Hill. Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 [quote name='Melissa1987']Mam te szelki (fioletowe rozmiar S) ale sunia nosi je tylko okazjonalnie, bo pin min'y nie powinny nosić szelek, gdyż mogą one wykrzywiać im łokcie i deformować pierś. Moja nosi je na dłuższe i dalsze spacery, bo obrożę potrafi zdjąć. Są świetne, mięciutkie, wygodne, nie wiem czemu trafiłaś na sztywne... Uwielbiam firmę Trixie większość akcesoriów dla psów mam od nich, produkty są ładne, wytrzymałe, bo Niemcy jak już coś zrobią to porządnie i to tego ceny bardzo przyzwoite :).[/QUOTE] Wszystkie sztuki, na które trafiłam były sztywne, więc myślę, że to nie przypadek. Może to po prostu inny produkt, o podobnym wyglądzie. Napisałam do pani ze sklepu, jeśli potwierdzi mi, że są miękkie to zamawiam. Najwyżej zwrócę. (co do tej wytrzymałości Trixie to wolę się nie wypowiadać :eviltong:) Quote
Unbelievable Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 a ja widziałam zaciskowe macleather :loveu: na żywo super :) ale nie było na moje rozmiaru niestety Quote
Melissa1987 Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 [quote name='Hill.']Wszystkie sztuki, na które trafiłam były sztywne, więc myślę, że to nie przypadek. Może to po prostu inny produkt, o podobnym wyglądzie. Napisałam do pani ze sklepu, jeśli potwierdzi mi, że są miękkie to zamawiam. Najwyżej zwrócę. (co do tej wytrzymałości Trixie to wolę się nie wypowiadać :eviltong:)[/QUOTE] [quote name='Hill.']Wszystkie sztuki, na które trafiłam były sztywne, więc myślę, że to nie przypadek. Może to po prostu inny produkt, o podobnym wyglądzie. Napisałam do pani ze sklepu, jeśli potwierdzi mi, że są miękkie to zamawiam. Najwyżej zwrócę. (co do tej wytrzymałości Trixie to wolę się nie wypowiadać :eviltong:)[/QUOTE] No ja na wytrzymałość produktów Trixie narzekać nie mogę a szelki, które mam może były z innej partii, bo z pewnością to ten model :). Quote
Hill. Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 Dostałam odpowiedź od Pani ze sklepu internetowego. "(...)Trixie robi bardzo podobny asortyment z linii Classic oraz Premium. Na pierwszy rzut oka smycze, szelki i obroże wyglądają tak samo, jednak Classic ma dużo gorszej jakości nylon, twardy i szorstki, a Premium ma znacznie miększy i grubszy. My w naszym sklepie internetowym sprzedajemy tylko te z linii Premium." Wynika z tego, że w sklepach stacjonarnych widziałam Classic ;). Zamawiam :multi: Quote
Milena9 Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 [quote name='nadira']Mamy czarno-białą, niezła jest. Używana od pół roku sporadycznie, ale na paskudną pogodę- póki co daje radę ;) Wprawdzie po dokładnym przyjrzeniu się widać minimalne jakby pęknięcia na białych aplikacjach, ale i tak jestem z niej zadowolona:)[/QUOTE] Ja też mam czarną. ;) Mam ją juz kilka miesięcy, pies chodzi w niej w domu i ogródku i trzyma sie bardzo dobrze ;) Quote
ŚLEDZIK Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 [quote name='Koma']W łódzkim TKmaxx bieda, Hurrty żadnej :shake:[/QUOTE] Nic? :( Ostatnio były maciupeńkie szelki i miałam nadzieję na jakąś dostawę, a jakieś fajne zabawki? Quote
Koma Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 [quote name='ŚLEDZIK']Nic? :( Ostatnio były maciupeńkie szelki i miałam nadzieję na jakąś dostawę, a jakieś fajne zabawki?[/QUOTE] Nic, były te malutkie szeleczki i trochę szelek w typie Juliusa (zabij mnie a nie pamiętam co to za firma ;)) ale bez większego wyboru w rozmiarach... I właściwie to by było na tyle, kilka smyczy... Zawiodłam się, liczyłam na więcej :evil_lol: Jeśli chodzi o zabawki to było sporo, ale głównie takich pluszowych zwierzątek- szarpaków. Quote
