Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Maalwi napisał(a):
A tylko w rogzach jest takie zapięcie? gdzie można kupic obróżę nie tylko z rogzów z takim zapięciem? orientuje sie ktos? ;)

ja kupiłam rok temu na wystawie w Opolu komplet zupełnie nieistniejącej w internecie firmy Europet- za obrożę i smycz 28zł : o a naprawdę ładne i wytrzymałe, nawet z odblaskową nitką : D

Posted

a_niusia, elki to tylko smycze chyba były...

[quote name='"japanisze"']Przede wszystkim - sunia przepiękna!
dziękujemy :)

cockermaister, już się zdecydowałam na ten różowy, ale popatrzyłam w galerii na ostatnie zdjęcia Twojej suczki i teraz znowu nie wiem..
miałabyś może jakieś w lepszym świetle?

Posted

Prawdę mówiąc ja bym akurat tego rogza wcale nie brała, jakość jest zdecydowanie nieadekwatna do ceny. Dla mnie rzeczy z tej serii to jednorazówki.
Doradźcie, zbierać na juliusy, kupić guardy z manmata czy może od jakiejś firmy typu Dogstyle? Wszystkie mi się podobają, a nie wiem co wybrać.

Posted

[quote name='chrupcia']jak ma być wyregulowany półzacisk żeby pies nie ściągnął go przez głowe ? ile cm mniej niż ma w szyi ? a może ma być taki obwód jaki ma szyja?
Ja mam tak, że po zaciśnięciu się jest na styk i Nuka nigdy mi nie wyciągnęła z półzacisku głowy ;-)

omry wydaje mi się, że się nadają, one są podobne do norwegów tylko, że mają te siodełko ;-)

Posted

vege* napisał(a):
Ja mam tak, że po zaciśnięciu się jest na styk i Nuka nigdy mi nie wyciągnęła z półzacisku głowy ;-)

oki, będę próbować tak i na inne sposoby, bo pies jest wybitnie sprytny i z obroży na klamrę, ciasno założoną potrafi tak fikać, wręcz się dusić żeby tylko się uwolnić..

Posted

Mam pytanie.
Czy Juliusy nadają się np. do biegania? Chodzi mi o psa przypiętego do pasa biodrowego i biegnącego przy ludziu.

Jeżeli pies ma Ci biec obok, a nie Cię ciągnąć, to podarowałabym sobie w ogóle podpinanie do pasa biodrowego, bo wtedy to tylko przeszkadza. ale tak, nadadzą się.

Posted

anorektyczna.nerka napisał(a):
Prawdę mówiąc ja bym akurat tego rogza wcale nie brała, jakość jest zdecydowanie nieadekwatna do ceny. Dla mnie rzeczy z tej serii to jednorazówki.
Doradźcie, zbierać na juliusy, kupić guardy z manmata czy może od jakiejś firmy typu Dogstyle? Wszystkie mi się podobają, a nie wiem co wybrać.

Juliusy są wygodne, uwielbiam je, tylko do pływania się na nadają- długo schną :P Gurady mnie irytują, bo się przekręcają, mam je tylko po to by mieć na zmianę i do wody... a szkoda mi kasy na coś nowego.
Jutro jadę na wystawę :D Jak niczego nie znajdę dla Arniego, to zamawiam norwegi u Marty :)

Posted

Jeżeli pies ma Ci biec obok, a nie Cię ciągnąć, to podarowałabym sobie w ogóle podpinanie do pasa biodrowego, bo wtedy to tylko przeszkadza. ale tak, nadadzą się.

To do czego go przypiąć?
Jestem całkiem zielona w temacie, nigdy żadnych sportów z psem nie uprawiałam.

Posted

omry napisał(a):
To do czego go przypiąć?
Jestem całkiem zielona w temacie, nigdy żadnych sportów z psem nie uprawiałam.
Można kupić już gotowe, albo kupić na zamówienie taki pas biodrowy do biegania z psem, podobno wygodniej się z tym biega, ale ja tak tylko słyszałam ;-)

Posted

Biegasz z Ivanem, tak? Z patento pet są takie nakładki na rękę (nie pamiętam już na którą jej część), które są tak jakby odpowiednikiem pasa biodrowego. Pas się przydaje jak uprawiasz z psem canicross (czyli pies biegnie z przodu i Cię ciągnie), ale jak pies biegnie z boku to tylko się niepotrzebnie majta między nogami i łatwo o misterną glebę. Zawsze możesz wziąć smycz w rękę.
Z pasem się fajnie biega o ile pies biegnie przed tobą i najlepiej, żeby napinał linkę amortyzującą.

