Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jakiś miły posiadacz szelek hurrty mógłby mi pokazać od góry gdzie się kończy na plecach dobrze dobrany rozmiar?

Żółta hurrta chodzi za mną odkąd pojawiła się na prodogu ale odpuszczałam sobie ze względu na chory kręgosłup psa i cenę...

Wszystkie szelki, które kończą się na jej karpim grzbiecie powodują duży dyskomfort, odpadają więc norwegi i guardy. 

Ale dobry był np. krój szelek Ezy Dog, bo opierały się na wgłębieniu między łopatkami a tam kręgosłup mała ma jeszcze "schowany".

Gdyby Y hurrty również opierały się w tym miejscu może pomyślałabym o zakupie w okolicach lata.

Posted

Tyle, że u gops te szelki idą trochę do tyłu bo przód luźniejszy. Kwestia rozmiaru do budowy psa.

Nie jest łatwo te szelki dobrać, ale próbować warto.

Posted

Dokładnie . 

Mój pies ma 49 cm w szyi i widac jak na nim leżą , a suczka Agnes jakieś 38cm w szyi i ma na sobie ten sam rozmiar . 

Te kolorowe są stanowczo większe z przodu .

Posted

Spróbuję znaleźć parę osób z różnymi rozmiarami do przymiarki. 

W rozmiar celuję jak najmniejszy pasujący, a jak się nie uda to wracam do Ezy Dogów. 

Olałabym te szelki ale latem pies dużo pływa a momentami nie ma skrupułów do wskoczenia nawet w najdziwniejszy zbiornik wodny i nie raz w jej życiu musiałam ją wyciągać za szelki, bo sama nie mogła wyjść. 

Za obrożę raczej kiepsko wyciągać dużego psa. 

Posted

No i na Soni leżą super, zupełnie jak Ezy Dog na Raszpli. 

Tylko własnie ona ma w klacie 75cm, w lato jak już dopadnie ją anoreksja to może 72-73cm i celowałabym w rozmiar 80cm, ma ktoś i mógłby zmierzyć max tylnego paska? 

Wolałabym, żeby zostało sporo luzu, może pasek jest trochę dłuższy niż producent pisze...

Posted

A do tego to Y się nie nadają ;) Jak będzie ciągnąc za nie psa, to pies Ci momentalnie z nich wyleci. Widzę co się dzieje z szelkami jak szarpnę psem na lince i jestem z przodu. Jak pies się zaprze to szeleczki lecą mocno do przodu i moje kolejne pociągnięcie, a one na bank spadną.

Do tego to jednak ciężko, chyba że od boku jakby będziesz łapać to masz szanse wyjąć ;)

Te wymiary producenta są o kant...nimi się nie sugeruj. Zależy z jakiej serii chcesz te klasyczne czy neonowe czy...? Bo rozmiary się różnią i to mocno. Ja mam klasyczne, gops ma neonowe rozmiar ten sam a leżą zupełnie inaczej.

Posted

No i na Soni leżą super, zupełnie jak Ezy Dog na Raszpli. 

Tylko własnie ona ma w klacie 75cm, w lato jak już dopadnie ją anoreksja to może 72-73cm i celowałabym w rozmiar 80cm, ma ktoś i mógłby zmierzyć max tylnego paska? 

Wolałabym, żeby zostało sporo luzu, może pasek jest trochę dłuższy niż producent pisze...

Ten pod brzuchem w 80 ma troszkę ponad 22cm w serii neo.

Napisałam do sklepu z Finlandii czy wyślą mi do Polski. Jestem ciekawa czy mi odpiszą... ma ktoś pomysł jak obejść to że nie wysyłają za granicę? Przydałoby się możliwość po prostu przepisania adresu na kartonie i wysłaniu dalej.

Posted

Tyle, że tu zależy Onomato-Peji aby szelki nie wisiały. Nie widziałam psa podobnych gabarytów (klatka przód nie obwód) aby z przodu nie wisiały. Jasne, nie mogą być za małe. Rasta jest wąska a to też jest ważne w tym wypadku.

Może być tak że 70 za ciasne a 80 za luźne. Ale chyba klasyczne są mniejsze? Bo mi sie już miesza wszystko ;)

Posted

Tyle, że tu zależy Onomato-Peji aby szelki nie wisiały. Nie widziałam psa podobnych gabarytów (klatka przód nie obwód) aby z przodu nie wisiały. Jasne, nie mogą być za małe. Rasta jest wąska a to też jest ważne w tym wypadku.

Może być tak że 70 za ciasne a 80 za luźne. Ale chyba klasyczne są mniejsze? Bo mi sie już miesza wszystko ;)

Ja mam dla suki 20kg, 45cm 80 i są troszkę luźne. Szelki zostały kupione kiedy suka zaczęła bać się jazdy na tylnym siedzeniu i wychodziła z norwegów żeby dostać się na kolanka(metodą siłową czyli napierała tak długo aż wyszła), przy y nie mogła tego zrobić.

Wyglądają tak

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/10343688_866833970010329_2746593024233528084_n.jpg?oh=1caa5c3554415a31472f959dc89fbd8a&oe=552C8F1A

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/10298913_867016849992041_3865115956100905651_n.jpg?oh=7207e5f9d3b762903091e2fbc3e208cc&oe=5520F372&__gda__=1429108884_b17aa18d630de2c1ec7a100db0cf6b6b

Posted

Ja bym się sugerowała najbardziej tym przodem . 

Na Raste najprawdopodbniej 80tki by były ok . 

Mój ma na prawde duże bary a i tak ma w 80tkach luz :) 

Więc większe na nią pewno odpadają .

Posted

No wiszącego przodu sobie nie życzę, Raszpla jest super-wąska i głęboka. 

Chyba żądam rzeczy niemożliwej, bo chciałabym, żeby z tyłu miała trochę luzu, żeby szelki jej nie naciskały na kręgosłup mimo wszystko, tylko sobie leżały luźno ale właśnie, żeby i z przodu były dopasowane. Chyba jednak będę brała pod uwagę Ezy, tam mam możliwość regulacji. 

Posted

Na Bolsa (aussik) 80 leżą idealnie (choć jakbym miała się czepiać to mógłby być troszkę dolny pasek dłuższy)

pies 20kg, 52cm wzrostu, 65cm w obwodzie 

Na drobną sukę (7 miesięcy, 13,5kg) prawdopodobnie będą za duże nawet jak podrośnie, dlatego chętnie wymienię je na rozmiar mniejszy