omry Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 [quote name='Diana S']Karlika, daj spokoj ;) i tak osobom tutaj wszechwiedzacym, ktore nie maja do czynienia z ta rasa ( po prostu jej nie maja, bo maja np yorki, male pieseczki) nie wytlumaczysz, one wiedza lepiej ;) Nie ośmieszaj się, kobieto. To, że nie mam doświadczenia bezpośrednio z dalmatami nie znaczy, że nie mogę wypowiadać się w tak oczywistym temacie. Miałam agresywnego rottweilera i jakoś udało mi się sprawić, bym mogła mu zrobić wszystko i by obcy ludzie mogli go bez oporów głaskać. Nie wyobrażam sobie odpuścić i tłumaczyć się rasą psa, bo to jest żałosne ;) Quote
dorka1403 Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 omry nie ma sensu....jesteśmy złymi, wszechwiedzącymi, wścibiającymi nosy gdzie nie trzeba dogo ciotkami :evil_lol: Quote
NightQueen Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 dorka1403 napisał(a):omry nie ma sensu....jesteśmy złymi, wszechwiedzącymi, wścibiającymi nosy gdzie nie trzeba dogo ciotkami :evil_lol: z małymi pieskami :evil_lol: Quote
dorka1403 Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 też właśnie.... zapomniałam o tym :razz: Quote
gato Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 [quote name='"evel"']czy da radę w norweskich z bocznymi zaczepami, czy lepiej rudemu sprawić szelki do pullingu, szorki haskaczowe, czy może lepiej jeszcze coś innego? Jak ma siłę do w norweskich pociągnie, ale moim zdaniem - szelki norweskie do uciągu się nie nadają, zwłaszcza cięższych rzeczy. Mój pies mimo że ciągnąć uwielbia, to na norweskich nie specjalnie nawet ciągnie na smyczy :eviltong: , co innego w guardach. O sledach nie wspominam. W norweskich moim zdaniem źle rozkłada się ciężar tzn. że ciężar opiera się tylko na froncie klatki piersiowej, a psu w ten sposób trudno jest użyć całej siły. W momencie kiedy obręcz leży na barkach, a pozostałe paski układają się wzdłuż tułowia sprawa wygląda inaczej. Tak rozłożone obciążenie wydaje mi się lepsze dla kręgosłupa. Tak czy siak oponę mój pies ciąga tylko i wyłącznie w sledach. Zależy też jaką oponę chcecie mu dać ciągać i w jakim terenie, jak często, co pies do tej pory robił itd. Quote
Bejkowa Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Dziewczyny , jak i w czym pierzecie furkidzowe obroże ? :eviltong: Nasza by się już przydało wyprać Quote
anna35-1974 Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 A to chyba jest temat obróżek,szelek i smyczy,czy czegoś nie wiem? Quote
angineuuka Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Bejkowa napisał(a):Dziewczyny , jak i w czym pierzecie furkidzowe obroże ? :eviltong: Nasza by się już przydało wyprać ręcznie, w płynie :lol: ale myślę, że w pracle też można. i kończcie z tym off topem :roll: Quote
vege* Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Bejkowa napisał(a):Dziewczyny , jak i w czym pierzecie furkidzowe obroże ? :eviltong: Nasza by się już przydało wyprać ja prałam normalnie mydłem i szczoteczką ;) Quote
Voute Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Bejkowa napisał(a):Dziewczyny , jak i w czym pierzecie furkidzowe obroże ? :eviltong: Nasza by się już przydało wyprać Ja też ręcznie, ale w... mydle :eviltong: Wszystkie rzeczy tak piorę Quote
masdamerka Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Bejkowa napisał(a):Dziewczyny , jak i w czym pierzecie furkidzowe obroże ? :eviltong: Nasza by się już przydało wyprać A ja piorę w umywalce, szczotką do rąk i w ciepłej wodzie :D Po błotnej kąpieli obroża wygląda jak nowa :evil_lol: Quote
Kateczka Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 ja wrzuciłam je razem z rogzami i manmatami i ezydogami i wszystkim co miałam( wraz z przyczepionymi adresatkami ) do pralki z proszkiem i wygladają jak nówki ;P Quote
dorka1403 Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 ja wrzucam do pralki z ciuchami..bo kiedyś wyprałam szczoteczką do rąk i się zmechaciła..a tak przynajmniej jest zawsze dobrze wyprane z plam Quote
omry Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Ja wszystkie obroże wrzucam do pralki, bo nie chce mi się bawić. Niech się dzieje wola nieba :evil_lol: Poza tym nie sądzę, by pralka była w stanie zniszczyć te obroże bardziej od moich kundli :diabloti: Quote
