Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Luuuudzie, przede wszystkim - nie kupuje się linki gównianej, byle była. Trzeba kupić linkę taką, która nie parzy zwyczajnie - wtedy problemu żadnego nie ma. Mój pies biega wyłącznie na lince, czy bawi się z psami, czy pracuje ze mną, czy lata za piłką - może dwa razy w ciągu tego prawie roku zdarzyło się, że miał w pachwinie ślad, ale i to nie jestem pewna, czy po lince, czy może po krzakach, po których lata. Kilka razy mi się linka zaczepiła o krzaki. W zabawie z psami też to jakoś wybitnie nie przeszkadza, w życiu nie musiałam psa odplątywać. Do linki wyłącznie szelki. Psu inaczej się układa smycz, nawet dłuższa, niż linka - widzę to po moim. Też mam jedną, która bardzo obciera i też mam obtarcie na nodze, dlatego zaczęłam jej używać wyłącznie do wody. U mnie w galerii można zobaczyć masę zdjęć, a też i filmików linkowanego psa.

Posted

semp napisał(a):
a nie przydeptuja sobie wasze psy tych linek jak biegaja?

absolutnie nie ;-) nigdy jej się to nie zdarzyło

Talagia napisał(a):
Właśnie o to samo miałam zapytać. Jednego ze swoich psiaków początkowo puszczałam z linką i często ją przydeptywał, linka ciągneła mu się pod brzuchem, przez co zaczął brzydko stawiać nogi...

Nigdy nie zakładam obroży do linki, tylko szelki dla bezpieczeństwa mojego jak i Nuki, nosi norwegi więc jak zapnę linkę u góry (tzn ja mam taśmę ale mówię z przyzwyczajenia linka) to linka ciągnie się z tyłu i nie wpada pod brzuch, ja mam jej tylko 5 m bo mi tyle starcza ;-)

murakami napisał(a):
Jak linka to tylko szelki.

dokładnie ;-)

Posted

Talagia napisał(a):
Na zdjęciu widać, że linka bardzo często wchodzi psu w pachwine - nie boisz się, że w zabawie inny pies przydepnie linke, albo się zaplączą? Strach o noge ale chyba najbardziej o brzuszek - przejechałam sobie kiedyś taką linką po dłoni, efekt był straszny... Chociaż ja jestem panikara bo widziałam dziwne rzeczy u psów ;)
Sama używam linki tylko do szkolenia, chociaż mam znajomych, którzy również puszczają psy z linką - wtedy szybko przed nimi uciekam ;)

Taśma jest gruba i nie ma ostrych brzegów, skoro ja mam całe ręce to i psu nic się nie stanie. Bezpieczniej jest na lince, niż bez niej.
semp napisał(a):
ja tez, prawde mowiac, linkom nie ufam, czasem zdarzalo mi sie puszczac moja psice ze smycza to co rusz sobie przydeptywala, a widok, kiedy w pelnym biegu zatrzymuje sie, bo cos wygina jej szyje nie nalezal do zbyt przyjemnych, takze mam wrazenie, ze z linka bedzie podobnie. chociaz moze przy szelkach jest mniejsze prawdopodobienstwo, ze sobie depnie. a przy zabawie z drugim psem to raczej bez co chwilowego rozplatywania by sie nie obeszlo;) no ale chyba bede musiala sprobowac, chociaz do nauki przywolywania.

Obroża i linka to nie jest zbyt mądry pomysł :roll: Psy się bawią z linkami i nic się nie dzieje, a nawet jeśli sobie ją przydepną, to polecą dalej i nie zwrócą na to większej uwagi...

Posted

no tak, z szelkami to brzmi znacznie sensowniej;) aczkolwiek widzialam psy na obrozach i z linkami, ciekawa jestem jak one sobie radza... bo tak to sobie nie wyobrazam :confused:

Posted

Przy obroży i lince największe zagrożenie to zrobienie psu krzywdy - jak się nadepnie, to psa szarpnie za kark, a w szelkach to się po prostu rozłoży.

Posted

Pies na obroży z linką radzi sobie normalnie, nie wiem co w tym dziwnego? Znam multum takich psów, nie plączą się, a jak się plączą to się odplączą same, nie mają skręconych karków, problemów z tchawicą, czy nawet jednego obtarcia. A, no i chodzą na tzw. "sznurówkach", czyli obrożach 2-2,5cm. I niewielkie na nich wrażenie robi jak sobie tę linkę przydepną...

Mój pies z powodu kontuzji długo musiał chodzić na lince, wcale nie przypiętej do szelek, a do obroży 2cm. Jak widać żyje nadal i ma się świetnie ;)

Marchewkowy, ja miałam świetną linkę kupioną po taniości na Allegro, to był okrągły czarny sznurek 15 albo 20m, mięciutki, lekki, nic nie tarł, a używały go różne psy poza moim, większe i mniejsze. Niestety już jej nie mam, bo ktoś pożyczył... Na wieczne nieoddanie :placz: . Teraz mam zwykły sznurek ze sklepu rolniczego + karabińczyk do bydła, może nie jest idealna, ale dobrze ją wszędzie widać, bo jest żółta :cool3:

Posted

Marchewkowy napisał(a):
a gdzie najlepiej zamówić linke dla dużego psa, polecicie mi coś?

