Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja dla swoich wyrośniętych haszczaków mam manmaty rozmiar M i są idealne. Na przodzie leżą dobrze, a i ten tylny pasek nie zostaje zbyt długi. Tą odstającą końcówkę przeciagnęłam przez to oczko gdzie tasma przechodzi przez górny pasek i nie odstaje, chociaż myslę, ze przez dolny też by dało radę i by nie wyglądał tak źle.

Posted

[quote name='P&Rubi']Potrzebuję jakiejś delikatniejszej wersji kolczatki... Zrobiło się ciepło i wszędzie jest pełno ludzi, a mamy jeszcze trochę problemów z agresją lękową i chcę mieć pewność, że w razie czego psinę utrzymam. :mad: Sunia ogólnie jest wrażliwa, teraz na lato jest ostrzyżona, więc takie standardowe kolce odpadają, a nie chcę też jej ciągle męczyć halterem. Myślałam o czymś takim [URL]http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/31/36/92/82/3136928292[/URL] jest szersza (4,5cm), więc nacisk lepiej się rozkłada, ale z drugiej strony nie ma pół-zacisku więc cały nacisk idzie na przód szyi. :roll: I te malutkie kolce, sprawiają mniejszy ból od tych dużych czy wręcz przeciwnie, kłują jak szpileczki? Co o tym myślicie? ;)[/QUOTE]
ja sądzę że chyba nie masz pojęcia o działaniu kolczatki, poczytaj jak prawidłowo się takową zakłada :)
generalnie pies idący na luźnej smyczy nie powinien czuć żadnego kłucia, więc każda kolczatka się nada

Posted

[quote name='gops']widziałam identyczny model z pianką zamiast polaru takie pomarańczowe były też trixie,.

[URL]http://allegro.pl/szelki-fusion-z-neoprenu-odblask-s-m-trixie-20611-i3160813104.html[/URL][/QUOTE]

O, te są idealne, jeśli się psy wpasują w rozmiar! Bo szukam dla swojej i Deksia. Dzięki :D

[B]P&Rubi[/B], weź normalne kolce, średniej długości, nieostre, najlepiej zapinane na pasek, kolce mają być na "szczycie" szyi, zaraz za uszami. Jeśli się będziesz tak czuła pewniej, to pod spód możesz suce założyć normalną obrożę i smycz z dwoma karabińczykami przypiąć tu i tu. Kolczatka nie ma kłuć psa cały czas, to mają być krótkie impulsy, jeśli nie wiesz dokładnie jak to zrobić to poszukaj kogoś w swojej okolicy co wie, co i jak. Zwróć uwagę, że przeciętny pies w kolczatce i tak ciągnie właściciela na wszystkie strony - źle założone kolce, za duże, założone za luźno, niedobrane, po prostu nie działają tak, jak powinny. Weź też pod uwagę, że są psy, na które kolczatka działa pobudzająco ;)

Posted

A dlaczego kolczatka, a nie szelki z zapięciem do smyczy z przodu? Kolczatka zadaje ból. To może, ale nie musi powstrzymać przez ciągnięciem. A takie szelki uniemożliwiają ciągniecie. Najlepsze są guardy z kółkiem do smyczy na dolnym pasku. Sa tez takie podobne do norweskich, z polzaciskiem na klatce piersiowej, ale przecież nie o to chodzi, żeby się zaciskały, tylko żeby odwracały psa.

Przy używaniu kolczatki może się zdarzyć, ze pies nauczy się ignorować ból żeby tylko dostać się do celu.

Posted

[quote name='Avocado98']A dlaczego kolczatka, a nie szelki z zapięciem do smyczy z przodu? [B]Kolczatka zadaje ból.[/B] To może, ale nie musi powstrzymać przez ciągnięciem. A takie szelki uniemożliwiają ciągniecie. Najlepsze są guardy z kółkiem do smyczy na dolnym pasku. Sa tez takie podobne do norweskich, z polzaciskiem na klatce piersiowej, ale przecież nie o to chodzi, żeby się zaciskały, tylko żeby odwracały psa.

Przy używaniu kolczatki może się zdarzyć, ze pies nauczy się ignorować ból żeby tylko dostać się do celu.[/QUOTE]
niemożliwe!

