Karoola Posted May 25, 2014 Posted May 25, 2014 jamnicze napisał(a):Witam, postanowiłam trochę pobiegać z psami i myślę nad zakupem szelek typu norweskiego. Widziałam, że kilka osób tu takie ma, czy możecie mi poradzić? Przede wszystkim chodzi mi o podkład. Moje basenji mają krótką sierść i jest ona podatna na wycieranie. Myślałam o ekoskórce, ale zauważyłam, że jest jakaś pianka jeszcze. Co może być lepsze dla moich sierściuchów? Ma ktoś doświadczenia w ich użytkowaniu? Drugie pytanie dotyczy szerokości taśmy nośnej, czy 20mm będzie akurat? 25mm wydaje mi się za szeroka, a za wąskiej też bym nie chciała aby psom było wygodnie. Mój 10-cio kilogramowy psiak ma norwegi z taśmy 2 cm, a przód taśma 2,5 cm + podszycie. Moje podszyte są siateczką, ale chyba wolę ecoskórkę - łatwiej się ją czyści, jest śliska, przez co nie wyciera sierści i też sama sierść się w nią nie wbija. Norwegi z hurtty podszyte są neoprenem, to też całkiem fajny materiał, teraz dostępny w kilku hm :) Quote
katasza1 Posted May 25, 2014 Posted May 25, 2014 Wie ktos moze jakie firmy hm, oprocz furkidz, maja obroze w krowy? Albo moze wie ktos gdzie dostane lupine wzor moo cow? Quote
Dogha Posted May 26, 2014 Posted May 26, 2014 Kudłaty art miał kiedyś materiał w krowy, a DS ma chyba tasiemke taką Quote
jamnicze Posted May 26, 2014 Posted May 26, 2014 Victoria napisał(a):eko skorka chyba mniej wyciera siersc. pianka jest miększa ale nie jest tak sliska jak eko. ja na psa wielkosci podobnej do basenji mam na tasmie 2cm, razem z podszyciem 2.5cm a przód 3cm i jest okej ;) Harley napisał(a):Mam jedne norwegi podszyte alkantarą i jedne podszyte siateczką. Alkantara jest bardzo miękka i delikatna dla sierści, wbrew pozorom jest też bardzo trwała. Z tego co wiem to tylko Gadżeciaki podszywają alkantarą. Czy te pianki to nie jest to samo co siateczki, bo na zdjęciach wygląda podobnie? Karoola napisał(a):Mój 10-cio kilogramowy psiak ma norwegi z taśmy 2 cm, a przód taśma 2,5 cm + podszycie. Moje podszyte są siateczką, ale chyba wolę ecoskórkę - łatwiej się ją czyści, jest śliska, przez co nie wyciera sierści i też sama sierść się w nią nie wbija. Norwegi z hurtty podszyte są neoprenem, to też całkiem fajny materiał, teraz dostępny w kilku hm :) Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Czyli zostanę chyba przy taśmie 2cm, nie wiem tylko czy sklep da z przodu szerszą, czy po całości. I tak podkładka z przodu będzie nieco szersza. Tak myślałam, że ekoskórka może być śliska i się sprawdzić. Ta pianka, to właśnie neopren. Ma ktoś z nim styczność, wie jaki jest w użytkowaniu? mi się właśnie spodobały hurtty, ale 120zł i więcej, a w hm ok 90zł, to jednak różnica, zwłaszcza przy 2 psach. Quote
Niewyspana Posted May 26, 2014 Posted May 26, 2014 W neopren strasznie wbija się sierść (nie aż tak dużo jak w polar, ale też nie tak mało jak w siateczkę). Wysycha dość szybko. Co do czyszczenia to się nie wypowiadam, bo jeszcze nie czyściłam (mój pies nie jest "błotniakiem" ;)) Ja na twoim miejscu wzięłabym 2,5cm przód + podszycie z siateczki (OhMyDog ma jej dużo ładnych kolorów). W siateczkę nie wbija się aż tyle sierści. Albo ekoskórka, ale z tą nie miałam do czynienia jeszcze. Quote
Harley Posted May 26, 2014 Posted May 26, 2014 jamnicze napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Czyli zostanę chyba przy taśmie 2cm, nie wiem tylko czy sklep da z przodu szerszą, czy po całości. I tak podkładka z przodu będzie nieco szersza. W obu parach norwegów miałam na przedzie wykorzystaną szerszą taśmę "domyślnie" przez szyjącą firmę, nic nie musiałam na ten temat pisać dodatkowo. Myślę, że ludzie szyjący szelki doskonale wiedzą co robią, gdzie dać szerszą taśmę i co dobrać dla jakich gabarytów. Jak masz wątpliwości to pytaj tam, gdzie zamawiasz - na pewno doradzą. Mi przy zamówieniach doradzali w Gadżeciakach, w DogStyle i w Kudłaty Art. Generalnie kontakt był dobry i szybki z wszystkimi; poza tym, że teraz DS mi nie odpowiedział na dwa maile z pytaniami o wycenę szelek. No trudno, zamówiłam w Kudłaty Art. Quote
Carey Posted May 26, 2014 Posted May 26, 2014 Wie ktoś, czy obroże z Furkidza są wytrzymałe? Zamówiłam jedną z nich i właśnie mnie zaczęło interesować jak ją myć i czy wytrzyma terrory na moim psie... :D Quote
lucky23 Posted May 26, 2014 Posted May 26, 2014 Carey napisał(a):Wie ktoś, czy obroże z Furkidza są wytrzymałe? Zamówiłam jedną z nich i właśnie mnie zaczęło interesować jak ją myć i czy wytrzyma terrory na moim psie... :D My mamy w puzzelki, kupiona na wystawie. Jak na razie była prana 4 razy, kolor troszkę wyblakł, ale minimalnie. Nitki żadne nie wyłażą (Chwała Bogu) i jest to nasza ulkubiona obroża :-) Xena nosi ją na codzień, przeżyła wodowanie, piasek, trawę, błoto, deszcz, i nic poza ciut delikatniejszym kolorem nic się z nią nie dzieje ;) Jaki wzorek wybraliście? Quote
