Vailet Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 myślę że ciągnięcie tego tematu nie ma już sensu.. Quote
Migori Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Vailet napisał(a):okej. Tylko się zapytałam, ale skoro mówicie że się nie nadaje to okej. ale nie wiem czy ten 1cm w szerokości zrobi różnice :roll: po prostu wydaje mi się że bez sensu jest wydawać około 70 złoty na linkę o 10 metrów krótszą jak można mieć linkę 30 metrów za niecałe 25zł :roll: a ten pies jest tak energiczny że i tak i tak będzie biegał jak dziki. Gdzie znalazłaś linkę za 70zł ? Dla jakiego ona ma być psa? (waga). To ma być taśma czy linka ? Na wątku sprzedażowym są linki za 15zł, różnej szerokości. Wiesz ile waży 30m linki?!! I to jeszcze takie 4cm szerokiej ? Ja mam 2cm/20m i wierz mi, jest co taśtać i jest co zwijać, a jak namoknie to już w ogóle. Quote
Naklejka Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 3cm, dla mojego to było za dużo, ciężkie, niewygodne... miała 10m http://allegro.pl/tasma-nosna-kl-d-szer-20mm-0-89-zl-metr-i2060302174.html kupiłam tą, tym razem 20m, taśma jest cienka, lekka... i szybko schnie ;) Quote
vege* Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Vailet napisał(a): po prostu wydaje mi się że bez sensu jest wydawać około 70 złoty na linkę o 10 metrów krótszą jak można mieć linkę 30 metrów za niecałe 25zł :roll: a ten pies jest tak energiczny że i tak i tak będzie biegał jak dziki. Jak zamawiałam linkę o szer 2 cm i dł 10m u DS jakieś 3 lata temu to z przesyłką zapłaciłam chyba 20 zł (albo kilka zł więcej), więc niedużo ;-) Quote
Unbelievable Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 ja miałam linkę 5/6mm 35m i to ważyło lekko ponad 2kg, jak namokło to ze dwa razy więcej Quote
Vailet Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Naklejka napisał(a):3cm, dla mojego to było za dużo, ciężkie, niewygodne... miała 10m http://allegro.pl/tasma-nosna-kl-d-szer-20mm-0-89-zl-metr-i2060302174.html kupiłam tą, tym razem 20m, taśma jest cienka, lekka... i szybko schnie ;) dzięki ;)) Quote
Migori Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Unbelievable napisał(a):ja miałam linkę 5/6mm 35m i to ważyło lekko ponad 2kg, jak namokło to ze dwa razy więcej Ale co się produkujemy.... pies się szybciej zmęczy jak takie 2kg będzie taśtał za sobą nie ? Quote
Vailet Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 vege* napisał(a):Jak zamawiałam linkę o szer 2 cm i dł 10m u DS jakieś 3 lata temu to z przesyłką zapłaciłam chyba 20 zł (albo kilka zł więcej), więc niedużo ;-) no widzisz a tam jest 30m po 23 Quote
Vailet Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Migori napisał(a):Ale co się produkujemy.... pies się szybciej zmęczy jak takie 2kg będzie taśtał za sobą nie ? dobra skończ proszę. Quote
vege* Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Vailet napisał(a):no widzisz a tam jest 30m po 23 mi 10 m starcza, mam ją już 3 lata, nadal jest dobra i się trzyma więc nie żałuję zakupu ;-) Quote
Vailet Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 vege* napisał(a):mi 10 m starcza, mam ją już 3 lata, nadal jest dobra i się trzyma więc nie żałuję zakupu ;-) to zależy od psa i jak już jest wyuczony. ja mam 10m i mi nie wystarcza. Quote
Justa Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Vailet napisał(a):to zależy od psa i jak już jest wyuczony. ja mam 10m i mi nie wystarcza. Ale czego wyuczony? Quote
Vailet Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Justa napisał(a):Ale czego wyuczony? linka służy temu żeby pies mógł biegać swobodnie ale żeby można go było w każdej chwili złapać. Jeżeli pies umie przybiegać na komendę "do mnie" 10metrów wystarczy, jeżeli natomiast pies szarżuje na psy i w ogóle się nie słucha 10 metrów nie zawsze wystarcza. Quote
Justa Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Vailet napisał(a):linka służy temu żeby pies mógł biegać swobodnie ale żeby można go było w każdej chwili złapać. Jeżeli pies umie przybiegać na komendę "do mnie" 10metrów wystarczy, jeżeli natomiast pies szarżuje na psy i w ogóle się nie słucha 10 metrów nie zawsze wystarcza. A ja myślałam, że linka ma też służyć temu aby pies nauczył się trzymać w miarę blisko.. Ale może ja się nie znam ;) Chociaż jakoś sobie nie wyobrażam przyciągać agresywnego 30kg psa 30m linką. Quote
Vailet Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Justa napisał(a):A ja myślałam, że linka ma też służyć temu aby pies nauczył się trzymać w miarę blisko.. Ale może ja się nie znam ;) Chociaż jakoś sobie nie wyobrażam przyciągać agresywnego 30kg psa 30m linką. jak chodzi się na pola gdzie z daleka widać psa to nie jest aż takie trudne. Quote
Marta_Ares Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 bazylowa napisał(a):Marta_Ares, masz skrzynkę pełną. juz jest trochę miejsca ;) z tego co wiem to ten pies jest na łańcuchu? więc pewnie nieźle ciągnie na smyczy i na tej lince też tak będzie, nie masz problemu z utrzymaniem go na tych 10m jak sie rozpędzi??? Quote
