Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Chciałbym zapytać,
czy podwójna obroża, lub inaczej zwana obrożą Illusion będzie odpowiednia dla niedużego psa (około 22cm. w kłębie) i co najważniejsze skuteczna?

Edited by Conrradio
Posted

mańka_ napisał(a):
To wszystko zależy od tego co lubisz Ty i Twój pies - nie da sie określić jednoznacznie, który lepszy.
Ja osobiście wolę zacisk - wygodniej mi się na niej psa prowadzi.
Z drugiej strony - jak pies niewielkiej rasy, to wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się amerykańska - przynajmniej takie zamawia większość włascicieli małych ras...

ringówka mi potrzebna dla aussika, czyli średnia wielkość;) z tego co widzę, to najczęściej mają zaciskowy łańcuszek, więc może taki zaciskowy faktycznie będzie lepszy;)

Posted

chrupcia napisał(a):
ringówka mi potrzebna dla aussika, czyli średnia wielkość;) z tego co widzę, to najczęściej mają zaciskowy łańcuszek, więc może taki zaciskowy faktycznie będzie lepszy;)

A no to chyba że tak :-) Myślałam, ze dla tego malucha co masz na avku ;-)
W takim razie jeśli się zdecydujesz - zapraszamy ;-)

Posted

chrupcia napisał(a):
A chcesz ją na teraz czy na później? Ja nie ubieram zacisku dopóki pies nie jest ogarnięty z bieganiem na normalnej ringówce, a już na pewno nie szczeniakowi ;)

Posted

vpassione napisał(a):
A chcesz ją na teraz czy na później? Ja nie ubieram zacisku dopóki pies nie jest ogarnięty z bieganiem na normalnej ringówce, a już na pewno nie szczeniakowi ;)

A tak z ciekawości - czemu? Moje od początku śmigają na zaciskach i nigdy nie było problemów - ale druga rzecz że w ogóle z bieganiem na ringu problemów nie było. Jakbys rozwinęła wypowiedź byłoby super :-)

Posted

vpassione napisał(a):

dlaczego nie zakładasz szczeniakowi? Ja z nią ćwicze na zacisku teraz, ale to nie jest ringówka żeby z nią pojechać na wystawe, więc musze coś kupić;)
wybór jeszcze zapewne skonsultuje z hodowcą:)

Posted

Zwyczajnie pies może sobie zrobić krzywdę (jak ślepo zawisa na łańcuszku) albo się zniechęci (jeśli wrażliwszy i go poddusi), szczeniaki są żywiołowe, więc całkiem łatwo o takie sytuacje. Uczenie szczeniaka na ringówce jest według mnie bezpieczniejsze, a łańcuszek może poczekać, po prostu.

Posted

masdamerka napisał(a):
A co powiecie o norwegach? Jak mają się w stosunku do guardów/step in? Patrząc na moją okolicę to wszystkie psiaki biegają tylko w step in :cool3:

Step in po prostu najłatwiej kupić w osiedlowym zoologu ;) Ale podzielam zdanie dziewczyn, że są najorsze - przekręcają się i łatwo psu z nich wyjść. Ja w norwegach się nie zakochałam i wolę guardy. Pies mi z nich nigdy nie wylazł, dobrze wyregulowane się nie przekręcają.
Jeśli dobrze kojarzę to chcesz szelki dla szczeniora? Lepiej kupić jakieś najtańsze lub używane, bo szczeniaki szybko rosną i za trochę mogą być już za małe ;) No chyba, że to już nie ten etap, to nie będziesz miała tego problemu :D

Posted

Spaniel w Furkidzie, mamy już dość dawno, ale chyba jeszcze nie pokazywałam

A w naszej Activdogowej obroży na brzegach popękała ekoskóra... Na szczęście od zewnętrznej strony nie widać

Posted

Chcę kupić dla 6 miesięcznego szczeniaka, który dużo nie urośnie, więc myślę, że kupiłabym na zamówienie, aby regulacja minimalna była od wymiarów jakie Luna ma teraz :D Coś guardy mnie nie przekonują... Dziwnie się przekręcają na psach :roll: Step in nie mają pochlebnych opinii, ale dostanę jutro używane na "testy". Chyba najlepiej oceniacie norwegi, i chyba nad tymi się skupię ;-) Ale jeśli ktoś ma opinie o typach szelek, czekam :razz:

Posted

masdamerka napisał(a):
Chcę kupić dla 6 miesięcznego szczeniaka, który dużo nie urośnie, więc myślę, że kupiłabym na zamówienie, aby regulacja minimalna była od wymiarów jakie Luna ma teraz :D Coś guardy mnie nie przekonują... Dziwnie się przekręcają na psach :roll: Step in nie mają pochlebnych opinii, ale dostanę jutro używane na "testy". Chyba najlepiej oceniacie norwegi, i chyba nad tymi się skupię ;-) Ale jeśli ktoś ma opinie o typach szelek, czekam :razz:

Norwegi mają jeden wymiar na klacie bez możliwości regulacji. Pies może ci jeszcze pójść w masę, poczekaj aż w pełni doroście albo kup juliusy. One mają każdy pasek regulowany.

