Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='gops']czarny karabińczyk to flexi rozmiar 3 do 50kg , a srebrny to smycz skórzana dingo największy karabin

a tutaj porównanie flexi rozmiar 2 i 3

Super, dzieki bardzo ;) Z tego co widze, mam taki sam karabinczyk przy smyczy Europet, tylko tam gdzie jest tasma jest szerzej bo smycz ma 2,5 cm. Jeszcze raz dziekuje ;)

Posted (edited)

@Marta
Aj tam, na treningu się wszystko może zdarzyć ;). Kupiłam alpinistyczny i się trzyma, moja mama też na maszynie śmiga, to mi wszyła. Odpukać byłam na dwóch treningach i nie ma strat w sprzęcie :D

Co do tej dingo, to sama nie wiem czemu jej nie ufam... ten karabińczyk jakoś tak luźny mi się wydaje, a sama smycz cieniutka, ale może to złudzenie. Kocham za to karabińczyki z Flexi, szczególnie te czarne. Jakość ich wykonania jest świetna, super się naciskają, nic nie lata, widać, że to kawał dobrej roboty. Finki Flexi mam już chyba z 10 lat i farba już zdążyła co prawda odprysnąć, ale samo zapięcie nigdy się nawet nie zacięło o milimetr.

Edited by Amber
Posted

Amber napisał(a):
@Marta
Aj tam, na treningu się wszystko może zdarzyć ;). Kupiłam alpinistyczny i się trzyma, moja mama też na maszynie śmiga, to mi wszyła. Odpukać byłam na dwóch treningach i nie ma strat w sprzęcie :D

Co do tej dingo, to sama nie wiem czemu jej nie ufam... ten karabińczyk jakoś tak luźny mi się wydaje, a sama smycz cieniutka, ale może to złudzenie. Kocham za to karabińczyki z Flexi, szczególnie te czarne. Jakość ich wykonania jest świetna, super się naciskają, nic nie lata, widać, że to kawał dobrej roboty. Finki Flexi mam już chyba z 10 lat i farba już zdążyła co prawda odprysnąć, ale samo zapięcie nigdy się nawet nie zacięło o milimetr.

i więcej mam nadzieję nie będzie :diabloti: Chyba ze Jari znowu postanowi użyć swoich ząbków :evil_lol:

my już mieliśmy dosyć przegryzanych smyczy na treningach przez Maykę, kiedyś była zapinana na łańcuch krowi :diabloti: potem był czas klatki materiałowej, ale ta też jej się znudziła, ostatnio na treningu wygryzła dziurę, żeby się wydostać :angryy:

Posted

ale 8m można dostać w wersji maxi a tu widzę tylko wersje giant :) giant jest ciężka nawet 5m a co dopiero 10m , prowadziłam parę razy niufka na giancie .

Posted

Kolorki śliczne, ale jak dla mnie ze względu na wagę to całkowicie odpadają. Miałam ostatnio w ręku Flexi Giant (taśma 8 m), wielka,ciężka,nieporęczna cegła...
Moim zdaniem to tylko dla tych najsilniejszych psów jest potrzebna taka smycz.

Posted

Mam flexi maxi (8m taśma) - swoje waży. W pierwszej chwili po przesiadce z summertime wydała mi się ciężka i nieporęczna. Teraz przywykłam do jej wagi, nie przeszkadza mi. Miałam w ręku Flexi Gigant i mam wrażenie że celowana jest dla psów największych np. mastiffów. Poza tym nie wyobrażam sobie ją taszczyć na spacer do lasu przez 2-3h.

