joanna83 Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Mój pies ma właściwie tylko taksowe obroże, żadnych Rogzów itp. Nie wiem też, czy wygodniej mu w 2 cm, czy w 4, bo mamy tylko 4 cm i nie mam porównania. Natomiast 2,5 cm na moim (ponad 40 kg) psie wygląda śmiesznie, jak sznureczek. Mnie się podobają szerokie obroże dla dużego psa i wcale nie chodzi o to, że mają wyglądać groźnie. Mamy śliczne taksowe kwiatuszki niebiesko-różowe i to jest moja ulubiona obroża (dla chłopaka zresztą). Wiem natomiast, że nigdy mu nie kupię mniej niż 4 cm. Wręcz przeciwnie, uważam, że w 6 cm będzie mu równie wygodnie, a raczej wszystko jedno. Obroże są dla mnie, bo to ja na nie patrzę i kupując sprawiam sobie przyjemność. Quote
BBeta Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 [quote name='NightQueen']jak ja lubię takie żywe dyskusję :cooldevi: Ja też :multi: Przy okazji dowiedziałam się, że mam kompleksy i leczę je w taki sposób: :mdleje: :diabloti: Quote
Naklejka Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Ja też mam kompleksy:evil_lol: Szukam obroży 3-4cm z kolcami:evil_lol: Quote
gops Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 BBeta napisał(a):Ja też :multi: Przy okazji dowiedziałam się, że mam kompleksy i leczę je w taki sposób: :mdleje: :diabloti: nie martw sie nie jestes sama :evil_lol: pieknego masz ttb :diabloti: Quote
joanna83 Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Onomato-Peja napisał(a):A była kiedyś taka dyskusja i napisałaś, że zarówno Twój Border jak i sznaucer noszą 20mm rogza. ;) Więc się zdziwiłam. ;) Zwłaszcza, że sprzedawałaś krowy z Wozy - 3cm i jakiegoś Hamiltona też 3cm. Onomato-Peja mylisz mnie z kimś. Ja mam mixa dobka i ratlerkowatą suczkę, a z Wozy jeszcze nigdy nie miałam żadnej obróżki ;) Quote
Onomato-Peja Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Migori napisał(a):A dlaczego nie? Takie pieski tutaj na forum, też widziałam ubrane w 4cm skórę. Chodzi mi o psy które widuję na codzień. joanna83 - pomyliłam Cię z jo_ann :diabloti: Cimi - to było takie moje postanowienie, że tak powiem. Na codzień mi szeroka obroża nie była potrzebna (tak uważałam) a w IPO potrzebne sa szelki lub obroża na których pies się może zawieszac i nie udusic. ;) Quote
joanna83 Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 BBeta napisał(a): Przy okazji dowiedziałam się, że mam kompleksy i leczę je w taki sposób: Ile waży Twój psiak? Ja na swoją 4 kg drobiażdżkę planuję właśnie zakupić jakąś obróżkę z kolcami lub ćwiekami ;) Uwielbiam takie zestawienia duży i "groźny" w kwiatkach, a mały szczur w ćwiekach :) Quote
Avaloth Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Uwielbiam takie zestawienia duży i "groźny" w kwiatkach, a mały szczur w ćwiekach :smile: ja też, to są najlepsze zestawienia jakie istnieją :) co do firmy- mi się osobiście ROGZ np. podoba dużo bardziej niż pitman, tyle że za pitamana dałam 40zł, a za mniej więcej takiej samej wielkości rogza zapłaciłabym 90-100zł. I dlatego wybrałam to drugie xd Quote
BBeta Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 [quote name='gops']nie martw sie nie jestes sama :evil_lol: pieknego masz ttb :diabloti: Dziękuję, Ty też :diabloti: [quote name='joanna83']Ile waży Twój psiak? Ja na swoją 4 kg drobiażdżkę planuję właśnie zakupić jakąś obróżkę z kolcami lub ćwiekami ;) Uwielbiam takie zestawienia duży i "groźny" w kwiatkach, a mały szczur w ćwiekach :) 10kg :cool3: [quote name='Naklejka']BBeta, gdzie kupiłaś tą obrożę? :D Zgodnie z aktualnie obowiązującymi trendami mody - www.pitman.pl :cool3: Quote
*Monia* Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 [quote name='NightQueen']dla mnie też :cool3: średni pies się zaczyna od 25 kg :diabloti: To Hexa jest małym psem :multi:. A jak kiedyś znajomy mówił to taksówkarzowi to tamten nie chciał uwierzyć :evil_lol: No dobra, jak już taka miła dyskusja się toczy to może ktoś widział przypadkiem na żywo i ma zdjęcie zieleni pitmanowej? O taką: Z ciekawości pytam tylko, bo zieleni raczej nie będę brała (mam już prawiejak komplet zielony), ale może mi się spodoba i wezmę dla młodej, kto wie :evil_lol:. No i biorę 4cm dla Hexoliny, na okucia nic się nie da poradzić bo pewnie nikt się nie podejmie wcielenia w życie mojej wizji :p. Dla młodej biorę 3cm ale nie wiem jaki kolor... Quote
