Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kajusza napisał(a):

Gops - fajny komplet :-) Szczególnie smycz mi się podoba :-)

dzięki , smycz z bazarku nie wiem nawet jaka to firma ale jest mega lekka i miękka

Amber napisał(a):
Karabińczyk jak dla konia, możesz być pewna, że nie zerwie ;) Bardzo ładnie Misi w tych kolorkach :)

karabińczyk jak dla Misi :diabloti: innych nie używam .
mogę kiedyś pstryknąć foto naszych karabińczyków tylko w jednej flexi mam mniejszy . nie ryzykuje już od dawna.;)
mi też się podoba w tych kolorach , pasuję do podpaleń .
dzięki

Posted

Wielkość to też nie wszystko, liczy się też jakość... Ja zrobiłam zdjęcia karabińczykom z moich smyczy i takie mam konkluzje...

Patrząc od prawej, ta czarna i brązowa smycz Dingo ze złotym karabińczykiem, to są jedyne zapięcia, którym nie ufam. Czarna to jakiś bubel najtańszy z Kakadu w ogóle jej nie używam, natomiast ta z Dingo jest super, bardzo wygodna (to w ogóle smycz, którą kupiłam na wystawy), świetna jakość skóry... no ale ten karabińczyk mnie zastanawia ;). Jak chciałam ostatnio robić fotki w postawie na tej smyczy to parę razy się zastanawiałam czy się nie zerwie przy zwykłych szarpnięciach Jariego.

Środkowy to normalny karabińczyk, mam dwie takie identyczne smycze i są OK. Widać, że metal dobrej jakości. Kolejna, ta zielona, to wzmacniany karabińczyk od Marty - można sobie porównać jakość... Ta smycz jest do treningów IPO i swoje przeżyła. Btw ona jest przepinana, miała jeszcze jeden, słabszy karabińczyk na drugim końcu i ten źle skończył jak widać na zdjęciu niżej. Miał spotkanie z dobermanem przypiętym do drzewa, który bardzo chciał się przywitać ze swoją panią ;) W zamian dopięłam alpinistyczny i ten się trzyma...

Ostatni po lewej to zachowany dla potomnych ;) karabińczyk od ABS smyczy gumowanej z IPO sklepu. Smycz została niestety zjedzona (ale bardzo polecam każdemu!), ale to zapięcie to terminator, takiej jakości karabińczyka jeszcze nie widziałam. Na nim i słonia bym się nie bała prowadzić ;).

Tak więc jak widać, warto zwracać uwagę nie tylko na samą taśmę, ale też na zapięcie. Ta tania smycz z Kakadu mogłaby się wydawać w porządku, bo taśma szeroka jak dla dużego psa, karabińczyk niby też duży, ale potrafię porównać jakość metalu i wiem, że to bubel.

Posted

oczywiście po wadze karabińczyka nawet widać z jakiej jakości metalu jest zrobiony , miałam kiedyś największy karabin a był bardzo bardzo lekki co mnie zastanawiało , nie byłam go pewna i smycz oddałam .
teraz mam same porządne , już potrafie rozróżniać na szczęście , absolutnie ufam największym karabinom z dingo czy DS .
a ten od zjedzonej smyczy też mam tzn wydaję mi się że identyczny :lol:

Posted

Dobki też ;) Ale co innego wystawa, a co innego zwykłe, codzienne spacery. Nawet abstrahując od karabińczyka, to ta pleciona skóra też jakoś mi tak słabo wygląda... W sumie to bardzo rzadko jej używam, wzięłam tylko do zrobienia fotek w pozie, a potem trochę pochodziliśmy po mieście i byłam zaskoczona jak jest wygodna. To jest 2m. No ale jak piszę, nie zdecydowałabym się do używania jej na co dzień. Wolę Flexi poza tym ;).

Posted

Amber jak doszłaś do takich konkluzji, np tego mosiężnego, jeżeli nie pękł ? Po wadze?

Widziałam mnóstwo bokserów wieszających sie i ciągnących jak parowóz na wystawach właśnie na tych smyczach Dingo i jeszcze cieńszych z mniejszymi karabińczykami i myślę że można im ufać.
Nawet zagraniczni wystawcy pytają o te smycze..

Posted

[quote name='Marta_Ares']Magda ostatnio pisała, że jej labradorka zerwała karabińczyk ze smyczy dingo, a pewnie to też był taki średni tylko zwykły nie mosiężny....

z tego co wiem to z taśmowej 2cm nie skórzanej , moja tez powyrywała kółka od przepięć w dingo ale sznurowej , skórzane mają chyba lepsze karabinki .

Posted

Te zwykłe są o wiele słabsze, Raszpla też kiedyś zerwała w 2cm dingo taśmówce a tą smycz skórzaną mamy już 2 lata, kupiłam ją niedługo po adopcji Raszpli - kiedy jeszcze szarpała na wszystkie strony i ciągle trzyma.

Posted

[quote name='Marta_Ares']Magda ostatnio pisała, że jej labradorka zerwała karabińczyk ze smyczy dingo, a pewnie to też był taki średni tylko zwykły nie mosiężny....
Tak, 20mm taśma parciana czarna. Zwykły ten metalowy karabinek. Trzasnął nie w wyniku ciągnięcia a ostrego szarpnięcia (pies spanikował).

Posted

Marta_Ares napisał(a):
może w skórzanych mają jeszcze stare okucia :diabloti: bo z tego co mi wiadomo zmienili producenta metalowych akcesoriów

Może nie stare, ale te mosiężne są o wiele wytrzymalsze od 'klasycznych'. Są masywniejsze i cięższe.
Przykładowo smycz skórzana natłuszczana 1,5cm ma karabińczyk porównywalny wielkościowo do flexi 3.
A jak wiadomo im smycz szersza tym zapięcia większe i mocniejsze.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Może nie stare, ale te mosiężne są o wiele wytrzymalsze od 'klasycznych'. Są masywniejsze i cięższe.
Przykładowo smycz skórzana natłuszczana 1,5cm ma karabińczyk porównywalny wielkościowo do flexi 3.
A jak wiadomo im smycz szersza tym zapięcia większe i mocniejsze.
mam tą natłuszczaną z dingo właśnie 1,5cm i karabińczyk jest średniej wielkości (tylko nie mam mosiężnego, a zwykły), taki jak Amber miala w smyczy przepinanej na drugim końcu.

chętnie bym wymieniła tą dingo natłuszczaną na rozmiar mniejszy, mam 1,5cm- 180cm, może ktoś chętny??

Magda, a w którym miejscu pękł ten karabińczyk??

Posted

Korenia napisał(a):

Tylko nie są wyprane :( Marta bez problemu mogę je prać? Mydłem/proszkiem?

oczywiście że tak , prane były parę razy już , widocznie nie spojrzałam przed wysłaniem . i mydłem i proszkiem można .
pokaż na psie fotki jak będziesz miała koniecznie ;)

Posted

gops napisał(a):
oczywiście że tak , prane były parę razy już , widocznie nie spojrzałam przed wysłaniem . i mydłem i proszkiem można .
pokaż na psie fotki jak będziesz miała koniecznie ;)

Spoko :) Wypierzemy ;) dół jest tylko przykurzony ;) zrobię fotkę, zrobię ;)