Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

LadyS napisał(a):
No właśnie o kocich myślałam, tylko one kurczę za małe - mi trzeba ok. 28 cm.

One są naprawdę fajne, sama bym kupiła, ale mi niepotrzebne :) Jutro będę w Tesco to zobaczę, ile one mają :)

Posted

omry napisał(a):
One są naprawdę fajne, sama bym kupiła, ale mi niepotrzebne :) Jutro będę w Tesco to zobaczę, ile one mają :)

Będę wdzięczna, bo dla mnie to cała wycieczka :)

Posted

Z kocią obróżką może być też ten problem, że zwykle wyposażona jest w samootwierający się zatrzask (żeby kot nie udusił się zaczepiając o coś) a chyba nie jest to pożądana cecha w obroży psiej.

Posted

barberry napisał(a):
Z kocią obróżką może być też ten problem, że zwykle wyposażona jest w samootwierający się zatrzask (żeby kot nie udusił się zaczepiając o coś) a chyba nie jest to pożądana cecha w obroży psiej.

Wiem, wiem - kota posiadam u rodziców, jedną obróżkę ma taką, drugą normalną, a trzecią na klamerkę, też 1cm grubości. Psich niestety białych nie widziałam o takiej szerokości i rozmiarze ;)

Posted (edited)

El Perro ma ecru 1,5cm (jeden dzień obozu i biała będzie wyglądała tak samo :evil_lol:)

I El Perro ma też śnieżnobiałe tylko szerokie. Ale może zrobią Ci na zamówienie wąską z pojedynczej białej taśmy..?

Za granicą oczywiście takie coś istnieje...

http://theartfulgroomer.com/proddetail.php?prod=C100WH-white-dog-collar
http://www.bigdogboutique.com/productcart/pc/viewPrd.asp?idproduct=25377

Edited by barberry
Posted

Ja bym na Twoim miejscu wcale nie kupowała białej bo po pierwszym dniu będzie nieestetycznie brudna i będzie zwracała jeszcze większą uwagę niż jakakolwiek kolorowa.

Posted

Myślałam nad białą - srebrną, np. odblaskową, bo dostałam od kilku osób info, że materiał mniej zbiera brud. Poza tym - moj pies jest uświniony zawsze po pachy, a wyżej już niekoniecznie, i nigdy jeszcze jego rzeczy nie prałam, bo mimo że cały brudny - akcesoria oszczędzał :lol:

Posted

LadyS napisał(a):
Jeśli nic nie znajdę, to pewnie będę kupować w necie - chodzi mi głównie o to, żeby na białym psie się nie wyróżniała.

a nie możesz mu sama zrobić, tak jak ringówki robiłaś? i tak go chyba nie będziesz na tym prowadzać?

Posted

motyleqq napisał(a):
a nie możesz mu sama zrobić, tak jak ringówki robiłaś? i tak go chyba nie będziesz na tym prowadzać?

Nie mam materiałów :diabloti: Głównie zatrzasku ani klamry, poza tym - nie robiłam nigdy czegoś takiego, więc nie zaryzykowałabym chyba ;)

Posted

http://www.gadzeciaki.pl/obroze-odblaskowe/23-obroza-odblaskowa.html

kup mu to.
przynajmniej nie bedzie wygladac jak szmata po pewnym czasie i jeszcze spelnia funkcje poprawy bezpieczenstwa.
nie wiem jak te obroze, ale ta seria http://www.pelna-miska.pl/pl/c/Venus-M-L-20mm/453
naprawde spelnia swoje zadanie i jest to podstawowe wyposazenie naszych psow na teren nocny.
tzn. teraz im kupilam takie chusty z odblaskami, ale jest opinia, ze "wygladaja jak frajerzy".

Posted

Nenenenen, żadnych ciemnych elementów - ma być jasne :evil_lol: I tanie :lol: Popatrzę jeszcze w okolicy po sklepach, może coś się znajdzie ;)

Posted

a kto ma porownanie miedzy zwyklym zaciskiem a martingale?

szczerze powiem, ze mnie strasznie kusza zabki furkidz.
przy ilu cm je naprawde widac? 3 wystarcza? czy trzeba brac kolnierzyk?

Posted

a_niusia napisał(a):
a kto ma porownanie miedzy zwyklym zaciskiem a martingale?

Ja raz miałam zwykły zacisk rogza (bo chyba chodzi Ci o coś w tym stylu :hmmmm:) i nie byłam z niego zadowolona, za to martingale sprawdza się u nas super :). Zacisk rogza trzeba było poprawiać w czasie, kiedy pies szedł przypięty do smyczy, bo nie chciał sam się luzować, z martingale nie ma takiego problemu.

Posted

Illusion napisał(a):
Zacisk rogza trzeba było poprawiać w czasie, kiedy pies szedł przypięty do smyczy, bo nie chciał sam się luzować

A może był źle założony? Zauważam ostatnio, że bardzo dużo ludzi źle zakłada psom półzaciski z taśmy, czy ze skóry. Nawet jak widać, że wzorek na obroży jest do góry nogami.
Z tego co się orientuję, rogz ma dość spore okucia przy półzaciskach i część zaciskowa chodzi lekko.

