Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Maupa4 napisał(a):
Nie upieram się - bo jest jeszcze malinowa ale szerokośc zdecydowanie nie Wasza ;)

Ale Wasza to chyba w trzech kolorach jest ?

Tak, z tego co wiem jest jeszcze właśnie biała lub kremowa - tylko, że to taki średnio praktyczny kolor do uzytkowania... ;-)

Posted

[quote name='mańka_']Tak, z tego co wiem jest jeszcze właśnie biała lub kremowa - tylko, że to taki średnio praktyczny kolor do uzytkowania... ;-)

Własnie - chyba nikt jeszcze nigdy "nie popełnił" obroży z duuużą ilością jasnego ... :hmmmm: ;)
Chociaz "bałwanki" od taks i DS były/są kremowe. U nas niezszargane - a po praniu jak nowe :)

Posted

Maupa4 napisał(a):
Własnie - chyba nikt jeszcze nigdy "nie popełnił" obroży z duuużą ilością jasnego ... :hmmmm: ;)
Chociaz "bałwanki" od taks i DS były/są kremowe. U nas niezszargane - a po praniu jak nowe :)

Szczerze powiedziawszy ja nie jestem przekonana - możliwe, że to zależy od tego, jaki się tryb życia ma i jak psi życie wygląda ;-)
Jakby na moje takie jasne bałwanki założyć, a potem codziennie prać (bo tak byłoby trzeba - codziennie łąka/las, praktycznie codziennie rzeka - również teraz)... to obawiam się, że po 2 tygodniach byłaby kicha z bałwanków ;-) (podejrzewam, że zwyczajnie by kolor zmieniły ;-) )

Posted

[quote name='mańka_']Szczerze powiedziawszy ja nie jestem przekonana - możliwe, że to zależy od tego, jaki się tryb życia ma i jak psi życie wygląda ;-)
Jakby na moje takie jasne bałwanki założyć, a potem codziennie prać (bo tak byłoby trzeba - codziennie łąka/las, praktycznie codziennie rzeka - również teraz)... to obawiam się, że po 2 tygodniach byłaby kicha z bałwanków ;-) (podejrzewam, że zwyczajnie by kolor zmieniły ;-) )

Pewnie tak ;)
Moje zdecydowanie do kanapowców nie należą chociaż powinny ;)
U nas niestety zdecydowanie nie sprawdziły sie "cottonki" - śliczne ale tylko do oglądania. :placz:
Dla nas tylko: taśma, taśma, taśma i to na szeroko i na grubo :roll:

Posted

Maupa4 napisał(a):
Pewnie tak ;)
Moje zdecydowanie do kanapowców nie należą chociaż powinny ;)
U nas niestety zdecydowanie nie sprawdziły sie "cottonki" - śliczne ale tylko do oglądania. :placz:
Dla nas tylko: taśma, taśma, taśma i to na szeroko i na grubo :roll:

Co to są "cottonki"? :>

Posted

[quote name='mańka_']Co to są "cottonki"? :>

[quote name='AnIeLa']Przybyły prosiaki :multi:

Super są :)

;)

Czyli te "materiałowe".

Cotton - bawełna, ribbon - tasiemka.
Ribbonki, cottonki ;)

Posted

O masakra, wolno kapuję :oops:

Ja szczerze mówiac nie widzę różnicy w użytkowaniu jednych i drugich - z bawelnianych jedynie łatwiej sprać brud, w taśmę strasznie sie wbija :diabloti:

Posted

mańka_ napisał(a):
O masakra, wolno kapuję :oops:

Cottonki i ribbonki to serie obróżek firmy Dog Style. Więc nazwa nie musi być ogólnie znana i rozumiana. :)

Posted

[quote name='mańka_']

Ja szczerze mówiac nie widzę różnicy w użytkowaniu jednych i drugich - z bawelnianych jedynie łatwiej sprać brud, w taśmę strasznie sie wbija :diabloti:

A jak z trwałością "koloru" ?