pinczerek2803 Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 jakie proponujecie podszycie do szelek norweskich dla małego krótkowłosego psa : polar, eko-skórka czy siateczka oddychająca? Co mają Wasze psiaki i jak się u was konkretne podszycia sprawdzają? Quote
Adriana. Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 [quote name='pinczerek2803']jakie proponujecie podszycie do szelek norweskich dla małego krótkowłosego psa : polar, eko-skórka czy siateczka oddychająca? Co mają Wasze psiaki i jak się u was konkretne podszycia sprawdzają?[/QUOTE] Polecam siateczkę. Jest przewiewna, szybko schnie, nie niszczy się (polar nam się zmechacił). Quote
Dogha Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Hurtty doszły :D Wydaje mi się, że w 70 też by wszedł ;) Chociaż... No nie wiem. Wyglądają tak: (Plus kawałek nowego super doga) Quote
Kasi i Lena Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Świetne, jestem zakochana w żółtych:loveu: Miałam nadzieje że nie pasują kolorystycznie do tricolora. Myliłam się :) Kiedyś pewnie je kupię. Quote
Daria&Iga Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Przepraszam ale nie mogę się zgodzić z twoją wypowiedzią,czytam to już chyba drugi raz gdzieś tu na forum.Pinczerom nic nie dzieje się w szelkach żadnych wykrzywionych łokci nie ma i deformowanych piersi trzeba po prostu umieć dobrać odpowiedni model do psa i jak ktoś to czyta nie znając się będzie tak myślał jak ty !! A źle dobrana obroża dla małego psa też zrobi mu krzywdę. Ta wypowiedź jest do użytkownika Melissa 1987 Quote
Kasi i Lena Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 A to nie jest tak ze niektórzy hodowcy nie zalecają szelek szczeniakom? (nie tylko pinczerom) Że niby wykrzywią łokcie? Według mnie to mit jakiś. Nie wiem w jaki sposób szelki miałyby tak psa zdeformować. I dlaczego akurat pinczera a inne rasy nie :) Quote
Kesja Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Hej:) Mam pytanko: ma ktoś z was te szelki http://neozoo.pl/zolux_szelki_regulowane_x_trm_25_mm_zielone.html ?? Prosiłabym o jakieś zdjęcia na psie jak macie;) Quote
marta1624 Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 [quote name='Kasi i Lena']A to nie jest tak ze niektórzy hodowcy nie zalecają szelek szczeniakom? (nie tylko pinczerom) Że niby wykrzywią łokcie? Według mnie to mit jakiś. Nie wiem w jaki sposób szelki miałyby tak psa zdeformować. I dlaczego akurat pinczera a inne rasy nie :)[/QUOTE] Podobno tak jest ;) Jamnikom nie można innych szelek niż guardy, bo mogą wykrzywić im się łokcie. Znam 3 takie przypadki. Po prostu pasek z obwodu jak jest za blisko łapy, nie wiem jak by było z norwegami, jeśli pasek dałoby się "dalej". Nie wiem jak u innych ras ;) Quote
XdamianX Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Witam ;) Przybywam z pytaniem. Mam shihtzu, aktualnie niecałe 5 miesięcy. Zastanawiam się nad automatem dla niego. Myslę nad, comfort1, comfort 2, i jakimś color byle nie w kwiatki :3 Dla shihtzu lepiej S czy M ? Czy S nie będzie dla niego zbyt "delikatne" ? Quote
Victoria Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 [quote name='Kasi i Lena']A to nie jest tak ze niektórzy hodowcy nie zalecają szelek szczeniakom? (nie tylko pinczerom) Że niby wykrzywią łokcie? Według mnie to mit jakiś. Nie wiem w jaki sposób szelki miałyby tak psa zdeformować. I dlaczego akurat pinczera a inne rasy nie :)[/QUOTE] chodzi chyba o to, że jak pies się zaprze, i go za szelki pociągniemy to automatycznie mu się łokcie wykrzywiają na zewnątrz. Jak ktoś ma troche mózgu i umie psa na smyczy prowadzać to nic się nikomu od szelek nie stanie Quote
