Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Maghda']Przez ostatnie 2 tygodnie testowałam pas ManMat - z psem o wadze 11 kg. Pas bardzo wygodny, używany do marszu oraz biegania. Paski między nogami przydały się, kiedy pies nagle zbiegał na bok, żeby coś obwąchać - dzięki nim pas się nie przesuwał na boki. W tej chwili zastanawiam się również nad kupnem pasa dla siebie i chyba wybiorę ten zestaw: http://shop.3rd-pole.com/sklep/72-zestaw-do-dogtrekkingu-i-canicrossu-jeden-pies.html choć rozważam też ManMat, bo byłam bardzo zadowolona.

Też myślałam, że biegać w życiu nie będę, ale spróbowałam i teraz co drugi dzień biegam z psem ;) To wciąga ;)

Niestety bardzo wciąga :) Przez Was myślę o tym pasie FAMowym, bo w moim nie ma tych dolnych pasków, a nie lubię jak mi się pas przesuwa, chociaż jest bardzo wygodny - może sama coś doszyję :) albo zamówię :)

Posted

jeśli ma biegać tylko przy rowerze, bez ciągnięcia to na dobrą sprawę każde się nadadzą. my mamy guardy i sprawdzają się super, tylko musisz dobrze je dopasować żeby się na psie nie przekręcały.

Posted

Izabela124. napisał(a):
Jakie polecacie szelki dla grzywacza do jeżdżenia przy rowerze, szelek żadnych nie mamy, on też nigdy nie nosił, zupełnie na szelkach się nie znam. Będę wdzięczna za każde info :)

Na pewno podszyte czymś , nie wiem czy np. siateczka lub neopren by nie obcierała gołego psa , na 100% sprawdzi się polar .
Najlepiej kupić na wymiar guardy podszyte np. w Oh my dog czy innej firmie szyjącej .

Posted

[quote name='Izabela124.']Jakie polecacie szelki dla grzywacza do jeżdżenia przy rowerze, szelek żadnych nie mamy, on też nigdy nie nosił, zupełnie na szelkach się nie znam. Będę wdzięczna za każde info

A może szelki z taśmy smooth&silky z ohmydog? Mam taką obrożę i taśma jest na prawdę delikatna.

Posted

Beatrx napisał(a):
jeśli ma biegać tylko przy rowerze, bez ciągnięcia to na dobrą sprawę każde się nadadzą. my mamy guardy i sprawdzają się super, tylko musisz dobrze je dopasować żeby się na psie nie przekręcały.

gops napisał(a):
Na pewno podszyte czymś , nie wiem czy np. siateczka lub neopren by nie obcierała gołego psa , na 100% sprawdzi się polar .
Najlepiej kupić na wymiar guardy podszyte np. w Oh my dog czy innej firmie szyjącej .

anostek napisał(a):
A może szelki z taśmy smooth&silky z ohmydog? Mam taką obrożę i taśma jest na prawdę delikatna.

Ciągnie mnie wtedy jak widzi psa, ale większość czasu biegnie obok mnie. To muszą być szelki, z których łatwo nie wyjdzie, bo on ma żywą naturę i często ekscytuje się czymś ciągnąc przy tym. No i muszą być miękkie, by nie obtarły gołej skóry, bo jest odmiany nieowłosionej :) Nie znam się zupełnie na podszyciach, obroże nosi z rogza bez żadnego podszycia na krótkich spacerkach, bo na takich gdzie może biegać bez smyczy, zdejmuję mu obrożę.

Posted

to jak zdarza mu się pociągnąć i z szelek może próbować wyjść to ja bym wzięła guardy, a podszycie tak jak pisze gops weź z jakiegoś polarku (zwykłego albo minky). chyba, ze pies będzie w szelkach do wody wchodził, wtedy polarek tak średnio się nada.

Posted

Jak myślicie jakie szelki są najlepsze do canicrossu, tropienia , biegania przy rowerze i do zwykłych spacerów:
Szelki guard typu ManMat czy szelki norweskie typu Julius K9?

Posted

ja mam, tasma 2.5cm + eko, razem 3cm i łancuszek jest krociutki (tylko ja mam na psa 9 kilo:P) ;) chyba taki sam niezaleznie od szerokosci obrozy, bo w 2 cm jest identyczny

Posted

Pawss napisał(a):
Jak myślicie jakie szelki są najlepsze do canicrossu, tropienia , biegania przy rowerze i do zwykłych spacerów:
Szelki guard typu ManMat czy szelki norweskie typu Julius K9?

Raczej guardy.

Posted

wilczy zew napisał(a):
Czy ma ktos obroze 3cm z lancuszkiem z DS? Czy lancuszek jest krotki? Ladnie wyglada na szyji?

Ja mam 3cm z podszyciem, i jak dla mnie łańcuszek jest świetny.

Posted

Wrócę do tematu pasów... Potrzebuję pasu do canicrossu/dogtrekkingu, bo od opinania się linką porobiły mi się siniaki na biodrach (mam bardzo silnego psa). Chciałabym mieć lekki, wygodny, niezbyt szeroki pas, z dodatkowymi paskami między nogami. Moją uwagę przykuł pas Man Mata http://pelna-miska.pl/pl/p/ManMat-pas-Skijouring-Race-czerwony/2967 i ZeroDC http://zerodc.pl/product-pol-2264-Pas-do-canicrossu-i-skijoringu.html. ZeroDC jest szerszy i ma inny sposób mocowania linki - nie jest ona połączona z paskami między nogami. Który waszym zdaniem będzie lepszy?

Moje drugie pytanie dotyczy linki z amortyzatorem. Jaka długość jest najwygodniejsza? Chcę mieć jedną której będę używać do biegania i bikejoringu i mam problem z wyborem długości.

Posted

razed_in_black napisał(a):
norwegi czy też juliusy będą się gorzej przekręcały przy rowerze i będą bardziej przeszkadzały psu niż guardy ;)

Jeśli pies ciągnie to wszystkie szelki będą się przekręcać;).
Moje psy biegają przy rowerze i w guardach Manmata, i w Juliusach - przy czym żaden z nich nie ciągnie tylko biegnie równo ze mną - i wszystkie typy szelek się sprawdzają.