Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Luzia napisał(a):
Będzie kołnierzem jeśli założysz go psu z krótką szyją, tu nie chodzi o to że kołnierzem nazywam obrożę 5 cm, tylko taką która jest za szeroka na psie. Mój Pamir jest dość duży ( 53 w kłębie), a z obrożą 3 cm wygląda... hmmm powiem tak, mam jedną i nosze ją bardzo rzadko, tylko dlatego że jest miękka i dobrze nadaje się jak biega ze mną lub gdy jestem na rolkach, a i to nie zawsze.

A jak inaczej to nazwać? Psu raczej nie jest wygodnie gdy obroża jest szerokości jego szyi

Damon ma 37cm w kłębie, a w obroży 2,8cm wygląda całkiem dobrze :eviltong:

Posted (edited)

omry napisał(a):
Avril ma białą część szyi odbarwioną przez łańcuszki przy obrożach. Średnio to wygląda. Teraz kupiłam jej łańcuszek Trixie i już się boję :lol:

ja się już boję w ciemno kupować , po ostatnim odbarwieniu sierści prałam psa z 10 razy a i tak był ślad .. samo zeszło z czasem .
tyle że mój ma całą białą szyje i z dwóch stron brudzi , jak idzie na smyczy z góry i z dołu jak jest luzem .

Edited by gops
Posted

dzięki za rady :) ta opcja z naszytym wzorkiem jest fajna. teraz nosi chyba 2cm i ledwo widać w tych kłakach, więc chyba wybiorę 2,5. ma jedną obróżkę w wyprawce, więc na początek zamówię szelki pomarańczowe, a za jakiś czas turkusową obrożę :)

Posted

gops napisał(a):
Jara powedź mi proszę jaki to rozmiar szelek i ile długości ma Twoja bullka/lub bullek myli mnie trochę zawsze brak jajek ? chciałam mojemu kupić ale obawiałam się że przy dobrym rozmairze z przodu będą dużo za długie bo on taki krotki ;/
bardzo fajnie wyglądają czarne szelki na białym psie .-

Szelki są w rozmiarze "M". Z tego co pamiętam Buła ma od karku do troszkę dalej niż nasada ogona 49-50cm. To są w końcu pierwsze porządne szelki, które nie kończą się tuż za łapami i nie obcierają.

Posted

Merlak merlakowi nierówny, motyleqq, zazdroszczę jakiego kontrastowego merlaka :) Na moją niby wszystko pasuje i nic. Nigdy nie umiem dobrać tak, bym była zadowolona z połączenia z moją pleśnią

Activdog, czerwony polar, pomarańczowa taśma, zielony wzorek

Sportowcom na stoku się podobało takie połaczenie, w każdym razie szelki bardzo dobrze widoczne na takim psie :)

Posted

[quote name='Nikita89']Merlak merlakowi nierówny, motyleqq, zazdroszczę jakiego kontrastowego merlaka :) Na moją niby wszystko pasuje i nic. Nigdy nie umiem dobrać tak, bym była zadowolona z połączenia z moją pleśnią

Activdog, czerwony polar, pomarańczowa taśma, zielony wzorek

Sportowcom na stoku się podobało takie połaczenie, w każdym razie szelki bardzo dobrze widoczne na takim psie :)

dzięki :) Twój faktycznie zupełnie inny, jasny. ja właśnie obawiam się że kolor zginie w sierści i dlatego chcę coś wyrazistego :)

[quote name='Smile of Red Witch']A co to za śliczne cudeńko??

to mudi, Vaffel Wartownik Wiatru :)

[quote name='a_niusia']ja bym dla merlaka wlasnie nie brala pomaranczowych szelek tylko cytrynowe.
obczajcie te tasme z ds. jest absolutnie sliczna!!!!

i merlak by wygladal w niej mega.

https://picasaweb.google.com/101825270268017642048/WZORNIKTASM#5861832085206074290

nie kuś mnie!

Posted

a_niusia napisał(a):
KUP JA!!!

serio lepsza niz pomaranczowa!!!
i nie widzialam jeszcze, zeby ktos taka mial.