Daria&Iga Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Dla tego powinno się dobrze dobrać szelki a nie wypisywać takie rzeczy. Wiem tylko że szczeniakom nie powinno się zakładać tych szelek co się na górze zapina,nie pamiętam jak one się nazywają ;) Quote
Dioranne Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 O step-iny chodzi? Z tego co wiem to one ogólnie są tym najgorszym rodzajem szelek. Tak przynajmniej mi się o uszy obiło. ;) Quote
Kasi i Lena Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Moja w szczenięctwie takie nosiła. Nie znałam się i jej do linki treningowej kupiłam. Wydawały mi się lepsze niż obroża. Później kupiłam guardy ale ze 4 miesiące nosiła te step-iny. Nogi ma chyba proste. Quote
angineuuka Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Moja nosiła stepy dłuuuuuuugo i nogi normalne. :P Quote
Victoria Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 moja też za szczeniaka nosiła step iny :lol: ogólnie całe swoje 6 letnie życie przechodziła tylko w szelkach i nadal chodzić będzie ;] Quote
Melissa1987 Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 (edited) [quote name='Daria&Iga']Przepraszam ale nie mogę się zgodzić z twoją wypowiedzią,czytam to już chyba drugi raz gdzieś tu na forum.Pinczerom nic nie dzieje się w szelkach żadnych wykrzywionych łokci nie ma i deformowanych piersi trzeba po prostu umieć dobrać odpowiedni model do psa i jak ktoś to czyta nie znając się będzie tak myślał jak ty !! A źle dobrana obroża dla małego psa też zrobi mu krzywdę. Ta wypowiedź jest do użytkownika Melissa 1987[/QUOTE] To jest porada mojego hodowcy (który wychował już wiele miotów i jest hodowcą od kilkunastu lat) a nie mój wymysł i nie mam zamiaru nie stosować się do niej, bo słucham ludzi, którzy mają duże doświadczenie w wychowaniu psów tej rasy (a jego szczególnie, gdyż moja sunia spędziła u niego 7 miesięcy swojego życia i była odpowiednio zadbana) i stanowią dla mnie autorytet. Nikogo do niczego nie zmuszam, niech sobie ludzie zakładają swoim psom co chcą. Stwierdzam tylko, że mojej suni bez potrzeby czyli dłuższych, dalszych spacerów w nowych miejscach, na które ma awaryjne szelki (guardy, bo są najmniej uciskające), bo obroża nie gwarantuje pełnego bezpieczeństwa szelek zakładać nie będę. Ponadto zauważyłam, że w obroży mam większą kontrolę nad psem i mogę ją korygować. Jak ma obrożę to chodzi przy nodze i nie ciągnie w szelkach ma ciągoty do ciągnięcia. Kiedyś tylko obroże dla psów były dostępne i psom się krzywda nie działa, więc nie ma sensu się oburzać. Każdy ma prawo do wyrażania swojego zdania dopóki doputy nie obraża innych dyskutantów i do niczego nie przymusza. Proszę zatem abyś wyluzowała, bo chyba Cię emocje nieco poniosły, gdyż Twoja wypowiedż ma zbyt ostry ton oraz używasz wykrzykników. Pozdrawiam :). Edited April 9, 2014 by Melissa1987 literówki Quote
Melissa1987 Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 [quote name='Dioranne']O step-iny chodzi? Z tego co wiem to one ogólnie są tym najgorszym rodzajem szelek. Tak przynajmniej mi się o uszy obiło. ;)[/QUOTE] Tak, step in'y to ponoć najgorszy typ i żeby nie było, że to mój wymysł, ale opinie ludzi dużo bardziej ode mnie doświadczonych w temacie psów. Step in'y szkodzą na kręgosłup. To, że na początku nie widać skutków ubocznych nie znaczy, że ich nie ma i nie wyjdą póżniej. Lepiej nie ryzykować ;). Zresztą niech każdy robi jak uważa, jego pies- jego sprawa. Wyraziłam swoje zdanie i już mykam z tego wątku zanim ktoś znowu mnie opierniczy ;). Quote
Recommended Posts