Agnes Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Ma ktoś może norwegi w rozmiarze 80 lub 90 ewentualnie szelki Y w rozmiarze 70 lub 80 z serii Pro (koniecznie nie kupione w TK Maxx) i mógłby zmierzyć długość przedniego paska / przedniej obręczy? :) Chciałabym porównać czy seria Pro i Lifeguad ma rzeczywiście inną rozmiarówkę ;) 80 z TK Maxx: pasek obręczy przedniej - 30 cm pasek dolny - 24 cm (mierzony od wew.) Trochę bez sensu bo 1 wymiar mniejszy a drugi większy. Quote
BBeta Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Duża ta różnica? Około 3cm ;) 80 z TK Maxx: pasek obręczy przedniej - 30 cm pasek dolny - 24 cm (mierzony od wew.) Trochę bez sensu bo 1 wymiar mniejszy a drugi większy. Pasek obręczy krótszy, ale dolny identyczny :P Znalazłam długość przedniego paska w norwegach 90 z serii Pro i jest taki sam jak w moich 90 z serii Lifeguard, na szczęście, bo jeżeli jeszcze kiedyś skuszę się na Hurtty to będą to raczej norwegi, Y są fajne, ale nie tak fajne jak myślałam :P Quote
Rinuś Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Kesjaaaaa foty :P tak rozprawiacie nad tymi szelkami, że ja już naprawdę nie wiem jakie brać.... Quote
Kesja Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Agata, seria pro ma napisy tylko na tym pasku z przodu, co go na żadnych fotach prodoga nie widać ;) Kesjaaaaa foty :P tak rozprawiacie nad tymi szelkami, że ja już naprawdę nie wiem jakie brać.... Wrócę dzisiaj ze szkoły to biorę aparat i coś cykne, ale na czarnej suczy kolor cherry wygląda uroczo <3 Quote
KAT2707 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Czytam o tych neonowych szelkach Y Hurtta, a im więcej czytam, tym mniej wiem. Dylemat mam podobny, jaki rozmiar wziąć - suczka 20 kg, 49 cm w kłębie i jakieś 65-67 w klacie. Boję się, że 70-tka będzie za mała, a 80-tka zdecydowanie za duża. Posiadacze tych dwóch rozmiarów, doradźcie proszę. Quote
Agnes Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Czyli inni kłamali pisząc że z Tk Maxxa mają zupełnie inne wymiary :p Ha! Ja też na pewno kolejne kupię norwegi chociażby dlatego, że łatwo złapać za szelki i ew przeprowadzić obok człowieka/psa/innego stworzenia ;) I wiem, że na moją 90tki z serii pro są idealne, bo dobór norwegów jest cięęęężki ;) Quote
katasza1 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 neonowe Y da wieksze niz seria pro. Dzisiaj do nas doszly i chyba beda troche za duze na Froda, a 50tki na bank beda za male. Kuzwa. Za to 60tki za dobre na Bluesa ale leb mu nie przechodzi tak latwo, no ale on ma leb jak wiadro. A tak ogolnie to nie wiem jak leza bo sa wygniecione i musze poczekac az sie rozprostuja ;) Quote
Marta_Ares Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Czyli inni kłamali pisząc że z Tk Maxxa mają zupełnie inne wymiary :P Ha! Ja też na pewno kolejne kupię norwegi chociażby dlatego, że łatwo złapać za szelki i ew przeprowadzić obok człowieka/psa/innego stworzenia ;) I wiem, że na moją 90tki z serii pro są idealne, bo dobór norwegów jest cięęęężki ;) Ja mam porównanie jedynie do norwegów 90 z TkMaxa (mam 80 neonową). Neonowe mają dłuższy pasek od tych z TkMaxa o ok 3cm Dzisiaj doszły 90 Y z serii Pro i również dobrze leżą na Bolsie, ma trochę luzu na przedniej obręczy, ale nie przeszkadza to w niczym Quote
Kesja Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Rinuś, mam foty, speszjal for ju :P Robione na szybko na naszym osiedlu :P Co prawda na dworze już szaro, więc jakość nie powala... No ale zawsze coś ;) Odblaski też są fajnie widoczne :P Quote
.Agata. Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Genialne, super jej pasują, strasznie mi się podoba ten kolor ale chyba nie mogę Muffinowi tego zrobić :D Quote
Agnes Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 To jest jedyny słuszny kolor! Uwielbiam go! Quote
Kesja Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Oooh, cudnie! Dzięki! Genialne, super jej pasują, strasznie mi się podoba ten kolor ale chyba nie mogę Muffinowi tego zrobić :D Fajne są, nawet bardzo, ale myślę, że mocno skrzywdziłabyś Muffina tym różem :D To jest jedyny słuszny kolor! Uwielbiam go! :D cukierkowe :D Quote
