Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Teraz to mi namieszałaś ! :evil_lol: Wyglądem norwegi są najładniejsze, wyglądają na bardziej poręczne, Kapsel mi nigdy z obroży nie wyszedł, ale zdarzają się sytuacje, kiedy się wystraszy i 'cofa się do tyłu'. Robi to dość szybko, ale z obroży nie wychodzi. Co to znaczy, że się przekręcają? ;)

Posted

Stevie Rae napisał(a):
Co to znaczy, że się przekręcają? ;)

Tylna obręcz lata na prawo i lewo przy bieganiu ;-) A mam dobrze dopasowane guardy i tak mi się przekręcają :/

Posted

vege* napisał(a):
Tylna obręcz lata na prawo i lewo przy bieganiu ;-) A mam dobrze dopasowane guardy i tak mi się przekręcają :/

a mi w guardach nic nigdy nie latało:cool3: teraz mam te łódeczkowe i one się przekręcają strasznie, ale z guardami nigdy nie miałam problemów.

Posted

Mi się teraz po nocach śnią małe pomarańczowe duszki i duże zielone duszki z DS <3
Chciałam się oprzeć, nawet specjalnie kupiłam burkom kagańce żeby nie mieć już kasy, ale chyba się nie opre :D

Posted

Stevie Rae, jeśli pies po takim wycofaniu się dąży do napięcia smyczy to wyjdzie Ci i z szelek łódeczkowych i z norweskich. Norweskie są najłatwiejsze do założenia... I najłatwiejsze do zdjęcia ;) .
Szelek łódeczkowych osobiście bardzo nie lubię, moim zdaniem ciężko je dobrze dopasować do psa, żeby się nigdzie nie wpijały, nie przekręcały, a przy tym nie były za ciasne. Oczywiście to kwestia gustu i tego jak kto lubi prowadzić psa ;)
Jeśli chodzi o wygodę dla psa - mojemu najbardziej odpowiadają guardy. Norweskie szelki według mojego psa nie nadają się w ogóle do ciągnięcia na nich, więc wnioskuję, że jest jej z jakiegoś powodu niewygodnie - pewnie znaczenie ma tu zaczep do smyczy. Jeśli chodzi o bieganie luzem - to jest jej to kompletnie obojętne co ma na sobie.
Moim zdaniem musisz się zastanowić po co Ci szelki, czy mają być w jakimś konkretnym celu, czy jako urozmaicenie psiej garderoby i mają być po prostu innym wdziankiem, na którym pies chodzi spokojnie na smyczy. Jeśli konkretny cel - ja bym polecała guardy, zwłaszcza jeśli pies ma ciągnąć. Jeśli "spacerówki" - właściwie każde będą ok, i z każdych pies może wyjść ;) . Sposobem na wychodzenie może być przypięcie jednego karabińczyka smyczy do obroży a drugiego do szelek. Wtedy nawet jeśli pies się wystraszy i nawet wyjdzie z szelek, możesz go dalej zatrzymać obrożą. Jeśli spróbujesz mu dodatkowo pokazać, że ma się nie wyrywać w ten sposób to potem stopniowo można odejść od obroży. A nikomu nie stanie się krzywda.

Co do zatrzasków od DS - ja mam obrożę na swojego psa - zatrzask wydaje się bardzo solidny i ja nie mam żadnych zastrzeżeń.

No i świetne jest to połączenie zielonej taśmy i żółtej eko :loveu: ... Chyba po zawodach szykują się zakupy, o ile jeszcze jakiś pieniądz mi zostanie :roll:

Posted

Korenia napisał(a):
Moja z obroży mi nigdy nie wyszła (chyba, nie pamiętam takiego zdarzenia), a z łódeczkowych dosłownie w 3 sekundy.

Moja z łódeczkowych wyskakiwała jak z procy jeśli chciała, z norweskich jeszcze ani razu (tfu tfu tfu!), a miałyśmy już niestety gorące akcje (typu dwie atakujące nas suki - musiałam swoją paskudę podnieść do góry, nie wyszła, nie wypadła :evil_lol:).

Posted

A my niestety musimy czekać do przyszłej środy (nie tej, co teraz będzie) na nasze obróżki, bo wyjeżdżamy w niedzielę, bu. W każdym razie jak Marta pokaże fioletowo-nenokowy łańcuszek i pomarańczowe duszki na łańcuszku, to to nasze obroże :D

Posted

Witam serdecznie,jestem tu nowa :) Wcześniej tylko czytałam,teraz postanowiłam dołączyć do Dogomaniaków.
Mieszkają ze mną mieszaniec Husky oraz sunia CC. O kotce też nie mogę zapomnieć.
Podpinam się pod temat ,gdyż zastanawiam się nad zakupem szelek dla futrowego z pitmana. Jeśli ktoś prowadza malamuty lub husky na skórzanych szelkach to proszę o jakieś wskazówki :)

Posted

monisiaxp napisał(a):
Nasz nowy nabytek, 2 cm za mały obwód pod pachami. ;(
Ale są śliczne, kolor w rzeczywistości to rażący różowy.
Potem zdjęcia na modelce ;*

Hmmm ja to nie chcę być niemiła, ale gdzie Ty to kupiłaś? Bo ja taki komplecik, albo strasznie podobny, widziałam w sklepie typu 'wszystko po 4zł'. Jeśli tam, to nie ryzykowałabym wychodzenia z psem na czymś takim...

Posted

rashelek napisał(a):
Hmmm ja to nie chcę być niemiła, ale gdzie Ty to kupiłaś? Bo ja taki komplecik, albo strasznie podobny, widziałam w sklepie typu 'wszystko po 4zł'. Jeśli tam, to nie ryzykowałabym wychodzenia z psem na czymś takim...

A to czemu? Jak ktoś ma posłusznego psa, który nie ciągnie, to może sobie wychodzić nawet na nitce ;)