki w końcu byśmy mieli tak 'od ręki' i bez czekania, a do nowych Fusion i bijatyki z rozmiarami niezbyt mnie ciągnie. Na 90% postawię na pasowe, czerwone Juliusy i będzie szpan. :lol: Quote
Rinuś Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Rinuś, mam foty, speszjal for ju :P Robione na szybko na naszym osiedlu :P Co prawda na dworze już szaro, więc jakość nie powala... No ale zawsze coś ;) Odblaski też są fajnie widoczne :P Dzięki!! super w nich wygląda!! Ale nadal nie wiem czy brać te czy pomarańczowe a może żółte? ja się załamię :P Quote
Kesja Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Dzięki!! super w nich wygląda!! Ale nadal nie wiem czy brać te czy pomarańczowe a może żółte? ja się załamię :P Też miałam problem, ale nie żałuję decyzji ;) Których byś nie wzięła to i tak będą wyglądać na pewno super ;) Quote
Dioranne Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Których byś nie wzięła to i tak będą wyglądać na pewno super ;) To chyba niezbyt pomocne zdanie, haha. :D A Twojej czarnuli ślicznie w tym różu! W ogóle ten kolor wygląda świetnie. Quote
Kesja Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 To chyba niezbyt pomocne zdanie, haha. :D A Twojej czarnuli ślicznie w tym różu! W ogóle ten kolor wygląda świetnie. Ciiii :P dzięki, też mi się podobają i cieszę się że Ajra się ich nie boi jak juliusów ;) nie przeszkadzają jej. Taśma jest mięciutka, nic nie uwiera, fajnie się psa na nich prowadzi. Czekam na wiosnę coby je podczas pływania psica wypróbowała :) Quote
lucky23 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Lucky, mojemu ani dławiki, ani polzaciski lancuszkowe nie wycierają sierści. Po za tym nie musi nosic obrozy lancuszkowej na każdy spacer. W sumie nie wiem o co chodzi z wspomaganiem sie w ciagnieciu polzaciskami, bo to jest zwykla obroza, moj ma wiekszosc polzaciskow, ale nie dlatego ze ciagnie, tylko ze takie bardziej mi sie podobaja jak pies lata luzem :P owszem, dźwięk zaciskanego lancuszka moze byc nieprzyjemny dla psa i chcąc go uniknac skojarzyc sobie ze wywoluje go napiecie smyczy, ale nie musi. Ale na wywijanie sie z obrozy jak najbardziej polecam polzaciski, aczkolwiek nie liczylabym na zmiane jej zachowania, raczej nawet nie zauwazy ze ma inna obroze :P Mi w problemach z ciagnieciem tak jak Amber napisala - pomoglo zwykle przesuwanie obrozy pod same uszy, a moj pies mial z tym wielki problem, pol zycia siedzial na kilkumetrowym łańcuchu i wszystko go ekscytowalo, przez jakiś czas mialam ropne bąble na rekach od smyczy, pozacinaną skórę i obolale mięśnie, obroza za uszami naprawde dziala, no ale samo przesuniecie obrozy nie nauczy psa chodzic na luznej smyczy. U mnie zadzialal sposob stawania i wolania "do mnie" gdy pies tylko troche zaczal napinac smycz, stawalam, i po jakims czasie zrozumial ze ciagniecie mu sie nie oplaca. Teraz nic nie mowie, po prostu gdy jestesmy w miejscu gdzie jest pobudzony i ciagnie, tylko staje a on juz wie o co chodzi i sie dostawia Właśnie tak pracujemy, gdy napina się smycz, zatrzymuję się, i wołam ją, a gdy ma mnie w poważaniu zawracam w drugą stronę, i to pomaga, jednak pies czasem traci mózg i nawet to na nią nie działa, ale to raczej sporadyczne sytuacje, i wtedy pomaga stanowcze szarpnięcie.. A tak odnoście półzacisków.. Uszyłam dziś, żeby zobaczyć jak to na Xenie wygląda, i powiem Wam, że niezbyt widzę Xene w półzacisku.. Wydawał się fajny, ale tylko na spacery na smyczy.. Młoda biega dużo bez smyczy i półzacisk czy łańcuszek mógłby jej w tym przeszkadzać, bo Xena niskopodwoziowa i by jej to pewnie zwisało :/ Także mam mętlik w głowie :( Chciałam coś wychodnego, na miasto, na jakieś wycieczki, a z kompetów mam tylko ten z TaraPet i jest to mój ulubiony komplet.. Resztę obróżek, które Xena ma, nie mam z czym połączyć, i chyba na wiosnę (marzec, kwiecień) może na jakimś psim pikniku dorwe dla niej rogzowy komplet, bo wiem, że na wystawach i piknikach są spore zniżki.. Dziękuję za wszelakie odpowiedzi, jesteście bardzo pomocni, i uświadomiliście mi wieeele rzeczy.. I przepraszam za zamieszanie :( Quote
