Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Aleksandrossa']Wstawiałam zdjęcia jak szelki odstają dla psa, widać że ten pasek jest za długi...
Cofnąć się da, ale co z tego jak po zrobieniu dwóch kroków znów wracają na swoje miejsce?[/QUOTE]

A teraz wchodzą w pachy :eviltong: to raczej nie kwestia przedniego paska...
Według mnie na 1 zdjęciu są za małe i będą obcierać.

Posted

Może to zależy od przyszycia tych skośnych pasków? Jeśli przód jest luźny, żeby ta druga część nie wchodziła pod pachy, to szelki i tak będą wchodzić pod pachy (jak pies będzie się ruszać), a w przodzie zrobi się przerwa (i pies w czasie szaleństw może wsadzić tam łapę i wyjść z szelek).

U nas norwegi mają chyba trochę za wysoko ten przedni pasek :hmmmm: i w ogóle czasem koślawo leżą, ale nie wydaje mi się, żeby psu było w nich niewygodnie.

A tutaj weszły pod pachy, ale przód luźny, wydaje mi się, że te szelki po prostu tak mają.

Posted

Aleksandrossa mam pytanie :cool3: ten pasek co jest na około klatki piersiowej jest dopasowany najbardziej jak się da czy w miarę luźny?
Coś dziś u swojej psicy zauważyłam ale chce najpierw zobaczyć czy dobrze myśle :cool3:

Posted

Ja bym tego paska nie skracała- jak jest luz, to przynajmniej mogą się przesuwać, a jak będą 'na styk', to mogą obcierać przy chodzie, bo będą leciały do przodu... Poluźniłabym jedynie obwód.

Posted

[quote name='rika'] Poluźniłabym jedynie obwód.[/QUOTE]

Właśnie, obwód :cool3:
Dzisiaj regulowałam norwegi Kali bo małpa schudła i wyregulowałam najciaśniej jak się dało ;) No i co się stało? z przodu luz a taśma blisko łap nigdy mi się tak nie robiło :razz: zrobiłam więcej luzu i szelki leżały jak powinny ;)

Posted

[quote name='xxxkaluniaxxx']Właśnie, obwód :cool3:
Dzisiaj regulowałam norwegi Kali bo małpa schudła i wyregulowałam najciaśniej jak się dało ;) No i co się stało? z przodu luz a taśma blisko łap nigdy mi się tak nie robiło :razz: zrobiłam więcej luzu i szelki leżały jak powinny ;)[/QUOTE]

No właśnie dlatego pytałam, czy można je przesunąć do tyłu :cool3: my mamy dość luźne i żadnych otarć, czy dyskomfortu, szelki normalnie 'chodzą', a przedni pasek jest nawet może dłuższy, niż u Aleksandrossy ;)

Posted

[quote name='Kasi i Lena']Jedna z dogomaniaczek pisała już dlaczego szelki uciekają do przodu. To wina tych skośnych pasków są chyba za krótkie, pod zbyt mały kątem wszyte.[/QUOTE]

A mi się wydaje, że każde tak uciekają... W końcu jak pies idzie/biegnie, to rusza łopatkami i chcąc, nie chcąc szelki lecą do przodu- dlatego sądzę, że lepszy dłuższy pasek, niż taki 'na styk'. A jak poluźni się obwód, to te skośne paski też trochę inaczej się ułożą...

Posted

No jak my przez chwilę miałyśmy norwegi, to miałam wrażenie, że się cały czas wbijają w pachy, do tego strasznie się przekręcały (jak je mocniej wyregulowałam to pies nie chciał w nich chodzić, bo się wbijały pod pachami). Także poszły do nowego właściciela, a ja się biję z myślami, czy spróbować jeszcze raz czy sobie dać spokój i zostać przy guardach...