Posted

Iwan to już 11 lat ma, z nim nie biegam :)
Pytam przyszłościowo. W takim razie musiałabym najpierw sprawdzić jak pies by biegał (czy wolałby obok czy przede mną) tak? I dopiero wtedy dobrać sprzęt? Bo mi to szczerze obojętnie.
Zawsze myślałam o pasie biodrowym, lince i szelkach :)

Posted

Pytam przyszłościowo. W takim razie musiałabym najpierw sprawdzić jak pies by biegał (czy wolałby obok czy przede mną) tak? I dopiero wtedy dobrać sprzęt? Bo mi to szczerze obojętnie.
Zawsze myślałam o pasie biodrowym, lince i szelkach :smile:

Z tego co kiedyś czytałam, to celowałaś w rottki i ttb, czyli spore psy, wtedy tak, trzeba sprawdzić jak biegają, ale równie dobrze, można je przyuczyć do ciągnięcia ( o ile będą w pełni rozwinięte anatomicznie), bo canicross to fajna zabawa i ciekawa rozrywka dla psa o ile lubi taki typ pracy. I gdybyś poważnie myślała o takim czymś to bym Ci wtedy polecała zakup nie guardów, tylko sledów. Mój pies przykładowo biega i tak i tak, w zależności od tego, jaki sprzęt akurat biorę na spacer, już się nauczył, że bez komendy biega obok mnie, a ciągnie na komendę.

Posted

Z tego co kiedyś czytałam, to celowałaś w rottki i ttb, czyli spore psy, wtedy tak, trzeba sprawdzić jak biegają, ale równie dobrze, można je przyuczyć do ciągnięcia ( o ile będą w pełni rozwinięte anatomicznie), bo canicross to fajna zabawa i ciekawa rozrywka dla psa o ile lubi taki typ pracy. I gdybyś poważnie myślała o takim czymś to bym Ci wtedy polecała zakup nie guardów, tylko sledów. Mój pies przykładowo biega i tak i tak, w zależności od tego, jaki sprzęt akurat biorę na spacer, już się nauczył, że bez komendy biega obok mnie, a ciągnie na komendę.

Na razie muszę się liczyć z domowniczką, więc niestety duże psy odpadają. Będzie to mała sunia.
Dziękuję za odpowiedź. Zanim zaadoptuje jakiegoś psa pewnie minie trochę czasu, muszę się widocznie jeszcze sporo poduczyć :)

Posted

Maalwi napisał(a):
A tylko w rogzach jest takie zapięcie? gdzie można kupic obróżę nie tylko z rogzów z takim zapięciem? orientuje sie ktos? ;)

Ja mam takie zapięcie w Rogzie w DS i w AD :)

Posted

ja akurat jestem pewna, ze go chce i to juz od dawna.

ostatecznie jednak wezme ten roz ;)

Malwi, ojeju to trudno tak cale zestawienie zrobic, latwiej wybrac z tych, ktore bys juz przedstawila ;) Poza tym jaką szerokość dla Bibi chciałabyś wziąc?

Posted

Biegasz z Ivanem, tak? Z patento pet są takie nakładki na rękę (nie pamiętam już na którą jej część), które są tak jakby odpowiednikiem pasa biodrowego. Pas się przydaje jak uprawiasz z psem canicross (czyli pies biegnie z przodu i Cię ciągnie), ale jak pies biegnie z boku to tylko się niepotrzebnie majta między nogami i łatwo o misterną glebę. Zawsze możesz wziąć smycz w rękę.
Z pasem się fajnie biega o ile pies biegnie przed tobą i najlepiej, żeby napinał linkę amortyzującą.

to ciekawe co mówisz o tych nakładkach. Etna biegnie raczej przede mną(tak samo też chodzi na smyczy), ale nie ciągnie. narazie trzymam smycz w dłoni, ale to niewygodne i niezbyt zdrowe. myślisz że w tej sytuacji lepiej pas czy tą nakładkę?

Posted

anka11 napisał(a):
ja akurat jestem pewna, ze go chce i to juz od dawna.

ostatecznie jednak wezme ten roz ;)

Malwi, ojeju to trudno tak cale zestawienie zrobic, latwiej wybrac z tych, ktore bys juz przedstawila ;) Poza tym jaką szerokość dla Bibi chciałabyś wziąc?

dla Bibi 2 cm :)

jeeezu żadne kolor nie pasuje do 43 :(