Vailet Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Marta_Ares napisał(a):juz jest trochę miejsca ;) z tego co wiem to ten pies jest na łańcuchu? więc pewnie nieźle ciągnie na smyczy i na tej lince też tak będzie, nie masz problemu z utrzymaniem go na tych 10m jak sie rozpędzi??? mam amortyzator (od DogStyle :D) oj, ciągnie.. ale zazwyczaj jak idę na linkę to na pola z koleżanką i jej psem wtedy obie puszczamy linki (zajmują się sobą i nic nie widzą) i w tym problem że 10m to trochę za krótko bo wolę jak linka jest przy mnie a nie 10m dalej. Quote
Unbelievable Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Vailet napisał(a):mam amortyzator (od DogStyle :D) oj, ciągnie.. ale zazwyczaj jak idę na linkę to na pola z koleżanką i jej psem wtedy obie puszczamy linki (zajmują się sobą i nic nie widzą) i w tym problem że 10m to trochę za krótko bo wolę jak linka jest przy mnie a nie 10m dalej. amortyzator ci nic nie da przy takiej odległości i wadze psa Quote
sugarr Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 (edited) Vailet, no na ludzki rozum, jak można do yorka przywiesić 30 metrów takiej szerokiej taśmy, przecież nawet zwykłych smyczy się takich szerokich nie robi, są ku temu powody. Zamów sobie http://www.i-pasmanteria.pl/tasma-nosna-15-mm/ taśmę 15mm, nie ma innej opcji niż 50m wyjdzie chyba 16 złotych+przesyłka i nawet kolorek możesz sobie wybrać. Utniesz sobie ile chcesz, a z mniejszego kawałka jeszcze będzie smycz. No wyobraźni trochę... A google też nie gryzie. I dodam tylko, że linka nie jest po to, żeby pies na niej biegał, tylko żeby się na niej nauczył wracać, dlatego się nazywa zwykle taśmą treningową, linką treningową. Ale jak taką masz ochotę, to rób mu lonżę, ja bym chyba oszalała z takim zwijaniem i brudzeniem. Tutaj to samo, 25zł. Może na stronie mają jakieś minimalne zamówienie, ale na allegro na pewno nie http://allegro.pl/tasma-nosna-15-mm-50-mb-rozne-kolory-i2060687651.html Edited February 7, 2012 by sugarr Quote
swan2407 Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 sugarr napisał(a):Vailet, no na ludzki rozum, jak można do yorka przywiesić 30 metrów takiej szerokiej taśmy, przecież nawet zwykłych smyczy się takich szerokich nie robi, są ku temu powody. O ile dobrze zrozumiałam to taśma ma być dla 30kg psa, a nie yorka. ;) Corse Kiedy będą dostępne metalowe zatrzaski? Quote
vpassione Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 a_niusia - nie wydaje Ci się, że ten szeroki pasek w tych szelkach dyskwalifikuje je jako "do auta"? Na zdjęciu wydaje się sztywny, pół biedy spacer, ale jak pies na siedzeniu zechce się położyć? Chyba, że ktoś podróżuje tylko na krótkich dystansach, ja na to patrzę z perspektywy osoby, która bardzo dużo jeździ z psem. Vailet napisał(a):no widzisz a tam jest 30m po 23 Jak widzisz nie trzeba 70zł za węższą taśmę, dużo już tu padło linków. Za to Twoja postawa, to tylko pozorna oszczędność. Ja sobie nie wyobrażam, po co mam kupować taśmę o szerokości 4cm, jak to piekielnie niewygodne, za 30 metrami też nie przemawia wygoda.. Zastanów się dobrze ;) Quote
Olson Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 A jak tak nie w temacie na początek. Wie ktoś może kiedy będzie następny bazarek u taks? Bo ja gapa, oczywiście nie zdążyłam nic kupic... A po drugie - miałam się już dawno spytac - ja potrzebuje do lasu linkę (jednak stwierdziłam, że trixie za krótkie). Ostatnio mojemu ONowi odpala i w lesie tropi i biega za śladami, więc się o nią obawiam. Lepiej kupic linkę taką żeglarską czy taśmę? Quote
NightQueen Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Olson napisał(a):A jak tak nie w temacie na początek. Wie ktoś może kiedy będzie następny bazarek u taks? Bo ja gapa, oczywiście nie zdążyłam nic kupic... A po drugie - miałam się już dawno spytac - ja potrzebuje do lasu linkę (jednak stwierdziłam, że trixie za krótkie). Ostatnio mojemu ONowi odpala i w lesie tropi i biega za śladami, więc się o nią obawiam. Lepiej kupic linkę taką żeglarską czy taśmę? pewnie za kilka miesięcy, ostatnim razem był w listopadzie czy grudniu Jeśli chodzi o linkę to proponuje kupić w sklepie linkę tyle ile potrzebujesz (ja mam 25 metrów linki żeglarskiej) i przymocować karabińczyk. Jeśli chodzi o wybór taśma czy linka to zdania są podzielone, a według mnie nei ma to większego znaczenia, to i to może ci poparzyć ręce jak będziesz łapać za smycz, a trwałość podobna Quote
Marta_Ares Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 dla mniejszego psa wygodniejsza linka, albo cienka taśma (cienka i wąska) jak mam psy puszczone luzem na lince (bez pracy) to albo trzymam koniec tasmy/ linki, albo jak są rozpędzone to przydeptuję butem (bo palcy nie chce stracić :D ) dla Mayki i Milana (powyżej 20kg) mam lonże, a dla Aresa i Mayloka (kurdupli :D) mam cienke taśmy bo lonże trochę za ciężkie dla nich Quote
Recommended Posts