Korenia Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Ja do pociągu zawsze biorę guardy i obrożę, do tego smycz z dwoma karabińczykami. W guardach łatwo psa podsadzić, wyciągnąć itp. Quote
gato Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 To czemu nie kupisz mu po prostu łańcuszka albo obroży z pełnym zaciskiem? Psy, które bardzo chcą wyjść z szelek wyjdą. Z guardów też, jak ubzdurają sobie, że to konieczne ;) . Moje psy w pociągu jeżdżą w normalnych obrożach, nigdy nie miałam z nimi problemów :shake: . Szelek na peronie sobie nie wyobrażam, ale może dlatego, że mam dużego czarnego psa w wielkim kagańcu, który dzieli razem ze mną raisefieber, jak również chętnie zdzieli tym namordnikiem każdego kto stanie jej na drodze do pociągu :diabloti: . Głowa psa musi być pod kontrolą. Jak głowa nie pójdzie, to i reszta psa zostanie. Quote
katasza1 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 nie chodzi o to ze on chce bardzo z czegokolwiek wyjsc, jak sie czegos przestraszy to przewaznie chowa sie za mnie a nie biegnie na oslep. chodzi o to ze jak sie przestraszy to z obrozy latwiej wyciagnac tylko glowe niz przelozyc wszystkie lapy (co trwa chwile dluzej) a psa bede miala caly czas na oku, ale np. podczas wkladania walizki o pociagu itd wystarczy sekunda zeby mu leb wylazl. Ja wiem ze to male prawdopodobienstwo, ale jednak jest. Zrobie tak jak pisze korenia. Bedzie mial obroze polzaciskowa i szelki do tego smycz przyczepiona do jednego i drugiego. No i faktycznie, szelki maja jeszcze te przewage ze mozna psa na nich podniesc. poszukam jutro guardow w zoologu a jak nie to zamowie te http://allegro.pl/szelki-guard-seria-twist-mix-kolorow-rozm-s-i2936573753.html Nie wiem jak czy bede miala z nim problem czy nie, bo nigdy tak dlugo nigdzie nie jechalismy a czeka nas 10 godzinna podroz i wole nie sprawdzac czy bedzie ok z obroza czy nie, jak bedzie juz za pozno. Wiec bedzie mial jedno i drugie. Quote
Unbelievable Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 katasza1 napisał(a):z obrozy latwiej wyciagnac tylko glowe niz przelozyc wszystkie lapy (co trwa chwile dluzej) . mi z obroży pies nigdy nie wylazł, z szelek niezliczoną ilość razy- tak jak pisałam, z półzaciskowej dobrze wyregulowanej nie wyjdzie, a z szelek wyjść to też chwila nieuwagi Quote
katasza1 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Dlatego bedzie i obroza polzaciskowa i szelki, dzieki za pomoc :) Quote
Korenia Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 katasza1 napisał(a):Dlatego bedzie i obroza polzaciskowa i szelki, dzieki za pomoc :) Polecam wziąć takie 'pociągowe' szelki odrobinę szersze - jak normalnie np. 2 cm nosi to wziąć 2.5 cm czy nawet 3 cm ;) Potem do samochodu te się przydadzą takie szerokie. Ja bardzo często wysadzam/wsadzam Amy za szelki, a wygodniej jest robić to w szerszych. Quote
KT Arts Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 zawsze można dobrze dopasować szelki i dobrze zapiąć obrożę a psa prowadzić i na tym i na tym :) ja kiedyś tak robiłam jak szłam do weta :) niuf trochę sobie waży i inaczej się nie dało :) sama obroża nie wystarczała jak się zapierał a szelki też nie do końca radziły. Jednak razem zapięte dawało rezultaty :) Quote
Marchewkowy Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='kkanarekk']ja właśnie szykuję się do zakupu obroży dla mojej Guni :) i nie wiem którą, może doradzicie. ale piękne <3 dobrze że nie mam psa na taką obroże ahhhh :loveu: Quote
LadyS Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Na początku, kiedy nasz pies nie był przyzwyczajony do pociągów i peronów, jeździł jedynie w półzaciskach. Obecnie najczęściej jeździ w szelkach i w obroży, tzn. obrożę mam gdzieś w zanadrzu i jak jestesmy już w pociągu, to zdejmuje mu szelki, a zakładam obrożę - po prostu mu wygodniej. Szelki ma ze względu na niewielkie rozmiary, łatwiej jest mi nim "manewrować", podnieść go, nakierować itd. Tylko, ze on nigdy z szelek nie wylazł. Co do guardów - jak pies bardzo chce, to z guardów też wyjdzie, mnie kilka tymczasem wyszło połowicznie, tzn. szelki jeszcze na nich, ale już nie tam, gdzie trzeba. Jeśli pies faktycznie tak panikuje, to wzięłabym go na szelki + na półzacisk, choćby przypięty do jednej, przepinanej smyczy. Quote