Posted

Obrożoholicy potrzebuję pomocy. :cool3: Otóż poszukuję obroży nie za kosmiczną kwotę, ale wytrzymałą dla szczeniaka (pinczer miniaturowy). Przypatrywałam się obrożom [B]taks[/B], jednak do wyboru czegokolwiek potrzebuję zebrania wszystkich dostępnych tasiemek w jednym miejscu, a nic takiego u taks niestety nie znalazłam. Furkidzy na początek odpadają, bo z tego co o nich słyszałam są to obroże dość mało wytrzymałe. Skóra na okres letni raczej nie pasuje. Zapomniałabym - przez tydzień szczeniak będzie mógł się taplać w jeziorze. Z góry dziękuję za pomoc. ;)

Posted

To ja jeszcze ostatnie, malutkie pytanko :oops: Czy ktoś z Was ma taką smycz?
[IMG]http://www.hanama.pl/Allegro_aukcje/Lord/470/Smycz_Ringowka_ze_skory_natluszczanej_zaplatana_250cm_300cm_6.JPG[/IMG]

Są różne długości i szerokości ale chodzi mi o tą najwęższą - 1cm. Jest to smycz firmy Lord.
Jakiej wielkości jest ten karabińczyk? Jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić w rzeczywistości a może ktoś ma i wstawiłby fotę :roll:

Posted

Powiedzmy, że chcę używać kolców niepoprawnie. ;) Jak już mówiłam suka jest wrażliwa, więc zapinać ich za uszami nawet nie ma potrzeby, tym bardziej, że nie używam ich codziennie. Chciałabym tylko wiedzieć czy taka kolczatka z malutkimi kolcami http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/31/36/92/82/3136928292 działa delikatniej od takiej standardowej?

[quote name='Avocado98']A dlaczego kolczatka, a nie szelki z zapięciem do smyczy z przodu? Kolczatka zadaje ból.

Spokojnie, mój pies nie ciągnie na smyczy. Myślałam nawet o tych szelkach, ale w nich trudno by było wykonać jakąś korektę gdy widzę, że pies się nakręca. Poza tym wątpię, że na nich utrzymam psa ważącego tyle co ja, gdy wpadnie w panikę. ;)

Posted

barberry ja miałam z Lorda identyczną co pokazałaś, ale na 1cm.
Powiem szczerze że niby w opisie natłuszczana, ale nie umywa się z miękkością ( bo oto zazwyczaj chodzi w natłuszczanych, żeby nie ślizgała się w dłoni i nie pażyła) do Dingo.
Plus ja trafiłam na krzywo wycięta skórę.

Dingo ma takie smycze, najcieńsze szerokość 0.8 cm.
Miałam taka , była troszkę za cienka dla nas ( teraz mam 1.2 cm z tej serii) , lecz karabińczyk był mniejszy :)

Posted

[quote name='zahirka11']
a to nasze obróżki odkupione z dgm:loveu:

Ale fajnie mu w tym kolorku :D Aż mam ochotę kupić mojemu sznupciowi coś w tym kolorze :eviltong:

Mam pytanko. Czy ma ktoś może zdj sznaucerka w maści P&S (lub czarno srebrnego) z fioletową obrożą/szelkami?

Posted

[quote name='Dioranne']Obrożoholicy potrzebuję pomocy. :cool3: Otóż poszukuję obroży nie za kosmiczną kwotę, ale wytrzymałą dla szczeniaka (pinczer miniaturowy). Przypatrywałam się obrożom taks, jednak do wyboru czegokolwiek potrzebuję zebrania wszystkich dostępnych tasiemek w jednym miejscu, a nic takiego u taks niestety nie znalazłam. Furkidzy na początek odpadają, bo z tego co o nich słyszałam są to obroże dość mało wytrzymałe. Skóra na okres letni raczej nie pasuje. Zapomniałabym - przez tydzień szczeniak będzie mógł się taplać w jeziorze. Z góry dziękuję za pomoc. ;)

Może z Hammiltona? http://sklep.canifel.pl/category/obroze-i-smycze-hamilton-obroze-obroze-na-klik

Posted

[quote name='P&Rubi']Powiedzmy, że chcę używać kolców niepoprawnie. ;) Jak już mówiłam suka jest wrażliwa, więc zapinać ich za uszami nawet nie ma potrzeby, tym bardziej, że nie używam ich codziennie. Chciałabym tylko wiedzieć czy taka kolczatka z malutkimi kolcami http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/31/36/92/82/3136928292 działa delikatniej od takiej standardowej?

To po co kolce? Skoro "nie ma potrzeby" to kup półzacisk z łańcuszkiem, wyreguluj "na styk" - pies Ci nie wyjdzie. Nieprawidłowo stosowane kolce są bez sensu. Jak nie wiesz, jak używać, to lepiej wcale. Kolce MAJĄ boleć, tylko to nie jest ciągły nacisk na psią szyję (dopasowuje się tak, żeby były wysoko, ale nie wrzynały się w psie ciało :roll:), tylko to ma być krótki, jasny sygnał, impuls. Pies przerywa niepożądane zachowanie - luz, pochwała, nagroda.

