Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Brumi ma 14kg i 48cm w kłębie i 70tki z regularnej serii są ok, ale mogłyby być większe, na niemca na bank będą za małe
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/1456646_959395637409480_1825736670002787148_n.jpg?oh=19dd3dbcc4814dd4a3928a8864f15f56&oe=552E9473&__gda__=1432596658_a67c673804afba7762515834c8c20fb9

w ogóle to taka ciekawostka przyrodnicza, ona się dusi w każdych szelkach jakie miała, a miała norwegi, guardy, sledy, hurtty Y i takie z X na grzbiecie, wszystkie dobrze dopasowane. W obroży się nie dusi ;)

Posted

Marta ale Bols ma kupe futra ;) Zupelnie inna bajka.

I wg mnie dance_macabre na Twojej suce sa luzne jakby nie bylo. Nie o to tutaj chodzi.

Obawiam sie, ze Rasta bedzie pomiedzy jednymi a drugimi. Z tego wynika ze roznica przodu jest znaczna miedzy 70 a 80.

O regulacje tylu sie nie martw bo z tego co sama sprawdzalam jest dosc duza. Przod gorzej. Najlepiej zgarnac 2 osoby ktore maja takie rozmiary pojechac i przymierzyc :) Sama tak zrobilam z norwegami hurty bo wg netu bym za chiny nie dobrala rozmiaru.

Posted

Nie jestem najlepszym doradcą w kwestii doboru odpowiedniego rozmiaru (Justa może potwierdzić :P), ale 70 na 25kg psa będą na 100% za małe. Myślę, że rozmiar pomiędzy 70, a 80 byłby dobry na około 18kg psa, Boom w 80 ma z przodu trochę luzu, ale leżą zdecydowanie lepiej niż 70, nie pamiętam czy wstawiałam zdjęcie, ale w 70, delikatnie mówiąc, nie prezentował się najlepiej :P Dla psa 25kg celowałabym co najmniej w rozmiar 80, a może nawet 90 ;)

Posted

Agnes Fanta ma 22 kg więc w sumie 25 to nie dużo więcej i chodzi w 80tkach :) 

Mój ma 19 kg i też w 80tkach .

Jeśli kupię kolejne Yki z Hurtty to będę celować w 80tki ale nie neonowe bo trochę mnie drażni że ma ciut luźny przód i dół .

Mimo wszystko uwielbiam te szelki , świetnie wyglądają i mega łatwo je wyprać , schną bardzo szybko (co przy moim nisko podłogowym psie ważne bo szelki piore od spodu praktycznie co spacer ) .

Posted

Poważnie jest różnica w przodzie między seria pro a neonową? Jakiego rzędu ta różnica? Niedobrze bo chciałam neonowe pomarańczowe Y kupić jeszcze. Wczoraj dotarła do nas obroża lupine zwykła czerwona 2,5cm (zakupiona do szelek). Jestem zachwycona i czekam na kolejne rabaty :). Kusi mnie pomarańcz i kilka wzorków :).

Posted

Dotarły nasze hurtty <3 super są! Myślałam, że ten kolor będzie trochę jaśniejszy, wygląda inaczej niż na zdjęciach, ale bardzo ładny. Rozmiar 90 idealny na Ajre(30kg). Jak cykne jakieś fotki to wrzucę ;)

Posted

Dotarły nasze hurtty <3 super są! Myślałam, że ten kolor będzie trochę jaśniejszy, wygląda inaczej niż na zdjęciach, ale bardzo ładny. Rozmiar 90 idealny na Ajre(30kg). Jak cykne jakieś fotki to wrzucę ;)

No czekam czekam :P  bo ta promocja na prodogu do końca tycznia tak?  Ja myślę, że Salma 27kg to 80 powinny być dobre? muszę ją zmierzyć.

Posted

Moja ma teraz 29,700 dokładnie :P ale to w zimę, latem zrzucamy do 28/28,500. Myślę że spokojnie 90 powinna być na Salmę dobra. Ile ona ma w klacie?
Ja się bałam że za duże będą, a tak patrząc teraz po wyregulowaniu to nawet mogłyby być minimalnie większe :P
Nooo postaram się o foty :P

Posted

Moja ma teraz 29,700 dokładnie :P ale to w zimę, latem zrzucamy do 28/28,500. Myślę że spokojnie 90 powinna być na Salmę dobra. Ile ona ma w klacie?
Ja się bałam że za duże będą, a tak patrząc teraz po wyregulowaniu to nawet mogłyby być minimalnie większe :P
Nooo postaram się o foty :P

Niee, na nią nawet 80 powinna być dobra :) zmierze ją jak wróce do domu :) 

A czym się róznią te szelki od tych drugich? tylko kolorami? czy coś jeszczse czego ja nie widzę?

http://www.pelna-miska.pl/pl/p/Hurtta-Lifeguard-szelki-Y-harness-80/6392

http://www.pelna-miska.pl/pl/p/Hurtta-szelki-Y-harness-80/5205

Posted

Niee, na nią nawet 80 powinna być dobra :) zmierze ją jak wróce do domu :)

A czym się róznią te szelki od tych drugich? tylko kolorami? czy coś jeszczse czego ja nie widzę?

http://www.pelna-miska.pl/pl/p/Hurtta-Lifeguard-szelki-Y-harness-80/6392

http://www.pelna-miska.pl/pl/p/Hurtta-szelki-Y-harness-80/5205

Neopren jest jakoś inaczej przyszyty przy zapięciu - nie mam tych szelek, ale gdzieś czytałam o tym bo myślę o zakupie. Edycja: chyba chodziło o różnicę między obrożami, coś pomieszałam.