dance_macabre Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Dzięki!! super w nich wygląda!! Ale nadal nie wiem czy brać te czy pomarańczowe a może żółte? ja się załamię :P Ponoć neo bardziej blakną niż seria pro :P Czy ktoś ma może szelki y z serii pro normalnej i TKMaxx? Różnią się rozmiarem? Quote
BBeta Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Czyli inni kłamali pisząc że z Tk Maxxa mają zupełnie inne wymiary :P Ha! Ja też na pewno kolejne kupię norwegi chociażby dlatego, że łatwo złapać za szelki i ew przeprowadzić obok człowieka/psa/innego stworzenia ;) I wiem, że na moją 90tki z serii pro są idealne, bo dobór norwegów jest cięęęężki ;) Tak, rączka bywa przydatna, niestety kółeczko do przypinania smyczy jest ruchome i przez to taśma w tym miejscu lubi się mechacić ;) W Y najbardziej denerwuje mnie przekręcanie się szelek na boki, szczególnie jak pies nie idzie przodem tylko blisko nogi ;) Nasza kolekcja :D http://www.beata.boo.pl/dogs/DSC_979.jpg Quote
Pepper-oni Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Wow zacna kolekcja :). te pomarańczowe hurtty są przecudne. One faktycznie mają tak intensywny kolor jak na tym zdjęciu? Quote
Vailet Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Lucky ja wlasnie wole polaciski do puszczania luzem :p bo sa luzniejsze, mojemu nic nie odstaje, ani łańcuszki, ani martingale ani te zwykle. Tylko a zwracam uwage zeby tasma do polzacisku byla dosc gruba, np z podszyciem, albo z dwoch warstw tasmy wtedy jest rownowaga miedzy łańcuszkiem a taśmą, i nie zlatuje na dol ;) Quote
Onomato-Peja Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 BBeta - rogz Gekko <3 Gdybyś kiedyś planowała się pozbyć... :P Quote
BBeta Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Wow zacna kolekcja :). te pomarańczowe hurtty są przecudne. One faktycznie mają tak intensywny kolor jak na tym zdjęciu? Wydaje mi się, że akurat na tym zdjęciu pomarańcz wyszedł trochę przygaszony (może kwestia ustawień monitora), w każdym razie na żywo kolor jest baaaaardzo neonowy, jak pies ma na sobie pomarańczowe Lifeguardy to zawsze najpierw widzę szelki, a dopiero potem psa :D BBeta - rogz Gekko <3 Gdybyś kiedyś planowała się pozbyć... :P Nie planuję :P Poza tym gekony są zmniejszone i przerobione na łańcuszek, więc na ONa na pewno byłyby za małe :P Quote
.Agata. Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Wygodne są te smycze z Rogza XXL? :P Kolekcja robi wrażenie, od zawsze uwielbiam oglądać cudze zdjęcia, wszystko takie ładne i kolorowe :D Quote
Kesja Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 BBeta, wow, piękna kolekcja! <3 wszystko w takich żywych kolorach :D Ja planuję smycz od ds, plecioną czarno-różową, ale... boję się czasu oczekiwania.. Na ostatniego maila w ogóle odpowiedzi nie dostałam. Może zamawiając przez allegro odbędzie się to w miarę poprawnie i szybko...? Quote
gops Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Bbeta który popyla na różowej smyczy ? ;D Uwilebiam małpki z furkidza! Quote
Vailet Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Ja ostatnio dostalam paczke od ds w okolo 6dni :) wiec myślę że czas realizacji jest szybszy niz byl, bo kiedys czekalam nawet 30dni Mi zawsze odpowiadaja na fb w dni robocze Quote
BBeta Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Wygodne są te smycze z Rogza XXL? :P Kolekcja robi wrażenie, od zawsze uwielbiam oglądać cudze zdjęcia, wszystko takie ładne i kolorowe :D Dla mnie trochę za szerokie, ale mimo to wygodne ;) BBeta, wow, piękna kolekcja! <3 wszystko w takich żywych kolorach :D Dzięki :) Bbeta który popyla na różowej smyczy ? ;D Uwilebiam małpki z furkidza! Boom, muszę dokupić mu jeszcze jakąś różową obrożę albo szelki do kompletu :P Quote
XdamianX Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Tak, rączka bywa przydatna, niestety kółeczko do przypinania smyczy jest ruchome i przez to taśma w tym miejscu lubi się mechacić ;) W Y najbardziej denerwuje mnie przekręcanie się szelek na boki, szczególnie jak pies nie idzie przodem tylko blisko nogi ;) Nasza kolekcja :D http://www.beata.boo.pl/dogs/DSC_979.jpg Od kogo obroża Batman? Quote
Kocham psy <3 Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Mój pies ma 6 obróż, chcę kupić jeszcze jedną czy to oznacza, że jestem chora psychicznie? :V Quote
Recommended Posts