Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak pies mieszka długi czas na działce, czy w schronisku to się "przestawia" do odpowiednich temperatur i może żyć w najlepsze nawet na mrozie, oczywiście nie mówię, że w iglo, tylko w odpowiedniej budzie. To samo z psem, który spędza całą zimę szalejąc w ogrodzie.
Natomiast jak ktoś mieszka w bloku i wychodzi z psem 3x dziennie, w mieszkaniu ma 20 stopni, a na zewnątrz jest -20 to nie wiem co tu jest niezrozumiałe... Oczywiste, że taki pies może marznąć i jeżeli ma sierść np typu bokser, to nie widzę powodu żeby go nie ubrać. Nie wiem też jakie tu ma znaczenie czy pies jest mały czy duży, a dziwnie rozumiesz to u 'malizn' czy psów delikatnych. Delikatność też nie ma nic wspólnego z rozmiarem.
Moja suka ma bardzo gęsty podszerstek, grube futro, ale pod koniec długiego spaceru jak zwalniamy tempo, albo nawet jedziemy tramwajem, to widzę, że jej się dupka trzęsie. To akurat nie jest powód, żebym ja musiała ją ubierać, ale tak jak wspomniałam - ona ma grube futro, więc można sobie wyobrazić jak jest z innymi typami sierści. Nie da się być cały czas na wysokich obrotach, po biegach pies trochę zwolni i zacznie marznąć. Zwykła derka ocieplana to przecież nie to samo, co ubieranie psów w sukieneczki, więc nie rozumiem tego zdziwienia, ale tak to już bywa na forach, można się do wszystkiego przyczepić, jak nam się nudzi.

Posted

Ja nawet jakbym miała większego psa, to kurcze, wolę żeby pies miał ciepło niż zachorował tylko dlatego że mam go zahartować.. No bez przesady. Ja dla yorka mam pelerynkę od taks, ale stwierdzam, że jest za cienka dla niej. Więc na nastepną zimę kupię grubszą kurtkę, bo w kombinezonie nie chce chodzić.. Nie sądziłam, że w tym roku będzie taka sroga zima..

Posted

MakeBelieve napisał(a):
Ja nawet jakbym miała większego psa, to kurcze, wolę żeby pies miał ciepło niż zachorował tylko dlatego że mam go zahartować.. No bez przesady. Ja dla yorka mam pelerynkę od taks, ale stwierdzam, że jest za cienka dla niej. Więc na nastepną zimę kupię grubszą kurtkę, bo w kombinezonie nie chce chodzić.. Nie sądziłam, że w tym roku będzie taka sroga zima..

U nas też nie było problemu, póki byliśmy we Wrocławiu i śniegu było tyle, co kot napłakał. Pojechaliśmy do Zamościa - a tam poniżej -20 i i śniegu po pachy... Pies jak paralityk, telepie się cały, załatwi potrzeby i ciągnie do domu - nie przecież nie ma sensu go ciągać, nawet ubranego, skoro jemu się nie chce biegać... No a różnica 40 stopni między tym, co w domu, a tym, co na dworze - to bardzo dużo. My się ubieramy, a pies krótkowłosy marznie.

Posted

Ja mam hurtty kurtke (ktora jest wygodna i nie krepuje ruchow) ale zakladamy tylko jak jest naprawde zimno i nie mam mozliwosci spuscic jej ze smyczy zeby sobie pobiegala. Ja nie widze problemu w kupnie kurtki dla psa, szczegolnie ze coraz zimniej jest i moja sunia ma tak krotkie wlosy ze inaczej marznie i moze sie przeziebic. Wole ja chronic niz placic drogo za weterynarza :roll:

Posted

Mój następny pies na pewno będzie miał kombinezon, bo po prostu psom nawet mocno owłosionym na brzuchu robią się kulki śniegowe i nie zamierzam z tym walczyc, w szczególności że będzie to pies domowy. Obecny ON mieszka na dworze, więc w kubraku musiałby chodzic cały czas - niestety, ale nie uznam tego nigdy. :diabloti:

A dla psów, które mieszkają w domu, w którym jest 20C a wychodzą na - 20C to kubrak jest chyba "najlepsiejszym" rozwiązaniem. Bo, w końcu my się ubieramy i zachowujemy temperaturę domową, a pies zachowuję temperaturę domową na kilka minut, po czym zamarza, dosłownie. Więc dla mnie logiczny jest fakt, że psy domowe powinny w zimę coś nosic na sobie. :eviltong:

Posted

dogomania , zasadniczo zrobiła się forum typu JA WIEM NAJLEPIEJ :diabloti:
a co pies to obyczaj ;) ja mam ich kilka , mam takie co mają potrzebę ubranek i mam takie co im wiecznie gorąco.
Kiedyś psy spały w budach , świniarniach - gdzie popadło .. a moje trzy staffiki śpią pod kołdrą :diabloti:

Gops , Twoja suka jest jakaś mega nieproporcjonalna :mdleje: bo ja sobie ją rysuje właśnie ....

jest niższa od Klamki , dłuższa , w barkach ma tyle co Franek obwód głowy .. mówisz o obręczy barkowej tak ?
a klata to tam za łapami tak ? i waży 17 kg ?
sorrki że tak zawracam tym głowę , ale ja mam taki umysł , co ciągle czytając widzi filmy w głowie i tak mi ta Twoja suka biega po umyśle.

Posted

Dobrze, w takim razie mamy po prostu inne spojrzenie na psa, moim zdaniem jest to po prostu zbedne i pewnie niezbyt wygodne dla wiekszosci psow (i nie mowie tutaj o psach gladkowlosych i krotkolapnych, ktore brodza w sniegu po uszy, czy takich ktore rzeczywiscie spierniczaja do domu w zime, bo im zle). I nie jestem niczym oburzona, a tez nie chce nikogo obrazic czy sklaniac do swoich racji, po prostu mnie to interesuje i wyrazam swoje, negujace co prawda zdanie ;)

ladySwallow napisał(a):
Ja natomiast zauważyłam ostatnio modę na "ja wiem lepiej o Twoim psie/dziecku/związku/pracy itd."i zastanawia mnie - skad w ludziach potrzeba udowodnienia, że to ich jest na wierzchu, szczególnie w kwestiach, które w żaden sposób na nich nie wpływają. O ile rozumiem, że może kogoś dziwić/szokować/oburzać, że czyjś pies nie chodzi na smyczy i atakuje inne psy, o tyle nie rozumiem tego dziwienia się/szokowania/oburzania, jeśli chodzi o to, czy czyjś pies jest ubrany :roll:

Ja jestem wscibska, to fakt, ale to dziala tez w druga strone, ludzie uwazaja, ze zawsze maja racje i sa we wszystkim najlepsi, dlatego czuja sie wielce urazeni, gdy ktos podwazy ich zdanie ;) Zreszta bez przesady, to jest forum o psach, a temat tez jak najbardziej psi, wiec ja tez nie rozumiem tego oburzenia sie, ale tej drugiej strony. Nie pytam o Twoje zycie prywatne, tylko dlaczego wlasciwie ubierasz swojego psa, dlaczego niby mialoby Cie to rozdraznic? Rozumiem, ze to Twoj pies, ale skoro nie chcesz sie podzielic doswiadczeniem, to wlasciwie po co udzielasz sie na forum?

nastepnym razem jak mnie cos zaintryguje to mam siedziec cicho, zeby przypadkiem kogos nie rozdrazic, czy moze lepiej rozwiac watpliwosci/utwierdzic sie w swoim zdaniu? :roll:

Posted

Wiesz Agathee, jaka akcja, taka reakcja ;) Przeczytaj swojego posta z drugiej strony - uznałaś, że wszyscy ubierający psy robią to, bo to "modne", ale to tak naprawdę głupie, bo Twój pies mieszkał parę zim na dworze i żyje i nie chorował...