Posted

AnIeLa napisał(a):
Cottonki i ribbonki to serie obróżek firmy Dog Style. Więc nazwa nie musi być ogólnie znana i rozumiana. :)

Tak - ale jakby nie było to wszystko zaczęło się od Marty - prawda ?

Posted

Maupa4 napisał(a):
Tak - ale jakby nie było to wszystko zaczęło się od Marty - prawda ?

Ale co się zaczęło od Marty ? Tasiemki zaczęły się od ActivDog a materiałowe od furkidz nie licząc taks która czyje obróżki z materiału już dłuuuugo. :)

Posted

Maupa4 napisał(a):
A jak z trwałością "koloru" ?

jeśli chcesz, to mogę Ci wysłać na priv fotki naszych obróż - wzór w prosiaki i wzór w błękitne sówki; użytkowane jak mówie, noszone bez przerwy przez 2 berny ;-)
nie zauważyłam blaknięcia koloru - wcześniej faktycznie: pierwszą obrożę, którą uszyłam, miałam z tkaniny zakupionej w zwykłej hurtowni tkanin - ot tak, na próbę; obroża po 3-4 praniach była po prostu brzydka - ani to koloru już nie miało, ani wzory widoczne za bardzo nie były; te których używamy mam wrażenie, że są znaaacznie trwalsze :-)

Posted

[quote name='AnIeLa']Ale co się zaczęło od Marty ? Tasiemki zaczęły się od ActivDog a materiałowe od furkidz nie licząc taks która czyje obróżki z materiału już dłuuuugo. :)

Cofam - źle napisałam ;)

Ale ja pamiętam jeszcze te czasy kiedy na tym watku wklejało się zdjęcia obroży "skądś tam" i pamiętam jak było "gdzie znalazłas ? jak szukac?" i te które były bardziej sprawne w wyszukiwaniu od razu podpowiadały "ribbon collar" - a przeważnie szukało się czegoś nowego/innego - więc ribbon/tasiemka już jakiś czas funkcjonuje na tym a zwłaszcza na poprzednim watku o obrożach/szelkach/smyczach.

http://www.google.pl/search?q=ribbon+collars+for+dogs&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=cNb2UM7eOsndswazr4GQDg&ved=0CH0QsAQ&biw=1440&bih=736

A kto pierwszy co uszył to pewnie można by się długo i namiętnie spierac tak jak o to co pierwsze jajko czy kura ? ;)
Wszystko zalezy od tego kto wpadł na jaki pomysł i jak szybko udało mu się ten pomysł zrealizowac.

My mamy już chyba wszystkie możliwe obroże i te hand made też (u mańki_ jeszcze nic nie "braliśmy" ;) )
I tak jak pisałam dla nas najfunkcjonalniejsze i najlepsze są tasmowe czyli ribbonki i to ribbonki od DS.

A obroże od Taks ? Mamy jedne z pierwszych przez nią uszytych (w 2007 roku ?) i tak są to obroże materiałowe. :)

[quote name='mańka-'] jeśli chcesz, to mogę Ci wysłać na priv fotki naszych obróż - wzór w prosiaki i wzór w błękitne sówki; użytkowane jak mówie, noszone bez przerwy przez 2 berny ;-)
nie zauważyłam blaknięcia koloru - wcześniej faktycznie: pierwszą obrożę, którą uszyłam, miałam z tkaniny zakupionej w zwykłej hurtowni tkanin - ot tak, na próbę; obroża po 3-4 praniach była po prostu brzydka - ani to koloru już nie miało, ani wzory widoczne za bardzo nie były; te których używamy mam wrażenie, że są znaaacznie trwalsze :smile:

Jak Ci się chce to pewnie że tak :)
Bo powiem szczerze że aż się boję zakładac tym moim tych nowych jeszcze nieużywanych materiałowych po tym co zrobili z tymi bałwano-świątecznymi :roll:

Posted

To robię foto i podsyłam - tylko w tym momencie mogę tylko sówki - kawaler z TŻtem poszli w świat ;-)
Ale to może i dobrze - na nich jednak wszystko bardziej widać, bo wzór jasny.