[quote name='P&Rubi']Myślałam nawet o tych szelkach, ale w nich trudno by było wykonać jakąś korektę gdy widzę, że pies się nakręca. Poza tym wątpię, że na nich utrzymam psa ważącego tyle co ja, gdy wpadnie w panikę. ;)

Można użyć zwyczajnych szelek do korekty, tylko trzeba w to włożyć więcej wysiłku i mieć z psem wypracowane to i owo. Piszesz, że suka jest wrażliwa, może potrzeba po prostu więcej pracy nad tymi zachowaniami, albo inaczej rozplanowaną pracę, zamiast kolców? Albo zapinany łańcuszek, tylko porządny?

Posted

[quote name='Ewa&Duffel']Pochwalimy się nowościami z Pawsitive Dog Design, które mamy co prawda już jakiś czas, ale dopiero teraz pogoda zaczęła sprzyjać obfoceniu ich ;) [/QUOTE]

Cudnie Duffelkowi ! :loveu: Jak ja bym chciała zeby Figa tak grzecznie siedziała chociaż przez minutę.....zrobienie mojej zdjecia graniczy z cudem.

[quote name='konikowa']....
Ja już nie mogłam się powstrzymać i zamówiłam dziewczynom po 2 obróżki od Taks. Znowu mam fazę na to, żeby nosiły takie same więc dostanę fioletowe kwiatki i zieloną "trawkę" :)[/QUOTE] Zamowiłas przez PW ? Ja sie cały czas czaje na obroze od taks ale lubie widziec to co zamawiam. Ma dostepne zdjecia wzorkow czy sie zamawia w ciemno?:)

[quote name='zahirka11']....a to nasze obróżki odkupione z dgm:loveu:
P.S przepraszam za jakość ale aparat mi się zepsuł:oops:[/QUOTE] Super, szczególnie ta limonka !!!!:)

[quote name='razed_in_black']uwielbiam sprzet z gadżeciaków i dog style :)[/QUOTE] DS :loveu: sama zastanawialam sie nad norwegami z sarenkami tylko chcalam do tego brazowa lub czerwona tasme :) Ostatecznie zamwowilam wiewióry ale te sareniki sa nadal bardzo mnie korcą :P

Posted

nasza 4cm taksówka , obroża idealna na każde błoto już przetestowana i w wodzie i w błocie i póki co nr 1 , specjalnie kupiłam takie kolory żeby nie straciły koloru z czasem i mój ulubiony zacisk martingale .

suka w kurczaczkach kiedy indziej jak będzie coś na niej widać :) ale kurczaczki są przepiękne , będą mniej wytrzymałe bo calkiem inna taśma ale są naprawde piękne .

Posted

Hej, powiedzcie mi proszę, czy kupując ManMaty z Prodoga ten rozmiar szyi to jest rzeczywiście rozmiar szyi psa (tam gdzie obroża) czy rozmiar tego miejsca, gdzie powinna leżeć ta przednia obręcz w szelkach? Czytam o tych rozmiarach, które macie i już się gubię :shake: .

Czemu skóra nie nadaje się na lato? Wydaje mi się że pinczer mini, zwłaszcza szczeniak, to nie jest jakiś potwór, który porozrywa taśmy, rozwali zatrzaski i generalnie będzie niszczył każdą obrożę, którą się na niego włoży. Trochę chyba dorabiacie problemy - to będzie bardzo małe i drobne zwierzątko, a nie ciskające się na końcu smyczy rozwścieczone 70kg bydle.

Posted

[quote name='gato']Hej, powiedzcie mi proszę, czy kupując ManMaty z Prodoga ten rozmiar szyi to jest rzeczywiście rozmiar szyi psa (tam gdzie obroża) czy rozmiar tego miejsca, gdzie powinna leżeć ta przednia obręcz w szelkach? Czytam o tych rozmiarach, które macie i już się gubię :shake: .
.[/QUOTE]
każde guardy powinny leżeć na "barkach" jaki byłby sens w szelkach które i tak mają obręcz przednią jako obroże .
moje manmaty leżały idealnie na "barkach" . a ta przednia obręcz się fajnie dopasowuje bo w tych samych szelkach prowadziłam suke 17kg i suke 22kg która była niby sporo większa .