Podobno seria Pro zachowuje też kolory na dłużej niż Neon(chyba na blogu "Psi kawałek internetu" czytałam o blaknięciu tych neonowych).

Posted

Gops ja wiem wiem, gdyby udalo sie kupic taki rozmiar 80 to ja bym nie miala watpliwosci. Ale dobrze wiemy ze szelki z tk maxx maja inny rozmiar. Twoje neony by byly na bank za duze i wisialy jak na wielu tutaj wstawianych zdjeciach.

70 beda za male to pewne, szczegolnie jak sie spojrzy na mu albo broom. Pytanie czy 80 beda dobre ;) Ale decyzja do pytajacej. Ja bym spotkala sie z kims w celu przymiarki, szczegolnie ze szelki maja byc konkretnie wykorzystywane.

Posted

Ma ktoś może norwegi w rozmiarze 80 lub 90 ewentualnie szelki Y w rozmiarze 70 lub 80 z serii Pro (koniecznie nie kupione w TK Maxx) i mógłby zmierzyć długość przedniego paska / przedniej obręczy? :) Chciałabym porównać czy seria Pro i Lifeguad ma rzeczywiście inną rozmiarówkę ;)

Posted

Ma ktoś może norwegi w rozmiarze 80 lub 90 ewentualnie szelki Y w rozmiarze 70 lub 80 z serii Pro (koniecznie nie kupione w TK Maxx) i mógłby zmierzyć długość przedniego paska / przedniej obręczy? :) Chciałabym porównać czy seria Pro i Lifeguad ma rzeczywiście inną rozmiarówkę ;)

Y - pro, 80,

przednia obręcz - pasek ma ok 30/31cm, dolny pasek 21cm

Posted

Mam pytanie (tak, wiem, wiem, zadaję za dużo pytań), czy seria odblaskowa z ROGZa jest w wersji półzaciskowej?

Wiele z was poleciło mi półzacisk dla Xeny, więc postanowiłam iść w tym kierunku i pierwsze co mi wpadło w oczy to Dayglow Yellow z ROGZa, tyle, że nie wiem czy jest wersja z półzaciskiem. Orientuje się ktoś?

I wiecie gdzie szukać rogzów z nitką w przywoitej cenie?

Posted

BBeta i faktycznie się te wymiary różnią?

Moje 80 Lifeguard są większe, więc wygląda na to, że niestety tak ;)

Wywalam, bo nie chodzilo o te kupione w tk maxx :P

Nie chodziło, ale możesz podać z ciekawości wymiary TK Maxx'owych osiemdziesiątek :)

Posted

Ja bym na twoim miejscu celowała w zacisk z łańcuszkiem (taki jaki ma pinczer Dorianne w banerku), dźwięk łańcuszka czasem działa wychowawczo. Tu masz tego ROGZa http://www.pelna-miska.pl/pl/p/Rogz-obroza-HC11-H-Dayglow-Yellow/5735albo taniej http://allegro.pl/obroza-z-serii-twist-eko-skorka-piekne-kolory-i4953602017.htmlTakie małe kolie z pełnego łańcucha http://image.ceneo.pl/data/products/3344207/f-trixie-kolia-metalowa-trzyrzedowa-dla-psa-50-x-2-5-cm.jpgsą też do kupienia w zwykłych zoologach typu Kakadu za grosze.

No i obroża to tylko mały procent całości. Najważniejsza jest praca i konsekwencja. Kolorek taśmy to już w ogóle rzecz najmniej istotna. Równie dobrze na zwykłej obroży ciasno zapiętej za uszami mogłabyś ćwiczyć. Pytanie czy tu chodzi o kolejna śłitaśną obróżkę do kolekcji czy faktycznie o chęć pracy z psem?

Posted

Duża ta różnica? No to niedobrze bardzo :(. Czy ewentualnie ma ktoś norwegi 60 z serii neonowej i mógłby mi zmierzyć przedni pasek wraz z bocznymi.

Lucky są tylko z tej serii zaciski z łańcuszkiem. M-ka chyba powinna być dobra.

Posted

Zdaję sobie sprawę. Różnica w Y sprawia że neonowe będą prawdopodobnie dla nas za duże. Zaś jeśli jest również różnica w norwegach to dla nas było by na plus (w wersji pro 60 są przymałe a 70 przyduże) i stąd pytanie. Ciekawi mnie różnica w obrębie danego rozmiaru szelek Y czy jest to 2 czy 6cm wówczas mogę się odnieść do tego czy w ogóle ryzykować zakup Y neonowych (60 oczywiście ;)). Wiem że pora późna ale zapewniam że wiem o co pytam ;).