Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W dodatku nosi hurtty 80tki :D nad tym ubolewam, bo szelki z Rogza musiałabym mu już brać XL, skoro malutka Free nosi L, on ma duży i długi tułów, a obroża w batmany od 4 miesiąca życia nie była w ogóle powiększana i cały czas jest na 30cm, głowę też ma małą, dlatego zdziwiłam się jak baskerville 4 okazało się na niego za duże, a Buzz o niewiele większych wymiarach ma 5 :P

Posted

Dogha, fajna ta lupinka, do Buzza idealnie pasuje :D Macie martingale? Tak patrzę na rozmiary i najmniejsza to chyba 38-50 i zastanawiam się czy nie spadnie z Muffina jak on ma ze 32cm , do zatrzasków nie mogę się przekonać, a żółwiki chodzą za mną od dłuższego czasu, na szelki się chyba nie szarpnę, bo na dobrą sprawę jedyne na co sobie teraz mogę sobie pozwolić z lupine to breloczek do kluczy :D

Prawda? <3 Ślicznie w niej wygląda. To martingale, o dziwo dobrze mi się go używa a wszystkie pozostałe obroże Buzza to zatrzaski. I to jest rozmiar 48-68cm, zmniejszony na maksa jest akurat, rozmiar jest podany z zaciskiem który ma ok. 10cm. Więc ten 38-50 powinien być dobry na Muffina.

W dodatku nosi hurtty 80tki :D nad tym ubolewam, bo szelki z Rogza musiałabym mu już brać XL, skoro malutka Free nosi L, on ma duży i długi tułów, a obroża w batmany od 4 miesiąca życia nie była w ogóle powiększana i cały czas jest na 30cm, głowę też ma małą, dlatego zdziwiłam się jak baskerville 4 okazało się na niego za duże, a Buzz o niewiele większych wymiarach ma 5 :P

XL jest trochę za duże w barkach na BC, mierzyłam ;) Znaczy dałoby się używać, ale wolałam zamówić z Lupine quardy. L za to nosi też mój szetland. A co do kagańca to doszłam do wniosku, że wolę charci plasticzek. Ale basker został na lato.

Posted

Może to i pójcie na skróty, ale.. Jakby to powiedzieć. Mam szkołę, lekcje, nie mam czasu na prawdziwy półgodzinny trening. Teraz mamy ferie, to może nam się uda coś przećwiczyć, a jak nie.. No to pójdziemy po halter.

A znasz bajkę o Tymitunie? 

Jestem w klasie maturalnej a mamy połowę stycznia, nie wiem jak możesz nie mieć czasu. 

Szkoła, lekcje... Jesteś studentką medycyny przed sesją?

Poza tym chyba nie rozumiesz, że halter psa nie nauczy.  To próbuję Ci przekazać, halter jest na chwilę, kiedy nie utrzymasz psa a musisz z nim wyjść, już lepiej kup jej łańcuszek zaciskowy albo zapnij obrożę bezpośrednio za uszami i wtedy nią koryguj, przede wszystkim pomyśl zanim napiszesz lub zrobisz coś równie imponującego. ;) 

Posted

Dzięki! Tego mi było trzeba - potwierdzenia mojego wyboru :D Wiśniowe szeleczki już zamówione :D

Ciekawe ile sobie na nie poczekamy :-P

poczekam na fotę i wtedy pomyśle czy dla Salmy zamawiać  :D

Posted

Nie masz czasu poświęcić psu pół godzinny dziennie? To na ile ty z nią wychodzisz na te spacery? I czasu to można nie mieć jak się jest pracującą, samotną matką, ale dziecko, które uczęszcza do szkoły i nie ma pół godziny czasu w ciągu dnia? To co ty robisz w tej szkole? Sklejasz ajfony pomiędzy plastyką, a geografią?

O wielkim problemie jakim jest ciągnący 6 kg pies się nie będę już wypowiadać. Tj ciągnąć nie powinien i 0,5 kg ale metodę dobiera się do psa.

Moim zdaniem to ty się nudzisz aż za bardzo po tej szkole i wymyślasz swojemu psu coraz to nowe "atrakcje", szkoda, że niektóre są do dupy. Co będzie następne? Poszukiwanie kagańca?

Zgadzam się z tobą. Jakoś na stronie o Xenie popisać a już z pieskiem na spacer nie. Tak jak już ktoś powiedział halter dla psa o tak małej wysokości w kłębie to przesada, co będzie następne dławik? Jesteś w 3 gim nie wierze, że po szkole do końca dnia się uczysz. Sorry, ale taka prawda.