[quote name='rashelek']Może mi któraś z was polecić jakieś odblaskowe/ledowe obroże? Najlepiej to 2-2,5cm i z gotowców, może w którejś sieciówce takie znajdę?[/QUOTE]

Się spytam jeszcze raz, bo widzę, że zaginęłam w norwego-problemach :lol:

Posted

[quote name='Victoria']jak sa za krotkie to szelki spadaja do dołu jak u Duffla
Ja mam bardzo krótkie te skośne paski ale nic mi do przodu nie leci

[quote name='rika']A mi się wydaje, że każde tak uciekają... W końcu jak pies idzie/biegnie, to rusza łopatkami i chcąc, nie chcąc szelki lecą do przodu- dlatego sądzę, że lepszy dłuższy pasek, niż taki 'na styk'. A jak poluźni się obwód, to te skośne paski też trochę inaczej się ułożą...
Mi nic nie ucieka i się nie przekręca nawet jak Nuka biega :)

[quote name='rashelek']No jak my przez chwilę miałyśmy norwegi, to miałam wrażenie, że się cały czas wbijają w pachy, do tego strasznie się przekręcały (jak je mocniej wyregulowałam to pies nie chciał w nich chodzić, bo się wbijały pod pachami). Także poszły do nowego właściciela, a ja się biję z myślami, czy spróbować jeszcze raz czy sobie dać spokój i zostać przy guardach...

Ja sobie super wymierzyłam norwegi i przy nich zostanę :) Mam też jedne guardy ale rzadko ich używam :)

Posted

a moja Brum ma dobrze wymierzone norwegi, nic jej nie odstaje, nie przekręca się itp., paska na klatce nie ma ciasnego, ale też nie jest luźny ;) nie wiem czy wstawiałam jej zdjęcia bokiem, i czy mam w ogóle, ale jakby co mogę pokazać

Posted

[quote name='Unbelievable']a moja Brum ma dobrze wymierzone norwegi, nic jej nie odstaje, nie przekręca się itp., paska na klatce nie ma ciasnego, ale też nie jest luźny ;) nie wiem czy wstawiałam jej zdjęcia bokiem, i czy mam w ogóle, ale jakby co mogę pokazać[/QUOTE]

Pokaż!
Ja właśnie fotografuję psa, szelki się ułożyły, ale ciągle coś mi nie leży...

Posted

U mnie wygląda to tak :cool3: od góry lepiej widać niż z boku ;)

Wyregulowane tak że mały luz ale spokojnie mogę rękę pod nie włożyć ;) taśma jest miękka więc rozłazi się na boki a nie odstaje z przodu :lol:

i dużo więcej luzu szelki leżą jak powinny ;)

Podobne foto mogę dać z julkami ;) jak są wyregulowane na jak najmniej luzu szelki włażą w pachy a jak luzu jest więcej to trzymają się tam gdzie mają ;)

wydaje mi się że sporo zależy od budowy psa :lol: np moja Kala tuż za łapami ma obecnie obwód 64cm a 3cm dalej od łap ma już 66cm :razz:

Posted

Nasze norwegi też idealnie leżą - nic się nie przekręca. Wydaje mi się, że poziomy pasek też jest ok. A zapasu za łapami mają akurat tyle, że mieści się pod nimi zimowe ubranie :D

Posted

No to teraz ja ;)

Nasze szelki się rozchodził, pasek przedni nie jest już sztywny, dlatego porobiłam kilka zdjęć, bo ciągle coś mi w nich nie leży.

Zdjęcia psa z profilu. I nie wiem czy to moja wyobraźnia, ale mimo psiego "wola" widać jak przedni pasek ciut odstaje, pasek na obwodzie jest dość luźny, nie wpija się w pachy. Może nawet jest za luźny, bo szelki mają tendencję do przekręcania.
KLIK i KLIK

Patrząc z przodu na psa, wszystko wydaje się w porządku, zarówno jak pies stoi i siedzi.
KLIK i KLIK

Jednak to chyba tylko złudzenie, bo po zadarciu głowy przez psa, mamy taki widok:
KLIK

Ostatecznie, mój wniosek jest taki, że przedni pasek jest trochę za nisko. Zgadzacie się z tym?

PS Przepraszam za te "klik, klik", ale chciałam w jednym poście umieścić wszystkie zdjęcia, a że nie umiem skracać linków, to postanowiłam je wsadzić w formie odnośnika :)

Posted

[quote name='Unbelievable']izmado, według mnie te szelki są bardzo ok ;)[/QUOTE]

Mimo, że ja nie jestem przekonana, to uważam, że to najwygodniejsze szelki jakie do tej pory miałyśmy. I chyba w niedługim czasie kupię drugie, z mniej brudzącej taśmy.

Czy ktoś jeszcze chce mnie przekonać, że szelki są super dopasowane? Pliska, pliska! ;)