Posted

mańka_ napisał(a):
To robię foto i podsyłam - tylko w tym momencie mogę tylko sówki - kawaler z TŻtem poszli w świat ;-)
Ale to może i dobrze - na nich jednak wszystko bardziej widać, bo wzór jasny.

Dopiero teraz zauważyłam że robisz obroże. W najbliższym czasie chce kupić 3 szt., czy będziesz miała jakieś nowe wzory? Najbardziej interesują mnie bawełniane z wzorem zwierzęcym.:) Kotki, króliczki lub inne:)

Posted

Z bawełnianych zwierzaków mamy świnki, kotki, sówki w 2 wersjach, a w ciągu miesiąca będziemy mieć jeszcze biedronki na niebieskim tle i teriery szkockie ;-)
Zapraszamy na naszego Facebooka , tam wszystkiego można się dowiedzieć ;-)

Posted

Maupa4 napisał(a):

A kto pierwszy co uszył to pewnie można by się długo i namiętnie spierac tak jak o to co pierwsze jajko czy kura ? ;)
Wszystko zalezy od tego kto wpadł na jaki pomysł i jak szybko udało mu się ten pomysł zrealizowac.

Spierać się nie ma sensu ;) Napisałam co kojarzę.

A Nazwa "ribbonki" funkcjonuje już jakiś czas zgadza się :) Sama wymyślałam nazwę dla serii z tasiemką ;)

My mamy od Mańki prosiaki jak widać z poprzedniej strony i podoba mi się to, że taśma jest sztywniejsza niż w furkidz ale nie jest gruba :)

Zapewne to nie nasz ostatni zakup z tej firmy :)

Posted

[FONT=Verdana]Potrzebuje jakis szelek dla psa, na wczoraj. Za tydzien jedziemy do rodzicow pociagiem z przesiadkami, Frodo boi sie tirow wiec pewnie z pociagami bedzie podobnie (bylam z nim na pkp zeby sie oswoil ale to jednak nie to samo co stres zwiazany z podroza, plus lazenie po peronach no i Niemieckie pociagi szybciej ruszaja niz nasze [/FONT][FONT=Verdana] ) i nie moge sobie pozwolic zeby przestraszony mi zwial z obrozy. [/FONT]
[FONT=Verdana]kupie mi juliusy pozniej, ale potrzebuje czegos na szybko, taniego. Do max 50 zl. [/FONT]

http://allegro.pl/szelki-...2944309263.html[FONT=Verdana] Takie sa ok czy latwo psu bedzie z nich wyjsc?[/FONT]

Posted

[quote name='katasza1'][FONT=Verdana]Potrzebuje jakis szelek dla psa, na wczoraj. Za tydzien jedziemy do rodzicow pociagiem z przesiadkami, Frodo boi sie tirow wiec pewnie z pociagami bedzie podobnie (bylam z nim na pkp zeby sie oswoil ale to jednak nie to samo co stres zwiazany z podroza, plus lazenie po peronach no i Niemieckie pociagi szybciej ruszaja niz nasze [/FONT][FONT=Verdana] ) i nie moge sobie pozwolic zeby przestraszony mi zwial z obrozy. [/FONT]
[FONT=Verdana]kupie mi juliusy pozniej, ale potrzebuje czegos na szybko, taniego. Do max 50 zl. [/FONT]

http://allegro.pl/szelki-...2944309263.html[FONT=Verdana] Takie sa ok czy latwo psu bedzie z nich wyjsc?[/FONT]
a czemu szelki? ja bym założyła obrożę półzaciskową, taką z której na pewno nie wyjdzie jak się wystraszy

a z tych szelek wychodzi się raz dwa trzy, dla uciekiniera tylko guardy