Angi napisał(a):
żółty też by fajnie wyglądał! :)

no i znów mam dylemat! tylko to się straszliwie brudzić będzie

Posted

vege* napisał(a):
jaki dylemat? bierz wszystkie :evil_lol:

jasne :evil_lol: nie mogę dyskryminować Etny kupując szczeniaczkowi więcej ciuchów niż ma ona! :evil_lol: i tylko mi nie mów że mam jej dokupić :diabloti:

masdamerka napisał(a):
Chyba praktyczniejszy będzie pomarańcz od żółci ;)

no też mi się tak wydaje, zwłaszcza że będzie spacerował na terenach przy wodzie i na pewno Etna go nauczy jak się profesjonalnie brudzić :evil_lol:

Martyna ja mam jedną jasną obrożę dla Etny i ostatnio wróciła czarna ;) bo piesolka kładzie się w błoto. ale w sumie to nie ma chyba wielkiej różnicy pomarańcz czy żółty, oba są jasnymi kolorami

Posted

[quote name='motyleqq']jasne :evil_lol: nie mogę dyskryminować Etny kupując szczeniaczkowi więcej ciuchów niż ma ona! :evil_lol: i tylko mi nie mów że mam jej dokupić :diabloti:

no trudno, skoro nie mogę tak powiedzieć to nie mówię :diabloti: ale ja dalej jestem za jasnym turkusem :loveu:

Posted

te tasmy dog style nie sa mega brudliwe.
poza tym na wlacha-dajesz do pralki i zaraz suche.

ja mam rozowy, limonka, turkus i mieta. mieta jest jasna i calkiem dobrze zyje mimo ze juz wiele razy byla brudna.
mam tez od marty taka zwykla zolta tasmowke, co raz dostalam gratis i tez dobrze sie ma.

ja tez zamawiam cytrynowa obrozke jesli tylko kotlety nie zawioda:loveu:

Posted

A ja jestem bardzo ciekawa gdzie się podziewa nasz AD. :mad:

Miało być 5 dni roboczych od 18, a tu kicha. Nie ma go nadal.

motyleqq, bierz cytrynkę. :loveu:

Posted

Olson napisał(a):

motyleqq, bierz cytrynkę. :loveu:

oooo my z Ewa tez czekamy tyle :loveu:
;/

Posted (edited)

[quote name='gops']furkidz się trochę boje z łańcuszkiem że będzie się prziecerał jak zaciski .

Ja mam furkidza z łańcuszkiem. Był noszony kilka miesięcy prawie codziennie i jest bardzo mało zniszczony.Jedyne przetarcia są od wewnętrznej strony przy kółeczkach, ale tego nie widać.

Ogólnie moim zdaniem jak na tak intensywnie używaną obrożę, często brudzoną i często praną wygląda na prawdę nieźle. Nawet kolory mało wyblakły. Na żywo są intensywniejsze niż na tym zdjęciu:

Edited by Adzia123
Posted

Olson napisał(a):

Napisz do nich. Ja miałam czekać na szelki 2 tygodnie. Po 20 dniach napisałam do nich czy moje szelki zostały już uszyte. Jeszcze tego samego dnia dostałam odpowiedź, a dwa dni później miałam szelki w domu :lol:.

Posted

Adzia123 napisał(a):
Napisz do nich. Ja miałam czekać na szelki 2 tygodnie. Po 20 dniach napisałam do nich czy moje szelki zostały już uszyte. Jeszcze tego samego dnia dostałam odpowiedź, a dwa dni później miałam szelki w domu :lol:.

Nie wiem czy jest sens, bo teraz jest długi weekend. Więc pewnie i tak odpiszą dopiero w poniedziałek... Ale spróbuję. ;)

Victoria, a też dali Wam czas oczekiwania 5 dni?

Posted

masdamerka napisał(a):
Tak się zastanawiam.. Jak ciasno powinna być obroża półzaciskowa po zaciśnięciu? Lugoł ma wyregulowaną tak że palca za Chiny Ludowe tam nie wsadzę :)

Ja mam wyregulowane tak, że po zaciśnięciu nie poddusza psa, ale też nie zejdzie z głowy ;)

Posted

motyleqq napisał(a):
no też mi się tak wydaje, zwłaszcza że będzie spacerował na terenach przy wodzie i na pewno Etna go nauczy jak się profesjonalnie brudzić :evil_lol:

Martyna ja mam jedną jasną obrożę dla Etny i ostatnio wróciła czarna ;) bo piesolka kładzie się w błoto. ale w sumie to nie ma chyba wielkiej różnicy pomarańcz czy żółty, oba są jasnymi kolorami

Wszystko zależy od taśmy ;) My mamy dwie pary szelek z Trixie, jasne Mojave i ciemnoniebieskie Paws i te pomarańczowe łapią zdecydowanie mniej brudu, chociaż pies jest syfiarzem strasznym. No i parciane taśmy szybciej wypierzesz, wysuszysz i na następny spacer będą jak nowe :D
Ja zdecydowanie popieram pomarańczowy, ta cytryna mi się nie podoba zupełnie :P A i tak musisz mu kupić ten jasny turkus z DS!!!