Posted

Jestem w trzeciej gimnazjum, wielkimi krokami zbliżają się egzaminy, mam teraz jeszcze trochę poprawek na głowie, ale (o zgrozo!) właśnie teraz sama dałam sobie kopa i z pieskiem spędzamy sobie czas aktywniej.  ;) Przykładowo - wieczorem zamiast siedzieć przed komputerem, idziemy sobie na spacerek, trochę się poszarpiemy, poćwiczymy nasze pseudo-fri. I kurcze, żyję. Mimo, że fp Pana Pinczera zaczyna owiewać kurzem, tak samo nasza galeria  na dogo.  :P

Pan Pinczer waży ok. 6kg, ciągnął dość porządnie jak na swoją wielkość... I nigdy nie wpadłam na to, aby kupować mu halter. W przypadku większego psa, ujdzie. Ale mój, mimo że dość masywny, no to kurcze, jest mały. Mamy obroże zaciskowe (głównie łańcuszkowe) i działają, jest OK. Pies w 90% już nie ciągnie, jak zobaczy innego pieska, kota czy inne nielubione przez niego zjawisko to owszem, wyrwie, ale to już nie jest to samo.  ;) Podejrzewam, że jakbym zamiast zacisków miała halter to przez takie wyrwania psia szyja byłaby w nie najlepszej kondycji.

Posted

Nie daj Boże piesek nagle się wystraszy i może złamać kręgosłup.

Właścicielko Xeny może zrób/ kup jej obroże półzaciskową? Chociaż ja dla mojego co waży 3kg zrobiłam taką, ale i tak rzadko nakładam :P

Posted

Dziękuję za liczne na temat jakie to haltery są złe, i jaka ze mnie zła pańcia, że chce małemu psu, "wielkości chomika" taki halter ubierać.. Pragnę przypomnieć też, że zapytałam się, z jakiej firmy są najtańsze haltery, a nie to czy małe psy mogą je nosić. Jakby nie mogły, to by ich nie produkowali w takich rozmiarach.. Pomyśleć czasem nie zaszkodzi.. Może najlepiej kupię kolczatkę, bo przecież halter zły, to złe, tamto złe, co? Wtedy też będziecie się czepiać?! A może wydam #$%^^%#%&^ zł na hurrty, rufweary, itp. ? Przecież to najlepsze firmy! Mają najlepsze kroje, to tamto.. Ludzie weźcie się ogarnijcie, bo czepiacie się o wszystko jak nie wiem co.

*dla tych co nie zrozumieli - tak to był sarkazm!*

Ooo, taka zła będę, że aż pokażę mój prototyp halterku dla Xeny..
tid047bsyltr.jpg

Straszne, co nie? Pies wielkości chomika i halter.. Koniec świata normalnie.

Posted

Dziecko idź się lepiej poucz, a nie wymyślaj jakieś pierdoły jak uprzykrzyć życie swojemu psu. Aż mi się przypominała ta panna co psa na konia przerabiała ;) Tutaj jest chyba podobny mechanizm - mam psa wielkości chomika, ale wymyślę sobie problemy, żeby móc używać akcesoriów, które do niego nie pasują. Btw jest wiele rzeczy, które ludzie produkują, a które nie powinny nigdy służyć jakiemukolwiek zwierzęciu, tak więc argument z dupy. Jak ci 6 kg pies wyrywa rączki tak, że aż musisz stosować halter, to radziłabym mniej szyć, a więcej jeść.

Dla takiego małego psa jak już wiele osób powiedziało, najlepsze są delikatne pół zaciski (choć i to bywa zbędne), praca i konsekwencja. Wychowanie psa to nie zabawa, ale wydaje mi się, że jeszcze do tego nie dorosłaś.

Posted
"Jakby nie mogły, to by ich nie produkowali w takich rozmiarach.. Pomyśleć czasem nie zaszkodzi.. Może najlepiej kupię kolczatkę, bo przecież halter zły, to złe, tamto złe, co?"

Hm, zupełnie jak z bombą atomową - gdyby to było złe, to by nie produkowali, prawda?

Podobnie jak karabiny maszynowe.

I tak dalej :smile:

BTW - dlaczego uważasz kolczatkę za "większe zło" od haltera?

P.S. Gadżeciarstwo może być nieszkodliwe (kiedy człowiek wymyśla sobie coraz to nowe kolory obrózek dla pieska) oraz szkodliwe - kiedy człowiek upiera się na sprzęt ktory zupełnie nie jest potrzebny, a stanowi źródło utrapienia dla zwierzęcia.

Posted

W 3kl gimnazjum  musiałam zapanować nad 50kg rocznym, dojrzewającym mastifem(nie był aniołkiem...), a sama ważyłam troszku mniej od niego :lol:

Jak norwegi sprawdzają się podczas biegania przy rowerze? 
Arnik biega w szelkach z trixie Y. Tylko boi się podczas ich zakładania i w domu go paraliżują. Zastanawiałam się nad szelkami, które go paraliżować nie będą :P

Posted

lucky23, takim 'pseudo halterem' możesz ją tylko skrzywdzić, a na pewno się niczego nie nauczy. Jedynie może to w niej rozbudzić strach do spacerów. Naprawdę takie straszne jest pociągnięcie 6kg pieska? Przecież ona ci ręki nie wyrwie/nie przewróci cię/nie zrobi krzywdy. A ty jej krzywdę możesz zrobić takim wynalazkiem.