Posted

no włąsnie giant....nam 3 strczy w zupełnosci...

ponawiam pytanko o dostępność ezydogów poza PM...
a moze ktoś ma na zbyciu szelki te w stylu pociagowym w XL :)??
a jakby jeszcze jakiś cudny dogomaniak wrzucił mi foty psa w tych szelkach...najlepiej dużego to bym juz w ogóle była szczęsliwa :)

Posted

Kateczka napisał(a):
no włąsnie giant....nam 3 strczy w zupełnosci...

ponawiam pytanko o dostępność ezydogów poza PM...
a moze ktoś ma na zbyciu szelki te w stylu pociagowym w XL :)??
a jakby jeszcze jakiś cudny dogomaniak wrzucił mi foty psa w tych szelkach...najlepiej dużego to bym juz w ogóle była szczęsliwa :)

Widziałam kiedyś na ebay.

Posted

Jak dla mnie smycze 8, 10 m mają oprócz wagi jeszcze jedną zasadniczą wadę. Nadają się tylko do bardzo spokojnych psów - jeżeli pies rozbiegnie się np. za kotem na te 10 m, to nie ma bata, albo ręka wyrwana z barku, albo lot w kosmos ;). Dlatego ja specjalnie kupiłam dla swojego wariata tylko 5 m, bo tak mam dużo lepszą kontrolę. No i smycz, linka, leciutka :)

Posted

Klamry, zawsze pewniejsze niż zatrzask. Co do kroju to ja preferuje guardy, norwegi moim zdaniem mogą podduszać, choć przy lekkim psie jak Etna to chyba nie robi różnicy... Szerokość? Teraz jak patrzę, to może bym i wzięła 4 cm dla Jariego, choć i te 3 się nie wpijają specjalnie. Mają być wygodne ;). Eko podszycie chociaż na przednią obręcz, choć i na całość nie zaszkodzi. No i na rączkę. Więcej grzechów nie pamiętam... Kolorek jaki kto lubi ;)

Posted

rude 40 kg tez sie dobrze na 8 m rozpędza...ale juzw się nauczyłam kiey linka mi sie kończy a kiedy widze też,z e rudy tego nie zauważył i przyjmuje odpowiednią postawę :D

Posted

Amber napisał(a):
Klamry, zawsze pewniejsze niż zatrzask. Co do kroju to ja preferuje guardy, norwegi moim zdaniem mogą podduszać, choć przy lekkim psie jak Etna to chyba nie robi różnicy... Szerokość? Teraz jak patrzę, to może bym i wzięła 4 cm dla Jariego, choć i te 3 się nie wpijają specjalnie. Mają być wygodne ;). Eko podszycie chociaż na przednią obręcz, choć i na całość nie zaszkodzi. No i na rączkę. Więcej grzechów nie pamiętam... Kolorek jaki kto lubi ;)

dzięki. kolorek wezmę jakiś różowy w kwiatki, dla podkreślenia delikatnego imagu mojej 'małej' :evil_lol:

Posted

Amber napisał(a):
Jak dla mnie smycze 8, 10 m mają oprócz wagi jeszcze jedną zasadniczą wadę. Nadają się tylko do bardzo spokojnych psów - jeżeli pies rozbiegnie się np. za kotem na te 10 m, to nie ma bata, albo ręka wyrwana z barku, albo lot w kosmos ;). Dlatego ja specjalnie kupiłam dla swojego wariata tylko 5 m, bo tak mam dużo lepszą kontrolę. No i smycz, linka, leciutka :)

No coś Ty... :D :D właśnie przypomniał mi się widok jak znajoma trzymała moją sucz na owej 8m flexi ;] koleżka nie zauważyła że jej mądry brat rzucił psu patyk, ręka długooooo bolała ;) ale ona to takie psie szczęście ma, bo Miya nawet bez smyczy zrobiła jej krzywde, po prostu wbiegła jej w nogi, a ta upadła... chociaż nie powiem śmiałam się jak dziecko :)) ale gdy spotkało mnie to samo z tym że z psem o wadze 25kg , potężnym bullowatym psiaku to dosłownie walnęłam całym ciałem o ziemie oddychać nie mogłam przez chwilę ;)