Posted

gops, przeczytaj proszę jeszcze raz co napisałam a potem odpowiadaj. WIEM gdzie powinny leżeć szelki, pytam o to, który rozmiar jest brany pod uwagę w rozmiarówce ManMat, ponieważ producent pisze o rozmiarze SZYI (patrz strona Prodoga) - dla mnie "szyja" jest tam gdzie obroża, a nie tam gdzie powinny być szelki. Chcę wiedzieć co mam mierzyć, żeby je dobrze dobrać - a chyba sama przyznasz, że psy są szersze w barkach niż w szyjach.

EDIT: Weszłam na czeską stronę MM i znalazłam. Rozmiar szyi to rzeczywisty obwód szyi, a nie barków. Dziwne żeby szelki dobierać po tym rozmiarze, no ale skoro tak ma być to ok :D .

Posted

[quote name='gato']
EDIT: Weszłam na czeską stronę MM i znalazłam. Rozmiar szyi to rzeczywisty obwód szyi, a nie barków. Dziwne żeby szelki dobierać po tym rozmiarze, no ale skoro tak ma być to ok :D .[/QUOTE]

Kurczę, ale to trochę dziwne. Bo najmniejsze szelki guardy mają bodajże 42 cm w tym wymiarze. Widział ktoś małego psa o szyi 42 cm? Moja 11kg suka, zbudowana mocniej niż powiedzmy borderek, ma 30 cm w szyjce. Tak z ciekawości - czy jak już zamówisz szele i przyjdą, to mogłabyś zmierzyć tę przednią obręcz i napisać, jaka jest w stosunku do obwodu psiej szyi oraz obwodu w najszerszym miejscu na barkach?

Posted

No dziwne, dziwne - ale tam wyraźnie napisali, że obwód szyi = rozmiar obroży.

No mój pies, raczej nie mały, ma 45cm w szyi, więc klasyfikuje się na rozmiar XS (chyba pierwszy raz :D ), mam tylko nadzieję, że na jej klatę te szelki wejdą, bo jak XS będzie miała regulację klaty do ponad 70cm (moja ma coś koło 72), to nie chcę wiedzieć jaką regulację mają XL o XXL i reszcie nie wspominając! :crazyeye:

Jasne, mogę to zmierzyć, tylko pewnie będę je zamawiała pod koniec miesiąca. BBeta, chyba pisała wcześniej że ma XS więc może ona mogłaby podać wymiary?

A tak nawiasem to jakiej Zu jest wielkości, w sensie wzrostu?

Posted

[quote name='gato']gops, przeczytaj proszę jeszcze raz co napisałam a potem odpowiadaj. WIEM gdzie powinny leżeć szelki, pytam o to, który rozmiar jest brany pod uwagę w rozmiarówce ManMat, ponieważ producent pisze o rozmiarze SZYI (patrz strona Prodoga) - dla mnie "szyja" jest tam gdzie obroża, a nie tam gdzie powinny być szelki. Chcę wiedzieć co mam mierzyć, żeby je dobrze dobrać - a chyba sama przyznasz, że psy są szersze w barkach niż w szyjach.

EDIT: Weszłam na czeską stronę MM i znalazłam. Rozmiar szyi to rzeczywisty obwód szyi, a nie barków. Dziwne żeby szelki dobierać po tym rozmiarze, no ale skoro tak ma być to ok :D .
mogą sobie pisać co chcą :) miałam te szelki i ten obwód nie był szyi tylko tej obręczy , inaczej na moją suke wszystkie by były za duże a nosiła Ske i były ok .

Posted

40 cm w kłębie, klata 54-56 cm. Ona jest niewymiarowym zwierzęciem i zazwyczaj niewiele "sklepowych" rzeczy na nią pasuje ;)

Posted

[quote name='evel']40 cm w kłębie, klata 54-56 cm. Ona jest niewymiarowym zwierzęciem i zazwyczaj niewiele "sklepowych" rzeczy na nią pasuje ;)[/QUOTE]
xxs na pewno będą dobre, widziałam w manmtach na zagranicznej stronie jakiś czas temu jrt w manmatach nie wiem jaki rozmiar ale obstawiam że njamniejszy a Zu jest większa niż jrt chyba .
to jest obwód barków nie szyi . mimo że pisze inaczej.

tak na przyszłość jakbyś chciala kupić

Posted

[quote name='gops']xxs na pewno będą dobre, widziałam w manmtach na zagranicznej stronie jakiś czas temu jrt w manmatach nie wiem jaki rozmiar ale obstawiam że njamniejszy a Zu jest większa niż jrt chyba .
to jest obwód barków nie szyi . mimo że pisze inaczej.

Tak, raczej jest ;)

To trochę głupio, że wprowadzają klientów w błąd :roll: