Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

asiak_kasia napisał(a):
2,5 cm u mojej suczy szersze obroże wyglądają kiepsko. Ona ma bardzo nieproporcjonalną szyję. Krótka i grubą. Jakbym ją zapakowała w 3cm albo więcej, to by wyglądała groteskowo :roll:
skusiłam się na wersję z łańcuszkiem, bo takiej obróżki nam brakowalo. Zobaczymy jak dojdzie. Jasna obroża u nas nie ma racji bytu. Piach, błotko, a suki latają luzem, więc potem doprać jasną obroże po spacerku, konsko-psim w lesie, to masakra. :shake:

Dobrze rozumiem posiadanie psa który się brudzi(ahh i ten biały kolor ..) dlatego zrezygnowałam z furkidzów bo nie dawały rady , ciemne blakły a jasne nie dopierały . Zawsze wszystkim zazdroszcze tych obróż z łańcuszkami są najładniejsze i bardzo mnie denerwuje fakt że mojego psa brudzą .

Nie mogę się doczekać odpowiedzi OMP jeśli wersja z tasiemką wyjdzie jakoś bardzo drogo (powyżej 50zł) to wezme najwyżej bez tasiemki samą taśme + pianke . Bo nikt inny nie robi takich szelek.

Posted

gops napisał(a):
Dobrze rozumiem posiadanie psa który się brudzi(ahh i ten biały kolor ..) dlatego zrezygnowałam z furkidzów bo nie dawały rady , ciemne blakły a jasne nie dopierały . Zawsze wszystkim zazdroszcze tych obróż z łańcuszkami są najładniejsze i bardzo mnie denerwuje fakt że mojego psa brudzą .

Nie mogę się doczekać odpowiedzi OMP jeśli wersja z tasiemką wyjdzie jakoś bardzo drogo (powyżej 50zł) to wezme najwyżej bez tasiemki samą taśme + pianke . Bo nikt inny nie robi takich szelek.

Biały pies pod tym względem to jest masakra...u mnie nie było by opcji zeby taki pies wyglądał na zadbanego. Joko ze swoim wilczastym/szarym futrem chodzi żółto-płowa. Niestety mają pełno gliny pod wierzchnią warstwą ziemi. I jak trochę popada to mamy bagno. A jak wyschnie, to z kolei tony piachu fruwają... :shake:
Spacer po łakach psy są zielone :evil_lol:
Dlatego ciemne obróżki to jedyne wyjście. Mamy taksówkę czerwono-beżową. I niestety brudzi się koszmarnie, co spacer ląduje w praniu :roll:

Zobaczymy jak się ten furkidz bedzie sprawdzał. Mam nadzieje, że da radę, bo kupę kasiory kosztował :eviltong: Przy moim skąpstwie 40zł na obroże to majątek:diabloti:

Posted

Obroże furkidz do trwałych niestety nie należą, szybko się brudzą, a po kilu praniach mechacą, jak stara koszula. Mimo wszystko są piękne i robią wrażenie.

A teraz zadam idiotyczne pytanie - jak działa półzacisk? Czy istnieje możliwość, że przy ewentualnym szarpnięciu psa do przodu, obroża się nie zaciśnie i pies z niej wyjdzie?
Nie mam na myśli martingale, ani łańcuszka, tylko coś takiego: http://allegro.pl/nowosc-kolorowa-odblaskowa-obroza-2-5cm-i3352327717.html

Posted

KAT2707 napisał(a):
Obroże furkidz do trwałych niestety nie należą, szybko się brudzą, a po kilu praniach mechacą, jak stara koszula. Mimo wszystko są piękne i robią wrażenie.

A teraz zadam idiotyczne pytanie - jak działa półzacisk? Czy istnieje możliwość, że przy ewentualnym szarpnięciu psa do przodu, obroża się nie zaciśnie i pies z niej wyjdzie?
Nie mam na myśli martingale, ani łańcuszka, tylko coś takiego: http://allegro.pl/nowosc-kolorowa-odblaskowa-obroza-2-5cm-i3352327717.html

A to mnie nie pocieszyłaś. Najwyżej obróżka bedzie tylko na wielkie wyjścia :diabloti:

a to działa sprawnie i jeżeli jest dobrze dobrane do psa, to ja nie widzę możliwości, żeby pies z tego wyszedł. Tyle tylko, że nie może być za luźne. My w taksówkach mamy takie własnie pół-zaciski i bez problemu się sprawują. ;)

Posted

asiak_kasia dzięki za odpowiedź. Ja już miałam wizję, że taka obroża zaciska się tylko wtedy, gdy prowadzę psa z odpowiedniej strony, inaczej luźno sobie "dynda".

Obroża z furkidz przynajmniej cieszy oko :diabloti:
Aha, nie pierz jej w pralce, ręcznie i to delikatnie. Na pocieszenie dodam, że szybko schnie, więc pływać może w niej śmiało.