vege* Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 akurat teraz pitman ma promocje na niektóre obroże, nawet 3 cm widziałam za 9 zł ;-) Quote
Kateczka Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 my mamy głownie Rogzy...i moda mnie nie interesuje...fakt 2,5 cm na moim nie szczególnie mi sie podoba...wole 3cm max 3,5...4cm to za dużo...Uwielbiam obroże od Taks i Huntery...i mam w d...e mode :P wiec nie przsadzajcie....Pitmany i tym podobne nigdy mi sie nie podobały...Lupiny to samo:) Quote
toyota Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Proszę o radę , chciałbym kupić Rogza mojemu Docentowi i nie wiem jaką wielkość. Zgodnie z opisem na metce, powinna być ta: http://www.pelna-miska.pl/sklep//index.php?products=product&prod_id=253 Ale może wziąć zgodnie z obowiązującymi trendami ;) , szerszą : http://www.pelna-miska.pl/sklep//index.php?products=product&prod_id=233 Nie mogę porównać w sklepie. Może ktoś ma psiaka mniej więcej tej wielkości i widział Rogzy i może doradzić ? Chodzi mi także o wielkość klamry i kółka, bo nie wiem jak to wygląda w tej szerszej ? A tu mój psiak w Lupinie 18 mm ( zdjęcie już było , przepraszam , ale nie umiem wkleić nowego): Quote
CASIA&ttb Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 sauatka napisał(a):ma ktoś może smycz el perro, regulowaną, seria JUICY? to jest miękka taśma, czy ta twardsza? kusi mnie pomarańczowy komplet ;p taśma(mam limonkę) jest ani miękka ani twarda , taka w sam raz że nie ma dyskomfortu sztywnej wbijającej się taśmy ani miękkiej szmaty w ręce ;) Quote
NightQueen Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 toyota sądząc po wysokości psa (na podstawie obroży lupine) to mamy coś podobnego, ja kupuje rogza eMkę czyli 16 mm, ale reszta zapewne doradzi coś szerszego, nie wiem tylko czy 2cm nie będzie za szeroka w szyi Quote
Amber Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 No dokładnie ;). Każda obroża poza tym może służyć do czegoś innego. Moje jamniki przez cały sezon latają w Mkach rogzach i jest okej. Doberman w mrozy chodzi w grubej obroży 4 cm + łańcuszek cienki zaciskowy w chwilach gdy chce mieć nad cielakiem lepszą kontrolę. Jak było ciepło to latał w grubym łańcuchu zaciskowym i to było najwygodniejsze. Ale też na zmianę z cienkimi obrożami 2 cm, bo od czasu do czasu fajnie zobaczyć psa w czymś innym. Moje psy nie chodzą w obrożach w domu. Ale jak by była taka konieczność, że musiałyby być w nich 24h, to przecież nie chodziły by w 4 cm ani w łańcuchu, bo to niewygodne, wtedy taki miękki rogz jest idealny. Tak więc nie ma co wydawać wyroków, że coś jest fe i be albo super i extra, skoro każda obroża może mieć zastosowanie w różnych sytuacjach i każda przydaje się w innych warunkach. Fakt jest tylko taki, że źle coś wygląda jak jest wyraźnie przesadzone, albo niedostosowane kompletnie do wyglądu psa, też kolorystycznie. Mi np. bardzo podobają się obroże Red Dingo ale nie kupię takiej niestety, bo jest stanowczo za cienka, mam już kilka cienkich obroży i kolejna mi niepotrzebna. No i nie ufam też za bardzo zatrzaskom, tj. dla małych psów jak najbardziej, ale dobermana zdecydowanie najpewniej prowadzi mi się w metalowej obroży. Quote
toyota Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 NightQueen , a chciałoby Ci się wstawić 4 foty moich psów ? Niekoniecznie dzisiaj , bo już późno :razz:. Na jednym zdjęciu pies ma właśnie Rogza 16 mm i szelki 16 mm i tak się naczytałam tej dyskusji, że mi się to za cienkie wydaje :roll: i może bym zaczęła kupować jednak 20 mm :cool3:. Jest jeszcze drugi piesek , troszkę większy, więc może dla niego. Quote