Dink Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 U nas furkidz niezbyt długo wytrzymała. To fajna, lekka bawełniana obroża, ale szybko się zniszczyła i przetarła. Kupiłam ją latem zeszłego roku i była używana intensywnie, właściwie można jej jeszcze używać, ale wygląda brzydko Quote
Niewyspana Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 Dla czarnego spaniela samca, jaki wzór z SuperDog'a? Dzisiaj mają promocję -10% i chciałam skorzystać... Myślałam, jako, że to pies pochodzenia angielskiego, żeby wziąć mu wzór "London", ale boję się, że będzie trochę "za poważny"(?). Podoba mi się też wzór "Paris" (w którym boję się, że będzie wyglądał zbyt babsko) i "SailorDog" (ale ten z kolei jest już trochę oklepany - w sensie dużo osób go kupuje, a mój pies musi być oryginalny :diabloti:). Pomóżcie... Najlepiej jeszcze dzisiaj... Quote
rashelek Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 London jest świetny, na czarnuchu będą bajerancko te kolory wyglądały ;) Quote
Niewyspana Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 rashelek napisał(a):London jest świetny, na czarnuchu będą bajerancko te kolory wyglądały ;) Masz może jakąś fotkę podglądową? Quote
rev Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 [quote name='Niewyspana']Masz może jakąś fotkę podglądową? Może ten pies nie jest czarny, ale ma dość ciemną sierść. Na czarnych psach faktycznie bardzo ładnie prezentują się czerwienie, ale z tych wszystkich wzorków mi najbardziej podoba się sailor dog, szczególnie na lato :loveu: Quote
Niewyspana Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 Przejrzałam wcześniej całą galerię SD na facebooku zanim zadałam to pytanie, ale myślałam, że ktoś może ma jakieś prywatne zdjęcie, którego nie udostępnił jeszcze światu ;p No to teraz mam dylemat : London vs Paris vs SailorDog. A jeszcze większy dylemat mam, bo nie wiem, czy decydować się dzisiaj na obrożę SuperDoga, czy na smycz z DogStyle... Quote
Dogha Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 London ;) Czy miał ktoś pasowe Juliusy? Jak się sprawdzają? Jakies fotki na psie? Bo mi jakoś te siodełkowe nie leżą na lato... I chcę kupić pasowe tylko nie umiem się zdecydować czy czarne, czy niebieskie. Czarne pasują do wszystkiego (mamy żółte, czerwone i limonkowe rzeczy głównie) a niebieskie są śliczne i było by je widać. Plus czy rozmiar 0 ma duże czy małe napisy? Mam dwie pary agilitowych małych i fajne by było jakby pasowały :P Quote
.Agata. Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 http://myhovawart.com/recenzje-testy-porady/test-julius-k9-uprzaz-pasowa-idc/ przypomniałam sobie,że widziałam tutaj dojść obszerną fotorelację - niebieskich na podpalanym hovku więc prawie jak tri border :D Quote
Mary&Shena Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 A wie ktoś, gdzie można kupić obrożę półzaciskową Trixie Cavo w kolorze niebiesko-granatowym, rozmiar większy ? Quote
Niewyspana Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 [quote name='Mary&Shena']A wie ktoś, gdzie można kupić obrożę półzaciskową Trixie Cavo w kolorze niebiesko-granatowym, rozmiar większy ? Tutaj patrzyłaś? http://www.naszezoo.pl/pl/p/Gruba-obroza-zaciskowa-Cavo/972 W miarę nowy sklep, ale widzę ze większość szuka tych obroży dlatego wrzucam ;) Smycze też są. Quote
Amber Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 Ja kupowałam tutaj i polecam :) http://allegro.pl/shop.php/Show?search_scope=shopItems-16677241&id=16677241&string=trixie+d%C5%82awik&p=2 Quote
Ewa&Duffel Posted May 27, 2014 Posted May 27, 2014 [quote name='Dogha']London ;) Czy miał ktoś pasowe Juliusy? Jak się sprawdzają? Jakies fotki na psie? Bo mi jakoś te siodełkowe nie leżą na lato... I chcę kupić pasowe tylko nie umiem się zdecydować czy czarne, czy niebieskie. Czarne pasują do wszystkiego (mamy żółte, czerwone i limonkowe rzeczy głównie) a niebieskie są śliczne i było by je widać. Plus czy rozmiar 0 ma duże czy małe napisy? Mam dwie pary agilitowych małych i fajne by było jakby pasowały :P Znajoma ma dla suczki rozmiar 0, mają małe napisy ;) przy okazji fotka poglądowa :) https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/1980493_10201660810538229_717302554_o.jpg A my mamy niebieskie: https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/1904243_10201354128407173_1636789945_n.jpg Ja jestem bardzo zadowolona z tych szelek :) ładnie leżą na psie, nie przekręcają się, są wygodne, nie łapią jakoś bardzo brudu, dobrze się czyszczą. Quote
Recommended Posts