Victoria Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 moja z guardów wychodzi w 2 sekundy ;) obroże zaciskowe u nas się sprawdzaja najlepiej, jeszcze nigdy nie zdażyło sie psu wyjsc Quote
kkanarekk Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Marchewkowy']ale piękne <3 dobrze że nie mam psa na taką obroże ahhhh :loveu:[/QUOTE] Ja niestety mam :) ale mają jeszcze dużo innych wzorów, ja zdecydowałam się na razie na ten pierwszy i muszę czekać miesiąc ponad :) Quote
gops Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='kkanarekk']Ja niestety mam :) ale mają jeszcze dużo innych wzorów, ja zdecydowałam się na razie na ten pierwszy i muszę czekać miesiąc ponad :)[/QUOTE] jak dojdzie koniecznie się pochwal, w Polsce jest podobna firma royal collar . Quote
Kasi i Lena Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Moje wychodzą z szorek i z norweskich. Z guardów tylko raz jedna uwolniła się połowicznie ale chyba były źle wyregulowane. U nas też najlepiej sprawdzają się obroże zaciskowe. Quote
kkanarekk Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='gops']jak dojdzie koniecznie się pochwal, w Polsce jest podobna firma royal collar .[/QUOTE] a mają jakąś stronę ? Quote
gops Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='kkanarekk']a mają jakąś stronę ? http://www.facebook.com/royal.collars?fref=ts Quote
Diana S Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='xxxkaluniaxxx']Przyszły szelki od DS:loveu: nasze pierwsze ale na pewno nie ostatnie :p Piknie dziewczyna wyglada....:cool3: Quote
Smile of Red Witch Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 A ja mam pytanie gdzie można te cudeńka kupić?? [quote name='kkanarekk'] Quote
kkanarekk Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='Smile of Red Witch']A ja mam pytanie gdzie można te cudeńka kupić?? Na stronie oli collars albo np tu http://www.etsy.com/shop/OLICOLLARS Quote
Luzia Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 Mój Pamir z półzacisków wychodzi bez problemu jak tylko najdzie go ochota :diabloti: I tych z łańcuszkiem i z materiałem, próbowałam już nawet z dławikiem, ale jak się postara to i to da radę :evil_lol: Z szelek nie próbowałam tylko norweskich, ale skoro guardy ściąga "na raz" to myślę, że i to nic nie pomoże :roll: Pies doskonały :loveu: Quote
kkanarekk Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 niestety ale są na prawdę niesamowite te obroże. jakość i wygląd są wow. drogie ale na całe życie Quote
Ania24 Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='kkanarekk']niestety ale są na prawdę niesamowite te obroże. jakość i wygląd są wow. drogie ale na całe życie[/QUOTE] Ja mam pewne granice, których na pewno nie przekroczę nigdy :D Może mi się coś podobać i w góle być och i ach, ale tyle pieniędzy na obrożę ... o NIE :D Już pomijam fakt, że akurat mi osobiście wcale się one nie podobają, nie mój styl :) Quote
kkanarekk Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='Ania24']Ja mam pewne granice, których na pewno nie przekroczę nigdy :D Może mi się coś podobać i w góle być och i ach, ale tyle pieniędzy na obrożę ... o NIE :D Już pomijam fakt, że akurat mi osobiście wcale się one nie podobają, nie mój styl :)[/QUOTE] Jasne, każdy podchodzi do pewnych rzeczy inaczej ;) a cena to bardzo relatywne pojęcie. A styl tym bardziej - mojej koleżance też się w ogóle nie podobają a inna jest zachwycona i też swojemu psu kupuje :D Quote
Bejkowa Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='Ania24']Ja mam pewne granice, których na pewno nie przekroczę nigdy :D Może mi się coś podobać i w góle być och i ach, ale tyle pieniędzy na obrożę ... o NIE :D Już pomijam fakt, że akurat mi osobiście wcale się one nie podobają, nie mój styl :)[/QUOTE] Mnie też się kompletnie nie podobają , szczerze mówiąc nie założyłabym tego psu , nawet za grosze.Ale taki mój styl , sama też nie noszę biżuterii :P Wiecie może czy manmat ma guardy w rozmiarze jak dla westa ? Quote
Recommended Posts