Posted

Vectra napisał(a):

Gops , Twoja suka jest jakaś mega nieproporcjonalna :mdleje: bo ja sobie ją rysuje właśnie ....
jest niższa od Klamki , dłuższa , w barkach ma tyle co Franek obwód głowy .. mówisz o obręczy barkowej tak ?
a klata to tam za łapami tak ? i waży 17 kg ?
sorrki że tak zawracam tym głowę , ale ja mam taki umysł , co ciągle czytając widzi filmy w głowie i tak mi ta Twoja suka biega po umyśle.

:evil_lol: już mówię dokładnie .
waży +/- 16,5kg raz więcej raz mniej , ale zazwyczaj 16,5 .
obwód za przednimi łapami ma 63-4cm , barki koło 50cm nie wiem dokładnie bo ciężko to zmierzyć , długość grzbietu 52-3cm (taki kupowałam kubrak na wymiar ostatnio) i w kłębie dokładnie 46-7cm , głowa w najszerszym miejscu k.41cm .
jest nie wymiarowa to prawda :roll:

Guest papillonek
Posted

Agathee napisał(a):
.
nastepnym razem jak mnie cos zaintryguje to mam siedziec cicho, zeby przypadkiem kogos nie rozdrazic, czy moze lepiej rozwiac watpliwosci/utwierdzic sie w swoim zdaniu? :roll:

Nie,ale teraz już wiesz ,że wywołasz tym burze i Cię zjedzą :diabloti:

Posted

Muszę powiedzieć moim psom że jest im niewygodnie jak są ubrane:D
A tak na poważnie, ja moje ubieram bo jest im po prostu zimno. Zwłaszcza jednej, wyjdzie z domu i zamiast biegać stoi, telepie się. Jak jest ubrana to biega, skacze, cieszy się.

Posted

Ja ogólnie też nie jestem za przesadnym cackaniem się z psami, bo to w końcu pies, nie jajko, pisałam już wcześniej np w kwestii szelek i ich wygody.
Ale jak pojawiają się ogromne upały, albo straszne mrozy, to nie ma żartów. Przy tych temperaturach ludzie, którzy trzymają zwykle całą zimę psa w kojcu, zabierają psy np do ocieplanych garaży, w których temperatury są niższe niż w domu, ale jednak jest cieplej niż na zewnątrz. Ja dzisiaj musiałam zrezygnować z zabawy piłką, bo dosłownie przyklejały się psu do psyka, musiała sobie odczepić łapą, aż mnie ciarki przeszły na ten widok, oczywiście nic się nie stało, ale musiałyśmy się zdecydować na szybki spacer zamiast aportu.
Dokładnie to samo jest w lecie. Ludzie kupują maty chłodzące i inne wynalazki, nie dlatego, że mają za dużo pieniędzy, tylko dlatego, że takie skrajne warunki mogą stanowić dyskomfort, albo i niebezpieczeństwo tak samo dla psów jak i dla ludzi. Sama kupiłam psu buty, chociaż kiedyś myślałam, że to jakiś chory wymysł, a tu okazuje się, że sól może parzyć łapki w takim stopniu, że pies ledwo idzie.

Posted

Dopiero co w wakacje 2011 wyszla kurtka ktora ma chlodzic z hurtty
http://www.divinedog.se/kyltacke-fran-hurtta-bla-p-492-c-176.aspx
wlasnie dlatego ze sa psy ktore moga umrzec z powodu udaru albo sie pochorowac.

Tlumaczenie takie sobie bo z translatora

"Hurtta kyltäcke

Chłodzenie kamizelka czyni go bardziej wygodne dla psa w czasie upałów i silnego solsken.Kylvästen jest idealna do treningu letniego dla aktywnych psów i pies pokazuje utomhus.Västen ochłodzić psa plecach i klatce piersiowej, i sprawia, że ciepło więcej uthärdlig.Västen posiada regulowany pasek i kołnierz i zdejmowany panel brzuch . Na tylnej stronie znajduje się otwór, gdzie smycz można wyciągnąć poprzez jeżeli używasz uprzęży.

Co robić:
Przepłukać kamizelkę dokładnie w zimnej wodzie. Wykręcić aż kamizelka nie jest już spadki.Kamizelka działa efekt chłodzenia, który pojawia się, gdy woda wyparuje. Jak długo trwa efekt chłodzenia zależy od tempreatur i wilgotności powietrza, jak i wielkości psa.