NightQueen Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Ja mam 1,6cm i 2 cm obroże i jest dobrze, z tym że 2 cm akurat mam wszystkie robione na zamówienie bo rogz ma za duże te obroże (w sensie, przelatują M. przez szyję). Zdjęcia Toyoty ;) Ja uważam że dla brązowego 16 to wystarczająco dużo jest ;) a dla szakala :cool3: może być ewentualnie 2 cm, ale nie więcej ;) P.S fajnie w tym różu wygląda :loveu: Quote
toyota Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Właśnie tak myślę, żeby szakalowi czyli Pyzie kupić 20 mm, bo jakoś tak mi urosła, że obrożę 16 mm Rogza ma na maxa powiększoną. Czasami sobie żartuję , że to mix ONka z prosiaczkiem ;). A widziałaś jak te kółko wygląda w obroży 20 mm ? Bo na zdjęciach katalogowych jakieś duże się wydaje. W ogóle to zauważyłam, że na wątku najwięcej dziewczyny zamieszczają zdjęć dużych, albo zupełnie malutkich piesków. Jakoś tak nie ma co podpatrzeć u średnich kurdupli. A mi się tak porobiło, że teraz mieszkam z myszami zamiast porządnego OP czy choćby ON ;). Quote
gops Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 wedlug mnie wiekszemu psu mozesz kupic Lke rogza ale obawiam sei ze moze masywnie wygladac bardzo zatrzask , kolko jest rowniez dosc duze jak na 2cm obroze sprobuj ,moze sie wam spodoba :) miejszemu psu zostawilabym Mki albo 2cm ale nie rogza bo to wogole by raczej nie pasowalo moj 6kg pudel chodzi teraz w Mce rogza , najszersza obroze mial 2cm od Marty Tz i tez wygladal fajnie Quote
NightQueen Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 toyota napisał(a):Właśnie tak myślę, żeby szakalowi czyli Pyzie kupić 20 mm, bo jakoś tak mi urosła, że obrożę 16 mm Rogza ma na maxa powiększoną. Czasami sobie żartuję , że to mix ONka z prosiaczkiem ;). A widziałaś jak te kółko wygląda w obroży 20 mm ? Bo na zdjęciach katalogowych jakieś duże się wydaje. W ogóle to zauważyłam, że na wątku najwięcej dziewczyny zamieszczają zdjęć dużych, albo zupełnie malutkich piesków. Jakoś tak nie ma co podpatrzeć u średnich kurdupli. A mi się tak porobiło, że teraz mieszkam z myszami zamiast porządnego OP czy choćby ON ;). Hmm nie mam zdjęcia żeby ci pokazać eLkę rogza, ale kółko jest dość masywne, wielkościowo jak 5 zł, może być zbyt masywne, bo jednak szakal jest dość drobny ;) A myślałaś np. o Red Dingo, oni mają pośrednią szerokość bo 18 mm a klipsy nie jest taki duży jak w eLce rogza? zdecydowanie wielkopsy nas zdominowały :evil_lol: Quote
Marta_Ares Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 Toyota jak wroce do domu moge zrobic Ci zdjecie porownawcze rogza 16mm i 20mm :) Quote
BBeta Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 Ja znalazłam niestety tylko TAKIE porównanie ;) Quote
papisia Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 Trochę się Wozą zawiodłam dziś... Postanowiłam kupić Karolowi (50cm obw.) wozę z odblaskiem.... Mam w domu jedną dla Krysi (45cm obwód szyi) tloczoną, długości 55cm. Ta na Karola jest ciasna, dla Krysi w sam raz na środkową dziurkę... więc wg wszelkich znaków na niebie i ziemi, a także wg rozmiarówki wozy Karol powinien mieć obrożę długości 60cm!! Podają, że na psa o obwodzie od 47 do 55 więc jak w pysk strzelił. Zamówiłam! wyciągam z paczki i co? Mała jakaś :/ Zakładam :o Na przedostatnią dziurkę wepchnę... Przymierzam Kryśce - pasuje :o Obroża, której rozmiar ma się zaczynać od 47 wchodzi na szyję 45 i to jeszcze na drugą dziurkę zapinam... Dla porównania długości wklejam zdjęcie: Zadzwoniłam zapytać jakim to sposobem takie czary-mary to Pani poprosiła o pomiary z klamrami i bez... Potem oświadczyła mi, że tę z odblaskiem trzeba mierzyć razem z klamrą bo to inna seria... No dobrze, ja ją zmierzę z klamrą, dziurki się będą zgadzać, ale i tak nie będzie pasować to na psa o takim obwodzie szyi jak podają! Rozmiar jest fałszywy, a ja mogę sobie tę odesłać (na swój koszt) i za dopłatą + kolejny koszt przesyłki wymienią mi na większą :) Tylko nie wiem czy mi się chce już z nimi "interesy" robić i czy kolejna obroża nie przyjdzie tym razem na słonia... Quote
Recommended Posts