Marta ma fajne lonże ;)

gato napisał(a):
Pies na obroży z linką radzi sobie normalnie, nie wiem co w tym dziwnego? Znam multum takich psów, nie plączą się, a jak się plączą to się odplączą same, nie mają skręconych karków, problemów z tchawicą, czy nawet jednego obtarcia. A, no i chodzą na tzw. "sznurówkach", czyli obrożach 2-2,5cm. I niewielkie na nich wrażenie robi jak sobie tę linkę przydepną...

Mój pies z powodu kontuzji długo musiał chodzić na lince, wcale nie przypiętej do szelek, a do obroży 2cm. Jak widać żyje nadal i ma się świetnie ;)

Pies na obroży i lince może zrobić sobie krzywdę... :roll:

Posted

Odnośnie linek jeszcze.
My mamy takie:
brązową, 5metrową, kupioną na wystawie we Wrocu - dobrze się sprawdza, nie parzy rąk (ostatnio używana też na bezdomniakach), ale dla nas nieco krótka na dłuższe spacery:

Taśmę 10metrową, 1 cm szerokości - jest po prostu idealna, kupiona zresztą na dogo:

(na mojej nodze widać ślad po lince nastepnej, noszę do dziś od miesiąca ;) )

I linkę żeglarską 4mm, której generalnie nie polecam w innych warunkach, niż jak jest bardzo dużo miejsca i woda - bo unosi się na wodzie.

Dodam, że pies jest mega aktywny, a biega wyłącznie na lince.

Co do doboru - Marchewkowy, bardziej, niż na typ linki spójrz na karabińczyk, bo to z nimi zwykle jest kłopot.

Posted

ja poniewaz wczoraj na noc mielismy jechac na holidej, ale sie moj chlop nie wyrobil z robota zgrywajac sie na mlodego zapracowanego biznesmena i wkurzajac tym mnie i psy, ktore od wczoraj dobrze wiedza, ze jedziemy i pilnuja swego bagazu, mam spakowane rozne obroze i zaczelam wyprowadzac moja starsza suke w szelkach...co prawda nie przyczepiam linki, bo ona jest totalnie bezsmyczowa, ale...APACEROWA PREMIERA NASZYCH ACTIV DOGOW!!!! jednak nie ma to jak czarny pies w czerwieni!!!

moim zdaniem wyglada w nich bosko:))))))

Uploaded with ImageShack.us

Posted (edited)

mam pytanie do osób majacych furkdizy z łańcuszkiem najlepiej między 30-40 cm.
długi jest ten łańcuszek? nie wisi za bardzo na szyi?

Edited by Kirinna
Posted

Już kiedyś było to tu roztrząsane - obroża z łańcuszkiem musi być dobrze wyregulowana - czyli łańcuszek ma przy spuszczonym psie zwarcie przylegać do szyi. ;)

Posted

Olson napisał(a):
Już kiedyś było to tu roztrząsane - obroża z łańcuszkiem musi być dobrze wyregulowana - czyli łańcuszek ma przy spuszczonym psie zwarcie przylegać do szyi. ;)

nie bylo mnie kilka dni na dogo więc nie wiem;)
no właśnie o to mi chodzi. zalezy mi zeby przywierał a nie latał. a niektóre łańcuszki czasami są trochę za długie.

Posted

Łańcuszek przecież nie wisi tylko wtedy kiedy pies ma głowę uniesioną do góry, jak już łapie dolny wiatr to obroża się przesuwa w dół i łańcuszek automatycznie też zwisa do dołu.

Posted

Olson napisał(a):

Mój nie przylega zwarcie do szyi z prostego powodu - nie ma on psa dusić, a jedynie uniemożliwić wyciągnięcie głowy z obroży w sytuacji podbramkowej - jest więc wyregulowany na tyle, że na psie uzem sobie zwisa, ale nikomu to nie przeszkadza ;)

Posted

A nie da się sówek jakoś odratować? nie znam się na rdzy ale to pewnie nie zejdzie?
Ja bym się popłakała;) chyba jakby nasze łapki się zniszczyły, już się zastanawiam czy nie kupić jednak drugich takich na wymiane jakby coś się stało, są takie piękne:)

Posted

omry napisał(a):
Cudem wróciły do mnie sówki :) Niestety, są calutkie zardzewiałe.. A tak się już cieszyłam :)

To co zardzewiałe polej oryginalną coca colą, gwarantuję, że rdza zejdzie, mój tata kiedyś tak kłódkę odrdzewiał jak się otworzyć nie chciała więc z takimi rzeczami nie powinno być problemu ;-)