UWAGA!Pies z chłodzenia kamizelki nie powinny być pozostawiane bez dozoru w gorącej efekt väder.Västens maleje wraz wyschnięciu liniowej.
Dostępne kolory fioletowy i niebieski."

Posted

gops, mój pies nie ma sylwetki w kwadracie, jest raczej prostokątna, a Twoja też nie wygląda na jakąś szczególnie długą. Na początku nie umiałam do końca wyregulować szelek i wydawało mi się, że są za małe. Ale potem mnie oświecono i nagle szelki jak nie pasowały, tak pasować zaczęły i jeszcze regulacji zostało ;) . Wrzucę Ci zdjęcie jutro. No i moim zdaniem Rogzowa rozmiarówka jest jak jak najbardziej ok. No bo skoro na moją weszły, to myślę, że i na dalmatyńczyka i na boksera też wlezą. O spanielu już nie wspominam ;) .
No i tak wątkiem pobocznym:
U mnie przy dobrze wyregulowanej przedniej obręczy nic nie jest luźne i nigdy nie powinno być luźne, jeśli jest, no to znaczy, że nie jest dobrze wyregulowane ;) . No a ten typ szelek jest nakładany przez głowę więc i przez głowę zejść musi, więc niebardzo rozumiem jak chcesz to załatwić żeby pies z szelek nie umiał wyjść? Widziałam też, że Twój pies zwykle chodzi w norwegach, a tam wyjście z szelek to już chyba totalna bułka z masłem, więc tak szczerze to niespecjalnie rozumiem to kryterium dopasowania.

Posted

[quote name='ladySwallow']uznałaś, że wszyscy ubierający psy robią to, bo to "modne", ale to tak naprawdę głupie, bo Twój pies mieszkał parę zim na dworze i żyje i nie chorował...

rozumiem ubierać delikatne malizny czy jakieś specjalne przypadki (np. psy starsze czy te, które rzeczywiście nie chcą przebywać na dworze przez zimno)

a jednak nie wszyscy ;)

ale masz racje, co do reszty przypadkow, uwazam, ze to glupie i jestem zlym czlowiekiem, bo zdecydowalam sie o tym napisac (na forum) ;)

Posted

Agathee napisał(a):
a jednak nie wszyscy ;)

ale masz racje, co do reszty przypadkow, uwazam, ze to glupie i jestem zlym czlowiekiem, bo zdecydowalam sie o tym napisac (na forum) ;)

A ta reszta przypadków to które konkretnie przypadki? Bo tutaj nikt nie ubiera psa, bo ślicznie wygląda w sukieneczce ;)

Posted

[quote name='gato']gops, mój pies nie ma sylwetki w kwadracie, jest raczej prostokątna, a Twoja też nie wygląda na jakąś szczególnie długą. Na początku nie umiałam do końca wyregulować szelek i wydawało mi się, że są za małe. Ale potem mnie oświecono i nagle szelki jak nie pasowały, tak pasować zaczęły i jeszcze regulacji zostało ;) . Wrzucę Ci zdjęcie jutro. No i moim zdaniem Rogzowa rozmiarówka jest jak jak najbardziej ok. No bo skoro na moją weszły, to myślę, że i na dalmatyńczyka i na boksera też wlezą. O spanielu już nie wspominam ;) .
No i tak wątkiem pobocznym:
U mnie przy dobrze wyregulowanej przedniej obręczy nic nie jest luźne i nigdy nie powinno być luźne, jeśli jest, no to znaczy, że nie jest dobrze wyregulowane ;) . No a ten typ szelek jest nakładany przez głowę więc i przez głowę zejść musi, więc niebardzo rozumiem jak chcesz to załatwić żeby pies z szelek nie umiał wyjść? Widziałam też, że Twój pies zwykle chodzi w norwegach, a tam wyjście z szelek to już chyba totalna bułka z masłem, więc tak szczerze to niespecjalnie rozumiem to kryterium dopasowania.
to nie są moje pierwsze guardy , i pewnie nie ostatnie wiem jak je wyregulować by były ok , rogza się nie dało , były za krótkie jakkolwiek bym nie wyregulowała przodu , bo z tyłu nie ma manewru bo musi być tak jak jest by się nie przekręcały .
w to że wejdzie w nie bokser czy dalmat to szczerze wątpie ;) spaniel, staffik owszem ale nie dalmat i bokser.
moja ogółem nie wychodzi z szelek, dmucham na zimne ;) próbowałam regulować na kilka sposobów i i tak ciągle były za krótkie bo tylko w tym był problem .
zmierzyłam moje guardy inne i maja 16cm górny pasek(są idealne) rogzy są na pewno krótsze.

