Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no wlasnie nie wiem, co z tymi paskami na barkach. tez mi sie wydaje, ze kiedy ten pasek jest luzny, to szelki lepiej leza.
ale dzis je wydluzylam, to jak jechalysmy na rowerze, to jej sie strasznie przesuwaly te szelki.

ona ma duza roznice miedzy szyja i tym miejscem, gdzie powinien opierac sie ten pasek i jak biegnie i jej to podejdzie do gory, gdy nie jest ciasno opiete, to jej sie przesuwa.

ogolnie chyba nie jest jej niewygodnie, kiedy ma to tak ciasniej zalozone. przynajmniej nic na to nie wskazuje.

jestem bardzo zadowolona z tych szelek.
jak widac pies mokry, wiec porzadnie przetestowal, a my jezdzimy w nich do roboty i ona biega po modernizowanych walach nadrzecznych, gdzie jest pelno gliny itd i brud sie za bardzo nie trzyma mimo ze z wierzchu jest ta walaca po oczach cytrynka.

Posted

Unbelievable napisał(a):
ja też bym jej zwiększyła obwód na barkach ;) bo szelki leżą za wysoko i trochę włażą pod pachy

Dokładnie :) szelki też bym poluźniła trochę ;)

Posted

Śliczne te szeleczki :). Miałam Skwarowi brać na urodzinki guardy miętowe, ale ta cytrynka mnie zaczyna bardzo kusić :evil_lol:. Jeszcze się namyślę, bo do urodzin psiaka mam trochę czasu.
Ja też bym poszerzyła te paski na barkach, bo widać, że szelki leżą trochę za wysoko. A jakby przód był luźniejszy to od razu nie wchodziłyby tak w pachy.

Posted

[quote name='Marchewkowy']Do AD wróciła taśma agility i nie wiem z czym połączyć tj taśma, eko, nitki...
Jakieś pomysły?

jutro zrobię Ci zdjęcie naszej obroży agilitowej, bo moim zdaniem to które mam to idealne połączenie ;)

Posted

Kurde ja nie wyobrazam sobie jazdy z psem na rowerze w szelkach xd chyba bysmy sie zabily obie. Moj pies biegnie w obrozy z lancuszkiem a wolalabym szelki w sumie.. Tylko sie strasznie boje ze nie bd miala wystarczajacej kontroli nad nia.

Zolte szele sliczne i psu w nich slicznie aleu mnie na fonie wygladaja na zielone xd

i jestem dzielna bo nie zamowilam furkidzow pomimo ze mam kase ;d

Posted

ja jezdze z kundlem normalnie po trasie. czesc przebiega luzem, ale jak jade po drodze, gdzie jezdza samochody i autobusy to musi byc przypieta. i nie wyobrazam sobie trzymac smyczy w rekach, bo to niebezpieczne. pies jest wtedy na poziomie przedniego kola i w razie czego moze nawet przypadkowo zabiec droge.

dlatego trzymam psa przypietego pod siodelkiem, a smycz jest tak krotka, zeby w razie czego nie mogla wybiec mi przed rower.

inna sprawa, ze moj pies zajarzyl na czym polega wspolna jazda na rowerze w 15 minut i po prostu to pokochal. nastepnego dnia po pierwszej probie juz ja wzielam do pracy i musiala biec normalnie droga.
moj pies widzac rower wyje z radosci. a kiedy przy rowerze biegnie, ma w dupie totalnie caly swiat.

Posted

to ja smycz w ręku trzymam dla bezpieczeństwa, tak na wypadek jakby we mnie jakiś samochód wjechał. gdyby pies był na stałe do roweru przyczepiony to w razie uderzenia poleciałby razem z rowerem, a to z pewnością dobre by nie było.

Posted

ja uwazam, ze trzymanie smyczy w rece jest niebezpieczne nie tylko dla rowerzysty, ale takze dla innych uczestnikow ruchu drogowego i nie powinno sie tak robic wyjezdzac na trase, gdzie jezdza samochody.
pies moze sie nawet potknac biegnac i wtedy ciagnie rower za soba do przodu i w razie czego jest pozamiatane. moze tez sie zarzyc, ze rowerzysta pusci smycz, ze pies pociagnie i smycz wyleci z reki i w kazdym z tych przypadkow przy wiekszym ruchu na drodze jest po psie.
znacznie wiecej nebezpieczenstwa wynika z trzymania smyczy w rece i istnieje znacznie wieksze prawdopodobienstwo, ze takie okolicznosci sie pojawia niz ze samochod wjedzie w rowerzyste szczegolnie jesli sie przestrzega przepisow ruchu drogowego.

Posted

może i tak, nie mam doświadczenia w używaniu tych "dodatków" do roweru, od zawsze jak brałam psa na wycieczki rowerowe w miejscach gdzie musiał być zapięty trzymałam smycz w jednej ręce, drugą trzymałam kierownice. Mam wtedy 100% kontroli nad psem i w razie czego mogę go przyciągnąć albo puścić.

Posted

ja uwazam, ze trzymajac jedna reka kierownice i smycz nie masz 100% kontroli nad psem. co wiecej twoj czas reakcji na to, co zrobi pies jest automatycznie wydluzony. a trzymanie przez kilkanascie km kierownicy jedna reka nie jest wygodne.
ja dopiero od dwoch dni mam ten wysiegnik trixie pod siodelko. wczesniej po prostu przekladalam pod siodelkiem smycz przepinana.

smycz musi miec taka dlugosc, aby pies mogl swobodnie biec i dostosowywac swoja predkosc do predkosci roweru. ja mam taka dlugosc, ze suka nie moze wyprzedzic roweru ani tez zostac za bardzo z tylu. tak jest komfortowo i dla mnie i dla niej.

Posted

ja zwykle jak zabieram psa na wycieczkę rowerową wybieram trasę gdzie przez większość czasu biegnie on bez smyczy ;) a chwile gdy jest zapięty to zwykle max 20 min, pomijając fakt, że ja nawet bez psa trzymam kierownicę jedną ręką ;)

Posted

ja trzymam smycz z psem/psami w ręce, którą trzymam też kierownicę, warunek to pies nie może ciągnąć ;) ale ja jeżdżę tylko po polach, jakoś nie za bardzo chcę psa męczyć bieganiem po asfalcie

Posted

przez pole to kundel cisnie luzem.
a po asfalcie tez kawalek musi, gdyz nie przefruniemy.

ja w sumie nie chodze z psem "na rower". po prostu mam jeden kontrakt, gdzie mi blizej rowerem i moge zabrac kundla, wiec codziennie ze mna jezdzi.

Posted

Unbelievable napisał(a):
ale ja jeżdżę tylko po polach, jakoś nie za bardzo chcę psa męczyć bieganiem po asfalcie

dokładnie, u mnie jazda drogą ogranicza się tylko do tego że jakoś do lasu/paru dojechać trzeba :)

Posted

aniusia a jak to jest jak pies pociągnie w bok?? nie lecisz wtedy z rowerem na glebe ?? xd

ja mam do roweru smycz 80cm, także nie ma opcji zeby mi pies wybiegł przed rower. w zasadzie nie trzymam jej w reku, tylko bardzo malą rączke mam założoną na nadgarstek tak ze normalnie moge trzymac kierownice. czasami tylko mam ją w ręku, ale kierownice i tak zawsze trzymam dwiema rękami.
a pies wie ze ma biec koło mojej nogi a nie przedniego koła. mamy komendę na to w razie jakby zapomniał. nie wyobrażam sobie skręcania z psem obok przedniego koła :)