Posted

Illusion napisał(a):
Ja raz miałam zwykły zacisk rogza (bo chyba chodzi Ci o coś w tym stylu :hmmmm:) i nie byłam z niego zadowolona, za to martingale sprawdza się u nas super :). Zacisk rogza trzeba było poprawiać w czasie, kiedy pies szedł przypięty do smyczy, bo nie chciał sam się luzować, z martingale nie ma takiego problemu.

Też mam takie obserwacje.

Martingale luzuje się niezależnie od położenia psa przy nodze. A taki rogzowy to po pierwsze trzeba go umieć założyć, a po drugie jak pies idzie z prawej strony zamiast z lewej to zacisk się nie zluzuje, trzeba kombinować i poprawiać. Poza tym, rogzowy pasek zaciskowy jest strasznie długi. Taks robi lepsze, krótsze troszkę i troszkę lepiej się sprawują.

Miałam zacisk pętelkowy z lupine - to taśma była tak sztywna że nie chciała się układać. Od roku mam activdoga, jest rewelacyjny, luzuje się gładko i nie odstaje.

Najszybciej luzuje się łańcuszkowy.

Posted

bazylowa napisał(a):
A może był źle założony? Zauważam ostatnio, że bardzo dużo ludzi źle zakłada psom półzaciski z taśmy, czy ze skóry. Nawet jak widać, że wzorek na obroży jest do góry nogami.
Z tego co się orientuję, rogz ma dość spore okucia przy półzaciskach i część zaciskowa chodzi lekko.

Był właściwie zakładany, nie wiem dlaczego tak chodził (rozmiar M, 16mm), nie byłam z niego zadowolona, więc go sprzedałam i już więcej tego typu zacisków nie kupowałam. Teraz mamy 3 obroże martingale i wszystko jest ok.

Posted

Migori napisał(a):
pierwsze trzeba go umieć założyć, a po drugie jak pies idzie z prawej strony zamiast z lewej to zacisk się nie zluzuje, trzeba kombinować i poprawiać.

Ooooo widzisz... nie przyszło mi do głowy! Faktycznie jak pies przejdzie na prawą stronę to jest kicha. Ja mam to szczęście, że moje psy ogólnie mało chodzą na smyczach, więc nie dostrzegam takich problemów.

Illusion napisał(a):
Teraz mamy 3 obroże martingale i wszystko jest ok.

A mi się nie podoba kiedy zacisk w tych obrożach odstaje :/ Chyba, ze dobrze wyregulowany nie odstaje?

Posted

Illusion napisał(a):
Był właściwie zakładany, nie wiem dlaczego tak chodził (rozmiar M, 16mm), nie byłam z niego zadowolona, więc go sprzedałam i już więcej tego typu zacisków nie kupowałam. Teraz mamy 3 obroże martingale i wszystko jest ok.

Nie sugerowałam, że źle zakładałaś, tylko że trzeba go właściwie założyć. Poza tym zaciski rogza jeszcze mają to do siebie, że jak już jakiś czas są używane, ten pasek zaciskowy robi się miękki i giętki, przez co nie chodzi fajnie i się blokuje. Szkoda, bo poza tym to całkiem fajne obroże.

bazylowa napisał(a):
A mi się nie podoba kiedy zacisk w tych obrożach odstaje :/ Chyba, ze dobrze wyregulowany nie odstaje?

Yhym wygląda to niefajnie, takie trzecie ucho :eviltong:

Posted

LadyS, to w Tesco to jest niby skóra, zatrzask chyba nie jest odpinany, nic takiego nie jest napisane, ale nie wiem na 100%. Nie napisali tam też długości, ale mój pies ma 30 cm i myślę, że bez problemu by się zmieściła. Jest przy tym dzwoneczek, ale można się go pozbyć. Kosztuje 6 zł.

Posted

Migori napisał(a):
Nie sugerowałam, że źle zakładałaś, tylko że trzeba go właściwie założyć. Poza tym zaciski rogza jeszcze mają to do siebie, że jak już jakiś czas są używane, ten pasek zaciskowy robi się miękki i giętki, przez co nie chodzi fajnie i się blokuje. Szkoda, bo poza tym to całkiem fajne obroże.

Odniosłam swój post do bazylowej ;). Nasza obroża przez to, że nie była zbyt wygodna przez to luzowanie nie była często zakładana, więc nawet nie miała jak się zużyć.
Ogólnie do rogzów nic nie mam, aktualnie posiadam tylko dwie smycze i jedną obrożę z rogza (na klips), więcej z tej firmy do szczęścia mi nie potrzeba :lol:.

A co do obroży martingale i odstawania, to zależy też z jakiej taśmy jest zrobiona obroża. Mi to odstawanie jakoś bardzo nie przeszkadza.