Posted

czy jak wątek na dogo jest dość popularny to od razu musi dochodzić do jakiś kłótni? :roll:

co do szelek rogza to w L-kach biegał mój 7kg kundelek i jakoś nie potrafię wyobrazić sobie w nich psa powyżej 20kg:cool3:

suczka husky która waży 25kg, w klacie ma ok 73cm chodzi w Xl,
na próbę chciałam jej założyć L-ki to górny pasek był zdecydowanie za krótki,a tylną obręcz ledwo (na ścisk!!!) dopięłam.

Posted

Vectra napisał(a):
gops , ale staffik to chyba po reformie gospodarczej .... skoro Twoja suka w to nie wchodzi , to staffik tym bardziej

tzn widziałam stafiory w Lkach ;)
moja nie wchodzi w sensie włażą jej w pachy , a staffiki są sporo krótsze jeśli chodzi o długość psa , myślę że staffik wejdzie ,pewnie też przy maxymalnym powiększeniu .
swoją drogą jakie przeciętny staffik ma wymiary ? chodzi mi o klate , szyję . z ciekawości pytam , przyda się na przyszłość :lol:

Posted

ladySwallow napisał(a):
A ta reszta przypadków to które konkretnie przypadki? Bo tutaj nikt nie ubiera psa, bo ślicznie wygląda w sukieneczce ;)

psy o normalnej wielkosci, podszerstku, masie, aktywnosci, ktore mimo wszystko biegaja poubierane po uszy, bo sie piesek przeziebi ;)

Posted (edited)

No to wychodzi na to, że i pies kosmita i moje szelki wyjątkowe ;) .

gops, jeśli uważasz, że dobrze wyregulowane guardy to takie, które nie opierają się na barkach tylko, no, na szyi (?), no to nie mamy o czym rozmawiać. Ja uważam, że szelki są do ciągnięcia, a żeby spełniały taką rolę nie mogą się opierać na szyi. I pomijając fakt, że akurat w tych mój pies nie ciągnie niczego poza mną na smyczy, to i tak uważam, że skoro to szelki, to powinny być zakładane tak, jak szelki. I ani nie wżynać się za łokciami, ani nie wisieć na szyi. I o dziwo, to też nie są moje pierwsze szelki. Ani guard, ani w ogóle.
Znam kundelka 7kg, który biega w Rogzach 16mm i w tych większych wyglądałby jak w zbroi, a te małe pasowały jak ulał :D .

Marta, nie wiem co tu sobie wyobrażać. Chodzi w nich, nawet ciągnie :D . Mierzyłam na innym psie, 30kg, okrągła klatka piersiowa, też weszły. Dalmatyńczyki, które znam miały optycznie (!) mniejsze klatki piersiowe od Vegi, więc wydaje mi się, że nie byłoby problemu.

Poza tym, może dla mnie to takie dziwne, bo ja nie uznaję na swoim psie więcej niż 30mm (zawsze z Rogza kupuję rozmiar L, a to 20mm, i nigdy mi przez myśl nie przeszło szukać innego), najszersze co ma to chyba sledy i tylko one mają więcej niż 30mm (chyba). No ale mają tam, gdzie mieć powinny (zwłaszcza, że na nich ma się opierać spory ciężar), no i tutaj szerokość nie była ważna, bo to jedyny model, który dobrze leży na Vegsonie :D .

Nie chcę tutaj wszczynać kłótni, po prostu dziwię się czytając to, że na mojego psa te szelki weszły i leżą ok.

Edited by gato