Ja również chodzę do szkoły, do III technikum, dojeżdżam 1h w jedną stronę. Jest dużo nauki, bo to szkoła weterynaryjna i okres egzaminów zawodowych. Ale potrafię wygospodarować odpowiednią ilość czasu dla psa. Wystarczy dobrze ułożyć sobie plan tygodnia. 

Sorry, ale jak ktoś na internecie pisze wywody na temat "nie mam czasu na ćwiczenia z psem" to coś tu jest nie halo... Wystarczy ograniczyć czas przed kompem. 

Zastanawiałam się nad szelkami, które go paraliżować nie będą :P

Moją juliusy paraliżowały, dlatego sprzedałyśmy... Zobaczymy jak będzie z hurttami, oby jej spasowały :P

Posted

Dziękuję za liczne na temat jakie to haltery są złe, i jaka ze mnie zła pańcia, że chce małemu psu, "wielkości chomika" taki halter ubierać.. Pragnę przypomnieć też, że zapytałam się, z jakiej firmy są najtańsze haltery, a nie to czy małe psy mogą je nosić. Jakby nie mogły, to by ich nie produkowali w takich rozmiarach.. Pomyśleć czasem nie zaszkodzi.. Może najlepiej kupię kolczatkę, bo przecież halter zły, to złe, tamto złe, co? Wtedy też będziecie się czepiać?! A może wydam #$%^^%#%&^ zł na hurrty, rufweary, itp. ? Przecież to najlepsze firmy! Mają najlepsze kroje, to tamto.. Ludzie weźcie się ogarnijcie, bo czepiacie się o wszystko jak nie wiem co.

*dla tych co nie zrozumieli - tak to był sarkazm!*

Ooo, taka zła będę, że aż pokażę mój prototyp halterku dla Xeny..
http://files.tinypic.pl/i/00620/tid047bsyltr.jpg

Straszne, co nie? Pies wielkości chomika i halter.. Koniec świata normalnie.

Właśnie, pomyśleć czasem nie zaszkodzi - przeczytaj to może jeszcze raz i zastosuj do siebie, bo widzę, że ciężko z tym ostatnio... Broni też nie powinno być, a jednak - jest! Tak samo haltery w małych rozmiarach. Serio, tak ciężko ogarnąć, że halter (i to jeszcze w dodatku robiony przez kogoś kto bladego pojęcia o tym nie ma...) może tylko zaszkodzić? Byłam na spacerze z borderem, który był w halterze i w tym przypadku to narzędzie było OK, bo to pies większy i w jego przypadku wszystko działa tak jak powinno. I nie wiem po co nawiązujesz do Hurtt czy Ruffwearów, bo to są szelki/obroże, a nie narzędzia szkoleniowe, które mają poprawić jakieś zachowanie psa... Poza tym z tego co wiem to krój norwegów z Hurtty jest dokładnie taki sam jak np. tych od DS, nie wiem w jaki sposób miałby być 'inny'. Z resztą, sama masz dla Xeny Julki, więc...

Ja nie ogarniam jedynie tego, że ktoś narzeka na brak czasu, a zaraz wstawia zdjęcia jakichś uszytych przez siebie 'akcesoriów'. Zamiast szyć bzdety to lepiej wyjść z psem na spacer i popracować nad tym co idzie nie tak. I nie wiem po co na siłę upierać się przy halterze, skoro zamiast niego można kupić chociażby zacisk, który jest znacznie mniej szkodliwy, a też może pomóc. Podejrzewam z resztą, że w tym konkretnym przypadku zadziałałaby sama praca ze smaczkami, a nie zaciski... Ale trzeba chcieć.

Tak poza tematem powyższym... Pytanko do użytkowników guardów z serii twist od DS - łatwo idzie je doczyścić czy trzeba się trochę namęczyć? Jak już wspominałam ze 100 razy, planuję zakupić jakieś szelki, ale dopiero teraz mnie olśniło, żeby zapytać się o kwestie czyszczenia.  ;) Gdy zacznie robić się cieplej to pewnie nie raz i nie dwa udamy się nad wodę, aby piesek sobie popływał, więc nie chciałabym, żeby szelki po jednej, wodnej kąpieli były już nie do użycia.

Posted

U nas guardy twisty bezproblemowo znoszą wszelkie moczenie, nawet w Wiśle ;) Od czasu do czasu piorą się w pralce z innymi psimi rzeczami i jest wszystko OK. Ręcznie też mi się zdarzyło prać je parę razy i brud schodzi raczej bez większych problemów.

A co do małego psa z problemem ciągnięcia - sto razy szybciej bym mu nałożyła na szyjkę półzacisk z łańcuszkiem niż halter. No chyba, że ktoś nie lubi swojego psa i chce go wymienić na nowego. 

Posted

Moją juliusy paraliżowały, dlatego sprzedałyśmy... Zobaczymy jak będzie z hurttami, oby jej spasowały :P

Y czy norwegi? 

Bo hurtty Y uwielbiam, ale też się boję, że będą mu przeszkadzały ( no i cena mnie odstrasza :P )