Hill. Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Ja znów z pytaniem ;) Miał być DS, ale nie mogliśmy się dogadać co do wzoru i długości przedniego paska, po prostu jeden wielki chaos. Zapadła decyzja, że bierzemy czarne Juliusy. Dokładniej ten rozmiar i kolor (pies ma 59 w klatce, waży 12 i pół kg): http://www.julius-k9.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=89&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=1 Nigdzie nie mogłam znaleźć informacji jakiej długości jest ten pasek z przodu? No i jakiej szerokości. Była bym też wdzięczna gdyby ktoś mi powiedział czym różni się smycz strunowa http://www.julius-k9.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=494&category_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=1 od linowej http://www.julius-k9.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=492&category_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=1 Quote
Karilka Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Cholera...Diana S - to mnie wrobiłaś. Ja też mam małe pieski:shake:... :diabloti::diabloti::diabloti: El perro? Kurcze.. kiedyś fajne skóry robił champion, te z zooleszcza mi się nie podobają jakościowo, woza się spitoliła (na polski rynek). Ładne jest Hoffero i dingo, to eksluzywne ale ... cena:crazyeye:.. Quote
Victoria Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 prawie miesiąc bez czytania tego wątku :p i tylko 2 razy próbowałam tutaj zajrzeć :diabloti: a więc.... zapisuję.. :mdleje: nie mam aż tak silnej woli jakbym chciała niestety :evil_lol: Quote
Diana S Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Karilka napisał(a):Cholera...Diana S - to mnie wrobiłaś. Ja też mam małe pieski:shake:... :diabloti::diabloti::diabloti: El perro? Kurcze.. kiedyś fajne skóry robił champion, te z zooleszcza mi się nie podobają jakościowo, woza się spitoliła (na polski rynek). Ładne jest Hoffero i dingo, to eksluzywne ale ... cena:crazyeye:.. Ty, to co innego. :p Quote
Karilka Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Diana S to wyróżnienie czy obraza?:evil_lol: Bo nie wiem jak się zachować...:shake: :diabloti: Quote
rashelek Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Posty adekwatne do tematu, wszyscy to kochamy :loveu: *** Ja się jednak zdecydowałam na pomarańczowe szelachy, ale niestety muszę czekać do Matki Boskiej Pieniężnej z zamówieniem :( I zastanawiam się, czy by smyczy nie domówić też :hmmmm: Quote
Diana S Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Karilka napisał(a):Diana S to wyróżnienie czy obraza?:evil_lol: Bo nie wiem jak się zachować...:shake: :diabloti: ;) wyroznienie :multi: Quote
Karro Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 [quote name='Hill.']Ja znów z pytaniem ;) Miał być DS, ale nie mogliśmy się dogadać co do wzoru i długości przedniego paska, po prostu jeden wielki chaos. Zapadła decyzja, że bierzemy czarne Juliusy. Dokładniej ten rozmiar i kolor (pies ma 59 w klatce, waży 12 i pół kg): http://www.julius-k9.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=89&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=1 Nigdzie nie mogłam znaleźć informacji jakiej długości jest ten pasek z przodu? No i jakiej szerokości. Była bym też wdzięczna gdyby ktoś mi powiedział czym różni się smycz strunowa http://www.julius-k9.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=494&category_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=1 od linowej http://www.julius-k9.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=492&category_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=1 Pasek z przodu jest regulowany. O szerokości nie powiem, bo mam największy rozmiar ;) Quote
Hill. Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 understandme napisał(a):Pasek z przodu jest regulowany. O szerokości nie powiem, bo mam największy rozmiar ;) Regulowany? To cudnie ;) Na rzep z tego co tam mogę zobaczyć? A powiedz mi jeszcze, proszę, czy ten materiał z przodu (bo z tego co widzę na zewnątrz jest identyczny jak w środku), na przednim pasku, jest bardzo sztywny? Bo mam psa z osłabioną sierścią i nie wiem czy nie będzie go wycierać. Quote
Naklejka Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 [quote name='Hill.']Regulowany? To cudnie ;) Na rzep z tego co tam mogę zobaczyć? A powiedz mi jeszcze, proszę, czy ten materiał z przodu (bo z tego co widzę na zewnątrz jest identyczny jak w środku), na przednim pasku, jest bardzo sztywny? Bo mam psa z osłabioną sierścią i nie wiem czy nie będzie go wycierać. Na rzep, nie wiem jak w tych mniejszych, ale pasek w moich jest raczej sztywny, jak to rzep ;) Ale mojemu nie wyciera, nie odgniata sierści. https://lh4.googleusercontent.com/-Sftg0z3n59Q/UN2-t0qjleI/AAAAAAAAO1o/ogka2JmPWyo/s640/IMG_6911.jpg Mogę polecić te szelki :) Quote
Hill. Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Ty masz psiaka z dość gęstą sierścią, a mój jest gładkowłosy no i ostatnio te problemy mamy :/ Doobra, najwyżej my czarnym polarem podszyje, powinno załatwić sprawę. Dziękuję Wam za pomoc :) Quote
Recommended Posts