lucky23 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Amber, dziękuję za odpowiedź, łańcuszki podobają mi się, ale czy nie będą Xenie wycierały sierści na szyi? Poszukuję półzaciskowej obroży, bo ze zwykłej nie raz mi wyszła, ponieważ ma lęk przed przechodzeniem obok bram, gdzie są duże psy, bo kiedyś przez nieodpowiedzialność właścicieli chciały psy ją zjeść i pogryść, i niestety mamy z tym problem, a z półzaciska jest mniejsza szansa, że mi wylezie.. Chcę zacząć z nią na poważnie pracować, bo mamy plany na odwiedzenie psich pikników, a nie fajnie będzie to wyglądało jak będzie taki maluch się ciągnął.. :/ Jeżeli chodzi o półzacisk to zastanawiałam się jeszcze nad Matis-Pet Polska, ich akcesoria są tańsze niż ROGZa, a ponoć równie wytrzymałe, oraz nad Furkidz'em, tyle, że obróżka z odblaskową nitką bardziej by nam się przydała, niż kolejna z bawełnianym obszyciem, nie, że coś mam do obróżek z tkaniną, są świetne, ale jeśli obróżka ma być do pływania, biegania, i spacerów, to wydaje mi się, że lepsza będzie z samej taśmy.. A co wy o tym myślicie? Ma ktoś z Was półzacisk od Matisa? Quote
.Agata. Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Fajne są, nawet bardzo, ale myślę, że mocno skrzywdziłabyś Muffina tym różem :D Mocno to chyba nie, z resztą jednego psa już w różu mam http://i526.photobucket.com/albums/cc345/Agata_Roki/zdjecie63-20090724.jpg i jest najbardziej męskim samcem jakiego widziałam :D Z resztą kurcze, to wiśnia, a nie róż, nad czym się zastanawiać :cool1: Quote
Dogha Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Do mnie doszły 2 pary hurtty Y rozm 60 kilka dni temu. Neonowe są troszkę mniejsze od Pro :P Ale na szetlandy pasują mi idealnie. Quote
Clavia Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Kesja super! Coś czuję, że niedługo TŻ już nie będzie miał nic do gadania, że nie chce różu:P Mam suczkę przecież! A te róże takie cudne :loveu: Quote
lucky23 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Clavia, masz suczkę, a nawet dwie! :D Zayra + róż = :calus: Quote
angineuuka Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Zastanawiam się nad obroża hurtty, ale 70 parę złotych za jedną obroże? :lol: wybijcie mi to z głowy, proszę :D Quote
Agnes Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Kup szelki, nie opłaca sie wywalać tyle kasy na obroże :P - pomogłam? A tak na poważnie biorąc pod uwagę to jak traktuję szelki i jak suka je traktuje to jest to firma nie do zdarcia. Szelki są ciągle całe, a mam je ok roku pewnie. Nawet nitka nie odstaje, zero zmechacenia nic zero null Quote
lucky23 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Angina, jeśli cie stać to kupuj :P Moi rodzice by się załamali, jakbym chciała taki komplecik obroża plus smycz xd Mam fazę na komplety xd Quote
katasza1 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Jestem zalamana ;( 3 tygodnie czekalam na szelki i na Froda sa za luzne 'w barach'. I na pierwszym spacerze ten pasek ktory jest miedzy lapami mu wylazl na bok. A tak ladnie w nich wyglada :( Quote
Kesja Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Agata, ale ta wiśnia różowa jakaś :P Clavia, róż dla dziewczynek jest super :D Angina, obroży się nie opłaca, lepiej parę zł do szelek dołożyć :P Katasza, kurcze, szkoda.. a nie mogłabyś ich wysłać do jakiegoś handmada żeby trochę przerobili? Quote
angineuuka Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 U nas by było to samo, wiec szelki odpadają :/ Quote
Vailet Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Lucky, mojemu ani dławiki, ani polzaciski lancuszkowe nie wycierają sierści. Po za tym nie musi nosic obrozy lancuszkowej na każdy spacer. W sumie nie wiem o co chodzi z wspomaganiem sie w ciagnieciu polzaciskami, bo to jest zwykla obroza, moj ma wiekszosc polzaciskow, ale nie dlatego ze ciagnie, tylko ze takie bardziej mi sie podobaja jak pies lata luzem :p owszem, dźwięk zaciskanego lancuszka moze byc nieprzyjemny dla psa i chcąc go uniknac skojarzyc sobie ze wywoluje go napiecie smyczy, ale nie musi. Ale na wywijanie sie z obrozy jak najbardziej polecam polzaciski, aczkolwiek nie liczylabym na zmiane jej zachowania, raczej nawet nie zauwazy ze ma inna obroze :p Mi w problemach z ciagnieciem tak jak Amber napisala - pomoglo zwykle przesuwanie obrozy pod same uszy, a moj pies mial z tym wielki problem, pol zycia siedzial na kilkumetrowym łańcuchu i wszystko go ekscytowalo, przez jakiś czas mialam ropne bąble na rekach od smyczy, pozacinaną skórę i obolale mięśnie, obroza za uszami naprawde dziala, no ale samo przesuniecie obrozy nie nauczy psa chodzic na luznej smyczy. U mnie zadzialal sposob stawania i wolania "do mnie" gdy pies tylko troche zaczal napinac smycz, stawalam, i po jakims czasie zrozumial ze ciagniecie mu sie nie oplaca. Teraz nic nie mowie, po prostu gdy jestesmy w miejscu gdzie jest pobudzony i ciagnie, tylko staje a on juz wie o co chodzi i sie dostawia Quote
Recommended Posts