Posted

dance_macabre napisał(a):
Norwegi mają jeden wymiar na klacie bez możliwości regulacji. Pies może ci jeszcze pójść w masę, poczekaj aż w pełni doroście albo kup juliusy. One mają każdy pasek regulowany.

Niekoniecznie, ja mam jedne szelki norweskie, które mają regulację obu pasków ;).

Posted

dance_macabre napisał(a):

Myślę, że jeśli zamawia się norwegi hand made, to zawsze można się dogadać :)

Posted (edited)

vpassione napisał(a):
Zwyczajnie pies może sobie zrobić krzywdę (jak ślepo zawisa na łańcuszku) albo się zniechęci (jeśli wrażliwszy i go poddusi), szczeniaki są żywiołowe, więc całkiem łatwo o takie sytuacje. Uczenie szczeniaka na ringówce jest według mnie bezpieczniejsze, a łańcuszek może poczekać, po prostu.

Hm, mówimy o ringówce zaciskowej nie z łańcuszka.... choć i tak różnicy zbytnio nie widzę. Poddusić się i na zwykłej obroży moze ;-)
Ale chyba tu sprawdza się stwierdzenie - że co kto lubi ;-)

Edited by mańka_
Posted

mańka_ napisał(a):
Hm, mówimy o ringówce półzaciskowej nie z łańcuszka.... choć i tak różnicy zbytnio nie widzę. Poddusić się i na zwykłej obroży moze ;-)
Ale chyba tu sprawdza się stwierdzenie - że co kto lubi ;-)
Już tylko w kwestii wyjaśnienia, chodzi mi o zacisk (bez znaczenia, czy łańcuszek czy sznurek), który zaciska się "do oporu". Dla mnie znacząca różnica, zwykła obroża kiedy pies ciągnie nie zaciska mu się dodatkowo na szyi.
O półzacisku (powiem szczerze, że nie wiem które ringówki tak się nazywa) wcześniej mowy nie było.

Posted

vpassione napisał(a):
Już tylko w kwestii wyjaśnienia, chodzi mi o zacisk (bez znaczenia, czy łańcuszek czy sznurek), który zaciska się "do oporu". Dla mnie znacząca różnica, zwykła obroża kiedy pies ciągnie nie zaciska mu się dodatkowo na szyi.
O półzacisku (powiem szczerze, że nie wiem które ringówki tak się nazywa) wcześniej mowy nie było.

Tak tak,wybacz, ja również mówię o zacisku, przejęzyczyłam się.
Jeśli zacisku uzywa się prawidłowo (choćby zakładając go w odpowiednią stronę), to luzuje się bez problemu.... ja chyba osobiście nigdy nie miałam problemu by pies zrobił sobie krzywdę na ringówce zaciskowej - średnio chyba nawet jestem w stanie to sobie wyobrazić. Głównie dlatego, że na drugim końcu tej ringówki jest w końcu człowiek i jego mózg ;-)

Posted

masdamerka

Mi pies co prawda z szelek nigdy nie wyszedł, ale Step in się strasznie przekręcają. Nie lubię ich zbytnio. Za to Juliusy mogę polecić, długo się czaiłam z zakupem, bo to jednak spora sumka, ale nie żałuję ani trochę :)

Posted

Hej, chciała bym Was poprosić o pomoc. Zniszczył nam się zatrzask w guardach rogza miękkie i lekkie, więc chcemy kupić nowe szelki. I tutaj mam dwa pytania: znacie jakiś sklep w którym można dość tanio (nie więcej niż 55zł) kupić M takich szelek?
I drugie: mój pies ma ostatnio problemy z sierścią. Guardy bardzo wycierały go na piersi i pojawił się pomysł czy norwegi nie były by lepsze? Jeśli tak - który z tych 2 modeli możecie bardziej polecić? http://www.zooplus.pl/shop/psy/smycz_obroza_dla_psa/szelki_dla_psa/skorzane/162903
http://pelna-miska.pl/pl/p/Hurtta-szelki-rozmiar-70/5195
A może jeszcze jakieś inne?

Posted

[quote name='Hill.']Hej, chciała bym Was poprosić o pomoc. Zniszczył nam się zatrzask w guardach rogza miękkie i lekkie, więc chcemy kupić nowe szelki. I tutaj mam dwa pytania: znacie jakiś sklep w którym można dość tanio (nie więcej niż 55zł) kupić M takich szelek?
I drugie: mój pies ma ostatnio problemy z sierścią. Guardy bardzo wycierały go na piersi i pojawił się pomysł czy norwegi nie były by lepsze? Jeśli tak - który z tych 2 modeli możecie bardziej polecić? http://www.zooplus.pl/shop/psy/smycz_obroza_dla_psa/szelki_dla_psa/skorzane/162903
http://pelna-miska.pl/pl/p/Hurtta-szelki-rozmiar-70/5195
A może jeszcze jakieś inne?
jak wezmiesz norwegi na przodzie podszyte polarem to nie będzie wycierac sierści .
ja osobiście wole norwegi i je polecam , na zamówienie robią DS i AD (tu nie wiem czy do 55zł by sie udało kupić bo nie znam ceny).