Posted

Ja mam dwie obroże z Furkidz. Jedna ma już ponad rok i jest w dobrym stanie a noszona jest prawie codziennie a druga ma 7 miesięcy i jest w bardzo dobrym stanie i noszona codziennie, jedyny jej mankament to to,że lekko mi się przetarła ta ozdobna taśma w jednym miejscu.Pewnie jeszcze nie raz kupie u nich obroże ;)

Posted

Moja też ma się dobrze, przecież się w pralce nie rozleci :razz:.
Kolory nie są już tak intensywne, lekko się mechaci, więc nie jest to idealna obroża codziennego użytku na długie miesiące. To w końcu obroża wykonana z bawełny i trwałością nigdy nie dorówna zwykłym parcianym.

Mimo to jestem chyba masochistką, bo dla tych wzorów jestem gotowa za jakiś czas znów jakąś zamówić :diabloti:

Posted

KAT2707 napisał(a):

Jeśli obwód jest dobrze wyregulowany to nie ma szans żeby pies z takiej obroży wyszedł.

Mamy jednego furkidza i od wielu miesięcy był intensywnie używany i często prany. Kolorków dożo nie stracił, nie rzuca się to w oczy. Piorę go ręcznie, zazwyczaj mydłem lub proszkiem do prania i szczoteczką (bo inaczej nie chce się doprać), ale się nie zmechacił. Oprócz tego, że po jednym spacerze jest brudna to jestem zadowolona z tej obroży.

Posted

KAT2707 napisał(a):
A może to jest kwestia wzoru? Skoro Wasze obroże nie płowieją, a moja noszona przez bardzo spokojną sukę traci kolory i mechaci się... :hmmmm:

owszem :) masz 100% racji. mam z Furkidza 5 wzorków, w tym dwa limitowane - taki czerwony z prezentami i taki czarny z dyńkami. ten z dyniami był na psiej szyi kilka razy, bo mi go po prostu szkoda. ;) czekam znowu na Halloween. jest wyprodukowany z bardzo badziewnej bawełny - cienkiej i słabej jakości. natomiast ten czerwony z prezentami jest uszyty z bardzo grubej bawełny, na dodatek lekko śliskiej. Whisky mogłaby ją nosić codziennie, i jestem przekonana, że może po dopiero po 2 latach nadawałaby się do wyrzucenia. ;)

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
My też mamy nową obrożę, materiał w postaci bluzki kosztował mnie całe 2.30zł w lumpie. :D

Super wyszła :)
Dlaczego ja nie mam maszyny do szycia, a tyle pomysłów mam :placz::placz::placz:

Posted

KAT2707 napisał(a):
A może to jest kwestia wzoru? Skoro Wasze obroże nie płowieją, a moja noszona przez bardzo spokojną sukę traci kolory i mechaci się... :hmmmm:

Podobno różne wzorki z Furkidza są na różnych materiałach i nie wszystkie są tak samo wytrzymałe.

vege* napisał(a):
Super wyszła :)
Dlaczego ja nie mam maszyny do szycia, a tyle pomysłów mam :placz::placz::placz:

Szyj ręcznie :), trochę więcej roboty, ale jak się postarasz to na pierwszy rzut oka nie widać czy było szyte ręcznie czy maszyną ;)

Posted

A długo czekałyście na furkidzy? Wczoraj kasa poszła, w niedziele wybywamy na obóz i fajnie jakby doszła paczka przed wyjazdem.

Posted

Adzia123 napisał(a):

Szyj ręcznie :), trochę więcej roboty, ale jak się postarasz to na pierwszy rzut oka nie widać czy było szyte ręcznie czy maszyną ;)

Jakbym miała małego psa, który nie jest silny to moze bym szyła, ale przy Nuce nie zaryzykuję ;)

Posted

C&B napisał(a):
A długo czekałyście na furkidzy? Wczoraj kasa poszła, w niedziele wybywamy na obóz i fajnie jakby doszła paczka przed wyjazdem.

zamówiłam w poniedzłałek, dopiero w srode przelew dotarł z mojej winy, w czwartek obroża została wysłana i w poniedziałek doszła
czyli ok tydzień, być moze jak szybciej przelew dotrze to szybciej

Posted

Witam
Mam takie pytanie (może ktoś będzie wiedział). W niedzielę kupiłam z mama na wystawie 2 obroże. Jedna super pasuje i jest lekko luźna jak futro odrośnie suce będzie super pasować. Druga obroża jest chyba przyciasna, tzn da się ją założyć i niby było by ok, ale ze ściągnięciem jest problem (uszy urywa).
Obroża jest półzaciskowa na łańcuszek - czy ktoś próbował wydłużyć/wymieniać łańcuszek w obroży? Normalnie bym jakiś tam łańcuszek doczepiła i tyle, ale sunia to narwaniec i musi ten łańcuszek być wytrzymały na szarpania/napinania/ciągnięcia itp.

Obroża taka (ta jest dobra, 2ga ma inny kolor i rozmiar)

Posted

zahirka11 napisał(a):
ja wymieniałam sobie w Ds zacisk materiałowy na łańcuszek. pewnie wymienią ci na dłuższy. napisz do nich;-)

Ds cóż to jest, jestem trochę nie wtajemniczona... zazwyczaj kupuje smycze/obróżki które mi wpadną w oko i pasują do sierści :oops: